Visa tiesa apie picą su šefu Demarco: kodėl jos nereikėtų gardinti ananasais ir kaip ją tobulai pasigaminti namuose?
Įkelta:
2021-10-10
Nuotrauka
Pica
Aprašymas

Įvaizdinė nuotrauka

2001-aisiais už daugiau nei milijoną JAV dolerių ji buvo pristatyta rusų astronautams į Tarptautinę kosminę stotį, o didžiausia kada nors iškepta savo plotu uždengė net tris krepšinio aikšteles. Tačiau tai – tik dalis neįtikėtinų faktų, kuriais garsėja kone kasdien visame pasaulyje valgoma pica. Ją nuolat skanauja bei mėgsta kepti ir Lietuvoje gyvenantis virtuvės šefas italas Gian Luca Demarco. Kulinarijos žinovas atskleis, kaip pasigaminti tobulą picą namuose ir kokias auksines jos ruošimo taisykles verta įsidėmėti. Taipogi – G. L. Demarco padalins savo unikaliu šio patiekalo receptu.  

Grėstų nemalonumai

Skanaujama picerijose, užsisakoma į namus, kepama  virtuvėse. Pica Lietuvoje jau tapo neatsiejama nuo šalies kulinarinės kultūros. „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad lietuviai šiuo patiekalu mėgaujasi išties stebėtinu mastu.

„Virš 2,7 mln. šaldytos picos vienetų. Tokį kiekį šių gaminių mūsų parduotuvėse pirkėjai įsigijo vien per pastaruosius porą metų. Tačiau tuo stebėtis nereikėtų –  taip paruoštą picą užtenka tik pasišildyti, todėl ji tampa greitu bei patogiu sprendimu neturintiems laiko ar noro gaminti namuose. Netgi pastebime, kad susidomėjimas šaldyta pica vis didėja. Lygindami šių ir pernai metų pardavimus, fiksuojame beveik penktadalio augimą“, – pažymi E. Dapkienė.

Kasdien didėjančią lietuvių meilę picai sako matantis ir G. L. Demarco. Tokia tendencija virtuvės šefą itin džiugina, kadangi šis patiekalas, pasak jo, pirmiausia, yra draugystės, bendruomeniškumo bei buvimo drauge simbolis. Todėl, pašnekovas pabrėžia, pica nėra tik maistas.

„Italijoje jos skanauti susirenka draugai, šeimos, artimieji. Ne veltui pica skirta dalintis, tai – kultūros bruožas. Dėl to ir pagrindinė jos kepimo taisyklė yra atsakomybė prieš svečius, kuriems patiekalą gamini. Turi stengtis dėl kitų, nes mes picas retai valgome vieni – susitinkame, švenčiame, puikiai leidžiame laiką. Todėl tai yra šventė. Tokia, kurią sugadinti baiminasi kiekvienas, nes gali sulaukti rimtų nemalonumų“, – šypsosi G. L. Demarco.

3 ingredientų taisyklė

Visgi picą sugadinti lengva. Apie tai kalbantis G. L. Demarco priduria – neretai patiekalui naudojami netinkami ingredientai, persistengiama su pagrindo paruošimu, perpildomas viršus.

„Picos esmė – tešla. Ji gaminama iš vandens, mielių, druskos ir miltų. Svarbiausia tik pastaruosius pasirinkti savo sudėtimi kuo turtingesnius. Tešla privalo būti ilgai brandinama. Taip ji bus lengviau virškinama, neapsunkins organizmo. Brandinimas vyksta apie 72 valandas, procesui naudojama mažiau mielių. Tešla dedama į uždarą indą, antraip – išlįs pro kraštus. Jos paruošimui nereiktų naudoti karšto vandens. Pilti tik šaltą, taip pat svarbu brandinimui užtikrinti vėsią, 7 laipsnių temperatūrą“, – pasakoja kulinarijos ekspertas.  

Anot jo, turint tešlą, galima pradėti ruošti kitas picos sudedamąsias dalis. Tuomet, virtuvės šefo teigimu, ir prasideda didžioji kūrybinė bei kulinarinė laisvė.

„Padažui italai renkasi specifinius, „San Marzano“ rūšies pomidorus. Jie būna pailgi, lupti, savo sultyse. Tokių pomidorų jau galima nusipirkti ir parduotuvėse Lietuvoje. Šiam padažui sumaišomi kokybiški džiovinti raudonėliai, druska ir alyvuogių aliejus. Tuomet – eilė sūriui. Pica gardinama mocarela, jos rūšį galima išsirinkti pagal savo skonį. Pabaigoje dedami norimi pagardai, su kuriais reiktų nepersistengti. Jei mėsa – tai tik vienos rūšies: saliamis, vytintas kumpis, kita dešra. Jei daržovės – irgi tik kelios. Gaminant picą, galioja 3 papildomų ingredientų taisyklė. Naudojant jų daugiau, patiekalas gali tapti tikru nesusipratimu. Todėl pica ir yra geniali savo paprastumu – jei skonio nebesupranti, reiškia persistengei“, – pabrėžia virtuvės šefas.

Ananasai priverstų nusikeikti

Kaip ir visi italai, skeptišką nuomonę G. L. Demarco turi apie ananasus ir kečupą ant picos. Šiuo atveju virtuvės šefas dar griežtesnis – tokie pagardai, pasak pašnekovo, tik pakenkia picai ir jos skoniui.

„Jei pasakyčiau teisybę, būtų daug necenzūrinių žodžių. Kečupas ant picos, apskritai, atsirado kaip patiekalui naudojamo pomidorų padažo klaidingas vertimas. Pastaruoju papildomai gardinti galima ir nieko neįžeisite. Tačiau tam naudojamas pomidorų padažas, kuris lieka po gaminimo. O apie ananasus daug pasako ši iškalbinga istorija. Viena Italijos televizija sugalvojo pokštą. Neapolio gyventojai yra įpratę picas užsisakyti paprastai: paskambina ir prašo jų atvežti net nesirinkdami rūšies. Todėl buvo nuspręsta picas klientams pristatyti su ananasais. Viskas baigėsi tuo, kad teko įsikišti net policijai“, – juokiasi G. L. Demarco.

Todėl, pasak virtuvės šefo, tokių ingredientų niekas neras visoje Italijoje. Pašnekovas siūlo išbandyti picos receptą, kurį G. L. Demarco su bičiuliais sukūrė patys. Jis pažada – nestebs kiekvienas.

Specialioji Demarco pica: su kale kopūstais ir dešrelėmis

Reikės: 250 g geros kokybės kvietinių miltų, 10 g mielių, 150 ml šalto vandens, 2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, cukraus ir raudonėlių, skardinės itališkų pomidorų savo sultyse, pusės kale kopūsto, stiklinės šviesaus alaus, česnakų, kaimiškų veršienos dešrelių.

Pirmiausia, ant stalviršio persijokite miltus. Tada įberkite druskos, viduryje padarykite duobutę. Į ją sutrupinkite mieles, užberkite cukraus ir įpilkite porą šaukštų vandens. Išmaišykite ingredientus duobutėje iki skystos košelės ir lengvai pabarstykite viršų miltais. Palikite tešlą pastovėti 5–7 minutes. Tuomet pilkite likusį vandenį ir maišykite tešlą. Vėliau pradėkite minkyti, įminkykite alyvuogių aliejų. Tęskite tol, kol tešla bus elastinga, vientisa, nelips prie rankų. Tada ją dėkite į miltais pabarstytą dubenį, uždenkite bei padėkite vėsiai, kad pakiltų bent dvigubai.

Laikas viršutiniam sluoksniui. Paruoškite česnaką, kopūstą, sudėkite į puodą, supilkite alų, suberkite druską ir pipirus, ištroškinkite. Tuomet sumaišykite pomidorus, raudonėlius, druską bei alyvuogių aliejų. Padažu ištepkite picos pagrindą, palikdami centimetrą nuo krašto, antraip pomidorai ims degti ir bus per daug rūgštūs. Tada dėkite mocarelą, laužytas veršienos dešreles, kopūstus ir picą pašaukite į orkaitę. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 15 – 20 minučių. Skanaus!

Nuotrauka
Autorės nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Automobilių stovėjimo aikštelėje prie Pilies aikštės jau visu smarkumu šurmuliuoja mugė. Nesibaimindami paslysti ant suminto sniego grumstų, pirkėjai smalsiai dairosi ir perka – kas saldumynus, kas mėsos produktus, o kas renkasi, ką galėtų padėti po kalėdine eglute.
Nuotrauka
a
Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ feisbuko nuotraukos
Įkelta:
2021-12-02
Tauragės krašto muziejus „Santaka“ pasidalijo žinia apie Algimanto Bajorino dovanotą eksponatą. Vyras muziejui padovanojo seną papirosų pakelį. Papirosų pakelis, rastas keičiant „Versmės“ gimnazijos grindis. Greičiausiai jis ten pateko 1938 m., kai šiukšlę numetė mokyklos statybininkas.
Nuotrauka
a
Tauragės rajono savivaldybės administracijos nuotr.
Įkelta:
2021-12-01
Ir šiemet Jono Viktoro Kalvano parke tauragiškius džiugins lempučių girliandomis papuoštas šimtametis ąžuolas. „Senelis“ dar ir kalba – norint išgirsti jo balsą reikia nuskaityti specialų QR kodą.
Nuotrauka
a
Freepik.com nuotrauka
Įkelta:
2021-11-30
Naujus mokslo metus pradėję klasėse, didžioji dalis mokyklų ir toliau tęsia ugdymą kontaktiniu būdu. Lietuvos švietimo įstaigų portalo „tamo.lt“ atlikta statistika rodo, kad sugrįžimas į klases paskatino geresnį žinių įsisavinimą, augo visų pagrindinių mokomųjų dalykų įvertinimų vidurkiai.
Nuotrauka
a
skaitymometai.lnb.lt nuotr.
Įkelta:
2021-11-29
Nuo šiandien, lapkričio 29 d., kiekvienas Lietuvos naujagimis gaus lauknešėlį, kuris padės žengti pirmuosius skaitymo patirties žingsnius. Tarptautine patirtimi paremtas ankstyvojo skaitymo projektas „Knygų startas“, praėjusiais metais išbandytas Vilniaus apskrityje, tampa nacionalinis ir yra pirmas ir vienintelis tokio masto ankstyvojo skaitymo skatinimo projektas Lietuvoje.
Nuotrauka
a
Įkelta:
2021-11-29
Ketvirtadienio vakarą B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje svečiavosi žinomas aktorius, TV laidų vedėjas, piligrimas Juozas Gaižauskas ir aktorė Emilija Latėnaitė. Susitikimo metu pristatyta antroji J. Gaižausko knyga „Tigras, glostantis pėdas“ ir atlikta dalis koncertinės programos „Šaltinių duo“, kurią aktoriai pristato įvairiuose Lietuvos miestuose.
Nuotrauka
petras
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2021-11-28
Ne vienam tauragiškiui socialiniame feisbuko tinkle turbūt yra tekę išvysti tauragiškio Petro Vaičaičio darytų miesto vaizdų arba dronu nufilmuotų vaizdo įrašų. Vyro pomėgis fotografuoti pasitarnauja ir „Tauragės žinioms“ – ne viena Petro Vaičaičio nuotrauka papuošė ir laikraščio feisbuko paskyrą, iliustravo straipsnį. Kuklus vyras mėgsta fotografuoti gamtos ir urbanistinius vaizdus, nemėgsta portretų – sako dėl gero kadro nenorintis trikdyti kito asmens, gi kiekvienas turi teisę būti nepastebėtas. Tačiau tai anaiptol nereiškia, kad vyras nemėgsta žmonių – kelerius metus Petras savanoriauja maltiečių organozacijoje ir į namus veža seneliams maistą.
Nuotrauka
paukst
Mažonų bibliotekos nuotrauka
Įkelta:
2021-11-27
Šie žavūs kalėdiniai žaisliukai – tai bendras Mažonų bendruomenės, Mažonų bibliotekos ir Vaikų dienos centro „Po stogu“ kūrybos vaisius. 10 iš vilnos nuveltų paukštelių jau „išskrido“ į Lietuvos prezidentūrą. Jie puoš kalėdinę Prezidentūros eglutę.
Nuotrauka
a
Asociatyvi nuotrauka
Įkelta:
2021-11-26
Jungtinėse Amerikos Valstijose išpopuliarėjusi „juodojo penktadienio“ diena jau prigijo ir Lietuvoje – nors oficialiai šiemet ji minima lapkričio 26 d., didžiules akcijas ir nuolaidas mūsų šalies prekybininkai gyventojams siūlo jau nuo mėnesio vidurio. Tiesa, smagių išpardavimų nuotaiką gali sugadinti internetiniai sukčiai, kurie šiomis dienomis dar įnirtingiau medžioja potencialias aukas. Bankas „Luminor“ palijasi patarimais, kaip atpažinti sukčius.
Nuotrauka
a
Tauragės Literatų Klubas Žingsniai feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2021-11-24
Sniego paklode užklotas antradienis poetiškiau pasibaigti ir negalėjo. Lapkričio 23-osios vakarą minėdami veiklos 25-uosius metus literatų klubo „Žingsniai“ nariai Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės bibliotekoje pristatė savo parodą. Klubo narių prisiminimai, įdainuotos poezijos skambesiai bei džiugūs sveikinimai nepaliko abejonių, jog Tauragė – rašytojų kraštas.   
Nuotrauka
a
. Tauragės šeimos gerovės centro feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2021-11-22
VšĮ „Saugi pradžia“ jau dvyliktus metus vykdo socialinį projektą „Kalėdinės vaikų svajonės“. Tai projektas, kurio metu vaikai iš globos namų, vaikų dienos centrų, piešia tapo, siuva, klijuoja ir kitaip dekoruoja atvirukus. Tauragės šeimos gerovės centras taip pat dalyvauja šiame projekte.
Nuotrauka
a
Freepik.com nuotrauka
Įkelta:
2021-11-22
Lietuvoje startavo pagalbos programa vaikams ir jaunuoliams, kurių elgesys ryškiai skiriasi nuo įprastų amžiaus, kultūros ir etinių normų, yra socialiai nepriimtinas. Šiuo metu pagalba teikiama Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos regionų gyventojams. Pagalba teikiama terapijos forma ir yra orientuota į visą šeimą, kitus jaunam žmogui artimus žmones 
Nuotrauka
a
Luko Dailidės asmeninio albumo nuotraukos
Įkelta:
2021-11-21
Šakių rajone gyvenantis 19-metis Lukas Dailidė savo sodyboje ne tik augina bites, bet ir arbūzus, o kai lieka laisvo laiko – gamina obuolių sūrį, kurį vėliau parduoda. Jį perkantys tauragiškiai stebisi, kaip vaikinui pavyksta išgauti tokį gardų skonį. Tauragės apskritį savo sugebėjimais garsinantis jaunasis bitininkas pasakojo nebaigęs mokyklos, tačiau sprendimas mesti mokslus buvo vienas geriausių, kuriuos jis galėjo priimti.
Nuotrauka
a
„Ryšiai su visuomene“ nuotrauka
Įkelta:
2021-11-18
Apie 15 proc. nėštumų nesibaigia gimdymu. Tai teorinis skaičius, nes Lietuvos statistikos duomenimis 2020 m. gimdė 24 396 moterys, o 5 570 nėštumų nutrūko dėl įvairių priežasčių. Vadinasi, 2020 m. nutrūko beveik kas penktas nėštumas – apie 18,98 proc. Beveik pusė iš 5 570 nutrūkusių nėštumų buvo nutraukti moters noru. Trečiadienį vykusioje konferencijoje medikai, teisininkai ir kitų sričių ekspertai, mokslininkai bei visuomeninių organizacijų atstovai apžvelgė probleminius pagalbos moteriai, esančiai krizinio nėštumo situacijoje, aspektus, aptarė kompleksinės pagalbos ir prevencijos paslaugų teikimą užtikrinančios sistemos poreikį ir pristatė Nacionalinės krizinio nėštumo prevencijos ir kompleksinės pagalbos sistemos koncepcijos gaires.Krizinis nėštumas – pirmiausiai žmonių santykių problema.
Nuotrauka
a
Nuotraukų koliažas
Įkelta:
2021-11-16
Kartais kūdikiai į šį pasaulį ateina anksčiau nei suplanuota. Neišnešiotukams reikia besąlygiškos medikų ir tėvelių pagalbos – jie būna maži ir bejėgiai, bet jų noras gyventi didelis. Atkreipiant dėmesį į šiuo mažylius, lapkričio 17-ąją minima Pasaulinė neišnešiotų naujagimių diena. Šią dieną pastatai daugiau nei 60 šalių yra apšviečiami purpurine spalva, kuri simbolizuoja viltį. Viltis ir tikėjimas yra tai, ko gimusiems naujagimiams ir jų tėveliams taip reikia. Neišnešioti naujagimiai yra kūdikiai, kurie gimsta 22–37 savaičių. Kuo mažesnio svorio gimsta naujagimis, tuo daugiau pagalbos jam reikia. Pasaulyje vienas iš 10 kūdikių gimsta per anksti, Lietuvoje – 6 iš 1000. Minint šią dieną siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į neišnešiotų kūdikių daugėjimo problemą, priešlaikinio gimdymo priežastis ir pavojus. „Tauragės žinioms“ pavyko pakalbinti dvi mamas, kurios teko likimo išbandymas – kovoti už savo vaikų gyvybes.
Nuotrauka
k
Carito nuotrauka
Įkelta:
2021-11-15
Esant sudėtingai situacijai šalyje bei stebint išaugusius pagalbos reikalingų žmonių skaičius „Carito“ kasmetinė pagalbos vieni kitiems iniciatyva „Gerumas mus vienija“ šiemet startavo dviem savaitėmis anksčiau. Iniciatyvos organizatoriai tikisi, kad nepaisant įtemptos padėties mūsų šalyje – žmonės norės dalintis ir aukos pagalbai vargstantiems, o tą šiemet bus galima padaryti keliais būdais. Vienas jų – įsigyti „Carito“​​​​​​​ žvakelę.
Nuotrauka
k
Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ feisbuko paskyros nuotrauka
Įkelta:
2021-11-15
Tauragės krašto muziejaus feisbuko paskyroje dėkojama lankytojui, kuris muziejui padovanojo seną Požerūnų pradinės mokyklos iškabą. Iškaba ant mokyklos pastato kabėjo dar Antrojo pasaulinio karo metu.
Nuotrauka
šeima
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-11-10
Vaikus lepinti malonu, ypač, kai už tai sugrįžta tyra mažylio ar santūri paauglio šypsena. Tačiau reikia žinoti, kad per daug ,,persaldintos“ meilės gali pridaryti sunkiai pataisomos žalos vaiko elgesio ir asmenybės formavimui.  Apie tai kalbamės su Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos psichologe Jūrate Marcinkevičiene. 
Nuotrauka
k
G. Šiupario/lrytas nuotr.
Įkelta:
2021-11-09
Pasikeitusi mityba, sumažėjęs saulės šviesos kiekis ir vis dažniau užklumpantis nerimas – visa ši rudeninė puokštė atneša dažnesnius peršalimus ir lėtinių ligų paūmėjimą. Slengių „MediCA klinika“ šeimos gydytoja Ieva Rainienė sako, jog daugeliui šių negalavimų galima užkirsti kelią, kol pacientas dar net nepajuto pirmųjų simptomų – tereikia kartą per metus atlikti profilaktinius sveikatos patikrinimus.
Nuotrauka
k
Asociatyvi nuotrauka
Įkelta:
2021-11-09
Apie sužalotus, į gyvenvietes ar miestus užklydusius laukinius gyvūnus galima pranešti Gyvūnų globėjų asociacijai, medžioklės plotų naudotojams, skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112 arba tiesiogiai Aplinkos apsaugos departamentui telefonu (8 5) 273 2995, – praneša Tauragės rajono savivaldybė.
Nuotrauka
k
Asociatyvi nuotrauka
Įkelta:
2021-11-08
Šaltuoju metų laiku organizmui tenka kovoti su aplink siaučiančiomis ligomis. „Eurovaistinės“ vaistininkai primena, kad šiuo metu labai svarbu skirti dėmesio savo imuninei sistemai ir to verčiau neatidėlioti, o paversti savo kasdienybės dalimi.
Nuotrauka
Freepik nuotrauka
Įkelta:
2021-11-07
​​​​​​​Į Lietuvą atvykęs užsienietis išties galėtų nustebti tokiais mums įprastais ir neatsiejamais desertais kaip skruzdėlynas, šakotis, žagarėliai ar Kuršėnų vyniotinis. Taip ir mūsų šalies gyventojams dar gali atvipti žandikaulis pasižvalgius į kitų valstybių etnines virtuves. Tad lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai siūlo leistis nustebinamiems, užmesti akį į pasaulio desertų lentynas ir gal net pasisemti idėjų savo virtuvei.
Nuotrauka
_Paveikslėlis iš Pexels.jpg
Įkelta:
2021-11-06
Įkvėpimą žadinę savo ryškia spalva jie dažnai vaizduoti senovės italų paveiksluose, o ypatingą šių vaisių skonį bei aromatą vertinę monarchai skirdavo delikatesui išskirtinę vietą ant savo stalų. Tokia turtinga yra svarainių istorija, skaičiuojanti jau daugiau nei 4 tūkst. metų. Šie vaisiai plačiai panaudojami ir lietuvių virtuvėse – verdant uogienes, kepant pyragus ar gaminant košes. Tačiau lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto ekspertai sako: yra ir originalesnių šio delikateso kulinarinių idėjų. Pastarąsias jie ir kviečia išbandyti.
Nuotrauka
Jovitos Verpečinskienės nuotrauka
Įkelta:
2021-11-05
​​​​​​​Automobilių orientacinis žaidimas „Šturmas“ plečiasi ir šiemet vyksta jau 15-oje Lietuvos miestų, tarp jų ir Tauragėje. Organizatorių teigimu, kasmet jį išbando apie 15 tūkst. lietuvių. Tai puiki proga paįvairinti tamsius rudens vakarus, o pandemijos metu tai viena iš nedaugelio pramogų, kurias galima patirti saugiai.