Netikėti faktai apie midijas ir nepaprasto skonio receptai, kuriems pasigaminti užteks paprastų ingredientų
Įkelta:
2021-10-02
Nuotrauka
Asmeninio albumo nuotrauka
Aprašymas

Midijos

Ieškote paprastai pagaminamų, tačiau nepaprasto skonio receptų? Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, lengviems pietums ar vakarienei siūlo paskanauti midijų. Šias jūros gėrybes pasigaminti itin paprasta, tinkamai joms paruošti užteks vos kelių minučių. Be to, midijos – pakankamai universalus produktas, jį panaudosite tiek prie itališkų makaronų patiekalų, tiek Ispanija ar Azija kvepiančių žuvienių.

Išbando įmantresnį maistą

„Lietuviai vis daugiau dėmesio skiria maisto įvairovei. Pastebime, kad gyventojai maisto produktams tampa vis išrankesni, į kasdienį racioną stengiasi įtraukti ne tik įvairesnės rūšies mėsos, bet ir žuvies, o pastaruoju metu išaugo susidomėjimas ir įvairiosiomis jūros gėrybėmis. Būtent dėl šios priežasties, prekybos tinkle esame paruošią platų jų asortimentą: pradedant jau pažįstamomis krevetėmis ir baigiant skraidkalmarių čiuptuvais ar midijomis“, – spaudai išplatintate pranešime cituojama V. Juodkazienė. 

„Midijos – universali jūros gėrybė. Dažniausiai jos yra patiekiamos kaip pagrindinis patiekalas ir verdamos įvairiausiuose padažuose: grietinėlės, įvairiausių sūrių, šoninės, pomidorų ar žolelių bei patiekiamos su skrudinta duona arba gruzdintomis bulvytėmis. Tačiau midijos – puikus ingredientas įvairiausioms žuvienėms ar jūros gėrybių sriuboms. Svarbiausia jas verdant midijų nesudėti per anksti – midijoms išvirti užtenka vos kelių minučių, todėl patartina midijas dėti pačioje sriubos virimo pabaigoje“, – pataria ekspertė. 

Pasak maisto ekspertės, midijos išsiskiria pakankamai švelniu, subtiliu skoniu. Populiariausia midijų rūšis – mėlynosios, geriau žinomos kaip paprastosios midijos. Šios midijos pasižymi tamsiai mėlyna, beveik juodos spalvos geldele ir neprastai išraiškingu skoniu. Mėlynosios midijos dažniausiai randamos Škotijoje arba kitose britų salose.

„Midijos – universali jūros gėrybė. Dažniausiai jos yra patiekiamos kaip pagrindinis patiekalas ir verdamos įvairiausiuose padažuose: grietinėlės, įvairiausių sūrių, šoninės, pomidorų ar žolelių bei patiekiamos su skrudinta duona arba gruzdintomis bulvytėmis. Tačiau midijos – puikus ingredientas įvairiausioms žuvienėms ar jūros gėrybių sriuboms. Svarbiausia jas verdant midijų nesudėti per anksti – midijoms išvirti užtenka vos kelių minučių, todėl patartina midijas dėti pačioje sriubos virimo pabaigoje“, – pataria ekspertė. 

Anot jos, midijos taip pat puikiai tinka ir prie makaronų patiekalų, ar į įvairiausius jūros gėrybių troškinius. Be to, jas galima ruošti ir kaip užkandį – pavyzdžiui kepti tešloje, užkepti džiūvėsėliais ar duonos trupiniais. 

Gausios geležimi, padeda vandenynams

Midijos Europoje auginamos beveik 800, o maistui naudojamos jau daugiau nei 20 000 metų. Midijų dydis skiriasi priklausomai nuo sezono. Jų geldelės didžiausios ir skaniausios yra spalio mėnesį, o mažiausios kovo mėnesį.

V. Juodkazienė dalijasi ir dar keliais nepaprastais faktais apie midijas. 

Midijos padeda vandenynams ir jūroms. Midijos yra ne tik išraiškingo skonio jūros gėrybė, bet ir svarbi jūros ar vandenyno ekosistemos dalis. Be midijų vandenynui ir jos gyventojams – gyvenimo sąlygos būtų kur kas sudėtingesnės. Taip yra todėl, kad midijos yra natūralus vandenyno filtras – kasdien viena midija prafiltruoja iki 20 litrų jūros vandens, pašalindama iš jo fitoplanktoną ir nuosėdas. 

Daugiau geležies nei jautienoje. Skamba neįtikėtinai, tačiau nedidelės midijos turi daugiau geležies nei jautienos kepsnys. Be to, midijos – liesų baltymų šaltinis, todėl jų pavalgę ne tik ilgiau jausitės sotūs, bet ir mažiau apsunkę. Jeigu norite midijas paruošti ypatingai sveikai – gaminkite jas garuose. 

Egzistuoja skirtingos midijų lytys. Ar kada susimąstėte, kodėl kai kurios midijos yra oranžinės, o kitos – kreminės, blyškios spalvos? Pasirodo, viskas priklauso nuo lyties. Oranžinės midijos yra moteriškos, o kreminės spalvos midijos – vyriškos lyties. Visgi, midijų skonis nuo lyties nepriklauso.

Kupinos vitaminų. Midijose yra gausu ne tik baltymų ar geležies, bet ir įvairiausių kitų vitaminų. Midijose yra omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų A ir B12, cinko, jodo ir seleno. Šie vitaminai ir mineralai gali padėti pagerinti smegenų veiklą, prisidėti prie jūsų bendros imuninės sistemos stiprinimo, akių sveikatos bei švytinčios odos.  

Dera prie įvairių ingredientų. Midijos – ypatingai universali jūros gėrybė, tinkanti prie pačių įvairiausių skonių ir panaudojama pačiose įvairiausiose pasaulio virtuvėse. Midijas galima derinti ne tik su subtilia grietinėle, bet ir kokosų pienu. Jeigu norisi dar daugiau egzotikos ir aitrumo – jas pagardinti galima ir čili pipirais ar kitais mėgstamais aitriais prieskoniais ar padažais: pavyzdžiui, Pietų Amerikoje jos gardinamos sriracha, o Azijoje – žuvies padažu. 

V. Juodkazienė kviečia midijų paskanauti ir namuose ir siūlo kelis paprastus receptus, su šiomis nepaprasto skonio jūros gėrybėmis. 

Midijos grietinėlės padaže

Jums reikės:

Midijų

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Kelių skiltelių česnako

Svogūno

Šlakelio sultinio

Gabalėlio sviesto

Pusės puodelio grietinėlės

Žiupsnelio druskos 

Saujos šviežių petražolių

Pagaminimas:

Midijų geldeles perplaukite šaltu vandeniu, jei yra, nugramdykite prilipusius nešvarumus, prasivėrusias, suskilusias ir pažeistas geldeles išmeskite. Dideliame puode įkaitinkite aliejų, apkepinkite jame pasmulkintus česnakus ir svogūną. Suberkite midijas, įpilkite sultinio, leiskite jam šiek tiek nugaruoti. Tada dėkite sviesto, pilkite grietinėlę, pasūdykite. Pamaišykite ir uždenkite puodą. Verdamos midijos turi atsiverti. Po 10 minučių jos jau bus išvirusios. Pagardinkite jas pasmulkintomis petražolėmis. Patiekite su baltos prancūziškos duonos rieke. Virimo metu neatsivėrusias geldeles išmeskite.

Midijos su salierais ir šviežiomis žolelėmis

Jums reikės:

Midijų

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Poros skiltelių česnako

Svogūno

Kelių stiebų saliero

Pusės puodelio sultinio

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Saujos šviežių petražolių

Saujos šviežių krapų

Pagaminimas:

Kruopščiai nuplaukite midijas. Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų. Jame patroškinkite susmulkintą česnaką, svogūną ir salierus, kol suminkštės. Į puodą su daržovėmis suberkite midijas, supilkite sultinį ir pagardinkite prieskoniais. Uždenkite ir padidinę ugnį troškinkite apie 4 minutes, kol midijos atsivers. Nepalikite jų puode per ilgai, kad netaptų guminės. Patiekite apibarstę kapotomis petražolėmis ir krapais. Skanaus!

 

 



 

Nuotrauka
a
Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ feisbuko nuotraukos
Įkelta:
prieš 7 valandas
Tauragės krašto muziejus „Santaka“ pasidalijo žinia apie Algimanto Bajorino dovanotą eksponatą. Vyras muziejui padovanojo seną papirosų pakelį. Papirosų pakelis, rastas keičiant „Versmės“ gimnazijos grindis. Greičiausiai jis ten pateko 1938 m., kai šiukšlę numetė mokyklos statybininkas.
Nuotrauka
a
Tauragės rajono savivaldybės administracijos nuotr.
Įkelta:
prieš 1 dieną
Ir šiemet Jono Viktoro Kalvano parke tauragiškius džiugins lempučių girliandomis papuoštas šimtametis ąžuolas. „Senelis“ dar ir kalba – norint išgirsti jo balsą reikia nuskaityti specialų QR kodą.
Nuotrauka
a
Freepik.com nuotrauka
Įkelta:
2021-11-30
Naujus mokslo metus pradėję klasėse, didžioji dalis mokyklų ir toliau tęsia ugdymą kontaktiniu būdu. Lietuvos švietimo įstaigų portalo „tamo.lt“ atlikta statistika rodo, kad sugrįžimas į klases paskatino geresnį žinių įsisavinimą, augo visų pagrindinių mokomųjų dalykų įvertinimų vidurkiai.
Nuotrauka
a
skaitymometai.lnb.lt nuotr.
Įkelta:
2021-11-29
Nuo šiandien, lapkričio 29 d., kiekvienas Lietuvos naujagimis gaus lauknešėlį, kuris padės žengti pirmuosius skaitymo patirties žingsnius. Tarptautine patirtimi paremtas ankstyvojo skaitymo projektas „Knygų startas“, praėjusiais metais išbandytas Vilniaus apskrityje, tampa nacionalinis ir yra pirmas ir vienintelis tokio masto ankstyvojo skaitymo skatinimo projektas Lietuvoje.
Nuotrauka
a
Įkelta:
2021-11-29
Ketvirtadienio vakarą B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje svečiavosi žinomas aktorius, TV laidų vedėjas, piligrimas Juozas Gaižauskas ir aktorė Emilija Latėnaitė. Susitikimo metu pristatyta antroji J. Gaižausko knyga „Tigras, glostantis pėdas“ ir atlikta dalis koncertinės programos „Šaltinių duo“, kurią aktoriai pristato įvairiuose Lietuvos miestuose.
Nuotrauka
petras
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2021-11-28
Ne vienam tauragiškiui socialiniame feisbuko tinkle turbūt yra tekę išvysti tauragiškio Petro Vaičaičio darytų miesto vaizdų arba dronu nufilmuotų vaizdo įrašų. Vyro pomėgis fotografuoti pasitarnauja ir „Tauragės žinioms“ – ne viena Petro Vaičaičio nuotrauka papuošė ir laikraščio feisbuko paskyrą, iliustravo straipsnį. Kuklus vyras mėgsta fotografuoti gamtos ir urbanistinius vaizdus, nemėgsta portretų – sako dėl gero kadro nenorintis trikdyti kito asmens, gi kiekvienas turi teisę būti nepastebėtas. Tačiau tai anaiptol nereiškia, kad vyras nemėgsta žmonių – kelerius metus Petras savanoriauja maltiečių organozacijoje ir į namus veža seneliams maistą.
Nuotrauka
paukst
Mažonų bibliotekos nuotrauka
Įkelta:
2021-11-27
Šie žavūs kalėdiniai žaisliukai – tai bendras Mažonų bendruomenės, Mažonų bibliotekos ir Vaikų dienos centro „Po stogu“ kūrybos vaisius. 10 iš vilnos nuveltų paukštelių jau „išskrido“ į Lietuvos prezidentūrą. Jie puoš kalėdinę Prezidentūros eglutę.
Nuotrauka
a
Asociatyvi nuotrauka
Įkelta:
2021-11-26
Jungtinėse Amerikos Valstijose išpopuliarėjusi „juodojo penktadienio“ diena jau prigijo ir Lietuvoje – nors oficialiai šiemet ji minima lapkričio 26 d., didžiules akcijas ir nuolaidas mūsų šalies prekybininkai gyventojams siūlo jau nuo mėnesio vidurio. Tiesa, smagių išpardavimų nuotaiką gali sugadinti internetiniai sukčiai, kurie šiomis dienomis dar įnirtingiau medžioja potencialias aukas. Bankas „Luminor“ palijasi patarimais, kaip atpažinti sukčius.
Nuotrauka
a
Tauragės Literatų Klubas Žingsniai feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2021-11-24
Sniego paklode užklotas antradienis poetiškiau pasibaigti ir negalėjo. Lapkričio 23-osios vakarą minėdami veiklos 25-uosius metus literatų klubo „Žingsniai“ nariai Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės bibliotekoje pristatė savo parodą. Klubo narių prisiminimai, įdainuotos poezijos skambesiai bei džiugūs sveikinimai nepaliko abejonių, jog Tauragė – rašytojų kraštas.   
Nuotrauka
a
. Tauragės šeimos gerovės centro feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2021-11-22
VšĮ „Saugi pradžia“ jau dvyliktus metus vykdo socialinį projektą „Kalėdinės vaikų svajonės“. Tai projektas, kurio metu vaikai iš globos namų, vaikų dienos centrų, piešia tapo, siuva, klijuoja ir kitaip dekoruoja atvirukus. Tauragės šeimos gerovės centras taip pat dalyvauja šiame projekte.
Nuotrauka
a
Freepik.com nuotrauka
Įkelta:
2021-11-22
Lietuvoje startavo pagalbos programa vaikams ir jaunuoliams, kurių elgesys ryškiai skiriasi nuo įprastų amžiaus, kultūros ir etinių normų, yra socialiai nepriimtinas. Šiuo metu pagalba teikiama Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos regionų gyventojams. Pagalba teikiama terapijos forma ir yra orientuota į visą šeimą, kitus jaunam žmogui artimus žmones 
Nuotrauka
a
Luko Dailidės asmeninio albumo nuotraukos
Įkelta:
2021-11-21
Šakių rajone gyvenantis 19-metis Lukas Dailidė savo sodyboje ne tik augina bites, bet ir arbūzus, o kai lieka laisvo laiko – gamina obuolių sūrį, kurį vėliau parduoda. Jį perkantys tauragiškiai stebisi, kaip vaikinui pavyksta išgauti tokį gardų skonį. Tauragės apskritį savo sugebėjimais garsinantis jaunasis bitininkas pasakojo nebaigęs mokyklos, tačiau sprendimas mesti mokslus buvo vienas geriausių, kuriuos jis galėjo priimti.
Nuotrauka
a
„Ryšiai su visuomene“ nuotrauka
Įkelta:
2021-11-18
Apie 15 proc. nėštumų nesibaigia gimdymu. Tai teorinis skaičius, nes Lietuvos statistikos duomenimis 2020 m. gimdė 24 396 moterys, o 5 570 nėštumų nutrūko dėl įvairių priežasčių. Vadinasi, 2020 m. nutrūko beveik kas penktas nėštumas – apie 18,98 proc. Beveik pusė iš 5 570 nutrūkusių nėštumų buvo nutraukti moters noru. Trečiadienį vykusioje konferencijoje medikai, teisininkai ir kitų sričių ekspertai, mokslininkai bei visuomeninių organizacijų atstovai apžvelgė probleminius pagalbos moteriai, esančiai krizinio nėštumo situacijoje, aspektus, aptarė kompleksinės pagalbos ir prevencijos paslaugų teikimą užtikrinančios sistemos poreikį ir pristatė Nacionalinės krizinio nėštumo prevencijos ir kompleksinės pagalbos sistemos koncepcijos gaires.Krizinis nėštumas – pirmiausiai žmonių santykių problema.
Nuotrauka
a
Nuotraukų koliažas
Įkelta:
2021-11-16
Kartais kūdikiai į šį pasaulį ateina anksčiau nei suplanuota. Neišnešiotukams reikia besąlygiškos medikų ir tėvelių pagalbos – jie būna maži ir bejėgiai, bet jų noras gyventi didelis. Atkreipiant dėmesį į šiuo mažylius, lapkričio 17-ąją minima Pasaulinė neišnešiotų naujagimių diena. Šią dieną pastatai daugiau nei 60 šalių yra apšviečiami purpurine spalva, kuri simbolizuoja viltį. Viltis ir tikėjimas yra tai, ko gimusiems naujagimiams ir jų tėveliams taip reikia. Neišnešioti naujagimiai yra kūdikiai, kurie gimsta 22–37 savaičių. Kuo mažesnio svorio gimsta naujagimis, tuo daugiau pagalbos jam reikia. Pasaulyje vienas iš 10 kūdikių gimsta per anksti, Lietuvoje – 6 iš 1000. Minint šią dieną siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į neišnešiotų kūdikių daugėjimo problemą, priešlaikinio gimdymo priežastis ir pavojus. „Tauragės žinioms“ pavyko pakalbinti dvi mamas, kurios teko likimo išbandymas – kovoti už savo vaikų gyvybes.
Nuotrauka
k
Carito nuotrauka
Įkelta:
2021-11-15
Esant sudėtingai situacijai šalyje bei stebint išaugusius pagalbos reikalingų žmonių skaičius „Carito“ kasmetinė pagalbos vieni kitiems iniciatyva „Gerumas mus vienija“ šiemet startavo dviem savaitėmis anksčiau. Iniciatyvos organizatoriai tikisi, kad nepaisant įtemptos padėties mūsų šalyje – žmonės norės dalintis ir aukos pagalbai vargstantiems, o tą šiemet bus galima padaryti keliais būdais. Vienas jų – įsigyti „Carito“​​​​​​​ žvakelę.
Nuotrauka
k
Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ feisbuko paskyros nuotrauka
Įkelta:
2021-11-15
Tauragės krašto muziejaus feisbuko paskyroje dėkojama lankytojui, kuris muziejui padovanojo seną Požerūnų pradinės mokyklos iškabą. Iškaba ant mokyklos pastato kabėjo dar Antrojo pasaulinio karo metu.
Nuotrauka
šeima
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-11-10
Vaikus lepinti malonu, ypač, kai už tai sugrįžta tyra mažylio ar santūri paauglio šypsena. Tačiau reikia žinoti, kad per daug ,,persaldintos“ meilės gali pridaryti sunkiai pataisomos žalos vaiko elgesio ir asmenybės formavimui.  Apie tai kalbamės su Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos psichologe Jūrate Marcinkevičiene. 
Nuotrauka
k
G. Šiupario/lrytas nuotr.
Įkelta:
2021-11-09
Pasikeitusi mityba, sumažėjęs saulės šviesos kiekis ir vis dažniau užklumpantis nerimas – visa ši rudeninė puokštė atneša dažnesnius peršalimus ir lėtinių ligų paūmėjimą. Slengių „MediCA klinika“ šeimos gydytoja Ieva Rainienė sako, jog daugeliui šių negalavimų galima užkirsti kelią, kol pacientas dar net nepajuto pirmųjų simptomų – tereikia kartą per metus atlikti profilaktinius sveikatos patikrinimus.
Nuotrauka
k
Asociatyvi nuotrauka
Įkelta:
2021-11-09
Apie sužalotus, į gyvenvietes ar miestus užklydusius laukinius gyvūnus galima pranešti Gyvūnų globėjų asociacijai, medžioklės plotų naudotojams, skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112 arba tiesiogiai Aplinkos apsaugos departamentui telefonu (8 5) 273 2995, – praneša Tauragės rajono savivaldybė.
Nuotrauka
k
Asociatyvi nuotrauka
Įkelta:
2021-11-08
Šaltuoju metų laiku organizmui tenka kovoti su aplink siaučiančiomis ligomis. „Eurovaistinės“ vaistininkai primena, kad šiuo metu labai svarbu skirti dėmesio savo imuninei sistemai ir to verčiau neatidėlioti, o paversti savo kasdienybės dalimi.
Nuotrauka
Freepik nuotrauka
Įkelta:
2021-11-07
​​​​​​​Į Lietuvą atvykęs užsienietis išties galėtų nustebti tokiais mums įprastais ir neatsiejamais desertais kaip skruzdėlynas, šakotis, žagarėliai ar Kuršėnų vyniotinis. Taip ir mūsų šalies gyventojams dar gali atvipti žandikaulis pasižvalgius į kitų valstybių etnines virtuves. Tad lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai siūlo leistis nustebinamiems, užmesti akį į pasaulio desertų lentynas ir gal net pasisemti idėjų savo virtuvei.
Nuotrauka
_Paveikslėlis iš Pexels.jpg
Įkelta:
2021-11-06
Įkvėpimą žadinę savo ryškia spalva jie dažnai vaizduoti senovės italų paveiksluose, o ypatingą šių vaisių skonį bei aromatą vertinę monarchai skirdavo delikatesui išskirtinę vietą ant savo stalų. Tokia turtinga yra svarainių istorija, skaičiuojanti jau daugiau nei 4 tūkst. metų. Šie vaisiai plačiai panaudojami ir lietuvių virtuvėse – verdant uogienes, kepant pyragus ar gaminant košes. Tačiau lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto ekspertai sako: yra ir originalesnių šio delikateso kulinarinių idėjų. Pastarąsias jie ir kviečia išbandyti.
Nuotrauka
Jovitos Verpečinskienės nuotrauka
Įkelta:
2021-11-05
​​​​​​​Automobilių orientacinis žaidimas „Šturmas“ plečiasi ir šiemet vyksta jau 15-oje Lietuvos miestų, tarp jų ir Tauragėje. Organizatorių teigimu, kasmet jį išbando apie 15 tūkst. lietuvių. Tai puiki proga paįvairinti tamsius rudens vakarus, o pandemijos metu tai viena iš nedaugelio pramogų, kurias galima patirti saugiai.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-11-05
Maloniau leisti laiką namuose, kurie yra švarūs ir tvarkingi. Sakoma, kad tai veikia net mūsų emocinę būseną bei nuotaiką. Todėl kuriant namų viziją ir planuojant interjero sprendimus, itin svarbu numatyti kiekvienam daiktui savo vietą – neapkrauta erdvė atrodo kur kas tvarkingiau. Interjero dizainerė Dovilė Sakevičė dalijasi patarimais, kaip planuoti namų erdves, kuriose būtų kuo mažiau chaoso, o prekybos tinklo „Senukai“ atstovė atskleidžia, kaip klientai suskubo atsinaujinti savo būstus šį sezoną.