Genovaitė Urmonaitė: „Džiaugtis ir džiuginti“
Įkelta:
2022-11-05
Nuotrauka
nuotrauka
Aprašymas

Genovaitė Urmonaitė. Reginos Vaičaitienės nuotrauka 

 

,
Nuotrauka
 nuotrauka
Aprašymas

Tauragės aktoriai po repeticijos prieš pirmojo „Kvarteto“ premjerinį spektaklį Juozo Erlicko „Blinkuva-2“. G. Urmonaitės asmeninio albumo nuotrauka

 

,
Nuotrauka
 nuotrauka
Aprašymas

Iš kairės: pirmojo „Kvarteto“ vertinimo komisija – a.a. Kornelijus Loveikis, a.a. Mamertina Balserytė, Stasė Čilinskienė,  Lijana Zinkevičienė, a.a. Antanas Penikas, Eugenijus Šaltis. G. Urmonaitės asmeninio albumo nuotrauka

Atėjo lapkritis, o kartu su juo – ir tradicinis 30-asis respublikinis mėgėjų teatrų festivalis „Kvartetas“. Susėdome prie kavos puodelių su festivalio sumanytoja ir organizatore Tauragės liaudies teatro režisiere Genovaite Urmonaite pasikalbėti. Pasak jos, kalbėtis daug ir nereikės – vakar, sakė ji, lėktuve iš nuobodulio per trijų valandų skrydį sugalvojusi pokalbio formą ir, turėdama rankinėje daug tušinukų ir sąsiuvinį,  užrašė. 

Nekantraudama klausiu – tai kur ta medžiaga, surašyta lėktuve.

– Pati sau uždaviau 10 klausimų ir pasakiau 4 sakiniais  – nes „Kvartetas“ –  į juos atsakydama. Tai štai tas mano interviu su savimi.

G. U. Ką dar naujo prigalvojau po 30 metų?

G. U. Viskas kitaip. Vietoj 4 kolektyvų dalyvaus 8, ir jie nerodys atskirų spektaklių, bus bendras jungtinis ištisas vientisas fluxus, telefonu ypatingai repetuotas. Nes „pernai gatvę išasfaltavo, provincija daros nebe provincija, tik svarbu, kad žmonės galvotų neperiferiškai“ (žodžiai iš V.Kernagio dainos).

G. U. Ar girdėjau, kad periferijoj taip ilgai festivalis gyvuotų?  

G. U. Negirdėjau. Ir knyga „20 skrydžių“ festivalio 20-mečiui išleista, ir man trumpam pasitraukus į asociacijos „Mažoji scena“ veiklą, festivalis nenutrūko... Tad šiandien esu dėkinga ir ramiai galiu žiūrėti į akis keletą festivalių surengusiems Algimai Juščiuvienei, Rimai Bandzinaitei-Latožienei, Vilmantui Tamoševičiui. Su dar didesniu entuziazmu ir džiaugsmu grįžusi auginu savo kūdikį.

G. U. Per tiek metų koks festivalis buvo smagiausias?

G. U. Visi. Smagūs ilgiausiai draugavę festivalio vedėjai Donalda, Genovaitė, Sigitas ir Pranas. O kai jie dar uždainavo kartu su „Žvaigždžių kvarteto“ solistais Ona Valiukevičiūte, Janina Miščiukaite, Viktoru Malinausku ir Valdemaru Frankoniu, žvaigždėmis pasijuto ne tik jie, bet ir visas kėdes salėje užsėdę žiūrovai. O vaidinam ir dainuojam tik todėl, kad skambėtų mūsų miestas ir jo kultūra.

G. U. Kad jau taip smagu, pati girdėjau, kad ir baliai po festivalių buvo smagūs. 

G. U. O taip! Iki ryto. Ryte atėję tvarkyti stalų būtinai rasdavome bent du savo teatro artistus, bediskutuojančius ir daug kitų teatrų paliktų daiktų: raktų, striukių, pasų ir kitų dokumentų, rekvizito... O grojant ir dainuojant Alvydui Nausėdai ir Sigitui Kazakevičiui ir visiems šokant nepajusdavom, kaip išaušdavo. 

G. U. Pasiruošimo darbai nevargina?

G. U. Vargina. Jiems pasibaigus tampa nepakeliamai lengva ir džiugu. Svarbiausia, kad keletą metų iš eilės pasijusdavau direktore ir „įdarbindavau“ teatro kabinete žmogų, kuris man lakstant po miestą organizaciniais reikalais, atsiliepdavo netylančius laidinio telefono skambučius. Violetai Sugintienei, Antaninai Martinkienei, Sigutės Šimkuvienės draugei Daliai ir kitiems atsiskaitydavau „vokeliais“. 

G. U. Kuo vaišindavom kolektyvus?

G. U. Muzikanto Arūno Rakevičiaus, kuris po Vasaros estradoje vykusio tarptautinio estradinės muzikos vakaro nupirko du lagaminus netikro zuikio kolektyvams pavaišinti, nepranokom. Kultūros namų „sklepuke“ visų kultūros namų darbuotojai tepdavo sumuštinius, pjaustydavo rėmėjų dovanotas dešras... Kažkas iš artistų pravirdavo stipresnės arbatos. Teatro moterys išradingos ir virtuvėje.
G. U. Kokie atgarsiai pasiekdavo mus?

G. U. „Ot faina“. „Nežinai, kokį kolektyvą kitais metais pakvies?“ „Pasisiūlykim, paprašykim“. „O jau žiūrovų gerumas!“ 

G. U. Ar turiu ką pasakyti svečiams ir žiūrovams?

G. U. Labiausiai noriu padėkoti svečiams. Žiūrovams. Rėmėjams. Visiems geros valios žmonėms, kurie supranta, atjaučia, padeda. 

G. U. O kaip patys pagrindiniai – artistai?

G. U. „Aš norėčiau prikelti nors vieną senelį/ Iš kapų milžinų/ Ir išgirsti nors vieną, bet gyvą žodelį/ Iš senųjų laikų!“ (Maironis). Senieji teatro aktoriai, su kuriais augau, tobulėjau, tiesiog gyvenau, ne vienas jau išėjo, bet dažnai pagaunu save su jais besikalbančią, prisimenančią linksmą nuotykį scenoje, gastrolėse ar gyvenime. Tie, su kuriais šiandien gyvenu, ir vėl moko augti, tobulėti, tiesiog gyventi. Nors kasdien ir nesiglėbesčiuojam, aš juos visus jaučiu savo oda, – ji šiurpsta, švelnėja, traukiasi, kvėpuoja.  

G. U. Kas labiausiai „veža“ mane pačią?

G. U. Nebeišmetu maisto likučių. Renku likusius trupinius. Ir tada pajuntu, kad dideliais kąsniais iš dangaus krinta mana, kuria turiu dalintis. Mama atvažiavus svečiams visada atkelia vartus. Aš gi išardžiau durų spynas ir išmečiau raktus, kad likčiau tuščias indas, į kurį vėl galima dėti.  

Nuotrauka
 nuotrauka

O būsimo festivalio programėlėje rašoma: „Kai Liaudies teatro artistai repeticijose po vieną, o scenoje visi kartu skaito Vinco Mykolaičio-Putino eilėraščių ciklą „Mano mėnesiai“, aš visada galvoju, kad mūsų yra žymiai daugiau nei metai ar mėnesiai... Mes visi ir kiekvienas atskirai esame ir klystantys, ir abejojantys, kartais nelaimingi ar pikti, dažniausiai linksmi ir laimingi, bet visi jau daug dešimtmečių liekantys ištikimi sau, vienas kitam ir Melpomenei. Dienų tėkmėj ne dvylika ženklų, ne dvylika įvykių, ne dvylika skausmų ir džiaugsmų... Metuose ir mėnesiuose – visas Liaudies teatro artistų gyvenimas su begaliniu atsidavimu Scenai ir žmogui.

Atsisukusi atgal pastebiu, kad nebuvo sunku nuo 1993 metų kasmet rudenį surengti Respublikinį mėgėjų teatrų festivalį Tauragėje. Todėl jis ir įvyko, nes palaiko ne tik kolektyvas, bet vertina, padeda, paskatina mūsų artimieji, Lietuvos teatrų bendruomenė, fantastiški žiūrovai Tauragėje, Lietuvoje ir užsienyje, savivaldybė, bendradarbiai, tikintieji, visi, gyvenantys su gėriu lūpose ir širdyse...

Palaimos visiems geros valios žmonėms, nes aš jau jaučiuosi Palaiminta. 

Su meile – Tauragės liaudies teatro kolektyvo vardu Genovaitė.

Iki susitikimo SIELŲ PUOTOJE.

O prie ko čia pajacas? O todėl, kad jis „balagano“ artistas, juokdarys, liaudies teatro ir komedijos del arte personažas. O mes tokie ir esame. Ir būtent šis pajacas, išsaugotas mano balkone 30 metų, buvo padovanotas visiems pirmajame, 1993 metais vykusiame festivalyje „Kvartetas“ dalyvavusiems kolektyvams.

Ačiū pajacui, kuris kaip talismanas atlydėjo į trisdešimtą festivalį.“ 

Nuotrauka
 nuotrauka

  Baigdama interviu su savimi Genovaitė giliai įkvėpė, dar kažką prisiminusi nusijuokė garsiai savo su niekuo nesulyginamu juoku ir staiga surimtėjusi pasakė:

– O vieno klausimu – kodėl einam į teatrą – nebekeliu, nes atsakymas aiškus – dėl SPEKTAKLIŲ! Ir tik dėl jų, nes jų turiniais ir formomis pasitikriname save, savo gyvenimus, atradimus, viltis... Mūsų teatras, važiuodamas per Lietuvą, mato tūkstančius žiūrovų akių, o jie tarsi laukia, kad kažką išgirs, sužinos, pasimokys... Matome geras žmonių emocijas, nešdami žinią apie savo miestą –  Tauragę – mylime visą Lietuvą, didžiuojamės jos žmonėmis, sekame geraisiais pavyzdžiais. Tad su džiaugsmu, kaip namuose paruošę stalą, laukiame svečių lapkričio 12 d. – ateikime į Kultūros rūmus ir atverkime širdis iš 8 gimtinės kampelių atvykstantiems Teatrams.

 

Nuotrauka
biblioteka
B. Baltrušaitytės viešosios bibliotekos nuotrauka
Įkelta:
2024-04-12
Ketvirtadienio vakarą B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje pristatyta 9-oji Evos Tombak knyga „Popietės laikas: mitai ir tiesa apie senėjimą“.
Nuotrauka
salemonas
B. Baltrušaitytės viešosios bibliotekos nuotraukos
Įkelta:
2024-04-10
Antradienio  vakarą Tauragės Birutės Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje rinkosi tauragiškiai, kurie nekantravo susitikti su Lietuvoje gerai žinomu rašytoju, aplinkosaugininku, fotografu, gamtininku, radijo laidų vedėju, daugybės premijų laureatu, jau beveik 100 knygų autoriumi – Selemonu Paltanavičiumi.
Nuotrauka
proda
Įkelta:
2024-04-03
Balandžio 4 d., ketvirtadienį, 17 val. Tauragės krašto muziejus „Santaka“ Fotografijos galerijoje, atidaroma vilniečio fotografo Levo Žiriakovo analoginės fotografijos paroda „Kūrėjai“. Ekspozicijoje – Lietuvos ir užsienio menininkų portretai, užfiksuoti 1994–2023 metais. Paroda veiks iki 05.24 d. Organizatorius – Tauragės krašto muziejus „Santaka“.
Nuotrauka
pijus
Įkelta:
2024-03-29
Ketvirtadienį į Tauragės Viešąją biblioteką skubėjo repo mylėtojai. Čia lankėsi Pijus Opera – jaunosios kartos repo atlikėjas, vienas žymiausių repo improvizacijos puoselėtojų Lietuvoje. Atlikėjas, kuris drąsiai maišo poeziją su naujovišku skambesiu, daug dėmesio skiria žodžiui, bet nemažiau ir geram vakarėliui. Pradėjęs nuo repo kovų, per trumpą laiką užaugo iki įsirašymo į Lietuvos rekordų knygą. 2023 metais jis pateko į Lietuvos istoriją
Nuotrauka
6okiai
Įkelta:
2024-03-29
Kovo 28 dieną, po metų pertraukos, į „Šaltinio“ progimnaziją sugužėjo būrys šokėjų, puoselėjančių tradicinius šokius. Varžytis pradedančiųjų – t.y. nedidelę patirtį - šokėjų grupėje panoro net 52 poros iš Tauragės rajono mokyklų. Jaunieji atlikėjai pašoko net keturis tradicinius šokius: „Vėdars“, „Tancius“, „Lelinderis“ ir „Drėbinikė“.
Nuotrauka
biblioteka
B. Baltrušaitytės viešosios bibliotekos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-22
B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje vyko degustacija „Elzaso skonis ir kvapas“. Oceane Pierrotte šį kartą papasakojo apie Elzaso regiono vynus, jų ypatybes, skonius ir kvapus.
Nuotrauka
nuziejus
Fotografijų autorius Mindaugas Černeckas
Įkelta:
2024-03-15
Visoje Lietuvoje siekiama išsaugoti, įprasminti Sąjūdžio ir sąjūdiečių atmintį. Tauragės krašto muziejus „Santaka“ jau keletą metų šiai temai skiria ypatingą dėmesį. 2021 metais Tremties ir rezistencijos muziejuje buvo įkurtas Sąjūdžio kambarys, pernai, minint LPS 35-etį, sukūrė dokumentinį filmą „Sąjūdis tauragiškių prisiminimuose“. Siekdami tiek filmą, tiek  informaciją apie Tauragės sąjūdį pristatyti patraukliau, įdomiau, lankytojams buvo pristatytas ir interaktyvus stendas. Tačiau, tauragiškių sąjūdiečių džiaugsmą, nuolat temdė vienintelis klausimas – „O kur mūsų archyvas, kur mūsų posėdžių protokolai?“ Ir jie atsirado!
Nuotrauka
dainų
Tauragės kultūros centro nuotraukos
Įkelta:
2024-03-14
Kaip abiturientai nuo šimtadienio su džiaugsmu ir nerimu pradeda skaičiuoti dienas iki egzaminų, taip ir kultūros atstovai, saviveiklininkai po apžiūrų pradeda laiko atskaitą iki dainų šventės. Šiemet ji – neeilinė. Lietuvos Dainų šventė minės 100 jubiliejų. Net ir kelis dešimtmečius dalyvaujantys Dainų šventėse, jaudinasi, tikėdamiesi, kad būtent jų kolektyvas paklius į jubiliejinę šventę.
Nuotrauka
vaikai
Įkelta:
2024-02-29
Vasario 28 dieną Viešojoje bibliotekoje lankėsi vaikų rašytoja, žurnalistė Evelina Daciūtė. Į susitikimą su knygų autore atskubėjo per septyniasdešimt mokinių iš Tauragės M. Mažvydo ir Tauragės „Šaltinio“ progimnazijų.
Nuotrauka
knyga
Įkelta:
2024-02-28
2024 m. kovo 5 d., 17 val. Klaipėdos miesto savivaldybės I. Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriuje, J. Janonio g. 9 pristatomos dvi knygos: Tauragės kraštotyros draugijos leidinys „Tauragės krašto dvarų beieškant“ ir Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos leidinys „Kuršių nerijos nacionalinis parkas“. Šios knygos skirtos mėgstantiems keliauti ir norintiems pažinti gimtąjį kraštą.
Nuotrauka
milžinas
Vaida Leščauskaitė
Įkelta:
2024-02-21
Praėjusį savaitgalį Briuselyje vykusiame tarptautiniame šviesos meno instaliacijų festivalyje „The Bright Festival“ atgijo tauragiškių Raimondo Kavaliausko ir Nerijaus Ališausko skulptūra „Pasakų milžinas“. Europos Sąjungai (ES) šįmet pirmininkaujanti Belgija prie festivalio kvietė prisijungti vietos kūrėjus bei Lietuvos ir kitų ES šalių kultūros partnerius. Pusę milijono lankytojų sulaukusiame festivalyje instaliacija pristatyta minint Lietuvos prisijungimo prie Europos Sąjungos 20-metį.
Nuotrauka
knyga
Įkelta:
2024-02-21
Vasario 21-ąją – Tarptautine gimtosios kalbos diena. Kaip teigiama Šventajame rašte, senais laikais žmonės kalbėję viena kalba. Jų kalbas sumaišęs Dievas, kai tie užsimanę pastatyti Babelio bokštą, kuriuo galėtų Dievą pasiekti.
Nuotrauka
milžinas
Vaida Leščauskaitė
Įkelta:
2024-02-16
Visi prisimename 2021 metų Kalėdas, kuomet Jūros upės parke praeivių žvilgsnius traukė  didžiulė milžino skulptūra, kuri mažiems ir dideliems pasakojo Elnio Devyniaragio istoriją, primenančią senovės lietuvių ir baltų mitologijoje sutinkamą kalėdinio laikotarpio versiją.  
Nuotrauka
pistatymas
Įkelta:
2024-02-05
Ketvirtadienio vakarą Viešojoje bibliotekoje pristatyta kraštiečio Kęstučio Macijausko knyga „Šordinas“. Knygos autorius – Klaipėdos dramos teatro aktorius ir režisierius, daugeliui pažįstamas kaip Algimantas iš TV serialo „Naisių vasara“. Už antraplanį vaidmenį 2015 m. pelnė Auksinį scenos kryžių.
Nuotrauka
sausio 13
Romualdo Požerskio nuotrauka
Įkelta:
2024-01-13
Minime 1991 metų Sausio 13-osios įvykius. Jau trisdešimt treji metai prabėgo nuo tų nepamirštamų dienų. Labai svarbu išsaugoti atminimą ir perduoti jaunesniesiems mūsų šalies piliečiams tų įvykių liudininkų pasakojimus. Tauragiškis Mindaugas Macas sutiko pasidalinti prisiminimais apie tuos laikus.
Nuotrauka
dainų dainele
Įkelta:
2024-01-11
Švelniai žiemišką sausio 10-ąją Tauragės meno mokyklos pilies salėje šurmuliavo gausus būrys jaunųjų atlikėjų, jų mokytojų, tėvelių ir gerbėjų. Salė buvo pripildyta muzikos garsų, žodžių, jaudulio, susikaupimo, nekantrumo, laukimo, geriausių linkėjimų ir džiaugsmo. Vyko Lietuvos vaikų ir moksleivių televizijos konkurso „Dainų dainelė 2024“ rajoninis etapas. 1974 metais prasidėjęs Lietuvos vaikų ir moksleivių televizijos konkursas „Dainų dainelė“ šiemet mini 50 metų jubiliejų! Džiugu, kad tauragiškiai myli šį konkursą ir aktyviai jame dalyvauja.