Raudonojo Kryžiaus Tauragės skyriaus vadovė: „Bendravimas būtinas kaip oras“
Įkelta:
2023-06-04
Nuotrauka
nuotrauka
Nuotraukos autorius:
Autorės nuotrauka
Aprašymas

Raudonojo Kryžiais Tauragės skyriaus vadovė Danguolė Jatautienė

,
Nuotrauka
nuotrauka
Nuotraukos autorius:
Autorės nuotrauka
Aprašymas

Raudonojo Kryžiais Tauragės skyriaus vadovė Danguolė Jatautienė (antra iš kairės) su savanoriais

 

Lietuvos Raudonasis Kryžius (RK) aktyviai veikia 16 miestų Lietuvoje, tarp jų ir Tauragėje. Jis įsikūręs V. Kudirkos g. 2A. Tauragės skyrius gali pasigirti ilga ir garbinga istorija. Nuo balandžio 18 dienos jam vadovaujančiai Danguolei Jatautienei problemos, kurias siekia spręsti RK, nesvetimos – daugiau nei tris dešimtmečius ji vadovavo Tauragės kaimiškajai seniūnijai. „Gebėti dalintis yra labai svarbu. Jeigu kiekvienas iš mūsų išmoktų pasidalinti, gyvenimas taptų prasmingesnis“, – įsitikinusi ji.

„Vieni nieko negalim“

Anksčiau Raudonojo Kryžiaus (RK) organizacija garsėjo savo pagalba stichinių nelaimių metu, po karo ieškant užsienyje pasimetusių tautiečių ir t.t. Dabar gi labiau orientuojamasi į pagalbą visiems, kam tik tos pagalbos prireikia, – senjorams, vaikams, skurstantiesiems ir kt. D. Jatautienė pasakoja, kad Raudonasis Kryžius reaguoja į visas bėdas, kokios beatsitiktų, ir į visus prašymus.

– Turime pagalbos centrą ir visada vienaip ar kitaip reaguojame. Turime programėlę, per kurią visi esame susijungę į bendrą tinklą ir iškart matome vieni kitų pranešimus. Pavyzdžiui, neseniai vėlai vakare pamačiau bendruomenės skelbimą, kad Šilalėje gaisras. Iškart susisiekiau su tos vietovės, kurioje įvyko gaisras, seniūnu, sužinojau, kad sudegė namas ir lentpjūvė, šeimai labiausiai reikia pinigų. Deja, finansinės pagalbos nelabai galim suteikti, tad klausiau, kuo dar galėtume padėti. Pasirodo, šeimoje yra dvimetis berniukas, moteris laukiasi. Mes turime sauskelnių, higienos prekių. Kitą rytą jau važiavau į Šilalę ir viską nuvežiau. Taigi jei vietoje turime ko reikia, iškart vežu, o jei ne – rašau į tinklą, kad reikia to ir to. Arba atėjusi ryte į darbą matau įrašą, kad Telšiuose dingo žmogus. Reikia drono. Iškart rašau prašymą savo ir skyriaus feisbuke. Ir taip – iškart atsirado iš Kauno žmogus, turintis droną. Taigi reaguojam visi operatyviai, nes mūsų tikslas ir yra pagelbėti žmogui nelaimėje.

Naujoji skyriaus vadovė pasakoja jau apsilankiusi Tauragės savivaldybėje, surengusi susitikimus su bendruomenių atstovais, ugniagesiais, policininkais, apvažiavusi ir aplinkines savivaldybes, susipažinusi ir informavusi, kuo RK gali būti naudingas, kvietusi tapti savanoriais. 

– Vieni nieko negalim, tad turim bendrauti. Mano tikslas – kalbėti apie save, apie Raudonąjį Kryžių, kad atsitikus bet kokiai nelaimei organizacija būtų informuojama – tada ir pagalbos bus sulaukiama operatyviai. 

Planuose – senjorų klubas

Vieni savanoriai dirba su Tauragėje apsistojusiais nuo karo bėgančiais ukrainiečiais, kiti – su senjorais. Pasak D. Jatautienės, skyriaus turi galimybę padėti pabėgėliams drabužiais, higienos priemonėmis. Jų pasiimti ateina ir jau seniau mūsų mieste gyvenančios pabėgėlių šeimos. Tokia pat pagalba teikiama ir vietiniams žmonėms, kuriems to reikia.

Kita RK darbo veiklos kryptis – pagalba vyresniems žmonėms. Šia veikla RK užsiima nuo 2018 metų. Sukurta programa ,,Šilti apsilankymai“ – ji skirta tam, kad apmokyti savanoriai kurtų draugystę su vyresnio amžiaus žmonėmis. 

Nuotrauka
nuotrauka
Autorės nuotrauka

– Žinau daugybę gražių istorijų, kaip nuoširdus dėmesys ir bendravimas gerina jų emocinę ir fizinę savijautą. Senjorams, kaip ir visiems kitiems, itin svarbus bendravimas, šiltas žodis, išklausymas ir pagalba. LRK Tauragės skyriuje 42 savanoriai užmezgė draugystę su 82 senjorais, taip mažindami jų vienišumo jausmą, kurdami pasitikėjimą ir žinojimą, kad visada bus į ką kreiptis pagalbos, kai pagalba reikalinga labiausiai, – pasakoja D. Jatautienė. – Štai neseniai viena savanorė pasakojo, kad lankoma moteris ją vadina dukrele. Ta moteris vieniša – vyras miręs, sūnus gyvena užsienyje. Bendravimas su ją lankančia savanore moteriai yra didžiausia vertybė. Neretai senjorai materialiai gyvena visai neblogai – dažnas turi namuką, daržą, šiltnamį, tačiau pasikalbėti nebėra su kuo. Žinoma, jei ko prireikia, savanoris irgi mielai pagelbsti: žmonės paprašo tai vaistų nupirkti, tai patarimo, pavyzdžiui, kokį šalikėlį nusipirkti į bažnyčią eiti... Tiesiog paprastas bendravimas, kuris yra būtinas kaip oras ir kurio taip dažnai pritrūksta.

D. Jatautienė, pati įsirašiusi į savanorius, lanko du žmones – vieną vyriškį ir moterį, kurią vadina tetule: 

– Ta moteris 86-erių, tremtinė, vyrą ir sūnų palaidojusi. Kartais paskambina, pasikalbam, o kai paklausiu, ko reikėtų, ji sako: „Nieko, tik pasikalbėti norėjau..“  Vienatvė yra baisus dalykas, ypač vyresniame amžiuje, kai ir sveikata nebe ta. Kiek žinau, žmonės, kurie gauna tą mūsų paslaugą, yra labai patenkinti. 

Skyriaus vadovė juokiasi einanti per Tauragę ir „renkanti“ senus žmones – pakalbinanti juos, paklausianti, ar nereiktų kokios pagalbos. O neseniai senjorams buvo surengti pirmosios pagalbos užsiėmimai. 

– Mano tikslas – įsteigti senjorų klubą, – mintimis dalijasi D. Jatautienė. – Visais kanalais ieškau žmonių, kurie galbūt pageidautų susiburti. Norinčių jau yra. Ką jie galėtų veikti? Tiesiog bendrauti, tik ne namuose, o pas mus. Puiki vieta, vidury Tauragės. Kodėl čia nesusibūrus, nepabuvus? Juk kai kurie žmonės labai energingi – nori pasipuošti, kur nors išeiti, išgerti arbatos, pasipasakoti, galbūt pažaisti šaškėmis ar kitą stalo žaidimą. Žmonės norėtų ir gydytojų, psichologų paskaitų. Dabar sutariau su moterimis, kurios buvo atėjusios į pirmosios pagalbos užsiėmimus, – rinksimės paskutinį birželio trečiadienį, 15 val. Netrukus bus mokymai kitai senjorų grupei, vėl pakviesiu burtis į klubą.   

Ji tikisi, kad senjorai patys pasirinks, ką jie nori veikti kartu. Tiesa, vienas noras jau aiškus – apie tai D. Jatautienė žino iš savo darbo seniūnijoje patirties:

– Visi labai nori ekskursijų. Seniūnijoje dirbdama kelis metus iš eilės veždavau į ekskursijas bendruomenių aktyvistus ir senjorus. Esam daug kur buvę. Žmonės buvo labai dėkingi. Čia net nereikia kažkokių lėšų ar projektų – žmonės sutinka ir sumokėti nedidelę sumą, kad tik galėtų pakeliauti. Ir pavyzdžiui, už kokius 10 eurų visą dieną keliauji po Lietuvą. Nuostabu!

– Mano tikslas – įsteigti senjorų klubą, – mintimis dalijasi D. Jatautienė. – Visais kanalais ieškau žmonių, kurie galbūt pageidautų susiburti. Norinčių jau yra. Ką jie galėtų veikti? Tiesiog bendrauti, tik ne namuose, o pas mus. Puiki vieta, vidury Tauragės. Kodėl čia nesusibūrus, nepabuvus? Juk kai kurie žmonės labai energingi – nori pasipuošti, kur nors išeiti, išgerti arbatos, pasipasakoti, galbūt pažaisti šaškėmis ar kitą stalo žaidimą. Žmonės norėtų ir gydytojų, psichologų paskaitų. Dabar sutariau su moterimis, kurios buvo atėjusios į pirmosios pagalbos užsiėmimus, – rinksimės paskutinį birželio trečiadienį, 15 val. Netrukus bus mokymai kitai senjorų grupei, vėl pakviesiu burtis į klubą.   

Pasak jos, toks senjorų klubas prie RK veikia Kaune, o užsienyje jie itin populiarūs. 

Beje, RK savanorės lankosi kai kuriuose senelių namuose – pabendrauja, išveža laukan. Vadovė norėtų tokią veiklą plėsti, tačiau tam turi atsirasti savanorių vietose.

Pirmosios pagalbos mokymai – reikalingi

Pirmosios pagalbos (PP) programa vykdoma daugiau negu 20 metų. Šiai programai vadovauja ir mokymus veda  LRK lektorė-instruktorė Alvyda Urbutienė. Programos tikslas – mokyti PP įgūdžių, šviesti apie PP svarbą. Be komercinių mokymų, organizuojami PP užsiėmimai bendruomenėms  bei senjorams.

– Labai naudingi užsiėmimai – aiškiai praktiškai parodoma, ką kokiu atveju daryti, pvz.,, užspringus, pablogėjus širdies veiklai ir t.t. Jei susiburia bent 10 žmonių, galima tokius užsiėmimus užsisakyti.

Savanoriu tapti paprasta

Kiek Tauragės skyriuje yra savanorių?

– Pagal dokumentus – 90, tačiau aktyviau veikiančių – maždaug 50, – pasakoja D Jatautienė. – Prasidėjus karui Ukrainoje savanorių buvo padaugėję, žmonės norėjo prisidėti prie pagalbos pabėgėliams. Dabar siekiu susipažinti su visais savanoriais, išsiaiškinti, ką jie mano apie savo veiklą, jų lūkesčius.   

O kaip tapti savanoriu?

– Labai paprastai – ateini ir užsiregistruoji, – sako ji. –  Reikia tiesiog norėti daryti gerus darbus. Suprantama, savanoriai iš pradžių yra paruošiami. Aš pati prieš tapdama skyriaus vadove užsirašiau į savanorius. Užsiregistravau, su manimi labai greit susisiekė skyriaus darbuotoja, turėjau išklausyti įvadinius savanorių mokymus – jų metu supažindinama su veikla, galimybėmis. Jau užpildant anketą reikia atsakyti, kokia veikla būtų patraukliausia. Viskas vyksta nuotoliu. Pas mus daugiausia dirbančių su senjorais, tačiau turime ir kitokių veiklų. Pavyzdžiui, moterys ateina padėti rūšiuoti humanitarinės pagalbos priemones. Turime kabinetą, kuriame laikome higienos priemones, sauskelnes, rankšluosčius ir kt., daliname ją ir ukrainiečiams, ir paramos reikalingiems tauragiškiams. Moterys porą kartų per savaitę ateina viską sutvarkyti, surūšiuoti.

Paramą, pasak jos, skyrius gauna iš aukų, GPM paramos procento, rašo projektus ir juos laimėję gauna finansavimą. 

Pastatas – su istorija

Paklausta, kodėl iš aplinkinių rajonų RK skyrius yra tik Tauragėje, ji pasakoja:

– Lietuvoje iš 60-ies savivaldybių RK skyriaus veikia tik 16-oje. O mes išskirtiniai dar ir tuo, kad esame labai turtingi – turime savo pastatą. 

Pastatas pastatytas 1997-aisiais partnerių iš Danijos dėka. Istoriją, kaip jis čia atsirado, gali papasakoti Alvyda Urbutienė: 

– 1996-aisiais buvo įkurti apskričių RK komitetai. Partneriai iš kitų šalių norėjo bendradarbiauti būtent su apskritimis. Tauragėje komitetui vadovavo šviesios atminties gydytojas, ligoninės direktorius Eugenijus Palekas. Taip užsimezgė bendradarbiavimas su Šiaurės Jutlandijos (Danija) RK organizacija. Atvažiavo pas mus to skyriaus aktyvistai, pavedžiojom po miestą. Pamenu, jie klausė, ar Tauragėje nėra neįgalių žmonių. Sakau, yra (tuo metu dirbau slaugytoja), bet jie negali išeiti į lauką, nes nėra kompensacinės technikos. 1995 ir vėlesniais metais niekas neturėjo nei neįgaliojo vežimėlių, nei ramentų ar kt. priemonių. Ir partneriai pateikė pasiūlymą atvežti kompensacinės technikos. Ir vežė kelis metus iš eilės, dukart per metus. Po kurio laiko atvažiavę jau patys sakė: dabar matom, kad ir pas jus yra neįgaliųjų... 1997-aisiais partneriams kilo mintis statyti pastatą Tauragėje. Jie siūlė pasirinkti, ko norėtume – galėtų pastatyti, pvz., kepyklėlę, skalbyklą, kad galėtume užsidirbti pinigų ir taip vystyti veiklą. Galiausiai nutarta statyti RK centrą, kuriame galėtų veikti dienos centras, vyktų kitokia veikla. Kai paklausė, kur statytume, E. Palekas išėjęs per duris parodė – čia. Mes tada turėjom kambarėlį tame pastate, kur įsikūręs ligoninės dezinfekcinis skyrius. Čia tada plytėjo laukymė – nuo Dariaus ir Girėno gatvės matėsi morgas. E. Palekas pagrindė, kad yra ligoninės komunikacijos, taigi nekainuos vandens, elektros tinklų, šilumos atvedimas, be to, pastatas užstos nemalonų morgo vaizdą. Jam teko įdėti daug pastangų, kad ir miesto valdžiai, ir vyriausybei įrodytų pastato reikalingumą. Pasitarę su savo bendruomene danai sutiko. Jie dengė 80 proc. statybos išlaidų, 20 proc. – vyriausybė. Pastatė per gerą pusmetį. Raktai buvo įteikti paskutinę 1997-ųjų dieną. 

 

Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 21 valanda
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.