Vaikystės Kalėdos – kvepiančios eglute, mandarinais ir kaladėlėmis
Įkelta:
2022-12-26
Nuotrauka
kaledos
,
Nuotrauka
kaledos
,
Nuotrauka
kaledos
,
Nuotrauka
kaledos
,
Nuotrauka
kaledos
,
Nuotrauka
kaledos
,
Nuotrauka
kaledos
,
Nuotrauka
nuotrauka
Aprašymas

Meilutė Parnarauskienė su seneliais

Smagu, kai beprotiško skubėjimo ir pilnu nerimo laikotarpiu minutėlei gali bent jau mintyse sustoti ir prisiminti vaikystės šventes. Tie prisiminimai, regis, ir sugraudina, ir užlieja šiluma. Šiemet labiausiai atmintin įstrigusiais prisiminimais apie vaikystės Kūčių ir Kalėdų šventes paprašėme pasidalinti ugdymo ir kultūros įstaigų vadovus. 

Jolanta Kazlauskienė, Tauragės meno mokyklos direktorė:

– Pirmoji asociacija, kad atsakomybės puošti eglutę dažniausiai imdavosi mano tėvelis. Kasmet vis tais pačiais, pamiltais ir labai gerai pažįstamais mielais žaisliukais. O dar viena iš puošmenų – saldainiai blizgančiais popierėliais. Bet taip jau ,,netyčia“ išeidavo, kad saldainiai iki pat Kalėdų formos neprarasdavo, tik kažkodėl ir kažkaip paslapčia vietoj saldainių dažniausiai atsirasdavo tvarkingai nupjauti duonos gabaliukai ir vėl užsukti… lyg būtų saldainiai. Nykštukų arba mano ir sesės darbeliai?

Kitas prisiminimas, kad mamytės dažniausias rūpestis būdavo mano ir sesės mokyklinių karnavalų kostiumai. Ruošimasis tam būdavo labai atsakingas. Pirkti gi nebūdavo! Specialiai siūdavo sukneles arba apsiaustus, iš susmulkintų žaisliukų ir blizgučių gamindavo karūnas ir kitas detales. Tas atsakingas ruošimas karnavalui vėliau, kiek paūgėjus, peraugo į savarankišką užduotį. Mokykliniams karnavalams pati išsisiuvinėdavau, išsidabindavau, išsipiešdavau. Mums tai būdavo viena didžiausių ir ryškiausių mokyklinių švenčių. Ir šioje nuotraukoje esu tarp savo bendraklasių Pepės Ilgakojinės vaidmeny pačios pasigamintu kostiumu.

Nuotrauka
kaledos

Lina Trijonienė, Tauragės Žalgirių gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui, laikinai atliekanti direktoriaus funkcijas

– Šv. Kūčių ir šv. Kalėdų šventės mums primena šeimos tradicijas ir nukelia mus į vaikystės prisiminimus. Įsimintiniausias prisiminimas iš vaikystės apie šį šventinį laikotarpį – tai pirmasis mano susitikimas su Kalėdų Seneliu. Man buvo kokie dveji ar treji metukai. Pamenu, kaip tėtis mane rogutėmis vežė į renginį pas Kalėdų Senelį. Buvo nuostabus jausmas. Net prisimenu, kokia suknele mama buvo mane papuošusi. Pirmą kartą iš arti matyti tikrą Kalėdų Senelį man buvo reikšmingas įvykis. Tik pamenu, kad niekaip negalėjau suprasti ir vis klausinėju tėčio, kodėl tikras Kalėdų Senelis turi užsidėjęs netikrą nosį. Mat tuo metu ir aš turėjau tokį žaislą (žaislinis rinkinys: akiniai, plastikinė nosis ir balti ūsai). 

Labai šilti atsiminimai ir apie šv. Kūčias su močiute. Kai buvau jau šiek tiek vyresnė, kartu su močiute paruošdavome tradicinį šv. Kūčių stalą. Pamenu, kad visad ant stalo močiutė padėdavo šieno, užtiesdavo lininę staltiesę ir lange padėdavo degančią žvakę. Po vakarienės išbandydavome šv.  Kūčių tradicinius burtus, kurie turėjo pasakyti, koks gyvenimas laukia: traukti iš po staltiesės šiaudą, nešti glėbį malkų ir suskaičiuoti, porinis skaičius ar ne, ir t.t. Gera prisiminti, kaip močiutė pasakodavo apie savo vaikystę ir kaip anuomet švęsdavo šv. Kūčias ir šv. Kalėdas.

Nuotrauka
kaledos

Gediminas Sakalauskas, Sporto centro direktorius: 

– Paklaustas apie vaikystės Kalėdas pirmiausia prisimenu žemaitiškus patiekalus, esu pats tikriausias žemaitis, iš Skuodo. Kūčioms pagrindinis patiekalas būdavo silkė, o silkių galvas, suvyniotas į laikraštį, kepdavome ant krosnies, tada sutrindavo, užpildavo šiltu vandeniu, įberdavo svogūnų ir turėdavome sriubalynę. Tais laikais senelis augindavo kanapes, o sėklas, suvyniotas į skudurėlį, prisimenu, pats plaktuku susmulkindavau. Tą trintą sėklų masę vadindavome spirgyne. Lupdavome bulves, jas merkdavome į spirgynę ir srėbdavome sriubalynę. Šis prisiminimas ir vaizdas mano atmintyje išliks iki smerčio.

(nuotraukoje – Gediminas Sakalauskas 1966 m.) 

Nuotrauka
kaledos

Lina Kymantienė, lopšelio-darželio „Kodėlčius“ direktorė

– Nuotraukoje (aš pirmoje eilėje iš dešinės antra) – mano pirmoji naujametinė šventė pirmajame Tauragės darželyje. Jį lankiau, nes mama jauna tapo našle ir daug dirbo. Labai nemėgau tarybinio darželio, todėl ir mano nuotaika puikiai atsispindi nuotraukoje. O brangiausi atsimininimai iš vaikystės, kai mama puošdavo gyvą, nes tada kitokių nebuvo, eglutę saldainiais ir raudonskruosčiais obuoliais. Prisimenu, kad pirmąkart pamačiusi Kalėdų Senelį palindau po stalu, nes labai bijojau. O pirmosios dovanos – kaladėlių – kvapą jaučiu ir dabar... 

Nuotrauka
kaledos

Meilutė Parnarauskienė, Tauragės B. Baltrušaitytės viešosios bibliotekos direktorė

– Save prisimenu labai mažą. O Kalėdų eglės – ne. Pas senelius Panevėžyje eglutės nebūdavo. O Panemunėlyje, kur gimiau ir užaugau,  eglę puošdavome visa šeima. Tėtė parnešdavo ją iš miško, ji tada atrodydavo tokia didelė, kvepianti... Tie keisti laikai, kai nebuvo galima švęsti Kalėdų, buvo pilni paslapčių. Mama gamindavo Kūčių valgius, juos valgydavome tyliai, tarsi bijodami ištarti tai, kas daugelio širdyse ir mintyse buvo šventa. O naujametiniai karnavalai, dovanos buvo – siuvome ir gaminome kaukes, po egle rasdavau dovanų – paprastai tai būdavo stalo žaidimai. Nelepino tėvai dovanomis – nereikalingų daiktų negaudavau. Užtat savo šeimai iki šiol darau staigmenas, perku dovanas ir būtinai puošiu eglutę. Keista, bet nuotraukos prie Kalėdų eglės neradau. Nelabai kas ir fotografuodavo, juk nebuvo skaitmeninių fotoaparatų anei mobiliųjų telefonų. Jaučiuosi kaip dinozaurė, bet tada švęsdavome ir negalvojome, kaip gražiau pozuosime, kiek patiktukų surinksime. Mano vaikystės Kalėdos buvo paslėptos... 

Nuotraukoje aš su savo seneliais Panevėžyje. Rankose laikau lėlę „Berniuką“. Atsimenu, kad taip vadindavau. Gal čia buvo Kalėdų Senelio dovana?

Nuotrauka
nuotrauka

Eglė Červinskaitė, Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ direktorė:

– Vaikystė prabėgo sovietmečiu, tad po eglute prabangių daiktų nerasdavome. Tačiau visada rasdavome kiekvienam asmeniškai dedikuotą dovaną, kurioje, be kokio nors daikto – dėlionės, žaislo ar megztuko, būdavo mandarinų ir negliaudytų graikinių riešutų. Turbūt mandarinai labiausiai ir įsiminė – tai Kalėdų kvapas. Taip pat jaudulys kūlversčiais lekiant prie eglutės lukštenti dovanų. Kalėdų rytą ir dabar jį jaučiu, tik dabar dovanų tikrinti lekia jau mano vaikai. 

Kada pradėjo kilti įtarimų Kalėdų Senelio tikrumu? Gal aš dar ir dabar juo tikiu? Stebuklais tai tikrai...

(Nuotraukoje – Eglė Červinskaitė darželyje „Ereliukas“ 1993 m.)

Nuotrauka
kaledos

Rita Katauskienė, PMMC direktorė:

– Tik šventėms pavyksta sustabdyti mūsų bėgantį gyvenimą, kai tarp žmonių nutupia mielos staigmenos, nuoširdūs stebuklai, jautrūs žodžiai ir švelnūs jausmai. Artėjant gražiausiam metų laikui, iš atminties kertelių iškyla patys šviesiausi šventiniai vaikystės prisiminimai. Tai žaliuojanti, kvepianti  eglutė, stikliniai žaisliukai, neretai puošimo metu pavirstantys šukių krūvele, mandarinai, gardūs kvapai, dovanėlės, tetos numegztas ir padovanotas sarafanas su R raide, šeima ir vaikų šurmulys. Dažnos dovanos būdavo megztos kojinės ar pirštinės kaip šilumos dovanojimo simbolis. Dar gausybė išmoktų šventinių eilėraščių, kuriuos deklamuodavau su mikrofonu, o tėtis įrašinėdavo į juostinį magnetofoną. Vėliau – mokykliniai vaidinimai tuometinėje Gaurės vidurinėje mokykloje, (geriausiai prisimenu, kad teko vaidinti zuikį), smagus bendravimas su bendraamžiais ir mokytojais. O svarbiausia – buvimas kartu su šeimos nariais ir artimiausiais giminaičiais, kalėdaitis, kurį dalindavo vyriausias šeimos narys, Kūčių stalas su 12 patiekalų, istorijos, pasakojimai, tiesiog šiltas ir šviesus laikas kartu. Noriu visiems palinkėti  jaukių šviesos grįžimo švenčių, artimųjų meilės, geros nuotaikos, mažų stebuklų, drąsių svajonių ir įkvepiančių atradimų!

Nuotrauka
kaledos

Neringa Orentienė, Tauragės SMC direktorė:

– Vaikystėje Kalėdų laukdavau su didžiuliu jauduliu, laukdavau eglutės puošimo ir dovanų. Smagu buvo gauti dovanas, apie kurias svajodavau vos ne visus metus. Jos visos buvo tokios mielos ir  ypatingos. Iš vaikystės prisimenu šaltas žiemas, pusnis. Rytais pirmiausiai bėgdavau atitraukti virtuvės lango užuolaidą ir pamatyti įmantriausiomis gėlėmis šalčio išmargintus stiklus. Labai laukdavau Kalėdų Senelio apsilankymo. Kaip vėliau supratau, kad juo visada persirengdavo mama, nors aš visai tokio įtarimo niekada neturėjau. Tik per vienas Kalėdas senelis paliko savo lazdą, kaip dabar pamenu, gal 3 metrų ilgio lazda, apsukta blizgučiais. Kaip aš tada norėjau bėgti ir pasivyti senelį ir grąžinti paliktą lazdą…Nerimavau dėl kitų vaikų, kad pas juos senelis ateis be lazdos…O tik vėliau supratau, kad tai buvo medinis vėliavos kotas, nudažytas tamsiai žalia spalva, kurį nepapuoštą matydavau savo namų sandėliuko kampe…

Tad dalinkimės šviesa ir gerumu, kad kiekviena diena būtų tarsi Kalėdos!

Nuotraukoje – Neringa antrokė, su baltais kaspinais ir raudonu megztiniu, Eglutės šventė 1977 m. Kunigiškių . kultūros namuose

Nuotrauka
kaledos
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
prieš 4 valandas
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.
Nuotrauka
rotary
Linos Buchlickajos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-26
Šeštadienį, Tauragėje vyko vienas svarbiausių Rotary Lithuania D1462 Apygardos renginių - Asamblėja ir Išrinktųjų prezidentų bei jų komandų mokymai. Jų tikslas uždegti, motyvuoti bendruomenę drauge kurti prasmingus pokyčius ir visapusiškai augti!
Nuotrauka
aikštynas
Įkelta:
2024-03-26
Prasidėjo dvi savaites truksiantis balsavimas už labiausiai patikusias dalyvaujamojo biudžeto idėjas, skirtas gyvenamajai aplinkai ir viešajai infrastruktūrai gerinti ir kurti. Susipažinti su projektais ir atiduoti savo balsus už labiausiai patikusias idėjas gyventojai galės iki balandžio 8 dienos, internetinėje svetainėje.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-25
Kovo 29 d. penktadienį nuo 11 iki 16 valandos prie Tauragės pilies bus renkama parama Ukrainos kariams .
Nuotrauka
a
Įkelta:
2024-03-21
Žvelgdami į mums artimus senjorus – tėvus ar senelius – neretai pamirštame, kad ir jie kažkada buvo jauni, ištroškę nuotykių ir kupini svajonių, o šiandien daugelį patirtų istorijų tyliai saugoja savo prisiminimuose. Pokalbiai tarp skirtingų kartų gali leisti geriau pažinti vieni kitus bei atrasti, kad su brandaus amžiaus žmonėmis, kiekvienas iš mūsų turi daugiau bendrumų nei skirtumų.
Nuotrauka
šiluma
Įkelta:
2024-03-21
Kaip informuoja Tauragės šilumos tinklai, šilumos kaina Tauragėje kovo mėnesį išliko žemesnė už vidutinę šilumos kainą Lietuvoje. Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikoma 6,70 ct/kWh (be PVM) kaina. 2023 metais Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikyta 8,12 ct/kWh (be PVM) kaina, 2022 m. – 5,90 ct/kWh (be PVM).
Nuotrauka
Pratybos
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-03-20
Kaip informuoja Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-ioji rinktinė, kovo 23–24 dienomis Sakalinės miškuose (Jūravos girininkija) planuojamos sprogdinimo darbų pratybos.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-19
Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi sumokėti minimalią privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmoką – 6,98 proc. nuo minimalios mėnesio algos (MMA). To reikia tam, kad prireikus žmonės galėtų pasinaudoti sveikatos priežiūros paslaugomis, gauti kompensuojamuosius vaistus ir kitas paslaugas.
Nuotrauka
klimato
Įkelta:
2024-03-19
Tauragės misija tapti klimatui neutraliu ir išmaniu miestu įgauna pagreitį. Praeitą savaitę, kovo 14 dieną įvyko pirmasis susitikimas su bendruomene. Renginio tikslas - supažindinti susirinkusius gyventojus, verslo ir įstaigų atstovus bei suinteresuotus asmenis su misija ir vykstančiu procesu, bei pakviesti diskusijai.
Nuotrauka
caritas
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 15 d. Tauragėje, atidarytas Užimtumo tarnybos regioninis karjeros centras.  Taip pat atidarytos naujos socialinės dirbtuvės žmonėms su negalia – Tauragės Švč. Trejybės parapijos Carito socialinės dirbtuvės „Draugų kiemelis“. Šių visuomenei svarbių įstaigų atidaryme  dalyvavo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. 
Nuotrauka
Maisto bankas
Įkelta:
2024-03-14
Jau šį penktadienį ir šeštadienį visoje Lietuvoje vyks tradicinė „Maisto banko“ akcija, kurios metu daugelyje šalies parduotuvių budės savanoriai, kviesiantys stokojantiems paaukoti ilgiau negendančių maisto produktų. Šiais metais „Maisto banko“ akcija vyks 74 Lietuvos miestuose ir miesteliuose, 379 parduotuvėse, akcijoje dalyvaus 256 skirtingos nevyriausybinės organizacijos, prie „Maisto banko“ akcijos šį pavasarį jungiasi rekordinis daugiau nei 7400 savanorių būrys. Labiausiai prašoma aukoti aliejaus, taip pat mėsos ar žuvies konservų.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Daugiau nei 120 tūkstančių senatvės pensijos ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijų gavėjų toliau dirba, o dirbdami kaupia stažą ir pensijų apskaitos vienetus. Dėl to daugumai jų pensijos kasmet padidėja. 2023 metais dirbusiems pensijų gavėjams šiemet atnaujintos pensijos pradedamos mokėti nuo kovo. Dalį gavėjų jos pasieks jau šį mėnesį, kitus – vėlesniais mėnesiais. Visos dirbančiųjų pensijų gavėjų pensijos bus perskaičiuotos iki liepos.
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Tauragės rajono savivaldybės administracija informuoja, kad 2024 m. kovo 18 d., pirmadienį, valstybinio lygio civilinės saugos kompleksinių pratybų metu vyks gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos (GPIS) patikrinimas.
Nuotrauka
vyskupai
Įkelta:
2024-03-14
2024 m. kovo 13 dieną įvyko tradicinis Telšių vyskupo Algirdo Jurevičiaus susitikimas su savivaldos vadovais – merais. Telšių vyskupijos teritorija pagal civilinį administracinį paskirstymą siejasi su penkiolikos savivaldybių administracinėmis teritorijomis. Merus į susitikimą su vyskupu atlydėjo tų vietovių dekanai arba klebonai.
Nuotrauka
masina
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad netrukus beveik 260 gyventojų ir 100 įmonių, dėl kurių automobilių pardavimo kainos realumo kyla klausimų, pasieks informaciniai pranešimai. Pranešimus gavę asmenys raginami įvertinti įformintą pardavimo kainą, ir jei ji neatitinka realybės – deklaracijose deklaruoti tikrąją transporto priemonių pardavimo kainą.
Nuotrauka
aplinkosauga
Įkelta:
2024-03-13
Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos parengtiems Administracinių nusižengimų kodekso ir Aplinkos apsaugos įstatymo pakeitimams, kuriais siūloma baudas diferencijuoti pagal pažeidimo mastą, daromą neigiamą poveikį aplinkai, griežtinti baudas fiziniams asmenims ir nustatyti atsakomybę juridiniams asmenims už pažeidimus gyvosios gamtos srityje, ūkinės ir kitos veiklos vykdymą nesilaikant aplinkosauginių reikalavimų.