Mokyklos nelaukia įstatymo pataisų – taisykles įsiveda pačios
Įkelta:
2022-05-12
Nuotrauka
telefonai
Aprašymas

Asociatyvi Freepik.com nuotrauka

 

informacija@taurageszinios.lt
A
A

Seimo nario Justo Džiugelio Seimui pateiktos Švietimo įstatymo pataisos dėl mobiliųjų telefonų ir planšečių naudojimo mokyklose buvo atmestos. Tiesa, pataisos bus tobulinamos. Rajono mokyklų vadovai šiai įstatymo pataisai pritartų, nors kai kurios mokyklos jau turi įsivedusios savo taisykles, prie kurių mokiniai priprato.

Pataisai nepritarta

J. Džiugelis siūlė įstatymo pakeitimą dėl informacinių ir komunikacinių technologijų įrangos naudojimo mokyklose asmeninėms reikmėms tvarką, kurią turėtų nustatyti mokyklos taryba. Anot jo, dar 63 proc. mokyklų nėra reglamentavusios šio klausimo ir dėl mobiliųjų telefonų naudojimosi arba nesinaudojimo pamokų metu sprendžia mokytojai.

„Mes tiesiog siekiame, kad kiekviena mokykla susitartų su mokinių, mokytojų ir kitų specialistų bendruomenėmis, ar jų mokykloje mobilieji telefonai, išmanieji laikrodžiai ir kitos išmaniosios priemonės yra leidžiamos, ar neleidžiamos,“ – svarstant pataisas Seime teigė J. Džiugelis.  

Kaip teigė Seimo narys, mokytojai turi tikrai didelį krūvį, todėl jie turėtų užsiimti tiesioginiu savo darbu, tai yra mokyti vaikus, dėstyti pamokas, o ne malšinti konfliktus, susijusius su mobiliųjų telefonų naudojimu pamokų metu.

Siūlydamas šią pataisą J. Džiugelis siekia įtraukti jaunimą į demokratinius procesus: „Apskritai viešoji diskusija dėl šio įstatymo projekto sulaukė ypač didelio jaunimo dėmesio. Tai yra ypač gerai, nes jaunimas taip pat turi žinoti, kad jie gali daryti įtaką savo valstybės sprendimams, politiniams sprendimams ir panašiai. Dar kartelį atkreipiu dėmesį – tai nėra imperatyvus draudimas. Tai yra prašymas mokyklų bendruomenėms susitarti.“

Projektui po pateikimo pritarė 33 Seimo narių, prieš balsavo 17, susilaikė 67 parlamentarai. Alternatyvaus balsavimo metu nuspręsta grąžinti projektą iniciatoriams tobulinti. Tokiam sprendimui pritarė 67, prieš balsavo 59 Seimo nariai.

Telefonų vieta – dėžutėse

„Tauragės žinių“ kalbinti Tauragės rajono mokyklų vadovai teigė, kad tikrai pasitaiko atvejų, kai mokiniai naudojasi mobiliaisiais telefonais pamokų metu, bet dėl to didelės problemos nemato – daugumos mokyklų vidaus taisyklėse įrašyta, kad pamokų metu naudotis mobiliaisiais telefonais ne ugdymosi tikslais negalima. 

– Aišku, kyla tokių problemų, nes vaikai yra vaikai. Per pamokas jie bando naudotis telefonais. Mokytojai kažkaip su jais susitaria, bet nėra taip, kad visada 100 proc. pavyksta. Bandom, pavyzdžiui, rinkti telefonus, dėti juos į dėžutes. Be abejo, turime bendras taisykles, kad pamokų metu telefonais negalima naudotis. Galbūt kitais metais bandysime užtikrinti, kad visuose kabinetuose būtų dėžutės ir mokiniai atėję į pamokas sudėtų savo telefonus į jas, o išeidami juos pasiimtų. Manau, taip galėtume kažkiek juos suvaldyti. Iš tikrųjų tai pritarčiau tokiam įstatymo pakeitimo projektui, – komentavo Skaudvilės gimnazijos direktorius Nerijus Jocys.

Norėtų lygybės

Pasak Tauragės „Aušros“ progimnazijos direktorės Snieguolės Bastakienės, mokykloje didelių problemų dėl telefonų nekyla, bet pasitaiko atvejų, kai mokiniai naudojasi mobiliaisiais pamokų metu be rimtos priežasties. Pamokose telefonai nėra visiškai uždrausti, kadangi kai kurie mokytojai pamokose naudoja mobiliuosius įrenginius ugdymo tikslais, kad mokiniai galėtų prisijungti prie įvairių programėlių.

Progimnazijos vadovė mano, kad geriau būtų nustatyti vienodas taisykles visoms mokykloms, kad nekiltų neaiškumų tiek mokiniams, tiek tėvams:

– Galbūt iš dalies pritarčiau šiam pakeitimui. Dar nelabai gilinausi į tai, bet, manau, būtų kažkiek daugiau aiškumo ir tėveliams, nes kiekviena mokykla turi savo atskiras taisykles. Jei būtų bendros, galėtume mokykloje adaptuotis ir būtų bendri principai, galiojantys visose mokyklose. Dažnai ir tėveliai, ir mokiniai piktinasi, kad vienoje mokykloje vienokios taisyklės, o kitoje – kitokios. Kodėl vienur galima, o kitur ne. Pritarčiau tokiam sprendimui, bendru pagrindu mokykla galėtų prisitaikyti taisykles sau pagal poreikį. Bendras taisykles mokyklos tarybos sprendimu savo mokykloje jau turime.

Nustatytos griežtos taisyklės

Tauragės „Šaltinio“ progimnazijos direktorė Jūratė Lazdauskienė komentavo, kad mokykloje po nuotolinio mokymosi taisykles visgi reikia pakartoti:

– Mes mokykloje turime savo tvarką. Pagal taisykles mokiniai, atėję į mokyklą, turėtų išsijungti mobilųjį telefoną, įsidėti į kuprinę ir įsijungti tik mokytojui leidus, jeigu jo reikia kokiai nors veiklai. Arba grįždami į namus vaikai įsijungia telefonus, kad praneštų tėvams, jog jau eina namo. Tvarka yra tokia. Iki pandemijos buvo pakankamai tos tvarkos laikomasi, o dabar, po nuotolinio mokymosi, šiek tiek ta tvarka buvo išsiderinusi, bet mes toliau siekiame atstatyti tas taisykles ir laikytis susitarimo. Visko būna – vaikai yra vaikai. Yra kas laikosi taisyklių, yra kas ir nesilaiko, su kuriais reikia pravesti pokalbius arba priminti taisyklę, galiojančią mokykloje. Kai kuriems užtenka vieno karto, su kai kuriais reikia pakartoti keletą kartų, įvairiai. Šiam įstatymo pakeitimui pritarčiau. 

Draudimams nepritaria 

Savo nuomonę apie mobiliųjų telefonų naudojimą mokyklose išsakė ir mokiniai. Keletas kalbintų gimnazistų nepritarė planuojamiems priimti draudimas, kiti teigė, kad dėl telefonų naudojimo rimtų konfliktų nekyla, mokytojai sugeba suvaldyti situaciją.

– Konfliktų mokykloje nelabai kyla. Žinoma, būna ir piktybinių moksleivių, kurie per pamokas įsijungia ir naudojasi telefonais. Manau, protingas žmogus, kuriam  pamokos svarbios, nori klausytis mokytojo dėstomos medžiagos ir net nepagalvoja imti į rankas telefono. Manyčiau, drausti mobiliuosius telefonus mokykloje nenaudinga. Kiekvienas atsakome už save ir, manau, turime turėti supratimą šiuo klausimu. O draudimas – mokiniams šiais laikais nelabai suprantamas dalykas. Manau, jie vis tiek rastų būdų, kaip jais pasinaudoti, – įžvalgomis dalijosi ir Tauragės Žalgirių gimnazijos tarybos narė Silvija Sniečkutė.

Pakaktų susitarimo

„Lietuvos ryto“ kalbinta psichologė Liudmila Nikolajeva idėją drausti naudotis telefonu mokykloje vertina dvejopai. Pasak jos, verčiau reikėtų ieškoti susitarimo. 

„Mano žiniomis, mokyklose bent jau žodinis susitarimas – pamokų metu nesinaudoti telefonais – ir taip yra. Praktika jau taikoma, todėl tokio draudimo nelabai ir suprantu. Be to, noriu pažymėti, kad visi draudimai sulaukia pasipriešinimo iš žmonių. Tai galėtų būti daugiau rekomendacija, kuria remiantis vyktų diskusija pačiose mokyklose su vadovais ir bendruomene. Visų bendras sprendimas sulauktų mažiau pasipriešinimo. Aklai priimti draudimą valstybiniu lygiu, mano supratimu, nėra tinkama“, – sakė L.Nikolajeva.

Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
prieš 17 valandų
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 1 dieną
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.