Permainos Kultūros centre: vienos įstaigos nebelieka, kitą perduoda muziejui
Įkelta:
2021-12-30
Nuotrauka
nuotrauka
Aprašymas

Reginos Vaičaitienės nuotrauka

,
Nuotrauka
 nuotrauka
Aprašymas

Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ direktorė Eglė Červinskaitė. Asmeninio albumo nuotrauka

 

,
Nuotrauka
 nuotrauka
Aprašymas

Paveldo tarnybos vadovė Svetlana Jašinskienė. Autorės nuotrauka

Tauragės savivaldybės taryba priėmė keletą sprendimų, pakeisiančių kai kurių kultūros įstaigų struktūrą: Tauragės kultūros centrui iki šiol priklausęs Norkaičių tradicinių amatų ir etnokultūros centras pereina Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ žinion, o Paveldo tarnybos nebelieka visai – jo funkcijas perims savivaldybė.

Reorganizaciją lėmė teisės aktai

Švietimo, kultūros ir sporto komitete pristatant šią reorganizaciją tarybos nariams kilo klausimų, į kuriuos atsakė Juridinio ir personalo skyriaus vedėja Greta Jankauskaitė. Pasak jos, Kultūros centre nelieka Kultūros paveldo tarnybos, kadangi Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatyme yra aiškiai nustatyta, kad savivaldybėse LR įstatymų ir Konstitucijos nustatytas kultūros paveldo apsaugos funkcijas atlieka savivaldybės institucijos teisės aktų nustatyta tvarka. Tos funkcijos apima viešojo administravimo sritis, ir kultūros centras, biudžetinė įstaiga, nėra priskiriamas prie viešojo administravimo subjektų. Todėl jas turi vykdyti savivaldybės administracija, konkrečiai – valstybės tarnautojas. Paveldo tarnybos darbuotojai bus atleidžiami vadovaujantis Darbo kodekso (DK) nustatyta tvarka. Jiems turės būti išmokama dviejų mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka, o jei darbo santykiai tęsėsi trumpiau nei vienerius metus – pusės vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka.

Dėl Norkaičių tiesiog jungiam jėgas, norim pastiprinti šias sritis ruošdamiesi Tauragės – Lietuvos kultūros sostinės renginiams, – teigė meras Dovydas Kaminskas.

Dėl Norkaičių tradicinių amatų ir etnokultūros centro situacija tokia, kad vadovaujantis DK nuostatomis darbo santykiai tęsis tokiomis pačiomis sąlygomis, tik kitoje darbovietėje. Kultūros centro vadovas darbuotojams apie būsimą perkėlimą turės pranešti raštu likus ne mažiau kaip dešimt darbo dienų iki jo, nurodydamas perkėlimo datą, teisinį pagrindą ir kitas DK numatytas aplinkybes. Jei darbuotojas per penkias darbo dienas raštu nesutiks su darbo santykių tęstinumu Tauragės krašto muziejuje, Kultūros centro vadovas turės darbo sutartį su juo nutraukti.

Ruošiamasi 2023-iesiems

Stasys Lapė mero klausė: kas lėmė pokyčius, kam nuo to geriau. Meras Dovydas Kaminskas paaiškino:

– Dėl Norkaičių tiesiog jungiam jėgas, norim pastiprinti šias sritis ruošdamiesi Tauragės – Lietuvos kultūros sostinės renginiams. Dabar peržiūrime muziejaus struktūrą, joje atsiranda Kultūros ir edukacijų skyrius, kuris koncentruosis būtent į edukacijų vykdymą mokiniams, suaugusiems, visiems, kurie atvyks į mūsų kraštą ir norės pamatyti edukacijų, turėti veiklų. Jau ne kartą esame kalbėję ir su buvusiu direktoriumi, kad pagal visas funkcijas, pagal tai, kas vykdoma Norkaičių tradicinių amatų ir etnokultūros centre, labiau tiktų muziejui, tos edukacijos tada galėtų būti dar geresnės, nes komanda galėtų būti didesnė ir geriau įgyvendintų funkcijas. Manome, kad tai logiška. Natūralu, kad darbuotojai jaučia nerimą, bet tikrai Norkaičių veikla esame patenkinti ir manome, kad jie puikiai pritaps prie kito kolektyvo ir tikrai sėkmingai, su dar didesne energija, entuziazmu ir su didesne komanda pavyks dar geriau įgyvendinti Norkaičių tradicinių amatų ir etnokultūros centro ir muziejaus tikslus.

Steigs etatą

O kas perima Kultūros paveldo tarnybos funkcijas? Ar jų visai nebelieka? G. Jankauskaitė paaiškino, kad šias funkcijas turi vykdyti valstybės tarnautojas. Todėl tarybai priėmus sprendimą savivaldybės administracija jas vykdys pati – steigs etatą. Kuriame skyriuje, dar nenuspręsta. Manoma, kad tai galėtų vykdyti Kultūros skyrius. Pasak jos, bus paskelbtas konkursas, jame dalyvauti galės ir dabartinės Paveldo tarnybos darbuotojos. 

Neaiškumų kilo ir tarybos narei Efremai Bitinienei:

– Skaitant dokumentus susidaro įspūdis, kad vyksta keista kalėdinė mainų programa, įsiterpia ir „Žaliasis regionas“. Bet įdomiausia, kad Kultūros centro nuostatų patvirtinimo aiškinamajame rašte teigiama, jog Kultūros centras visas materialines kultūros vertybes perduoda „Santakos“ muziejui, tačiau etnokultūros funkcijas, susijusias su dvasinėmis vertybėmis, tradicijomis, ir toliau vykdys. Ar čia neprasilenkiama su logika? Turtą paveldi muziejus, funkcijas vykdys Kultūros centras?

Vertina teigiamai

Virtualiai prie posėdžio prisijungęs Kultūros centro direktorius Virginijus Bartušis jai atsakė, kad jau dabar, dar neįvykus šiems pokyčiams, Norkaičių tradicinių amatų ir etnokultūros centras vykdo ir muziejinę funkciją, renka eksponatus, turi net ir patalpą jiems. 

– Tie žingsniai buvo daromi. Kultūros centrų įstatyme kalbama apie etnokultūros išsaugojimo funkciją, tai mūsų misija. Tai mes ir darom, ta veikla vykdoma. Tik kad edukacijos būtų vykdomos, kad jos būtų pilnavertis produktas – jos visada palydimos pasakojimais, dainomis, pagrojimais, – šita visa funkcija atiduodama. Kartu ta visa komanda ir dirbs, tik priklausomybė perduodama muziejui. Manau, kad tiek muziejus, tiek Kultūros centras yra vienoj ministerijoj, vienose rankose, tai čia tų didelių pokyčių neįvyks. Su darbuotojais yra aptarta apie darbo santykius, jų tęstinumą, ir su muziejaus direktore kalbėta dėl susitarimo, kad tai būtų sklandus perėjimas. Jokio neigiamo atsiliepimo bent kol kas nesulaukiau, – teigė direktorius. – Ir dabar turime pasirašę bendradarbiavimo sutartį visų kultūrinių įstaigų, tas bendradarbiavimas vyksta, manau, vyks ir toliau. Tuo labiau, kad yra aptarta ir su darbuotoja Jolanta Kažukauskiene, kuri vadovauja kanklininkų ansambliui, Kultūros centras yra įsipareigojęs įgyvendinti didžiulį projektą „Triminatis“, kurio metu 2022 m. balandžio 15 d. suvažiuos visos respublikos kanklininkai. J. Kažukauskienė turės kuruoti ir pabaigti šį projektą. Manau, jokių didelių problemų neturėtų iškilti.

Kaip vertina numatomą reorganizaciją, paklausėme Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ direktorės Eglės Červinskaitės. 

Nuotrauka
 nuotrauka

Norkaičių tradicinių amatų ir etnokultūros centro įsiliejimas į muziejaus struktūrą leistų etnokultūros sklaidą vykdyti koordinuotai bei sistemingai, užtikrinant šiuose objektuose saugomo materialaus ir nematerialaus etnopaveldo sintezę, – teigė Eglė Červinskaitė.

– Reikia turėti omenyje, kad Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ didelę rinkinių dalį sudaro etnografijos eksponatai, kuriuos būtina aktualizuoti bei populiarinti per etnokultūrinius renginius ir edukaciją. Tačiau muziejui šiuo metu tam trūksta žmogiškųjų išteklių. Norkaičių tradicinių amatų ir etnokultūros centro vykdomos etnokultūrinės edukacijos papildytų muziejaus edukacinių programų spektrą, padėtų telkti liaudies meistrų bendruomenę, aktualizuoti jų darbus. Muziejaus etnografijos ekspozicijų erdvės bei eksponatų fondas savo ruožtu padidintų Norkaičių tradicinių amatų ir etnokultūros centro galimybes skleisti etninę kultūrą naudojantis muziejaus infrastruktūra. Tad Norkaičių tradicinių amatų ir etnokultūros centro įsiliejimas į muziejaus struktūrą leistų etnokultūros sklaidą vykdyti koordinuotai bei sistemingai, užtikrinant šiuose objektuose saugomo materialaus ir nematerialaus etnopaveldo sintezę, – įsitikinusi direktorė.

„Blogiausia – nežiūrėjimas į priekį“

Paveldo tarnybos vadovę Svetlaną Jašinskienę, šias pareigas ėjusią kiek ilgiau nei metus, šis sprendimas nuliūdino. 

– Visada mėgstu planuoti į priekį. Nesu toks vienadienis drugelis, tad visi projektai, planai buvo sužiūrėti metus ar daugiau į priekį. Kai nebeliko Edmundo Mažrimo, direktorius klausė savivaldybės, ar skelbti konkursą į jo vietą, ar gal numatyta reorganizacija. Buvo garantuota, kad greitu laiku nieko nenusimato, ir paraginta skelbti konkursą. O dabar štai, vos metai praėjo, ir jau reorganizacija... Tai va tas nežiūrėjimas į priekį ir yra blogiausia. O šiaip tai savivaldybės turi turėti paveldosaugininkus, su tuo viskas gerai, – teigė S. Jašinskienė. 

Nuotrauka
 nuotrauka

Visada mėgstu planuoti į priekį. Nesu toks vienadienis drugelis, tad visi projektai, planai buvo sužiūrėti metus ar daugiau į priekį, – sakė Svetlana Jašinskienė.

Vis dėlto ji pasakojo besidžiaugianti besibaigiančiais metais – nuveikti pavyko išties nemažai. Įgyvendinti 4 projektai, pagerbiamas E. Mažrimo atminimas, padedant kariams tvarkyti piliakalniai, pastatyti du informaciniai stendai, nuveikta daug kitų darbų, įkurtas kraštotyros klubas.

Paklausta, ar ketina dalyvauti konkurse į paveldosaugininko pareigas savivaldybėje, kai toks etatas bus sukurtas, S. Jašinskienė sakė:

– Pirmiausia reikia sulaukti konkurso sąlygų. Gal bus kokių nors specifinių iššūkių. Prisilietusi prie šito darbo per metus pamačiau, kad jį dirbti galėčiau ir norėčiau. Taigi, jei konkurso sąlygos man tiks, ko gero, bandyčiau.

 

 

Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
prieš 3 valandas
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
prieš 21 valanda
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
prieš 23 valandas
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
prieš 1 dieną
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.
Nuotrauka
rotary
Linos Buchlickajos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-26
Šeštadienį, Tauragėje vyko vienas svarbiausių Rotary Lithuania D1462 Apygardos renginių - Asamblėja ir Išrinktųjų prezidentų bei jų komandų mokymai. Jų tikslas uždegti, motyvuoti bendruomenę drauge kurti prasmingus pokyčius ir visapusiškai augti!
Nuotrauka
aikštynas
Įkelta:
2024-03-26
Prasidėjo dvi savaites truksiantis balsavimas už labiausiai patikusias dalyvaujamojo biudžeto idėjas, skirtas gyvenamajai aplinkai ir viešajai infrastruktūrai gerinti ir kurti. Susipažinti su projektais ir atiduoti savo balsus už labiausiai patikusias idėjas gyventojai galės iki balandžio 8 dienos, internetinėje svetainėje.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-25
Kovo 29 d. penktadienį nuo 11 iki 16 valandos prie Tauragės pilies bus renkama parama Ukrainos kariams .