Ar kada susimąstėte, jog prie visų kitų rūpesčių kiekvieną dieną sprendžiame ir „kur ir ką valgyti pietums“ klausimą. „Tauragės žinios“ atliko tyrimą: apsilankėme miesto valgyklose, kavinėse, restoranuose bei pasidomėjome, kur mieste dienos pietūs pigiausi bei kokia aplinka ir aptarnavimas laukia atvykusiųjų.
Pietų metu ramu tik „Rugilėje“
Tyrimui pasirinktos penkios kuo arčiau miesto centro, centre, esančios valgyklos. Greta Tauragės muzikos mokyklos esančioje „Rugilėje“ (Vytauto g. 76 B) ne kartą pietavau ir aš, šių eilučių autorė. Traukdavau ten norėdama pavalgyti pigiai ir ramiai. Šioje kavinėje-valgykloje niekuomet netenka laukti eilėje. Išsirenki patiekalą, padavėja užrašo užsakymą, pabeldžia į valgyklos salę ir virtuvę ribojančio langelio medines dureles. Prisėdi ir klausaisi tyliai veikiančios televizijos. Arba pilvo gurgimo. Ramu.
To nepatirsi kitose valgyklose, jos šiek tiek triukšmingesnės. Jų patiekalų kainas netrukus palyginsiu. Vytauto gatvėje esančioje valgykloje „Ve, Daliux“ žmonių netrūksta, tad nedidelėje salėje gali tekti prisėsti kokio pažįstamo asmens kompanijon ir šnektelti apie darbą ir orą. Tuo tarpu kavinėje-valgykloje „Viva VIP“ apie orą gali tekti kalbėtis laukiančiųjų eilėje. Pietų metu žmonių čia daug. Tai, ką valgysi sužinai, tik atsidūręs tam tikrame elės taške. Meniu skelbiamas ant mažytės lentelės, pastatytos ant maisto vitrinos. Kol eilė tavęs nenuneša iki minėtosios lentelės, apie patiekalų pasirinkimą gali spręsti tik dirstelėjęs į valgančiųjų lėkštes.
Tie, kas nemėgsta sausakimšų erdvių, apsilankę Vytauto gatvėje esančioje valgykloje „Jurona“ gali pasijusti tarsi mažyčiame pragare. Pietų metų čia susidaro laukiančiųjų eilė, be to gali tekti prisėsti prie jau užimto stalo. Tame pačiame pastate esančioje valgykloje „Didona“ erdvės pojūčio suteikia didžiulis sienos veidrodis ir galimybė atsisėsti prie lango. Priedu šioje valgykloje galima atsiskaityti banko kortele.
Valgyklose gali pakakti ir 2 eurų
Kur pigiausia? Tarkime, pageidauju sriubos ir patiekalo iš paukštienos. Už šiuos du patiekalus tiek kavinėje-valgykloje „Viva VIP“ (apsilankymo dieną dienos pietums buvo tiekiama „Čili“ sriuba), tiek „Ve, Daliux“ („Frikadelių“ sriuba) sumokėsite po 4,6 eur. Kavinėje-valgykloje „Rugilė“ šis patiekalo iš paukštienos („Paukštienos kepsnys su daržovių arba grybų padažu“) ir sriubos (kokia, neskelbiama) duetas kainuotų 4 eurus. „Didonoje“ „Vištienos šniceliukams“ ir žirnių sriubai išleistumėte 3,8 Eur, greta dirbančioje „Juronoje“ – 3,7 Eur už paukštienos kepsnį ir nenurodytą dienos sriubą. Tiesa, minėtoje valgykloje suteikiama galimybė užsisakyti ir pusę porcijos. Pusės porcijos kepsnio ir pusės sriubos kaina siektų tik 2,5 Eur.
Ar pakaktų pietums dviejų eurų? Taip. Ir mažiau. „Juronoje“ pusė porcijos žemaičių blynų, plovo, kotletų kainuoja 1,5 euro, kaimynystėje dirbančioje „Didonoje“ tiek pat kainuotų žemaičių blynai, o pusė porcijos vištienos šniceliukų, kiaulienos kotletų ar balandėlis kainuotų 1,7 Eur. Kavinėje-valgykloje „Viva VIP“ už tokią kainą gautum pusę porcijos „Mėsos-bulvių ragelių“ arba šaltibarščių už 1,5 Eur. Valgykloje „Ve, Daliux“ iki dviejų eurų pavalgyti taip pat galima, pusė porcijos lietinių su varške (arba mėsa) kainuos 1,8 Eur.
Kavinėse ne ką brangiau
Jei valgyklose galima pavalgyti iki 2 Eur, kavinėse to padaryti nepavyks. Jau vien dėl to, kad renkantis patiekalus iš dienos meniu galimybė užsisakyti pusę porcijos sudaroma ne visur. Kita vertus, pietų kainos čia nėra pernelyg aukštos.
Pavyzdžiui, kavinėje „Arfa“ (Dariaus ir Girėno g.) pats pigiausias pietų variantas – pusė porcijos kiaulienos kotletų su pikantišku daržovių padažu kainuotų 2,1 Eur. Lyginant su kitų maitinimo įstaigų paukštienos patiekalų ir sriubos kainomis, šioje kavinėje vištienos kepsnys užkeptas kumpiu ir sūriu su „Kaimiškos kopūstienės“ sriuba kainuotų 4,9 Eur.
Kavinėje-užkandinėje „Boulingas“ (Gedimino g.) už dienos pietums siūlomas „Troškintas šlauneles“ ir grybų sriubą ir paklosite 5,4 Eur. Pigiausias dienos meniu patiekalas – pica „Vezuvijus“ – 4 Eur.
Na, o pasirinkimu stebina restoranas-banga „Da Feng“ įsikūręs Tauragės viešbučio patalpose. Dienos meniu žemiausia patiekalo kaina – 4 Eur. Tačiau pasirinkimas platus – net šeši patiekalai: nuo vištienos kubelių austrių padaže iki vištienos su Xianggu grybais. Na, o užsisakant bet kurį 4 Eur kainuojantį patiekalą su salotomis ir ryžiais, kartu su sriuba jis kainuos tik 4,6 Eur.
Maitinimo įstaigų gausa Tauragėje verčia į šį fenomeną pažvelgti plačiau. Antroje straipsnio dalyje sekančiame numeryje domėsimės, kokios gudrybės padeda joms konkuruoti tarpusavyje.