Tauragės žinios logotipas
Nuo nulio savo verslą sukūrusi kraštiečių šeima vos spėja suktis: gamina avižų gėrimą

Nuo nulio savo verslą sukūrusi kraštiečių šeima vos spėja suktis: gamina avižų gėrimą

31-erių Gaudas Giedraitis su šeima gyvena kaimyniniame Jurbarko rajone, Vadžgiryje, tačiau jo gaminamo avižų gėrimas jau ragavo dažnas tauragiškis. Jaunasis verslininkas pats stebisi, kaip sparčiai populiarėja jo su žmona Milda gaminamas produktas. Nors kelias iki galutinio produkto – tokio, kurį žmonės skanauja, giria ir stebisi jo nauda, – buvo ilgas ir akmenuotas. Kaip sakoma, per kančias – į žvaigždes... Žinoma, iki žvaigždžių dar toli, tačiau dabar, nors dirbti tenka labai sunkiai, Gaudas jaučiasi esąs savo vietoje.

Traukė kaimas ir noras ką nors kurti savo rankomis

Gaudas pasakoja apie savo verslą svajojęs seniai ir norėjęs jį kurti būtent savo kaime, tačiau aplinkinių abejonės suveikė – jis pasirinko informatikos inžinerijos studijas skaitmeninio meno srityje Kauno kolegijoje. Vis dėlto porą metų padirbėjęs pagal specialybę Kaune suprato – tai ne jam.

Tada ir ėmė rimčiau svarstyti apie savo verslą. Dar prieš gerą dešimtmetį jis buvo labai susidomėjęs vyndaryste, sukaupė daugybę žinių apie vyną ir jo vartojimo kultūrą, tačiau užsiimti vyno gamyba Lietuvoje kol kas sudėtinga, be to, laikui bėgant keitėsi ir jo paties požiūris į alkoholį.

Todėl, prieš tai keletą metų su žmona padirbėję Norvegijoje ir sutaupę pradinį kapitalą, nusprendė pasukti kita kryptimi – gaminti avižų gėrimą.

– Gamindavome namuose ir viskas puikiai pavykdavo, o ceche su didele įranga iš pradžių nieko neišeidavo. Yra tekę ir 500 litrų išpilti, kol supratome, kas ir kaip... Gamyboje svarbu viskas: ir įrenginiai, ir produktai, ir netgi vandens kokybė.

Paklaustas, kodėl apsistojo būtent ties šiuo produktu, Gaudas pasakoja:

– Kai gyvendami Norvegijoje grįždavome atostogų į Lietuvą, būtent šio produkto čia pasigesdavome. Norvegijoje jau buvo prekiaujama įvairiu augaliniu pienu, o Lietuvoje tai buvo naujiena. Paskui juo pradėjo prekiauti didieji prekybos tinklai ir buvo akivaizdu, kad šio gėrimo populiarumas sparčiai auga. Todėl ir pagalvojome – o ką, jei gamintume savą, naminį augalinį pieną iš mūsų krašto produktų. Juk jis būtų dar sveikesnis ir gardesnis už atvežtinį. Taip ir pasiryžome eiti tuo keliu...

Atkaklumas nugali

Vis dėlto tas kelias buvo išties ilgas ir sunkus. Patalpas Giedraičiai išsinuomojo Vadžgiryje, kur Gaudas ir užaugo. Ten – jo šeimos kelių kartų žemės, o patalpos – buvusioje mokykloje, kurioje, beje, mokėsi ne tik jis pats, bet net ir jo senelis.

Tada, 2021 metų vasarį, ir prasidėjo visi vargai: patalpas teko iš pagrindų remontuoti, pritaikyti verslui. Gaudas prisipažįsta – statybininko patirties jis neturi, tad teko pasitelkti jutubą, klausti aplinkinių patarimų ir dirbti po 16 valandų per parą. Didžiąją dalį darbų jis sako nudirbęs pats.

Vis dėlto užsispyrimas, kantrybė ir noras nenukrypti nuo užsibrėžti tikslo nugalėjo – šių metų vasarį darbai buvo baigti ir jau pavasarį mažoji bendrija, pavadinta „Ūkis Tyras“, po ilgų bandymų ėmė gaminti pirmąją savo produkciją – avižų gėrimą.

Verslininkas pripažįsta – sukurti produktą nebuvo lengva. Tam prireikė sukaupti be galo daug žinių, eksperimentų ir, be kita ko, lėšų. Giedraičiai džiaugiasi, kad pavyko gauti ES paramą per Nacionalinę mokėjimo agentūrą, ji labai padėjo, teko ir skolintis.

Gaudas pabrėžia ir dar vieną niuansą: gaminti didelį ir mažą produkto kiekį – du skirtingi dalykai:

– Gamindavome namuose ir viskas puikiai pavykdavo, o ceche su didele įranga iš pradžių nieko neišeidavo. Yra tekę ir 500 litrų išpilti, kol supratome, kas ir kaip... Gamyboje svarbu viskas: ir įrenginiai, ir produktai, ir netgi vandens kokybė.

Beje, jis sako dabar atokvėpio minutę kartais susimąstąs apie nueitą kelią, ir pats negalįs atsistebėti, kiek jau nueita, kiek kliūčių įveikta.

Tradiciniai dalykai – šiuolaikiškai

Paklaustas, kokia jo verslo filosofija, Gaudas atsako paprastai:

– Man svarbu saugoti tradicijas, kad naudotume mūsų krašte nuo seno auginamus produktus. Juk avižos mūsų kraštuose pamėgtos nuo seno, jos ir ant Kūčių stalo, ir negalavimams užklupus, ir apskritai kasdieniniame maiste. Taigi jų nauda visiems žinoma, o mes jas iškeliame tarsi į kitą lygį – gaminame avižų gėrimą.

Verslininkas teigia siekiantis, kad visi jo naudojami produktai būtų jei ne pagaminti Lietuvoje, tai bent jau būtų įprasti mūsų kraštams, auginami ir čia. Todėl jis sako neketinantis gaminti, pavyzdžiui, migdolų pieno, nors daug kas jo teiraujasi.

Beje, jis šypsosi, kad pirmoji ir didžiausia avižų pieno mėgėja ir degustatorė buvo dukra Mėta. Dar kūdikystėje šis gėrimas ją gelbėdavo nuo pilvuko problemų.

– Paskui sužinojom, kad tai yra dėl betagliukanų, dėl kurių avižos ir yra taip vertinamos. Tai vienas svarbesnių elementų, randamų avižose. Didžiuosiuose fabrikuose betagliukanas išskaidomas, nes jis kemša filtrus ir apsunkina gamybą. Tuo mūsų pienas ir skiriasi nuo importinių, gaminamų fabrikuose, nes jame ši cheminė medžiaga išsaugoma, todėl jis turi tirštumo, riebumo įspūdį, nors pridėtinio aliejaus sudėtyje nėra. Mes irgi galėtume labai lengvai tai padaryti, ir gamyba būtų paprastesnė, tačiau tada pienas būtų skystas, ne toks sveikas ir skanus. Tad renkamės ilgesnį ir sunkesnį gamybos procesą, tačiau išsaugome produkto naudą, – aiškina Gaudas.

Pradžia – mažais žingsneliais

Gaudas tikisi ateityje įdarbinti keletą žmonių, kurie dirbtų ceche, išvežiotų produkciją. Kol kas įrenginiai dirba ne visu pajėgumu, taigi kol kas Giedraičiai darbuotojų nesamdo, stengiasi visur suspėti patys. Gaudas atviras – pačiam ir gaminti, ir suspėti išvežioti per visus miestus sunku: klientų yra ir aplinkiniuose kaimuose, ir Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje. Ir, žinoma, Tauragėje.

– Iš pradžių, kai tik kūrėmės, aplinkiniai kreivai šypsojosi, kas čia per produktas – avižų pienas. Sakydavo, statyk pieninę, tai bus tau ir pienas, ir pelnas. O dabar aplinkiniuose kaimuose parduodame daugiau negu kai kuriose Kauno parduotuvėse. Net neįsivaizdavom, kad žmonėms taip patiks.

Verslininkas supranta, kad greito pelno tikėtis neverta – verslui įsivažiuoti reikia laiko. Nors didmiesčiuose klientų dar nėra daug, vežti ten reikia, nes tik taip, mažais žingsneliais, ir gali pasiekti žinomumą.

– Jei dabar į kokią mažą krautuvėlę, prekiaujančią ekologiškais produktais, atvežu dešimt butelių, tai po savaitės jau prašo dvidešimties. Tikiu, kad po dviejų mėnesių jau vešiu dvi dėžes, o rudenį – dešimt... – įsitikinęs jis.

Iš pradžių, kai tik kūrėmės, aplinkiniai kreivai šypsojosi, kas čia per produktas – avižų pienas. Sakydavo, statyk pieninę, tai bus tau ir pienas, ir pelnas. O dabar aplinkiniuose kaimuose parduodame daugiau negu kai kuriose Kauno parduotuvėse. Net neįsivaizdavom, kad žmonėms taip patiks.

Ir skanu, ir naudinga

Gaudas pasakoja, kad žmonės pamažu darosi sąmoningesni, ima maitintis sveikiau. Tai liudija kad ir, pavyzdžiui, taros gamintojų pastebėjimai:

– Neseniai kalbėjau su įmone, tiekiančia mums tarą. Pasak jų, butelių tiekimas stipriųjų alkoholinių gėrimų gamintojams vis mažėja, o aliejų, sulčių ir kitų nealkoholinių gėrimų gamintojams – auga.

Apskritai augalinis maistas įgauna vis daugiau populiarumo, didėja ir jo pasirinkimas parduotuvėse, tad avižų gėrimas turbūt jau pažįstamas ne tik veganams, bet ir tiems, kurie mėgsta išbandyti naujus skonius savo mityboje.

Avižų gėrimas yra gyvulinės kilmės pieno pakaitalas. Šviežias ir saldus, jis puikiai tinka pusryčių košei, su javainiais ar dribsniais.

Tai geras vitaminų, mineralų ir skaidulų šaltinis. Be to, tai puiki išeitis tiems, kurie yra alergiški ar dėl kitokių priežasčių yra atsisakę karvės pieno.

Pasak G. Giedraičio, daugelis klientų džiaugiasi, kad avižų gėrimas ne tik skanus, bet ir ėmus jį vartoti susitvarko žarnyno problemos.

Beje, Gaudo ateities planuose – ne tik gamybos plėtra, bet ir nauji produktai: ne tik avižų gėrimas, bet ir kefyras, avižų dribsniai su grikiais, skaninti medumi ir galbūt kadagių uogomis.

Jis pasakoja, kad idėjų jiems su žmona netrūksta:

– Kai buvau jaunas, negalėjau suprasti posakio „Kam tie pinigai, jeigu vaizduotės nėra“. Dabar suprantu, nes idėjų mūsų galvose tiesiog knibžda, galėtume nors ir didžiulį fabriką atidaryti, kad jas realizuotume, ir tai dar liktų...

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Kelionės už eurą per mėnesį – iššūkis savivaldybių biudžetams 

2020 metais pirmosios  Lietuvoje į funkcinę zoną „Tauragė+“ susijungusios Tauragės, Jurbarko, Šilalės ir Pagėgių savivaldybėms iš Europos Sąjungos paramos lėšų gavo 18,8 mln. eurų. Nemaža dalis šių pinigų buvo atseikėta mobilaus judumo sistemai sukurti, kuri turėjo sudaryti ekonomiškai silpno regi

Gedimino g. pradėtas eismo reguliavimas šviesoforais

Tauragėje, Gedimino g., prie įvažiavimo į aplinkkelį esantys šviesoforai jau veikia! Siekiant optimaliai sureguliuoti šviesoforų veikimo laikus ir trukmę, šiuo metu stebimas automobilių srautas. Atsiprašome už galimus laikinus nepatogumus ir gyventojų prašome supratingumo bei kantrybės. Taip pat Tauragės rajono

Profilaktinė patikra vasarą – mažiau rūpesčių rudenį

Mažiau virusų, streso ir mažesnės eilės pas gydytojus – štai kodėl vidurvasarį puikus laikas atlikti profilaktinius vaikų sveikatos patikrinimus. Ši kasmetinė procedūra yra būtina ne tik tam, kad vaikas ar paauglys galėtų lankyti ugdymo įstaigą: lopšelį-darželį, darželį, mokyklą. Mokinio sveikatos pažymėjimo reikia ir pla

Kai orai nedžiugina, ūpą pakels skanus maistas: 4 greitos ir pigios idėjos tiems, kas dievina sūrį

Pasakyti „ne“ sūriui – tikrai sunki užduotis. Rytą pradedame su riekele jo ant duonos, priešpiečiams valgome salotas su mocarela, užkandžiaujame kietuoju ir gurmaniškais pelėsiniais, jis palaimingai tįsta ant picos ar su makaronais... Daugeliui vieni skaniausių patiekalų yra būtent su sūriu, todėl jis paprastai yra b

Paaiškėjo 2025 m. valstybinių brandos egzaminų rezultatai: Tauragės mokinių pasiekimai – džiuginantys

2025 m. valstybinių brandos egzaminų rezultatai atskleidžia, kad Tauragės rajono abiturientai pasiekė išties puikių rezultatų. Šiemet jie ne tik gerai pasirodė daugelyje dalykų, bet ir surinko nemažai aukščiausių – 100 balų – įvertinimų.   100 balų įvertinimus pelnė mūsų rajono abiturientai įvairiuose egzaminu

Kodėl vaikui svarbus kokybiškas miegas?

Manoma, kad suaugusiam žmogui reikia 7-9 valandų miego. Tačiau vaiko ar paauglio organizmas reiklesnis ir miego jam gali reikėti gerokai daugiau. Kodėl augančiam ir bręstančiam organizmui svarbus kokybiškas miegas ir kaip jį užtikrinti sukurti kokybiško poilsio rutiną, pasakoja vaiko teisių gynėja Giedrė Salickienė. Vaiko teisių gynė

Įvyko jau penktoji bibliotekos organizuojama vaikų vasaros stovykla „Pozityvumo tiltas“

Vaikų vasaros atostogos gali būti ne tik linksmos, bet ir labai prasmingos – šiemet biblioteka ir vėl kvietė 7–8 metų vaikus dalyvauti stovykloje „Pozityvumo tiltas“. Čia pagrindinis dėmesys skiriamas emociniam intelektui, pasitikėjimui savimi ir kūrybiškumui ugdyti. Stovyklos išskirtinumas – ne ti

Keisis Tauragės Švč. Trejybės parapijos vikarai

Liepos 16 d. Telšių vyskupijos kurijos paskelbti paskyrimai palies ir Tauragės Švč. Trejybės parapiją. Tikintieji atsisveikins su parapijoje tarnavusiais vikarais – kun. Roku Maziliauskiu ir kun. Sigitu Valauskiu.    Telšių vyskupijos kurija išplatino pranešimą, kad kun. R. Maziliauskis atleistas

Inesai Ašmantaitei įteiktas Garbės ambasadoriaus ženklelis

Tauragės rajono savivaldybėje apsilankė Inesa Ašmantaitė, kuriai buvo įteiktas Garbės ambasadoriaus ženklelis.   Inesa Ašmantaitė su šeima gyvena Čekijoje, yra Lietuvos garbės konsulė Čekijos Respublikoje, atstovauja Lietuvai Moravijos ir Pietų Bohemijos regionuose. Ji su dideliu džiaugsmu ir pagarba nori prisidėti prie

„Vasara su knyga“: į skaitymo kelionę jau leidosi daugiau nei 19 tūkst. skaitytojų

Skaitymo skatinimo iššūkis „Vasara su knyga“, vasaros pradžioje pakvietęs visus – nuo knygų mylėtojų iki tik retkarčiais knygą atsiverčiančių skaitytojų – leistis į skaitymo kelionę, jau įpusėjo ir fiksuoja puikius rezultatus: iššūkį jau priėmė per 19 000 dalyvių, iš jų – daugiau nei

Paros įvykių suvestinė: smurtas artimoje aplinkoje, grasinimai ginklu ir vagystė iš parduotuvės

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato prižiūrimoje teritorijoje per pastarąją parą registruoti keli reikšmingi įvykiai, susiję su fizinio skausmo sukėlimu, grasinimais bei svetimo turto pagrobimu. Sveikatos sutrikdymaiLiepos 15 d. apie 20.20 val. Tauragėje, M. K. Čiurlionio gatvėje, namuose, neblaivus (2,60 prom.) vyras, gim

Tauragės rajono savivaldybės delegacija dalyvavo Bytovo miesto šventėje

Liepos 10–13 dienomis Tauragės rajono savivaldybės delegacija lankėsi Bytove (Lenkija), kur vyko 679-ųjų miesto teisių suteikimo metinių šventė.   Tauragės ir Bytovo partnerystė puoselėjama nuo 2017 metų. Per šį laikotarpį įgyvendinti bendri projektai, dalintasi patirtimi kultūros, sporto bei užsieniečių socialinės integr