Emigracijoje puoselėta svajonė išsipildė: nuo mažyčio daigelio iki žiedų
Įkelta:
2020-04-18
Nuotrauka
Aprašymas

Justinos gėlės. Autorės nuotraukos

,
Nuotrauka
Aprašymas

Justina, Kęstas ir Danielius. Asmeninio albumo nuotrauka

Nuošalioje sodyboje Šaukėnų kaime įsikūrusi jauna Justinos ir Kęsto šeima jau ketvirtus metus puoselėja gėlių auginimo verslą. Savo rankomis jie susirentė 4 šildomus šiltnamius ir šiandien su šypsena prisimena pirmuosius metus, kurie, švelniai tariant, buvo ne žiedais kloti. Justina atvirauja, jog įeiti į perpildytą gėlių prekeivių rinką buvo itin sudėtinga – turguose iš jos šaipėsi, užgauliojo, protino, jog jos pastangos nieko vertos, o gėlininkystė greitai atsibos. Tačiau dabar Justina jaučiasi tvirtai – savo atkaklumo dėka su vyro pagalba ji įgyvendino savo svajonę – iš emigracijos Škotijoje grįžti namo ir įsitvirtinti versle, apie kurį iš pradžių nieko nenutuokė.

Susikrovė daiktus ir – namo

Jaukioje Pagramančio regioniniame parke įsikūrusios šeimos sodyboje net per karantiną verda darbai – dabar pats daigų pikiavimo įkarštis, o pavasarinės gėlės jau skleidžia savo žiedus. Su Justina susitinkame šiltnamyje apsiginklavusios kaukėmis ir, apžiūrėjusios valdas, prisėdame pokalbiu ant lauko suoliuko – šiukštu laikydamosi atsargaus 2 metrų atstumo. Kieme dviračio valdymo įgūdžius demonstruoja penkiametis Justinos ir Kęsto sūnus Danielius. Kęstas į moteriškus pokalbius nesivelia, jam darbo ūkyje ir taip apstu – štai kabarojasi ant šiltnamio stogo pritvirtinti vėjų atplėštos plėvelės.

Pirmiausia prašau Justinos papasakoti, kaip nutiko, jog nusprendė palikti ilgalaikį darbą Škotijoje, kur vos pabaigę mokslus su Kęstu išvyko, ir užsiimti žemės ūkio darbais. Emigracijoje pora dirbo kartu maisto fabrike, Kęstas sandėlio šaldytuvuose kraudavo prekes, o Justina išsiųsdavo produkciją klientams. Moteris neslepia, jog uždarbis Škotijoje buvo neblogas, nes jų darbovietė gamino aukštos kokybės, brangią produkciją. Tačiau likti ten pora niekada neplanavo.

– Nuo pat pradžių norėjome šaknis įleisti čia, nes namai visada mums buvo čia, o ne ten. Ir nors užsibuvom ilgiau nei įsivaizdavom – beveik penkerius metus, sprendimas grįžti į tėviškę buvo spontaniškas – su vos trijų mėnesių Danieliumi susikrovėme daiktus ir grįžome, – pasakoja ji. –Žinojom, kad yra kur grįžti, prisiglausti, tad taip ir padarėm, o po to tiesiog savaime viskas rutuliojosi.

Gėlininkystės ūkį pora plėtoja Justinos gimtinėje, mamos sodyboje, kur jie kartu su vyru dalijasi kasdieniais rūpesčiais. Na, o kaip idėja auginti gėles apskritai gimė?

– Mintis apie tai mano galvoje kirbėjo dar būnant Škotijoje, o kai pradėjom gvildenti planą grįžti namo, pirmiausia klausimas buvo, ką čia grįžusi veiksiu aš. Dėl vyro nesukom galvos, visgi tebėra tas stereotipas, kad vyrams yra lengviau susirasti darbą. Tada pasakiau jam, kad norėčiau, seniai svajojau ir įsivaizdavau kažką daryti su augalais. Tačiau ne gėlių parduotuvę, bet kitaip – nuo mažyčio daigelio, nuo sėklytės iki galutinio rezultato. Iš pradžių Kęstas šiek tiek nuleido juokais tą mano idėją, nes jis suprato, kad tai yra pakankamai sunkus darbas, beribės darbo valandos. Tačiau šiek tiek paaugus sūnui aš jam priminiau apie savo planą, pradėkim, sakau, nes jei ne dabar, tai kada, – gėlininkystės ūkio užuomazgas prisimena Justina.

Buvome „žali“

Viskas vyko prieš ketverius metus. Pora pasistatė pirmąjį savo šiltnamį. Didžiausią vaidmenį tame vaidino Kęstas, Justina pasakoja, kad darbštus vyras įsigudrino net šiltnamio plėvelę užtraukti absoliučiai vienas, nors tvirtinti ją reikia dvigubą – vieną sluoksnį iš apačios, kitą – iš viršaus. Šiltnamio statyba, pasak Justinos, užtrunka apie pusmetį. Nuo rugsėjo iki vasario pabaigos, kuomet jau pradedama kūrenti. O kūrenti abiem tenka keltis paeiliui, panašiai kaip kūdikį maitinti – kas porą valandų.

– Kai prisimenu pirmuosius metus, man ir pačiai atrodo kiek juokinga. Pradžia buvo su labai minimaliu kiekiu gėlių, minimaliom investicijom ir labai minimaliom žiniom, kaip ką daryti. Domėtasi buvo visada, perskaityta daug knygų, vadovėlių. Bet praktinių žinių, įgūdžių niekas neperdavė, pradėjom visiškai nuo nulio. Negalėčiau sakyti, kad atėjom nuo plento, nes augau kaime, tačiau šeimoje tuo niekas neužsiėmė. Manau, lengviau yra tiems, kas perima verslą iš tėvų su visa patirtim, žinių bagažu. O mes buvom visiškai žali, – juokiasi Justina.

Moteris teigia tuomet apsidžiaugusi, kai suskaičiavus pajamas ir išlaidas pasirodė, kad pirmieji metai išėjo „ant nulio“. Tačiau svarbiausia, viskas buvo išparduota. Pirmaisiais metais pora ėmėsi auginti begonijas, nes Justinai atrodė, kad jas prižiūrėti sudėtingiausia.

Nuotrauka

– Sakiau, kad pradėti reikia nuo to, kas sunkiausia, jeigu su jom gausis, tai gausis su viskuo. Tad daugiausia auginom begonijų, o viso kito po šiek tiek. Bet pamačiau, kad viskas gerai su tom begonijom, bet visiškai negerai su kitais augalais, – pasakoja ji. – Buvo visko, ir po kelis kartus persodinau, ir perdariau, viską turėjom patirti savo kailiu, niekas iš šalies nepamokė.

Antraisiais metais visko jau buvo šiek tiek daugiau, daugiau žinių, daugiau ir augalų, buvo ir kontaktų, keletas nuolatinių klientų. O šiemet Justinos ir Kęsto ūkyje jau trys šiltnamiai, beveik 500 kv. m ploto gėlių ir apie 150 kv. m daržovių daigų.

– Tai nėra kažkas labai įspūdingo, bet mums tai yra kiekis, kurį mes pajėgiam apdirbti su vyru, nesamdydami papildomai darbo rankų, nebent labai minimaliai. Dabar auginam praktiškai viską, išskyrus našlaites. Sezoną pradedam nuo vasarinių gėlių ir daržovių daigų, – sako Justina.

Minties auginti našlaites jie atsisakė, nors daugelis gėlių augintojų tai daro. Pasak Justinos, paskaičiavę nusprendė, jog keliomis savaitėmis anksčiau pradėti kūrenti šiltnamius  neapsimoka, o jų realizacijos laikas labai trumpas. Be to, tuo metu, kai dauguma prekeivių tik baigia išparduoti našlaites, jų ūkyje jau pilnu tempu vyksta prekyba vasarinėmis gėlėmis.

Pas Justiną taip pat galima įsigyti žemuogių, remontantinių braškių daigų, o kiekvienam augintojui ji pataria, kaip prižiūrėti augalus, kad rezultatas būtų pats geriausias. Tai, anot jos, suteikia nemažą konkurencinį pranašumą, kaip ir tai, jog kasmet stengiasi pasiūlyti ką nors naujo, madingo, kaip, pavyzdžiui, augalų kompozicijos ir foniniai augalai.

Konkurencija negailestinga

– Net neįsivaizduoju, kokie šiemet bus metai, – nerimu dėl karantino dalijasi moteris. – Šiaip turguje viską išsiprekiaudavom, dabar girdėjau, kad lyg lauko paviljonuose augalais bus leista prekiauti. Kažkaip reikės išparduoti, nors bus sunku. Bet atvažiuoja jau žmonių apsižiūrėti, po vieną, po du įleidžiam. Kiekvienais metais stengiamės kuo anksčiau viską išparduoti, būna, skambina žmonės prieš Jonines pasiklausti, bet mes nelabai ko beturime.

Na o konkurentai taip pat nesnaudžia. Pasak Justinos, vien Tauragės rajone gėlių augintojų būtų galima priskaičiuoti bent dvi dešimtis, o kur dar aplinkiniai rajonai. Dauguma augintojų turi kelių dešimtmečių darbo patirtį. Moteris prisimena, jog pradžioje į prekyvietes kolegos ją įsileisdavo nenoriai – pasitaikydavo ir labai piktų užgauliojimų.

– Prisimenu pirmąją dieną, kai išsipirkau vietą Dunokų turgelyje, prie Tauragės muzikos mokyklos. Nežinojau nieko, nei kokia tvarka, nei kaip, nei ką daryti. Skyrė man tokį mažą plotą, kur net nežinau kuo būtų galima prekiauti, juolab gėlėmis. Įsivariau mašiną, ir skubu kiek įmanoma greičiau viską išsikrauti – net neišsidėlioti kokią ekspoziciją, o tiesiog, kad greičiau mašiną išvaryčiau. Ir atvažiuoja toks pagyvenęs vyriškis, pravažiuoti negali. Tai tokiais žodžiais mane iškeikė, kokių dar nebuvau girdėjusi. Daugiau kojos ten nebekėliau, – nemalonias naujokės turguje patirtis prisimena Justina.

Moteris pasakojo, kad į jaunus naujokus kiti augintojai iš pradžių numojo ranka.

– Ai, čia jauni. Metus pabūsit ir daugiau nenorėsit. – šypsosi Justina.

Tačiau dabar turguje į juos jau žvelgia pagarbiau, o ir Justina džiaugiasi įrodžiusi savo ir įgyvendinusi svajonę.

 

Nuotrauka
gustin
V. Klimienės asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-04-24
Prieš porą metų pasklidus kalboms, jog užsidaro Tauragėje tris dešimtmečius veikusi „Gustina“, tauragiškiai liūdnai lingavo galva gailėdami dar vieno neišsilaikiusio verslo. Kurį laiką tose pačiose patalpose dar buvo pardavinėjamos užuolaidos, po to ir jų neliko: visi mintyse „palaidojo“ daug metų tauragiškių vaikus rengusią parduotuvę ir pamiršo. Pasirodo, Valerija Klimienė, IĮ „Gustina“ savininkė, pakoregavo verslo kryptį ir savo užuolaidų saloną perkėlė į visai netoliese esančias patalpas. Tik bėda, tauragiškių mintyse „Gustina“ jau seniai „mirusi“.
Nuotrauka
moto
Įkelta:
2024-03-25
Praėjusį savaitgalį Tauragėje, Pramonės g. 5s oficialiai buvo atidarytas naujasis „Motoway“ salonas, kuriame bus prekiaujama „Aodes“ prekės ženklo keturračiais. Čia taip pat veiks ir keturračių servisas, pirkėjai galės rasti ir įvairių keturračių priedų bei aksesuarų.
Nuotrauka
Tava
Rasitos Liulienės nuotrauka
Įkelta:
2024-03-23
Ko gero, mažai jau rastume tauragiškių ir aplinkinių rajono gyventojų, kurie nebūtų girdėję tokio trumpo, vos keturių raidžių darinio – TAVA. Gegužės mėnesį savo 25 metų sukaktį minėsianti Tauragės apskrities verslininkų asociacija ir toliau aktyvi, iniciatyvi ir, tarsi, nauja. Nauja, nes nuolat atsinaujinanti, sulaukianti naujų narių, ieškanti ir skleidžianti idėjas, vis dar nestokojanti  jaunatviško maksimalizmo, nors jau įgijusi ir pakankamai patirties.
Nuotrauka
ignitis
Įkelta:
2024-01-19
Tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables“ tęsia paramą šalia atsinaujinančios energetikos parkų gyvenančioms bendruomenėms Lietuvoje – skyrė 247 tūkst. eurų. Tai yra tris kartus daugiau nei prieš metus. Šia parama per 2024 m. pasinaudos Tauragės, Mažeikių, Jurbarko, Klaipėdos ir Kretingos rajonų bendruomenės gyvenamajai aplinkai bei infrastruktūrai gerinti, edukacinėms veikloms organizuoti.
Nuotrauka
jagaine
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-01-10
Sulaukusi didelio susidomėjimo ir inovatyvių sprendimų iš verslo, Ekonomikos ir inovacijų ministerija skelbia papildomą kvietimą, kuriuo siekiama skatinti aplinkai palankių produktų arba technologijų sukūrimą ir diegimą. Kvietimas skirtas ne pramonės sektoriuose veikiančiam smulkiajam ir vidutiniam verslui, kuriančiam ir diegiančiam žaliąsias inovacijas – įmonės galės pasinaudoti iki 50 tūkst. eurų parama.
Nuotrauka
VERSLO
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-12-21
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad gyventojai jau gali įsigyti verslo liudijimus 2024 metams. Norintys tęsti veiklą kitais metais turi pateikti naujus prašymus įsigyti verslo liudijimą, t. y. turimi 2023 m. liudijimai nėra pratęsiami. Veiklą planuojantiems vykdyti pirmosiomis kitų metų dienomis verslo liudijimus rekomenduojama įsigyti iš anksto, nelaukiant paskutinės metų dienos. Patogiausia tai padaryti per Mano VMI.
Nuotrauka
verslas
Įkelta:
2023-12-15
 Siekiant sudaryti galimybę Lietuvos įmonėms tapti inovatyvesnėms, o jų darbuotojams – kelti savo kvalifikaciją, smulkiojo ir vidutinio verslo atstovai kviečiami pasinaudoti finansavimu, skirtu mažų, labai mažų ir vidutinių įmonių (MVĮ) darbuotojų įgūdžių ugdymui ar jų persikvalifikavimui. Iš viso tam planuojama paskirstyti 7,5 mln. eurų, o didžiausia galima finansavimo suma vienam projektui siekia 100 tūkst. eurų.
Nuotrauka
SAV
Įkelta:
2023-12-04
Kitąmet Lietuvoje pradės veikti smulkiojo verslininko sąskaita, kuri palengvins veiklą savarankiškai dirbantiesiems. Ji kuriama remiantis gerąja užsienio šalių patirtimi ir atsižvelgus į individualią veiklą vykdančių asmenų poreikius – numatoma automatizuoti finansų tvarkymą. Kaip rodo atlikta apklausa, net 75 proc. apklaustų savarankiškai dirbančių asmenų pasinaudotų šia priemone.
Nuotrauka
nuotrauka
Juozo Petkevičiaus nuotrauka
Įkelta:
2023-11-21
Tauragės apskrities verslininkų asociacijos (TAVA) nariai, partneriai, bičiuliai lapkričio 16-ąją rinkosi į tradicinį renginį – praėjusių metų geriausių įmonių apdovanojimus. Vakaro, kuriame pasidžiaugta įmonių pasiekimais, linkėta sėkmės plėtojant verslus, pakilią nuotaiką kūrė Artūro Noviko džiazo mokyklos vokalinė grupė „Jazz Island“.  
Nuotrauka
ag marketingas
Įkelta:
2023-10-17
Tauragiškės Greta Gumuliauskaitė ir Aistė Kairienė ne vienerius metus dirbo su savo individualiais projektais. Susipažinusios artimiau nusprendė sujungti turimas žinias ir  įgūdžius, kai pačios, būdamos smulkaus verslo atstovės, negavo tinkamų ir šiuolaikiškų paslaugų. Merginos susivienijo ir įkūrė savo verslą – „AG Marketingo agentūrą“, kuri teikia išskirtines paslaugas, tokias kaip virtuali asistentė, įmonės vizualinis identitetas, įmonės darbuotojo mokymai „Būk PRO“, socialinių tinklų administravimas. Greta ir Aistė inovatyvios ir šiuolaikiškos, tad atsižvelgdamos į kiekvieno kliento unikalumą ir individualumą, padės perteikti jo išskirtinumą.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-10-09
Savivaldybės taryba rugsėjo posėdyje patvirtino fiksuoto dydžio pajamų mokestį už veiklos rūšis, kuriomis gali būti verčiamasi turint verslo liudijimą ir lengvatų, taikomų gyventojams, įsigyjantiems verslo liudijimus 2024 metais vykdomai veiklai vykdyti, dydžius. Verslo liudijimai kitąmet kils 20 proc., už kai kurias veiklas išlieka simbolinis 1 euro mokestis, nesikeičia ir lengvatų dydžiai. 
Nuotrauka
5zydintyslinkejimai
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2023-09-16
Rugpjūčio 30-ąją Stoties gatvėje duris atvėrė dar vienas gėlių salonas „Žydintys linkėjimai“, tačiau šiek tiek kitoks – parduodami ir vintažiniai daiktai. Tauragiškė Kristina Kuisienė gėlių versle dirba jau per 10 metų, tad floristika jai tikrai ne naujiena.
Nuotrauka
bulves
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2023-08-05
Ingrida ir Saulius Šetkai liepos pradžioje įsikūrė Centro turgaus 22-ajame kioske. Jau daugiau nei 25-erius metus Vitkaičių kaime gyvenantys ir daržoves auginantys Šetkai nusprendė išbandyti prekybą turgelyje. Karantinui pabloginus situaciją rinkoje daržovių ūkio savininkams teko rinktis – arba plėstis, arba mažinti ūkį.
Nuotrauka
vilvi
„Vilvi Group“ nuotrauka
Įkelta:
2023-07-05
Šiemet 30-metį švenčianti „Vilvi Group“, ilgą laiką garsėjusi „Vilkyškių pieninės“ vardu, pabrėžia, kokie svarbūs grupės sėkmei yra darbuotojai. Pasak įmonės vadovo Gintaro Bertašiaus, be atsakingų, darbščių, sumanių ir profesionaliai savo darbą dirbančių žmonių tikrai nebūtų pasisekę įveikti per visą verslo istoriją tekusių sunkumų. Tik žmonėms reikia dėkoti, kad jokie iššūkiai nesutrukdė „Vilvi Group“ nuolat augti, atsinaujinti, tobulėti.
Nuotrauka
paliokai
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2023-06-17
Sartininkuose gyvenantys Viktorija ir Simonas Paliokai, nors abu turi darbus, randa laiko daug kruopštumo reikalaujančiam pomėgiui  – lauko vazonų gamybai. Šį pomėgį sutuoktiniai atrado netikėtai – Viktorijai nusprendus pasigaminti vazoną sau.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-05-13
Žygaičių seniūnijos Balčių kaime, Linos ir Tomo Budrikų šeimos sode, vaikštinėja mūsų kraštuose ne itin įprasti gyvūnai – alpakos. Šie švelnūs gyvūnai ilgais elegantiškais kaklais, didelėmis akimis, ilgomis blakstienomis, grakščiomis kojomis ir įspūdingais skleidžiamais garsais sužavi tikrai ne vieną. Važiuodami pro šalį žmonės neretai stabteli jais pasigrožėti. Auginti alpakas šeima pradėjo dėl papildomo uždarbio – parduoti galima ne tik alpakas, bet ir iš jų vilnos verpiamus siūlus. Vis dėlto alpakos suteikia ir daug džiaugsmo – jos labai smalsios, emocingos ir švelnios, visada smagu su jomis leisti laisvalaikį ir stebėti natūralią jų gyvenseną. 
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-05-01
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) primena, kad pernai transporto priemonę ar nekilnojamojo turto (NT) objektą pardavę gyventojai iki gegužės 2 d. turi sau užduoti keletą klausimų ir įsivertinti, ar dėl šių sandorių jie turi pareigą teikti pajamų mokesčio deklaraciją bei sumokėti gyventojų pajamų mokestį (GPM), ar ne. VMI duomenimis, šiemet pajamų deklaracijų laukiama iš maždaug 175 tūkst. gyventojų, kurie pernai pardavė minėtą turtą – apie 45 proc. tai jau padarė.
Nuotrauka
Autorės nuotrauka
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2023-04-30
Maždaug septynerius metus internetu drabužiais prekiavusios seserys Erika ir Ieva Geštautaitės pagaliau ryžosi įgyvendinti svajonę – atidaryti fizinę parduotuvę. Praėjusią savaitę Spaustuvės gatvėje senelių name duris atvėrusi su artimųjų pagalba įkurta „Aprangos studija“ jau laukia pirkėjų.
Nuotrauka
tava
Linos Buchlickajos-Lauciuvienės nuotrauka
Įkelta:
2023-03-23
Prieš keletą dienų įvyko Tauragės apskrities verslininkų asociacijos (TAVA) ataskaitinis rinkiminis susirinkimas. Išrinkta nauja TAVA taryba, Marius Jucikas perrinktas antrajai asociacijos vadovo kadencijai.
Nuotrauka
kings
„Kings“ feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2023-02-24
Restoranas „Kings“, įsikūręs Vytauto gatvėje, pakeitė šeimininkus – dabar jis priklauso UAB „Šaukštelis“, valdančiai „Šaukštelio studiją“ ir „Gurmanų studiją“. Kelioms dienoms uždarytas atnaujinimui, jau šiandien atveria duris. 
Nuotrauka
verslas
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2023-01-03
Surengtame savivaldybės tarybos posėdyje patvirtintas Tauragės rajono naujas smulkaus ir vidutinio verslo rėmimo programos tvarkos aprašas, kuriame numatyta pradedančius verslą ir kuriančius naujas darbo vietas paremti labiau – kai kurios išlaidos bus kompensuojamos ne vienerius, o trejus metus, o skiriamas sumas nuspręsta didinti.