Gal ir sunkoka patikėti – Tauragėje šiuo metu yra 116 viešojo maitinimo įmonių, vien šiemet jų įsteigta 17. Restorano vardą turi tik viena jų – vakar „Tauragės“ viešbučio pirmajame aukšte duris atvėręs „Da Feng“. Pasak jo savininkės Almos Marozienės, svajonės pildosi lėtai: idėja sukurti tokį restoraną gimė prieš penkerius metus, o įgyvendinta per pusmetį.
„Da Feng“ – šefo vardas
Daugeliui tauragiškių, dievinančių azijietiškus skonius, tokio restorano atidarymas – puiki kalėdinė staigmena. Restorano savininkė Alma Marozienė prisipažįsta pati labai mėgstanti kinišką maistą, tad nenuostabu, kad seniai svajojo įkurti tokį restoraną. Prieš penkerius metus susipažinusi su kinu šefu, su kuriuo bendrauja iki šiol, pamažu pildė savo žinių bagažą apie kinų virtuvę, mezgė ryšius, ir tik tada, kai rado šefą, kuris galėtų dirbti Tauragėje, idėja ėmė įgauti realias formas.
– Nuo šių metų gegužės ėmėmės konkrečiai įgyvendinti idėją, nes susipažinau su Da Feng. Kaip matote, jo vardas tapo ir restorano pavadinimu. Beje, rasti laisvą šefą yra tragedija. Radome jį per pažįstamus šefus. Kaip kinas nepagamins tobulų cepelinų, taip ir lietuviui pagaminti tikrą kinišką maistą nerealu. Da Feng yra dirbęs mūsų šalyje, be to, jam, bent jau kurį laiką, padės dar vienas šefas kinas, – sako ji.
Juo labiau, kad pasak A. Marozienės, kinų virtuvėje labai svarbūs padažai, prieskoniai. Jų reikia būtent kiniškų ir pirktų iš atitinkamų tiekėjų – bet kuriame prekybos centre jų tikrai nerasi.
Investavo dvigubai daugiau nei tikėjosi
Restorano savininkė pasakojo, kad rasti restoranui tinkamas patalpas – Tauragės centre, patogioje vietoje, lengvai pasiekiamas, buvo labai sunku – pasiūla itin maža, o kainos prilygsta Klaipėdos ar Kauno kainoms. Vis dėlto per ilgas paieškas pavyko rasti 120 kv. m patalpas viešbutyje (buvęs „Bitės“ salonas)
Paklausta, kiek investicijų prireikė restoranui įkurti, savininkė konkrečios sumos neatskleidė:
– Bent jau dvigubai daugiau nei tikėjausi, – sakė ji.
Vis dėlto A. Marozienė neslepia tvirtai tikinti savo sumanymo sėkme:
– Netikėčiau – nebūčiau to dariusi. Vos žengę pirmuosius žingsnius link savo svajonės įgyvendinimo sulaukėme itin daug aplinkinių entuziazmo – susidomėjimas buvo didžiulis, visi palaikė. Kai idėja pasidalinome socialiniuose tinkluose, reakcija buvo puiki. Tai įkvėpė nesustoti, eiti pirmyn.
Nors lengva tikrai nebuvo, juo labiau, kad Marozai augina tris vaikus, mažiausiai dukrelei netrukus sueis 11 mėnesių. Todėl didžiausi pagalbininkai, pasak restorano savininkės, buvo jos tėvai, dažnai prižiūrintys anūkus.
Firminis patiekalas – karpis
Pasak A. Marozienės, restorane galima ne tik pasimėgauti skaniais patiekalais per pietų pertrauką, bet ir praleisti vakarą jaukioje aplinkoje, o atskiroje erdvėje švęsti gimtadienį ar kitą ypatingą įvykį, organizuoti dalykinius pietus. Galima ir užsisakyti maistą į namus.
Vakar duris atvėręs restoranas kol kas dirbs nuo 10 iki 20 valandos. Dienos pietų iki Naujųjų metų nebus, patiekalus bus galima užsisakyti iš meniu. Pasirinkimas išties platus. Kaip svarbiausią meniu akcentą A. Marozienė mini sriubas – jai pačiai tai pats skaniausias dalykas kinų virtuvėje. Jų bus bene 11-os rūšių, visiems skoniams: aštrios, saldžios, sūrios. Bus netgi vaikams skirta sriuba.
Meniu, anot A. Marozienės, nesikeis, tai tarsi kinų maisto standartas – aukščiau bambos neiššoksi.
– Du patiekalai išskirtiniai – tai firminis karpis, kuris tiekiamas nedažname kinų restorane. Pagamintas pagal kinų tradicijas ir skirtas 4–6 asmenims, ir tradicinė Pekino antis. Meniu yra įvairiausių vištienos, kiaulienos, jautienos, daržovių patiekalų: saldžiarūgštė traški vištiena ar kiauliena, gongbao vištienos arba kiaulienos gabaliukai, žuvies skonio vištiena, šonkauliukai sojos padaže ir daug kitų egzotiškų, lietuvio skoniui neįprastų patiekalų, gardinamų šparagais, morkomis, bambukais, salierais, česnakais, sezamo sėklomis, juodaisiais grybais, sojos ar austrių padažu, – vardino restorano savininkė.
Beje, užsukti į restoraną neturėtų baimintis ir nemėgstantieji kinų maisto – meniu bus ir lietuviams įprastų patiekalų.
Interjerą kūrė patys
Restorane „Da Feng“ sukurtos 5 darbo vietos – padavėjomis įdarbintos 5 merginos.
– Esu labai patenkinta suburtu kolektyvu. Man smagu, kad turiu galimybę leisti jauniems žmonėms tobulėti. Juk kažkada ir aš ėjau į pirmą darbą. Juk sakoma – lenk medį, kol jaunas. Tinkamai motyvuoti, jauni žmonės tiesiog trykšta entuziazmu, labai greit visko mokosi, nori dirbti ir uždirbti, – sako A. Marozienė.
Paklausta, kas kūrė restorano interjerą, ji pasakojo, kad viską pasidarė patys, savo jėgomis.
– Turėjom viziją, žinojom, kaip viskas turi atrodyti, ir to siekėm, – sakė jis. – Tai mūsų vaikas, mūsų kūrinys, tikiuosi, kad bus įvertintas.
Restorano interjeras klasikinis, itin minimalistinis ir santūrus: tamsios sienos, vieną jų puošia paveikslas „Dievo pirštas“, nutapytas, beje, patalpų šeimininko Sigito Ozgirdo, juodi odiniai suolai, baltos užuolaidos. Vienintelis kiniškas akcentas – balti popieriniai žibintai.
– Manau, kad itin ryškios dekoracijos, visi tie raudoni žibintai ir spalvingi drakonai – jau praeitis. Nebesinori tos pompastikos.
Tauragėje – 7 restoranai
Kaip informuoja Tauragės Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Tauragės mieste yra 7 restoranai (vienas iš jų – greitojo maisto restoranas „Hesburger“), kavinių-užkandinių – 26, valgyklų – 9, barų – 3, kebabinių – 9, mokyklų, kuriose gaminamas maistas, – 7, mokyklų, kuriose vykdomas maisto išdalinimas – 2, darželių – 3, socialinės globos ir rūpybos skyrių – 3.
Per 2018 metus uždaryta 13 viešojo maitinimo įmonių: 1 restoranas, 3 kavinės-užkandinės, 1 valgykla, 2 kebabinės, 4 mokyklos, kuriose gaminamas maistas, 1 mokykla, kurioje vykdomas maisto išdalinimas, 1 kaimo turizmo sodyba.
Šiais metais įsteigta 17 viešojo maitinimo įmonių (iš jų 1 restoranas, 6 kavinės užkandinės, 2 valgyklos, 3 kebabinės, 3 mokyklos, 2 mokyklos, kuriose vykdomas maisto išdalinimas). Mokyklose pasikeitė tik maitinimo paslaugų teikėjai.
Iš viso Tauragės rajone yra 116 viešojo maitinimo įmonių.