Braškių augintojai trina rankomis – kaip reta šiltas ir ankstyvas pavasaris sparčiai nokina uogas. Pirmosios braškės graibstyte graibstomos. „Per pusvalandį išpardaviau 50 kilogramų braškių,“ – teigia „Eco braškė“ savininkas Vaidas Rimkus. Pirkėjų negąsdina nė kaina. Už kilogramą lietuviškų braškių negailima ir 6 eurų.
Trečiadienio vidudienis. Turgelyje prie Muzikos mokyklos prekiautojų dar gausu, tačiau siūlančių braškes – vos vienas kitas. Tačiau ir parduodamos gražuolės ne lietuviškos, o lenkiškos.
– Iš ryto buvo keli pardavėjai su Tauragės rajone, Aukštupių kaime užaugintomis braškėmis. Girdėjau, kad po 6 eurus už kilogramą prašė, tačiau jų žaibiškai neliko, – pasakojo lenkiškomis braškėmis prekiaujanti moteris.
Už lenkiškų, didelių braškių kilogramą turguje buvo prašoma po 3,50 Eur. Esą prieš porą savaičių buvo prašoma 5 eurų už kilogramą.
– Žmonės perka ir lenkiškas. Juk jos niekuo nesiskiria nuo lietuviškų, na nebent tik kaina. Juk ir lenkiškos ir lietuviškos braškės tokios pačios, – teigė turgelio prie Muzikos mokyklos prekeivė.
Nepavyko braškių įsigyti ir ketvirtadienį. Šį kartą į turgų žurnalistė išsiruošė kiek anksčiau – 9 val. ryto. Tačiau lietuviškų braškių jau nebebuvo.
Prekyba uogomis vyksta ir internetu. „Facebook“ puslapyje „Eco braškė“ skelbiama, kad braškių galima įsigyti ekologiškame ūkyje Viešvilėje.
„Eco braškė“ savininkas Vaidas Rimkus telefonu pasakojo, kad pirmomis braškėmis pradėję prekiauti iš namų. Už kilogramą braškių perkant iš namų buvo prašoma 7 eurų, o su pristatymu į užsakovo namus – 8 eurų.
Nuo antradienio vyras braškėmis prekiauja ir Tauragėje, Gedimino g. turgelyje prie prekybos centro „Iki“. Už kilogramą kvapnių uogų prašoma 6 eurų.
– Braškės išgraibstomos akimirksniu. Vos spėjau suktis. Per pusvalandį išpardaviau 50 kilogramų uogų. Žmonės pasiilgę braškių skonio ir į kainą nežiūri. Dažniausiai žmonės uogomis lepina vaikus ar perka norėdami pavaišinti svečius, – pasakojo ketverius metus braškėmis prekiaujantis V. Rimkus.
Pirmąsias braškes Vaidas su žmona skina iš šiltnamio, į kurį prieš mėnesį buvo susodinti pagal specialią technologiją šaldyti daigai. Esą derlius turėjo prasidėti po dviejų mėnesių nuo pasodinimo, tačiau šiltas oras braškių nokimą gerokai paspartino. Anot Vaido, braškės jau rausta ir laukuose.
– Šie metai braškių augintojams geri – žydint nebuvo šalnų, o staigus atšilimas gerokai paankstino ir derlių, – džiaugėsi V. Rimkus.
Ekologiškas ūkis „Eco braškė“ įsikūręs Viešvilėje. Jame auginamos įvairios braškių veislės, įmonė siūlo ir kitas sezonines gėrybes: mėlynes, grybus. „Eco braškė“ siūlo netgi keturiolika įvairių braškių veislių. Kai kurios veislės dera iki spalio mėnesio, todėl net ir praėjus sezono bumui, iš įmonės galima užsisakyti skanių ir sultingų uogų.