Ukrainietis džiaugiasi atradęs Tauragę
Įkelta:
2018-01-22
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka

Šalyje augant emigracijai, vis labiau trūksta kvalifikuotų ir motyvuotų darbuotojų. Dėl to Lietuvos įmonės darbuotojų ieško Rytų rinkose. Trūkstamų specialistų: inžinierių, tolimųjų reisų vairuotojų, statybininkų gausu ekonominę krizę išgyvenančioje Ukrainoje. Su darbuotojais iš šių šalių paprasta bendrauti dėl kalbos ir gerai pažįstamo kultūrinio mentaliteto. Dalis jų jau sėkmingai darbuojasi Lietuvoje, ne išimtis ir Tauragė. Kaip teigia darbdaviai, pas mus galiojanti užsieniečių įdarbinimo tvarka nėra labai patogi nei darbdaviui, nei darbuotojui. Nors trukdo biurokratija, Tauragėje dirbančių ukrainiečių yra. „Tauragės žinių“ žurnalistė iš pirmųjų lūpų sužinojo, kaip čia sekasi atvykusiam Olegui Khaninui. Vyras džiaugėsi atradęs Tauragę, stebėjosi automobilių gausa ir alų ryte geriančiais vyrais.   

Dirba 20 ukrainiečių

Anot Tauragėje veikiančios įdarbinimo agentūros  „Darbo turas“ direktoriaus Tomo Juodikio, ukrainiečius imigruoti į Lietuvą skatina didesni atlyginimai. Vidutinė alga Ukrainoje siekia 250, Lietuvoje – 660 eurų „į rankas“. Nemažą vaidmenį atlieka panašios tautų kultūros ypatybės bei žinia, kad Lietuvoje atvykėliai be vargo gali susikalbėti rusiškai.

Darbdaviai savo ruoštu tikina, kad vertina aukštą ukrainiečių parengimo lygį ir atsakingumą. Anot T. Juodikio, šiuo metu Tauragėje įvairiose srityse dirba apie dvidešimt ukrainiečių, taip pat keletas gruzinų bei baltarusių. Ukrainiečiai Tauragėje dirba  UAB „Gby“, UAB „Molupis ir Ko“, UAB „Engersund Net“ bei AB „Vilkyškių pieninė“.

– Ukrainiečiams mūsų šalis patraukli, nes atlyginimas aukštesnis negu tėvynėje. Pasinaudodamas proga noriu informuoti, kad atvykėliai pigiau, nei vietiniai, tikrai nedirba, tai draudžia Lietuvos įstatymai.  Taip pat noriu pasakyti, kad atvykstantys neužima lietuvių darbo vietų. Darbdavys, norintis įdarbinti užsienietį, turi kreiptis į teritorinę darbo biržą ir užregistruoti laisvą darbo vietą. Skelbimas turi būti talpinamas ne mažiau kaip 14 dienų. Skelbimas yra viešas. Tad visada prioritetas teikiamas  savam, Lietuvos piliečiui, o tik vėliau svetimšaliui. Tačiau Lietuvoje didėjant emigracijai, kvalifikuotų darbuotojų labai trūksta.  Verslininkai ilgai vargsta, kol suranda tinkamą specialistą. Todėl ir dairomasi į kitas šalis. Atsižvelgdami į Tauragės verslininkų pageidavimus, įkūrėme šią įdarbinimo agentūrą, – situaciją apibūdino T. Juodikis.

Kreipėsi į Seimo narę

Užsieniečių įdarbinimo problemą pastebėjo ir Tauragės apskrities verslininkų asociacija (TAVA). Dar visai neseniai Lietuvoje dirbantys trečiųjų šalių piliečiai buvo labiau retenybė nei kasdienybė. Vis dėlto šiandien padėtis smarkiai pasikeitė. Tai lėmė ne tik tam tikrų profesijų atstovų trūkumas Lietuvoje, bet ir būtent profesionalių vienos ar kitos srities atstovų stygius. Motyvuodama tuo, kad darbdavys norintis įdarbinti užsienietį turi pereiti daugybę biurokratinių kliūčių TAVA valdybos pirmininkė Giedrė Stulginskienė raštu kreipėsi į LR Seimo narę Aušrinę Norkienę su prašymu mažinti perteklinius reikalavimus, trukdančius darbdaviams įdarbinti užsieniečius Lietuvoje.

Rašte Seimo narės prašoma į Lietuvoje trūkstamų profesijų sąrašą, pagal ekonominės veiklos rūšį įtraukti  tokias profesijas, kaip pakuotojas, linijų operatorius, trumpinti leidimų laikinai gyventi išdavimo terminus. Teigiama, jog dėl Lietuvoje egzistuojančių kliūčių, kvalifikuoti užsienio darbininkai pirmiau pasirenka kaimynines šalis, kur įsidarbinti paprasčiau.

Darbo ieškojo internete

Kaip ukrainiečiams sekasi Lietuvoje, „Tauragės žinių“ žurnalistė išgirdo iš pirmųjų lūpų. Keturiasdešimtmetis ukrainietis Olegas Khaninas Tauragėje dar tik mėnuo, tačiau jau moka keletą lietuviškų žodžių ir negaili komplimentų mūsų kraštui bei žmonėms. Vyras su šeima gyveno vidurio Ukrainoje Kryvyj Roho mieste. Metalo apdirbimo gamykloje dirbo automatikos inžinieriumi. Tačiau ekonominei situacijai Ukrainoje ėmus prastėti, ryžosi laimės ieškoti Lietuvoje. Internete suradęs įdarbinimo agentūrą „Darbo turas“ įsidarbino „Vilkyškių pieninėje“ inžinieriumi. Didžioji dalis jo draugų ir pažįstamų, taip pat skalsesnės duonos ieško svetur. Viena iš priežasčių, kodėl jiems patraukli Lietuva – didesni atlyginimai ir kalba. Su vyresnės kartos žmonėmis Lietuvoje vis dar įmanoma susikalbėti rusiškai. Anot Olego, jis be ukrainietiško akcento kalba rusiškai, taip pat – angliškai.

Nuotrauka

– Eidamas į susitikimą mąsčiau, gal jūs norėsite išgirsti pikantišką istoriją su siaubo detalėmis. Tačiau man pasisekė – mano istorija gera, todėl noriu padėkoti Tomui Juodikiui bei puikiai jo komandai. Taip pat ir visam „Vilkyškių pieninės“ kolektyvui, ypač Kęstučiui Keršiui (AB „Modest“ direktorius – red. past.) ir Zenonui Kaminskui. Jie man labai geri ir malonūs. Apskritai, kol kas 90 procentų žmonių, kuriuos sutikau Tauragėje, labai geri. Taip pat noriu pažymėti, kad jūsų šalis labai graži – mane nustebino švara, tvarka ir malonūs žmonės. Man čia labai patinka, todėl jei viskas gerai, gal ateityje į Lietuvą atsivešiu ir šeimą, – sakė O. Khaninas.

Kol kas Olego žmona ir du vaikai: vienuolikos metų sūnus ir 3,5 metų dukra, gyvena Ukrainoje. Olegas su gimtinėje likusiais artimaisiais po darbo bendrauja interneto pagalba.

Dalykai, kurie nustebino ukrainietį – girtuoklystės. Stebėjosi, kai eidamas į darbą ryte prie namo matė alų maukiantį vyrą. Vyrą Tauragėje stebino ir automobilių gausa.

– Iš pradžių nesupratau, kodėl tokiame mažame mieste žmonėms reikia tiek daug automobilių, juk čia visur galima nukakti pėstute. Kai draugų paklausiau, kur čia baseinas, sužinojau, kad už 30 kilometrų Šilalėje, o kino teatras – Šiauliuose arba Klaipėdoje, tuom viskas tapo aišku, – šypsojosi Olegas.

Pasiteiravus, gal iš Ukrainos vyras išvažiavo dar ir dėl karo grėsmės, Olegas atskleidė, kad karo lauko zona yra vos 30–40 kilometrų nuo jo namų.

– Iš pradžių buvo labai baisu, bijodavome ir iš namų patys išeiti ir vaikus į kiemą išleisti, tačiau vėliau prie to pripratome, – pasakojo Olegas. 

Ambasadoriaus vizitas

Praėjusią savaitę Tauragėje viešėjęs Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Marius Janukonis su vietos valdžia aptarė bendradarbiavimo klausimus. Diplomatas  sutiko atsakyti į keletą  „Tauragės žinių“ žurnalistės klausimų apie  ukrainiečių įdarbinimą Lietuvoje ir ne tik.

Nuotrauka

– Koks pagrindinis apsilankymo Tauragėje tikslas?

– Tauragė yra viena aktyviausiai su Ukraina dirbančių savivaldybių Lietuvoje, todėl atvykau pasikalbėti su meru ir kitais valdžios atstovais apie bendradarbiavimą. Naudinga sužinoti vietos veiklos, verslo poreikius. Sužinoti, kaip ambasada gali padėti skatinant šalių bendradarbiavimą. Šiuo metu mūsų verslas aktyviai domisi Ukraina, prekyba auga, ryšių – daug. Kaip šiandien išgirdau, Tauragės verslas turi bendrų projektų su Ukraina, todėl buvo apie ką pakalbėti. Kaip žinia, auga ir iš Ukrainos į Lietuvą atvykstančių darbuotojų skaičius. Vien pernai mūsų ambasada išdavė 20 tūkstančių nacionalinių vizų ukrainiečiams, tai dvigubai daugiau nei 2016 metais.

– Ateityje imigrantų daugės?

– Kol kas matoma aiški didėjimo tendencija. Sunku prognozuoti, kaip bus paskui.

– Į kokias darbo vietas pretenduoja ukrainiečiai?

– Dalis jų plūstelėjo į logistikos paslaugas teikiančias įmones, dirba tolimųjų reisų vairuotojais. Kiti dirba statybų, paslaugų, siuvimo  sektoriuje.

– Teko girdėti Tauragės verslininkų skundus, kad piliečius iš trečiųjų šalių Lietuvoje įdarbinti yra labai sudėtinga. Įvardintos biurokratinės spragos. Esą būna, kad užsieniečiai persigalvoja ir nesulaukę darbo vizos išvyksta į kitas valstybes. O kai kurie tiesiog apeina Lietuvoje veikiančią sistemą – įsidarbina Lenkijos bendrovėse, kurios vėliau „išnuomoja“ darbuotojus Lietuvos bendrovėms. Ką ketinama daryti, kad būtų palengvintas užsieniečių įdarbinimas Lietuvoje?

– Lenkija mus šioje srityje lenkia vien todėl, kad anksčiau susidūrė su šiuo reiškiniu. Mums dar reikia diskutuoti, kaip pagerinti teisės aktus. Tačiau Vyriausybė jau padarė keletą žingsnių, kad palengvintų užsieniečių įdarbinimą šalyje, siekdama pagerinti verslo aplinką. Vienas tokių – išplėstas trūkstamų specialybių sąrašas. Šiuo metu į jį jau patenka  27 Lietuvoje trūkstamų profesijų atstovai: programuotojai, grafikos dizaineriai, mechaninės įrangos inžinieriai, siuvimo technologai, konstruktoriai, aviacijos technikai. Šių specialybių žmones lengviau įdarbinti, tai sutrumpina įdarbinimo procedūras.

Nuotrauka
moto
Įkelta:
2024-03-25
Praėjusį savaitgalį Tauragėje, Pramonės g. 5s oficialiai buvo atidarytas naujasis „Motoway“ salonas, kuriame bus prekiaujama „Aodes“ prekės ženklo keturračiais. Čia taip pat veiks ir keturračių servisas, pirkėjai galės rasti ir įvairių keturračių priedų bei aksesuarų.
Nuotrauka
Tava
Rasitos Liulienės nuotrauka
Įkelta:
2024-03-23
Ko gero, mažai jau rastume tauragiškių ir aplinkinių rajono gyventojų, kurie nebūtų girdėję tokio trumpo, vos keturių raidžių darinio – TAVA. Gegužės mėnesį savo 25 metų sukaktį minėsianti Tauragės apskrities verslininkų asociacija ir toliau aktyvi, iniciatyvi ir, tarsi, nauja. Nauja, nes nuolat atsinaujinanti, sulaukianti naujų narių, ieškanti ir skleidžianti idėjas, vis dar nestokojanti  jaunatviško maksimalizmo, nors jau įgijusi ir pakankamai patirties.
Nuotrauka
ignitis
Įkelta:
2024-01-19
Tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables“ tęsia paramą šalia atsinaujinančios energetikos parkų gyvenančioms bendruomenėms Lietuvoje – skyrė 247 tūkst. eurų. Tai yra tris kartus daugiau nei prieš metus. Šia parama per 2024 m. pasinaudos Tauragės, Mažeikių, Jurbarko, Klaipėdos ir Kretingos rajonų bendruomenės gyvenamajai aplinkai bei infrastruktūrai gerinti, edukacinėms veikloms organizuoti.
Nuotrauka
jagaine
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-01-10
Sulaukusi didelio susidomėjimo ir inovatyvių sprendimų iš verslo, Ekonomikos ir inovacijų ministerija skelbia papildomą kvietimą, kuriuo siekiama skatinti aplinkai palankių produktų arba technologijų sukūrimą ir diegimą. Kvietimas skirtas ne pramonės sektoriuose veikiančiam smulkiajam ir vidutiniam verslui, kuriančiam ir diegiančiam žaliąsias inovacijas – įmonės galės pasinaudoti iki 50 tūkst. eurų parama.
Nuotrauka
VERSLO
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-12-21
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad gyventojai jau gali įsigyti verslo liudijimus 2024 metams. Norintys tęsti veiklą kitais metais turi pateikti naujus prašymus įsigyti verslo liudijimą, t. y. turimi 2023 m. liudijimai nėra pratęsiami. Veiklą planuojantiems vykdyti pirmosiomis kitų metų dienomis verslo liudijimus rekomenduojama įsigyti iš anksto, nelaukiant paskutinės metų dienos. Patogiausia tai padaryti per Mano VMI.
Nuotrauka
verslas
Įkelta:
2023-12-15
 Siekiant sudaryti galimybę Lietuvos įmonėms tapti inovatyvesnėms, o jų darbuotojams – kelti savo kvalifikaciją, smulkiojo ir vidutinio verslo atstovai kviečiami pasinaudoti finansavimu, skirtu mažų, labai mažų ir vidutinių įmonių (MVĮ) darbuotojų įgūdžių ugdymui ar jų persikvalifikavimui. Iš viso tam planuojama paskirstyti 7,5 mln. eurų, o didžiausia galima finansavimo suma vienam projektui siekia 100 tūkst. eurų.
Nuotrauka
SAV
Įkelta:
2023-12-04
Kitąmet Lietuvoje pradės veikti smulkiojo verslininko sąskaita, kuri palengvins veiklą savarankiškai dirbantiesiems. Ji kuriama remiantis gerąja užsienio šalių patirtimi ir atsižvelgus į individualią veiklą vykdančių asmenų poreikius – numatoma automatizuoti finansų tvarkymą. Kaip rodo atlikta apklausa, net 75 proc. apklaustų savarankiškai dirbančių asmenų pasinaudotų šia priemone.
Nuotrauka
nuotrauka
Juozo Petkevičiaus nuotrauka
Įkelta:
2023-11-21
Tauragės apskrities verslininkų asociacijos (TAVA) nariai, partneriai, bičiuliai lapkričio 16-ąją rinkosi į tradicinį renginį – praėjusių metų geriausių įmonių apdovanojimus. Vakaro, kuriame pasidžiaugta įmonių pasiekimais, linkėta sėkmės plėtojant verslus, pakilią nuotaiką kūrė Artūro Noviko džiazo mokyklos vokalinė grupė „Jazz Island“.  
Nuotrauka
ag marketingas
Įkelta:
2023-10-17
Tauragiškės Greta Gumuliauskaitė ir Aistė Kairienė ne vienerius metus dirbo su savo individualiais projektais. Susipažinusios artimiau nusprendė sujungti turimas žinias ir  įgūdžius, kai pačios, būdamos smulkaus verslo atstovės, negavo tinkamų ir šiuolaikiškų paslaugų. Merginos susivienijo ir įkūrė savo verslą – „AG Marketingo agentūrą“, kuri teikia išskirtines paslaugas, tokias kaip virtuali asistentė, įmonės vizualinis identitetas, įmonės darbuotojo mokymai „Būk PRO“, socialinių tinklų administravimas. Greta ir Aistė inovatyvios ir šiuolaikiškos, tad atsižvelgdamos į kiekvieno kliento unikalumą ir individualumą, padės perteikti jo išskirtinumą.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-10-09
Savivaldybės taryba rugsėjo posėdyje patvirtino fiksuoto dydžio pajamų mokestį už veiklos rūšis, kuriomis gali būti verčiamasi turint verslo liudijimą ir lengvatų, taikomų gyventojams, įsigyjantiems verslo liudijimus 2024 metais vykdomai veiklai vykdyti, dydžius. Verslo liudijimai kitąmet kils 20 proc., už kai kurias veiklas išlieka simbolinis 1 euro mokestis, nesikeičia ir lengvatų dydžiai. 
Nuotrauka
5zydintyslinkejimai
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2023-09-16
Rugpjūčio 30-ąją Stoties gatvėje duris atvėrė dar vienas gėlių salonas „Žydintys linkėjimai“, tačiau šiek tiek kitoks – parduodami ir vintažiniai daiktai. Tauragiškė Kristina Kuisienė gėlių versle dirba jau per 10 metų, tad floristika jai tikrai ne naujiena.
Nuotrauka
bulves
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2023-08-05
Ingrida ir Saulius Šetkai liepos pradžioje įsikūrė Centro turgaus 22-ajame kioske. Jau daugiau nei 25-erius metus Vitkaičių kaime gyvenantys ir daržoves auginantys Šetkai nusprendė išbandyti prekybą turgelyje. Karantinui pabloginus situaciją rinkoje daržovių ūkio savininkams teko rinktis – arba plėstis, arba mažinti ūkį.
Nuotrauka
vilvi
„Vilvi Group“ nuotrauka
Įkelta:
2023-07-05
Šiemet 30-metį švenčianti „Vilvi Group“, ilgą laiką garsėjusi „Vilkyškių pieninės“ vardu, pabrėžia, kokie svarbūs grupės sėkmei yra darbuotojai. Pasak įmonės vadovo Gintaro Bertašiaus, be atsakingų, darbščių, sumanių ir profesionaliai savo darbą dirbančių žmonių tikrai nebūtų pasisekę įveikti per visą verslo istoriją tekusių sunkumų. Tik žmonėms reikia dėkoti, kad jokie iššūkiai nesutrukdė „Vilvi Group“ nuolat augti, atsinaujinti, tobulėti.
Nuotrauka
paliokai
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2023-06-17
Sartininkuose gyvenantys Viktorija ir Simonas Paliokai, nors abu turi darbus, randa laiko daug kruopštumo reikalaujančiam pomėgiui  – lauko vazonų gamybai. Šį pomėgį sutuoktiniai atrado netikėtai – Viktorijai nusprendus pasigaminti vazoną sau.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-05-13
Žygaičių seniūnijos Balčių kaime, Linos ir Tomo Budrikų šeimos sode, vaikštinėja mūsų kraštuose ne itin įprasti gyvūnai – alpakos. Šie švelnūs gyvūnai ilgais elegantiškais kaklais, didelėmis akimis, ilgomis blakstienomis, grakščiomis kojomis ir įspūdingais skleidžiamais garsais sužavi tikrai ne vieną. Važiuodami pro šalį žmonės neretai stabteli jais pasigrožėti. Auginti alpakas šeima pradėjo dėl papildomo uždarbio – parduoti galima ne tik alpakas, bet ir iš jų vilnos verpiamus siūlus. Vis dėlto alpakos suteikia ir daug džiaugsmo – jos labai smalsios, emocingos ir švelnios, visada smagu su jomis leisti laisvalaikį ir stebėti natūralią jų gyvenseną. 
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-05-01
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) primena, kad pernai transporto priemonę ar nekilnojamojo turto (NT) objektą pardavę gyventojai iki gegužės 2 d. turi sau užduoti keletą klausimų ir įsivertinti, ar dėl šių sandorių jie turi pareigą teikti pajamų mokesčio deklaraciją bei sumokėti gyventojų pajamų mokestį (GPM), ar ne. VMI duomenimis, šiemet pajamų deklaracijų laukiama iš maždaug 175 tūkst. gyventojų, kurie pernai pardavė minėtą turtą – apie 45 proc. tai jau padarė.
Nuotrauka
Autorės nuotrauka
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2023-04-30
Maždaug septynerius metus internetu drabužiais prekiavusios seserys Erika ir Ieva Geštautaitės pagaliau ryžosi įgyvendinti svajonę – atidaryti fizinę parduotuvę. Praėjusią savaitę Spaustuvės gatvėje senelių name duris atvėrusi su artimųjų pagalba įkurta „Aprangos studija“ jau laukia pirkėjų.
Nuotrauka
tava
Linos Buchlickajos-Lauciuvienės nuotrauka
Įkelta:
2023-03-23
Prieš keletą dienų įvyko Tauragės apskrities verslininkų asociacijos (TAVA) ataskaitinis rinkiminis susirinkimas. Išrinkta nauja TAVA taryba, Marius Jucikas perrinktas antrajai asociacijos vadovo kadencijai.
Nuotrauka
kings
„Kings“ feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2023-02-24
Restoranas „Kings“, įsikūręs Vytauto gatvėje, pakeitė šeimininkus – dabar jis priklauso UAB „Šaukštelis“, valdančiai „Šaukštelio studiją“ ir „Gurmanų studiją“. Kelioms dienoms uždarytas atnaujinimui, jau šiandien atveria duris. 
Nuotrauka
verslas
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2023-01-03
Surengtame savivaldybės tarybos posėdyje patvirtintas Tauragės rajono naujas smulkaus ir vidutinio verslo rėmimo programos tvarkos aprašas, kuriame numatyta pradedančius verslą ir kuriančius naujas darbo vietas paremti labiau – kai kurios išlaidos bus kompensuojamos ne vienerius, o trejus metus, o skiriamas sumas nuspręsta didinti.
Nuotrauka
akvariumas
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2022-12-23
Daugybę metų gyvavusios žūklės reikmenų parduotuvės „Akvariumas“ savininkai parduoda verslą. Pasak Daivos Kukanauskienės, jau atsirado ir susidomėjusiųjų.