2017 Rugsėjo 23 d.
Šeštadienis
Budintis reporteris
(8 446) 51 470
8 687 80 318

Verslas

Kuro granulės: ką turėtumėte žinoti?

  • Įkelta: 2017-08-29
„Tauragės žinių“ inform.
info@taurageszinios.lt
Populiarėjant ekologiškam kurui, namų savininkams tenka rinktis: būsto šildymui naudoti malkas, briketus ar kuro granules? Pastaruoju metu itin dažnas pasirinkimas yra birus natūralus kuras. Tačiau prieš jį perkant ir sandėliuojant, taip pat reikėtų žinoti kelis faktus, darančius įtaką kuro efektyvumui. Pagrindiniai jų – kuro gamybos procesai, degimui reikalingos priemonės ir, žinoma, užtikrinami privalumai.
 
Kuro granulių gamyba
 
Granulės gali būti gaminamos iš kelių šaltinių:
 
pjuvenų; 
medienos atliekų;
šviežio medžio.
 
Priklausomai nuo pasirinkto šaltinio, šiek tiek skiriasi šio kuro gamyba. Pavyzdžiui, jei gaminama iš medienos atliekų, prieš džiovinant jos turi būti išrūšiuotos, nušlifuotos, vėl peržiūrėtos, susmulkintos ir tik tada jas galima džiovinti. Pasirinkus šviežią medieną, pirmiausia nulupama žievė, o tik vėliau galima ją smulkinti. Visi kiti žaliavų apdirbimo procesai yra vienodi:
 
džiovinimas;
smulkinimas (iki vienodų dalelių);
peržiūra;
paruošimas presui;
presavimas;
vėsinimas.
 
Galiausiai paruoštos medienos granulės yra sandariai supakuojamos ir paruošiamos transportavimui ar sandėliavimui. Kiekvienas šio proceso žingsnis turi įtakos granulių kokybei bei degimo efektyvumui.
 
Kuro granulių privalumai
 
Aukštos kokybės kuro granulės gali užtikrinti tokius privalumus:
 
Energija efektyviai paverčiama šiluma, o ne pelenais (dėl to svarbi peržiūra: į sudėtį patekus pašalinėms dalelėms, kuras dega nevienodai, atsiranda daug pelenų);
Ilgai skleidžiama šiluma (tai priklauso nuo presavimo proceso: jei granulėse yra oro tarpų, tuomet jos greičiau sudega, nespėjusios išskirti pakankamai kaitros);
Sukuriamas didelis kaitrumas (tai priklauso nuo džiovinimo: jei medienos granulės nėra sausos, jos nėra itin degios);
Lengvas sandėliavimas (specialia forma supresuotos granulės yra kompaktiškos, o tai užtikrinama presuojant specialia forma.
Tinkamas supakavimas, kuris užtikrina, kad gaunama produkcija bus ir išliks ilgiau kokybiška.
 
Šildymo efektyvumas kūrenant šį kurą priklauso ne vien nuo jo gamybos procesų, tam taip pat įtakos turi ir pačio žmogaus dėmesys renkantis bei sandėliuojant granules. Jei jos laikomos drėgnoje vietoje, pakuotės neatsargiai transportuojamos ir praplyšta, tuomet natūralus kuras greitai sutraukia iš aplinkos drėgmę. Toks kuras vis dar yra tinkamas naudoti, tačiau jis jau negali užtikrinti visų gerųjų savybių.
 
Kaloringumo svarba
 
Vienas iš svarbiausių kuro parametrų yra kaloringumas: medžiagoje sukaupta energija, kuri degant virsta šiluma. Palyginus su kitais medienos šaltiniais – malkomis ar briketais – granulės turi bene didžiausią kaloringumą. Tai pasiekti galima tik atsakingos gamybos metu: kuro kokybei skiriant mažai dėmesio, jo efektyvumas mažėja. 
 
Įprastai birus kuras aukštu kaloringumu (apie 5300 kcal/kg) išskiria mažai pelenų, yra sausas (apie 6 proc. drėgnio), tankus (apie 650 kg / m3), stabiliai dega apie 4 valandas. 
 
Krosnelės efektyvumas
 
Kai kuriais atvejais kuro granulės negali išlaikyti savo kaitrumo ne dėl savo kokybės, o dėl netinkamai parinktos krosnelės ar granulinio katilo. 
 
Parinkus netinkamą krosnelę ar jai naudojant ne tokį kurą:
šils tik dalis erdvės, o ne visa patalpa;
reikės dažniau pildyti krosnelę granulėmis;
kuras per greitai sudegs, nespės paskleisti šilumos;
šiluma nebus paskirstyta tinkamai.
 
Dėl išvardintų priežasčių, perkant kurą, patariama pasitarti su asmenimis, kurie jį parduoda, papasakoti jiems apie turimą šildymo sistemą ir įrangą. Jei turite klausimų, apsilankykite www.kuro-granules.lt – specialistai patars, kaip prižiūrėti krosnelę, kaip joje užtikrinti didžiausią įmanomą kaitrą. 
 
Pirkdami medienos granules, būtinai atkreipkite dėmesį į jų kuro parametrus, ypač – kaloringumą. Jis nurodo, kad kuras buvo pagamintas tinkamai ir namuose šilumos tikrai užteks.

Tauragės industriniame parke (TIP) įsikūrusios norvegiško kapitalo įmonės UAB „Engersund  Net“ vadovas Anders Myklebust siūlosi finansuoti žvejybinių tinklų pynėjų mokymo programą. Unikalus sumanymas trečiadienį vykusiame susitikime aptartas su rajono valdžios, verslininkų, Profesinio rengimo centro, Darbo biržos atstovais.

Tauragiškių pamėgta kavinė-užkandinė „Ponas koldūnas“, įsikūrusi autobusų stotyje, uždaryta. Ant maitinimo įstaigos durų kabantis lapelis informuoja, kad užkandinė dirbs nuo rugsėjo 1 dienos.

Prezidento gatvėje, 50 numeriu pažymėtame name, greitu metu duris atvers modernus, europietiškos virtuvės restoranas „Prezidento 50“. Šiuo metu dėliojami paskutiniai  akcentai – renkama darbuotojų komanda, atliekami baigiamieji remonto darbai, derinamas meniu.

Nuo šiandien picerija „Star Pizza“ lankytojų laukia naujoje vietoje – Bažnyčių gatvėje, 20 numeriu pažymėtame name. Kavinėje bus galima įsigyti ant akmens keptų mėsos didkepsnių.

Viena didžiausių kepyklų Vakarų Lietuvoje „Molupis ir ko“ atsisako nuosavų parduotuvių tinklo. Kaip pranešama, nuo šiol 14 parduotuvių valdys mažmeninės prekybos tinklas UAB „Gulbelė“, 2 – UAB „Šilutės prekyba“ ir 4 – V. Vilkiaus įmonė. Už gautas investicijas bendrovė ruošiasi atnaujinti jau prekyboje esančią produkciją.