„Laukinio slėnio“ įkūrėjai Beatričė ir Donatas tauragiškius jau daugiau nei metus džiugina šviežiomis sultimis ir salotomis bare bei sveiku maistu krautuvėlėje. Veržli ir vietoje nenustygstanti pora tvirtai tiki savo idėja – padėti žmonėms rūpintis savo kūnu, mintimis ir sveikiau maitintis. Šios minties lydimi jaunieji verslininkai neseniai pristatė naują „Laukinio slėnio“ desertą – žaliavalgišką tortą, kuris sulaukia palankių klientų įvertinimų.
Sveikas desertas
Beatričė nuolat ieško sveikų desertų alternatyvų. Naujasis „Laukinio slėnio“ desertas vadinamas žaliavalgišku dėl jo sudėties. Į ingridientų sąrašą neįtraukiami pieno produktai, kiaušiniai ir jis nėra kepamas. Tortas gaminamas iš riešutų, datulių, kokoso aliejaus ir natūralių saldiklių (medaus arba agavų sirupų). Galimi keli torto skonių variantai: kakavinis-kavos, kokosinės varškės, vaisinis (braškių arba mėlynių, gali būti skirtingų sluoksnių). Puikiai tinka glitimo ar pieno produktų netoleruojantiems žmonėms.
– Žaliavalgiški desertai ypatingi tuo, jog kiekvienas smaližius gali ramiai mėgautis šiuo gyvu maistu, teikiančiu ne tik saldžią palaimą gomuriui, bet ir naudą organizmui,– teigia Beatričė.
Pora vasarą atšventė vestuves. Beatričė pati užsimojo gaminti vestuvinį tortą, kuris buvo dviejų aukštų – pirmasis aukštas – kakavinio skonio, o antrasis – braškių ir mėlynių. Donatas teigia, kad svečiai buvo sužavėti, nes torto nebeliko akimirksniu, nors dėl savo sudedamųjų dalių jis yra gan sotus ir maistingas.
– Mūsų manymu, pirmiausia viską reikia išbandyti patiems, nes tik taip aišku, ar tai pakankamai maistinga, skanu ir sveika, – pabrėžia Donatas.
Žaliavalgystė
Paklausti apie žaliavalgystę ir veganizmą, pora neskuba atsakyti. Pabrėžia, kad visų pirma, reikėtų atskirti veganizmą ir žaliavalgystę: žaliavalgiai nevalgo termiškai apdoroto maisto, bet gali valgyti gyvūninės kilmės produktus. O veganai atsisako gyvūninės kilmės maisto: mėsos, gyvulinių riebalų, žuvų, jūrų gėrybių, kiaušinių, pieno produktų. Taip pat nesirenka tikros odos rūbų ir batų, kailinių, šilko, pūkų ir naudoja veganišką kosmetiką, kuri nebuvo testuojama su gyvūnais.
Beatričė ir Donatas teigia, kad visi pokyčiai jų mityboje atėjo per vidinį tobulėjimą, dėl noro keistis, ieškant harmoningo, subtilaus, raminančio santykio su aplinka ir kitais žmonėmis.
– Kartas nuo karto kažką išimi iš savo asmeninio meniu, suvokdamas, kad tai jau nedera su tavo pasaulio supratimu. Šiuo metu mūsų pasaulio matymas per mitybos prizmę atėjo iki daugumui suprantamo, kaip veganiškos mitybos, tarpsnio. Taip pat jau išbraukėme cukraus ir miltų turinčius produktus. Po metų gal bus vėl kitaip, – teigia pora, paklausta apie judviejų mitybos suvokimą.
Baras ir krautuvėlė – didelė gyvenimo dalis
„Laukinio slėnio“ įkūrėjai džiaugiasi matydami sugrįžtančių žmonių veidus. Tai juos įkvepia pateikti žmonėms sveikesnės, platesnės mitybos alternatyvą ir nušviesti, kiek mūsų gyvenimo kokybei tai turi įtakos. Taip pat Beatričė ir Donatas stengiasi dalyvauti sveikos gyvensenos renginiuose. Pernai sulčių baro savininkai dalyvavo „Jogos dienose“. O šiemet lapkričio 2–5 dienomis dalyvaus „Vegan dienos“ fetivalyje. Viso festivalio metu žmonės, užsukę į „Laukinio slėnio“ kavinę ir pasakę žodį „ AuGalybė“, gaus 20 proc. nuolaidą visiems produktams.
Išbandykite vieną iš Beatričės saldumynų, kurį gali pasigaminti kiekvienas.
Avižų dribsių chalva
Ingridientai
1 puodelis (200 ml) riešutų sviesto (migdolų, žemės riešutų, saulėgražų);
3 puodeliai avižų dribsnių;
1/3 puodelio medaus (galima ir mažiau);
Žiupsnelis druskos;
Galimi priedai:
Džiovinti vaisiai (spanguolės, datulės, razinos, smulkinti abrikosai, goji)
Riešutai (lazdyno, graikiniai, pekano)
Sėklos (sezamo, saulėgražų, moliųgų, kanapių, kedrinės pinijos)
Gaminimas
Truputi pašildyti medų, kol suskystės ir sumaišyti su riešutų sviestu, druska.
Visą masę sumaišyti su avižiniais dribsniais.
Iškloti skardą ar kitą lygaus paviršiaus indą gauta mase.
Gautą pyragą dedame atšaldyti į šaldytuvą, arba į šaldiklį.
Ištraukus supjaustome norimo dydžio gabalėliais.