Statistinio kandidato portretas: vedęs ir pasiturintis 49-erių vyras
Įkelta:
2023-02-22
Nuotrauka
rinkimai
Nuotraukos autorius:
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
informacija@taurageszinios.lt
A
A

Vasario 3-ąją, likus 30 dienų iki savivaldybių tarybų ir merų rinkimų, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) visuomenei paskelbė oficialiai registruotų kandidatais į savivaldybių tarybų narius ir merus asmenų sąrašus. Juose – duomenys apie kandidatų išsilavinimą, šeiminę padėtį, deklaruotas pajamas, turtą, sąsajas su juridiniais asmenimis ir kt.

Statistinio kandidato portretas

Apibendrinusi visus turimus duomenis VRK pateikia statistinio kandidato į savivaldybės tarybos narius ir merus portretą: artėjančiuose rinkimuose dalyvauja beveik 49 metų sulaukęs, santuokoje gyvenantis vyras, vardu Vytautas, kurio turtas, vertybiniai popieriai ir piniginės lėšos siekia apie 100 tūkstančių eurų.

Dalyvauti kovo 5 d. vyksiančiuose savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose VRK registravo 13797 kandidatus. 433 iš jų sieks tapti savivaldybių merais.

Lyginant su 2019 m. rinkimais, kaip skelbia VRK, šiemet kandidatuoja panašus skaičius asmenų. Prieš ketverius metus VRK buvo registravusi 13732 kandidatus dalyvauti savivaldybių tarybų rinkimuose ir 413 asmenų, kurie siekė merų postų.  

VRK duomenys rodo, kad šiemet į savivaldybių tarybas kandidatuoja 53 proc. vyrų ir 47 proc. moterų. Tačiau kovoje dėl merų postų lyčių dinamika kinta: į merus kandidatuoja 74 proc. vyrų ir 26 proc. moterų.

Vidutinis kandidatų amžius – 48-eri

VRK duomenimis, kandidatų amžiaus vidurkis rinkimų dieną sieks 48 metus ir 10 mėnesių. 2019 m. šis vidurkis siekė 48 metus ir 1 mėnesį. Įdomu tai, kad 38 kandidatai kovo 5-ąją, rinkimų dieną, švęs savo gimtadienius, 6 iš jų minės jubiliejines sukaktis.

Beveik ketvirtadalį, apie 25 proc., kandidatų sudaro asmenys, kuriems yra nuo 50 iki 59 metų. 22 proc. asmenų yra 40–49 metų amžiaus grupėje. Panašų skaičių – 21 procentą – sudaro kandidatai, kuriems yra 30–39 metai. 19 proc. kandidatų yra 60–69 metų amžiaus. 8 proc. sudaro asmenys, kuriems yra 18–29 metai. 70–79 metų amžiaus grupėje esantys asmenys sudaro 4 proc. kandidatų. 80–89 metų sulaukę kandidatai – 0,4 proc.

Vyriausias kandidatas (Ukmergės rajone) rinkimų dieną bus 94-erių,  jauniausios kandidatės yra trys 18 metų merginos (Joniškio rajone) ir 18-metis vaikinas, kandidatuojantis Utenoje. 

Jauniausias kandidatas į merus iškeltas Prienų savivaldybėje – 24-erių vaikinas. Vyriausias kandidatas, kuriam rinkimų dieną bus 73-eji, iškeltas Druskininkų savivaldybėje. 

109 milijonieriai

Kartu su pareiškiniais dokumentais kandidatai privalėjo pateikti VRK savo turto ir pajamų deklaracijų išrašus. Susumavus visų kandidatų deklaruoto turto sumas (privalomas registruoti turtas, vertybiniai popieriai, meno kūriniai, juvelyriniai dirbiniai ir piniginės lėšos) ir išvedus vidurkį išeitų, kad vidutiniškai vienas asmuo disponuoja apie 100 tūkst. eurų turtu.

Neturį jokio turto deklaracijose nurodė 1379 kandidatai. Jie savo deklaracijose nurodė nulius. Dauguma jų kandidatuoja su politiniais komitetais.

VRK duomenimis, šiemet rinkimuose varžysis 109 milijonieriai. 3 turtingiausi asmenys kandidatuoja Šiaulių rajone, Klaipėdos miesto ir Vilniaus miesto savivaldybėse.

Daugiausia milijonierių yra Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijos gretose – 19. Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai į rinkimus kelia 18 milijonierių. Tarp Lietuvos socialdemokratų partijos deleguojamų kandidatų – 14 asmenų, deklaravusių turto už daugiau kaip milijoną eurų. Su Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ į rinkimus eina 13 milijonierių. Su Liberalų sąjūdžiu – 9.

8 milijonieriai kandidatuoja su partija „Laisvė ir teisingumas“. 

Kandidatų pateiktais duomenimis, daugiausiai skolų turi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijos, Lietuvos regionų partijos ir partijos „Laisvė ir teisingumas" kandidatai.

Išsilavinimas 

Šiemet teikdami pareiškinius dokumentus VRK, 43,9 proc. kandidatų savo anketose nurodė turintys aukštąjį universitetinį išsilavinimą. Lyginant su 2019 m. rinkimų duomenimis, tai yra apie 10 proc. daugiau (2019 m. tokių kandidatų buvo 33,7 proc.).

8,4 proc. kandidatų nurodė, kad yra įgiję aukštesnįjį, 7,9 proc. – aukštąjį neuniversitetinį išsilavinimą. 7,5 proc. – aukštąjį, 7,1 proc. – vidurinį su profesine kvalifikacija išsilavinimą, 6,9 proc. – vidurinį, o 17 proc. kandidatų pasirinko iš viso nenurodyti rinkėjams, kokius mokslus yra baigę.

Daugiausiai turinčių aukštąjį universitetinį išsilavinimą kandidatų yra Lietuvos socialdemokratų partijos gretose – 1123, antroje vietoje Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos sąraše – 966 ir trečioje – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, kelianti 742 universitetą baigusius kandidatus.   

Duomenis apie išsilavinimą kandidatai nurodo savo biografijose. VRK neturi pareigos tikrinti šių duomenų tikslumo.

Maždaug pusė tūkstančio – turinčiųjų teistumą 

VRK duomenimis, šiemet savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose dalyvauja apie pusę tūkstančio teistumą už padarytą nusikalstamą veiką turintys kandidatai.

Informaciją apie kandidatų teistumą VRK tikrino bendradarbiaudama su Informatikos ir ryšių departamentu prie LR vidaus reikalų ministerijos. Nuteistųjų duomenų bazėje esantys duomenys atskleidžia, kad į savivaldas kandidatuoja įvairias nusikalstamas veikas praeityje padarę ir už jas bausmes jau atlikę asmenys.

2019 m. dėl savivaldybės tarybos nario mandato varžėsi 244 teisti kandidatai (1,8 proc.), o mero mandato tuomet siekė 23 teisti kandidatai (5,6 proc.).

Kita informacija

Populiariausi šių metų Seimo rinkimuose kandidatuojančių vyrų vardai – Vytautas, Mindaugas ir Kęstutis. Tarp kandidačių moterų daugiausia yra turinčių Daivos, Linos ir Rasos vardus.

Daugiau kaip 61 proc. kandidatų savo biografijose nurodė, kad yra susituokę. 13 proc. deklaravo, kad yra nevedę arba netekėjusios. Beveik 11 proc. pažymėjo, kad yra išsiskyrę. Kandidatai-našliai sudaro beveik 4 proc. Esantys partnerystėje nurodė 0,5 proc. kandidatų. Daugiau kaip 10 proc. duomenų apie savo šeiminę padėtį nepateikė.

Informacija apie šiuos duomenis yra nuolat prieinama viešai VRK interneto svetainėje.    

Tauragėje – 262 kandidatai 

Į 25 Tauragės savivaldybės tarybos vietas pretenduoja 262 kandidatai iš 7 rinkimuose dalyvaujančių partijų.  Lietuvos socialdemokratų partijos sąraše 50 kandidatų, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ –14, Darbo partijos – 13, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionys demokratų – 35, Lietuvos regionų partijos – 50, Liberalų sąjūdžio – 50 ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos – 50.

Savivaldybės tarybos ir mero rinkimai vyks kovo 5-ąją. 

Parengta pagal VRK informaciją

 

Nuotrauka
gintare jav
Įkelta:
2024-01-25
Sausio 24 dieną, Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktorė Gintarė Rakauskienė išvyko į Jungtines Amerikos Valstijas, kur dalyvaus „Open World“ programos „Regional and Municipal Leaders and Climate Change“ projekte, skirtame regionų ir savivaldybių lyderiams, aktyviai dirbantiems aplinkos apsaugos bei klimato kaitos srityse.
Nuotrauka
savivalda
Įkelta:
2024-01-15
 Lietuvos Respublikos Seimo priimtas ir Prezidento patvirtintas 2024 m. šalies biudžetas. Kyla minimali alga iki 924 Eur taip pat keičiasi ir biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimai, didėja pensininkų pajamos, neapmokestinamo pajamų dydis kyla 20 procentų ir pasiekia 747 Eurus. Taip pat didėja socialinės išmokos, vaiko pinigai ir dar daug kitų pasikeitimų laukia. O kaip gyvensime Tauragėje šiais 2024 – aisiais ir koks mūsų savivaldybės biudžeto projektas? Į pateiktus klausimus atsakė savivaldybės Finansų skyriaus vedėjas Ignas Kymantas ir savivaldybės Administracijos direktorė Gintarė Rakauskienė.
Nuotrauka
giedre
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-11-21
Vakar darbą Tauragės rajono savivaldybės Tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorės (pakaitinės vyriausiosios specialistės) pareigose pradėjo eiti Giedrė Kaveckienė.
Nuotrauka
darbuotoja
Tauragės savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-08-16
Šią savaitę kalbos tvarkytojos pareigas Tauragės rajono savivaldybės administracijoje pradėjo eiti Deimantė Račiūnienė.
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-08-02
Rajono mero potvarkiu patvirtintos ir paskirstytos lėšos antrojo pusmečio kultūros projektams. Iš viso išdalinta 32 111,65 euro. Didžiausia suma atiteko Tauragės kultūros centro teiktiems projektams finansuoti.
Nuotrauka
nuotrauka
Tauragės savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-07-26
Liepos 24 dieną Tauragės rajono savivaldybės administracijos komandą papildė du nauji darbuotojai – Bendrojo ir civilinės metrikacijos skyriaus specialistės (mero referentės) pareigas pradėjo eiti Viktorija Pociūtė, o Viešųjų pirkimų skyrių papildė specialistė – Agnė Gendrolienė.
Nuotrauka
taryba
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-06-26
Seimas patvirtino Vietos savivaldos įstatymo pakeitimą, pagal kurį atsisakyta vadinamųjų kanceliarinių išmokų, o savivaldybių tarybų nariams bus mokamas darbo užmokestis. Jis sieks 20 proc. savivaldybės merų algos, kuri priklauso nuo savivaldybių gyventojų skaičiaus. Tauragės politikai gaus per 650 eurų.
Nuotrauka
taryba
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka 
Įkelta:
2023-05-23
Savivaldybių tarybų narių finansų skaidrinimo projektas „Skaidrinam 2023“ šalyje sukėlė tikrą audrą – žurnalistui ir visuomenininkui Andriui Tapinui paviešinus, kaip savivaldybių tarybų politikai leidžia biudžeto lėšas savo veiklai vykdyti, pasipiktinimo dėl galimai neskaidriai naudojamų lėšų neslepia visuomenė, tyrimų ėmėsi ir specialiosios tarnybos. Nagrinėjamas ir Tauragės savivaldybės vadinamųjų kanceliarinių lėšų panaudojimas – tarybos narių veiklai skirtų lėšų pagrindimo dokumentų projektui „Skaidrinam“ mūsų savivaldybė dar nepateikė, o trečiadienį pranešta, kad Klaipėdos prokuratūroje bus aiškinamasi dėl Tauragės rajono savivaldybės tarybos narių lėšų panaudojimo.   
Nuotrauka
sveikatos remimas
Tauragės visuomenės sveikatos biuro nuotrauka
Įkelta:
2023-05-03
Paskutiniajame senosios kadencijos Tauragės rajono savivaldybės tarybos posėdyje politikai patvirtino visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos 2023 metų priemones. Joms įgyvendinti skirta per 70 tūkst. eurų. 
Nuotrauka
darbuotojai
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-05-02
Nuo šiandien Tauragės rajono savivaldybės administracijos komandą papildė du nauji darbuotojai – statybos skyriaus specialistas Ramūnas Mockus ir Plėtros, investicijų ir turto valdymo skyriaus pakaitinė vyriausioji specialistė Rasa Kavaliauskė. 
Nuotrauka
Tauragės savivaldybės nuotrauka
Tauragės savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-05-01
Trečiadienį į iškilmingą posėdį rinkosi naujoji savivaldybės taryba, dirbsianti ateinančius ketverius metus. Prisiekė 24 tarybos nariai ir antrajai kadencijai išrinktas rajono meras Dovydas Kaminskas. Dar vienas išrinktasis tarybos narys posėdyje nedalyvavo, apie priežastis neskelbiama.  
Nuotrauka
mero komanda
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2023-04-28
Pirmasis sprendimas, kurį priėmė trečiadienį prisiekusi naujoji savivaldybės taryba, – mero politinio (asmeninio) pasitikėjimo  valstybės tarnautojų pareigybių skaičiaus patvirtinimas. Komandoje – 8 pareigybės. Ketvirtadienį meras pasirašė potvarkius ir įvardijo pirmąsias komandos narių pavardes. 
Nuotrauka
taryba
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-04-26
Tauragės rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Tadas Pauparis skelbia sušaukiantis pirmąjį išrinktos 2023–2027 m. kadencijos Tauragės rajono savivaldybės tarybos posėdį. 
Nuotrauka
taryba
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-04-25
Tauragės rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Tadas Pauparis skelbia sušaukiantis pirmąjį išrinktos 2023–2027 m. kadencijos Tauragės rajono savivaldybės tarybos posėdį. 
Nuotrauka
rakauskiene raulinavicius
Raimondos Alysienės nuotrauka
Įkelta:
2023-04-24
Trečiadienį į paskutinį posėdį rinkosi 2019–2023 m. kadencijos savivaldybės taryba. Tarp 40 priimtų sprendimų – patvirtintos mokyklų veiklos ataskaitos, su nuo balandžio 1-osios įsigaliojusio naujos redakcijos Vietos savivaldos įstatymu susiję savivaldybės administracijos nuostatų ir struktūros pakeitimai ir kiti klausimai. Iš pareigų atleisti savivaldybės administracijos direktorė Gintarė Rakauskienė ir jos pavaduotojas Tomas Raulinavičius. O meras Dovydas Kaminskas, dėkodamas už bendrą darbą politikams ir administracijos darbuotojams, linkėjo meilės savo kraštui, žmogui, optimizmo mintyse ir nebijoti pokyčių.