15 metų gimtadienį pasitinkant...
Įkelta:
2017-05-19
Nuotrauka
Aprašymas
„Mintaujos“ archyvo nuotrauka
informacija@taurageszinios.lt
A
A

Šiandien Tauragės choras „Mintauja“, minintis jubiliejinį 15-ąjį gimtadienį, kviečia tauragiškius į šventinį koncertą. Apie nueitą kelią, ateities planus kalbamės su kolektyvo vadove Danute Petraitiene bei pačiais choristais.

Jau šiandien Tauragės kultūros rūmų salė griaudės nuo vyriškų balsų. Skambės gražiausios 15 metų veiklos sukaktį mininčio vyrų choro „Mintauja“ repertuaro dainos, tarp kurių ir pirmoji „Po beržyną vaikščiojau“. Susirinkusių lauks buvusio choro seniūno Povilo Gargaso sukurtas filmas, kuriame užfiksuotos visos gražiausios kolektyvo veiklos akimirkos, leisiančios  svečiams susipažinti su choro istorija, patiems choristams ir jų šeimoms dar kartą prisiminti kūrybingai ir įdomiai prabėgusius metus.  Malonios įvairovės į renginį įneš šokių kolektyvo „Vėjava“ (vadovė Birutė Sagatauskienė) pasirodymai.

Slapta svajonė

Ilgus metu muzikos mokykloje pedagoge dirbusi Danutė Petraitienė beveik visuomet vadovavo dar ir suaugusiųjų chorui:  1980–1982 metais tai buvo Tauragės rajono švietimo darbuotojų mišrus choras, 1982–1985 metais – Tauragės skaičiavimo mašinų elementų gamyklos mišrus choras, 1989–1994 metais – Tauragės liaudies dainų ir šokių ansamblio „Jūra“ mišrus choras. O nuo 2002 metų D. Petraitienė – vyrų choro „Mintauja“ vadovė ir chorvedė. Suburti vyrų chorą buvo moters svajonė, kuri prieš 15 metų tapo realybe. 

– Pamenu, vienų atostogų Palangoje metu, teko klausyti vyrų lygių balsų chorų festivalio pasirodymo.  Likau sužavėta vyrų dainavimo, jų balsų darnos. Todėl  nusprendžiau pati burti vyrų chorą, – prisimena D. Petraitienė.

Taigi, 2002 metais, D. Petraitienės iniciatyva, buvo apjungti  Šaulių ir Savanorių sąjungų dainininkai. Vėliau kolektyvas papildytas visuomenės nariais.

Paklausta, kodėl būtent Šaulių ir Savanorių, ponia Danutė šypsosi – „ten daugiausia vyrų“.

Vieni pirmųjų prie choro prisijungę Danielius Saukevičius, Jonas Dedūra, Antanas Dambinskas, Alfonsas Uginčius, Vilius Barkauskas, Egidijus Ramonaitis, dainuoja ir šiandien.  Šiuo metu kolektyve 17 choristų. Tačiau vadovė ir kiti dainininkai skuba pridurti, kad buvo laikų, kai kolektyve dainavo 24 ir 25 nariai. Vadovė apie kiekvieną dainininką rado pasakyti kažką gero ir teigiamo. Vienus choristus gyrė už gerą balsą, kitus už indėlį į kolektyvo veiklą, trečius už nuoširdumą, taktą ir pareigingumą.

– Be vyrų nebūtų ir choro, – akcentavo ponia Danutė.

Nepamiršo Danutė paminėti ir su choru anksčiau ir dabar dirbančių koncertmeisterių – Ramutės Jakienės, Irenos Sadauskienės, Ramūno Styros ir Ninos Zurlienės.

Gaila, bet penkis garbingo amžiaus vyrus „Mintauja“ jau išlydėjo anapilin.

Pavadinimą padiktavo upelis

Per 15 metų kolektyvas surado nemažą būrį draugų ir bendraminčių. Ypač graži draugystė juos sieja su  Birutės Sagatauskienės vadovaujamu šokių kolektyvu „Vėjava“.

Pasiteiravus, kodėl kolektyvas taip pavadintas, D. Petraitienė papasakojo, kad chorui pavadinimą padiktavo nedidukas Mintaujos upelis, netoli jo ir pačios Danutės tėvelių gyventa.

– Mūsų chorui pradžią davė SKAT'o ir Šaulių sąjungos vyrų entuziazmas bei noras dainuoti. Prie Mintaujos būrėsi 1920 m. atsikuriančios Lietuvos savanoriai. Pamanėme, kad Mintaujos vardas simboliškai galėtų sujungti ir įamžinti abiejų kartų tauragiškių vyrų ir jų šeimų meilę Tėvynei, – atskleidė kolektyvo vardo prasmę Danutė Petraitienė.

Festivalis tapo tarptautiniu

Per penkioliką veiklos metų kolektyvas skersai ir išilgai yra išmaišęs Lietuvą,  su pasirodymais yra tekę pabuvoti ir už jos ribų. Yra tekę dainuoti Karaliaučiuje ir Tilžėje.  Kolektyvas – Lietuvos ir Pasaulio lietuvių dainų švenčių „Mes“, „Būties ratu“  ir Lietuvos tūkstantmečio dainų šventės „Amžių sutartinė“, lygių balsų chorų festivalio „Su jūra dainuok“, chorų festivalio „Kur bakūžė samanota“ ir kitų dalyvis.

Nuveikta išties daug, paliktas gilus veiklos pėdsakas. Tačiau,  svarbiausia, – „Mintaujos“ kolektyvo vadovės iniciatyva jau aštuntus metus organizuojamas respublikinis vyrų chorų festivalis „Užtraukim vyrai dainą“. Tai – vienintelis vyrų chorų festivalis Lietuvoje, todėl į Tauragę kasmet suvažiuoja beveik visi Lietuvos vyrų chorai, taip pat pajėgesni ansambliai. Šiemet šis festivalis įgavo dar didesnį mastą – organizuotas tris dienas ir tapo tarptautiniu. Jame dalyvavo per du šimtus dalyvių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Latvijos, Gruzijos.  D. Petraitienė džiaugiasi, kad nuo pat jos sumanyto festivalio pradžios jį parėmė finansiškai ir vis dar remia Tauragės rajono savivaldybė, visokeriopai padeda Tauragės kultūros centras.

Tikri inteligentai

„Mintaujos“ vyrai gyvena draugiškai, darniai. Choro taryba, su seniūnu Rimantu Stoškum priešakyje, yra  puikūs vadovės pagalbininkai, kolektyvo laisvalaikio ir švenčių organizatoriai.

– Esame aplankę gražiausius Lietuvos kampelius, pabuvoję  Lenkijoje, Latvijoje, Švedijoje, – džiaugėsi Danutė Petraitienė. Pasak vadovės, į keliones ir šventes „Mintaujos“ vyrai visada keliauja su šeimomis, kurioms vadovė ypač dėkinga. – Kolektyvo šeimos – mūsų stiprybė. Patys geriausi kritikai ir fanai, – sakė ponia Danutė.

Savo choristams pagyrų negailinti vadovė akcentavo, kad kolektyvo vyrai kantrūs, tolerantiški, intelektualūs, dėmesingi ir, be abejo, – mėgstantys dainą.

–  Su jais dirbti didelė garbė ir džiaugsmas, – savo choristų privalumus vardino ponia Danutė ir pridūrė, kad ir pati su tokiu kolektyvu pasijunta tikra  moterimi – norisi pasitempti ir atrodyti gražiai.

Gražių žodžių vadovei negaili ir kolektyvo vyrai, juk tik ypatinga moteris sugebėtų suvaldyti tokį būrį vyriškių.                  

Per 15 metų laikotarpį choro vadovė Danutė Petraitienė suvienijo vyrus, kurie ne tik puikūs dainininkai, bet ir visuomenininkai, išsilavinę ir žinomi šio krašto žmonės. Prieš šventinį savaitgalio koncertą, „Tauragės žinios“ pakalbino „Mintaujos“ vyrus, kuriems daina – neatsiejama jų gyvenimo dalis. 

Viktoras Jokūbaitis, buvęs Tauragės pašto viršininkas, išradėjas: „Muzika mane lydėjo nuo mokyklos laikų. Iš pradžių choras, vėliau studentiška gitara. Po jos teko dainuoti Keramikos chore, Skaičiavimo mašinų elementų gamyklos chore, „Jūros“ ansamblyje, dabar „Mintaujoje“. Su dabartine choro vadove Danute Petraitiene tenka garbė dirbti trečiame kolektyve, vis suveda keliai.

„Mintauja“ chorui 15 metų ir jis vis dar dainuoja. Akimirkų čia būna įvairių, kartais pavargstame, tačiau praeina laikas ir vėl pasiilgstu šio choro.“

Jonas Dedūra, buvęs kariškis, visuomenininkas, pirmasis „Mintaujos“ choro atlikėjęs: „Nesu profesionalas, tačiau dėkoju Dievui, kad davė balsą ir klausą. Daina mane lydi nuo pat mažens iki dabar. Dar dirbdamas kariškiu, pamenu, ruošiausi dalyvauti chorų konkurse. Tuo metu dabartinės vadovės paprašėme padėti pasiruošti, o ji pakvietė į chorą. Tai buvo ypatingas vaizdas, kai visi dainavome su kariškių uniformomis. Gražiausius savo metus atidaviau kariuomenei. Prieš 15-ojo gimtadienio koncertą, kaip visada, jaudinsiuos. Tapo įprasta, kad prieš pasirodymą bandome susikaupti. Nuo to, kaip žiūrovai mus įvertins, priklausys mūsų nuotaika“.

Rimantas Stoškus, veterinarijos gydytojas: „Mintaujos“ chore dainuoju nuo 2008 metų. Kitais metais bus dešimtmetis – nemenkas stažas. Vyrų chorą pamačiau per penktąjį „Mintaujos“ jubiliejinį pasirodymą. Pamenu, pakvietė, ir prisijungiau. Mūsų šeimoje visi dainingi, trys sūnūs dainuoja. Ir dabar, kalbėdamas telefonu, važiuoju į pasirodymą. „Mintauja“ turi puikią vadovę, ji labai gerai su mumis, vyrais, susitvarko. Čia – kaip gyvenime, būna visko, „apsitrinam“ ir dainuojam toliau. 15-ojo gimtadienio proga norėčiau palinkėti, kad choras sudalyvautų Lietuvos šimtmečio minėjime, taip pat, kad sulauktų 20 gimtadienio. Choristams linkiu sveikatos ir ištvermės“.

Danielius Saukevičius, buvęs Tauragės apskrities atkurtos šaulių rinktinės vadas, garsus lenktynininkas, Lietuvos ralio čempionas: „Chore esu nuo pirmosios repeticijos. Pamenu, repetavome savanorių patalpose, į jas net nunešėme pirmąjį instrumentą – fortepijoną. Buvo tikras iššūkis nugabenti jį į antrą aukštą, teko nusukti kojas. Žinau, kad dabar jis Kaune, karininkų ramovėje.

Sėdėti man koja ant kojos prie televizoriaus neišeina. Automobilių sportas buvo mano aistra, tačiau mano ekipažo partneris Pranas Dirginčius važiuoti jau nebegali, tad ir aš nebedalyvauju.

 „Mintaujos“ kolektyve labai draugiška atmosfera. Čia sutinku savo draugus, švenčiame vieni kitų gimtadienius, keliaujame.

Džiaugiuosi, kad choras rado savo vietą. Mes negalime lygiuotis su chorais, kuriuose aukščiausio lygio atlikėjai, profesionalai ar kitais ilgametes tradicijas turinčiais kolektyvais: „Aidu“, „Perkūnu“, „Sakalu“. Tačiau, kai susitinkame festivaliuose, mes bendraujame kaip draugai.“

Nuotrauka
juokis
Įkelta:
2024-03-27
Balandžio 7 d., sekmadienį, 14 val. Tauragės kultūros rūmuose bus tikrai linksma - čia vyks  humoro grupių šventė „JUOKIS - 2024“. Naujas programas rodys  penki humoro kolektyvai iš Aukštaitijos ir Žemaitijos.  
Nuotrauka
cirk
Įkelta:
2024-03-26
Trys savaitgaliai ir šešios asmeniškos cirko kalba papasakotos istorijos. Iš jų – trys pasaulinės premjeros. Visa tai galės pamatyti, patirti, pajausti gegužės 30–birželio 16 dienomis jau aštuntą kartą Lietuvoje vyksiančio tarptautinio šiuolaikinio cirko festivalio „Cirkuliacija“ žiūrovai.
Nuotrauka
jazz
Biršonas Jazz nuotrauka
Įkelta:
2024-03-22
2024 metais bus jau 44 metai kaip paskutinį kovo mėnesio savaitgalį jaukiame kurortiniame Birštono miestelyje vyks tradicinis, seniausias Lietuvoje tarptautinis džiazo festivalis ,,Birštonas“. Festivalis vyks balandžio 5-7 dienomis. Nuo 1980-ųjų kas dvejus metus (išskyrus 2020 m. dėl pandemijos) čia skambantis džiazas jau senokai šiam kurortui pelnė Lietuvos džiazo Mekos vardą. Juk čia iš visos Lietuvos, ir ne tik iš jos traukia džiazo „piligrimai“. 2,9 tūkstančio gyventojų teturinčiame miestelyje kartą per 2 metus džiazo klausosi bemaž tiek pat – 3 tūkstančiai džiazo klausytojų! Tad šio festivalio radijo ir TV įrašai yra bene išsamiausias Lietuvos džiazo istorijos dokumentas. Džiazo forumas Birštone ilgainiui davė impulsą vilniečiams, kauniečiams bei klaipėdiečiams panašius renginius organizuoti ir savo miestuose.
Nuotrauka
muge
Įkelta:
2024-03-04
Bažnyčių ir Respublikos g. nusidriekusioje mugėje gyventojų ir miesto svečių lauks Lietuvos kūrėjai, tautodailininkai, tautinio paveldo produktų gamintojai iš visos Lietuvos!
Nuotrauka
mikalauskas
Įkelta:
2022-08-15
Šiemet jau dvyliktą kartą į Tauragę sugrįžo tarptautinis Tauragės muzikos festivalis, kasmet sutraukiantis žiūrovų ne tik iš Tauragės, bet ir kitų miestų, tokių kaip Klaipėda, Jurbarkas, Šilalė, Šiauliai, Kaunas ar net Vilnius. Praūžus dviems pirmiesiems festivalio koncertams rugpjūčio 16 dieną, 19 valandą, organizatoriai kviečia Tauragės pilies kiemelyje pasinerti į kosminį garsų vandenyną su vienu laukiamiausių kolektyvų – Naujų idėjų kameriniu orkestru NIKO, kuriam vadovauja charizmatiškasis dirigentas bei kompozitorius Gediminas Gelgotas. 
Nuotrauka
auto žygis
Įkelta:
2022-08-13
Autožygis „Šeima“ – tai nekomercinis kasmetinis renginys šeimoms, padedantis pažinti Lietuvą, patirti gerų emocijų, pabūti gamtoje su kitomis šeimomis. 1982 metais pradėtam organizuoti žygiui šiemet – 40 metų. Organizatoriai tęsia tradiciją ir kiekvienais metais organizuoja žygį vis kitame Lietuvos krašte. Šiemet – Tauragėje.
Nuotrauka
spindinti lietuva
Įkelta:
2022-06-13
„Spindinti Lietuva“ – tai vienas geriausiai įvertintų Europos Ekonominės Erdvės fondo finansuojamų tarptautinių projektų kultūros srityje. Bendradarbiaujant su regionų mokyklomis bei parapijomis, siekiama supažindinti mokinius su istoriniais vargonais (seniausi 1680 m. vargonai Kretingoje) ir senąja LDK muzika, kuri buvo atliekama šiais vargonais. Edukacinių renginių serijoje vaikams suteikiamos žinios apie istorinius instrumentus ir senąją muziką, o baigiamajame koncerte pristatoma Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės renesanso ir baroko muzika bei svarbiausi Abiejų Tautų Respublikoje dirbę kompozitoriai, tokie kaip Luca Marenzio, Giovanni Battista Cocciola, Asprilio Pacelli, Tarquinio Merula, Marco Scacchi ir kiti.
Nuotrauka
Naktys
Įkelta:
2022-06-06
„NAKTYS 2022“ – tai muzikos ir aktyvių vandens pramogų festivalis po atviru dangumi.
Nuotrauka
renginys
Įkelta:
2022-04-13
Tauragiškė menininkė Sigita Flaksienė kviečia ukrainietes moteris, merginas į smagų pasibuvimą Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ patalpose. Cianotipijos užsiėmimas vyks balandžio 20-ąją, trečiadienį, 14 val. Pilies vidiniame kiemelyje.
Nuotrauka
renata
Įkelta:
2022-04-12
Balandžio 15-oji – Pasaulinė kultūros diena, Tauragės krašto muziejus „Santaka“ artėjant kultūros dienai kalbina VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentą, karybos tyrinėtoją ir tauragiškį Deividą Šlekį. Tinklalaidę „Kultūra karo metu“ girdėsite nuo balandžio 15 d., 8.30 val.
Nuotrauka
sokiu varzytuves
Įkelta:
2022-04-07
Balandžio 6-ąją Tauragės „Šaltinio“ progimnazijoje vyko rajoninės folklorinių šokių varžytuvės „Kelk kojeles tonke 2022“. Be  šeimininkų, konkurse pasirodė gausus būrys šokėjų iš Žygaičių gimnazijos, Jovarų pagrindinės mokyklos ir jos skyrių Gaurėje ir Lauksargiuose.
Nuotrauka
sabas
Įkelta:
2022-03-31
Antradienio vakarą žurnalistas, komunikacijos specialistas Rytis Sabas Tauragės B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje lankėsi su naujuoju savo kūriniu – istoriniu detektyvu „Drakono uodega“. Prieš dvejus metus čia jis pristatė pirmąją savo knygą „Gaono kodas“. 
Nuotrauka
maistas
Įkelta:
2022-03-30
Šiandien Tauragės krašto muziejaus istorijos ekspozicijoje atidaryta paroda „AB „Maistas“ gamyklai – 90“ atidarymas. Tauragiškiai pasidalino prisiminimai ne tik apie patį darbą, bet ir apie fabriko meno kolektyvų, sportininkų pasirodymus, išradingas darbuotojų vagystes bei gaudžiančias sirenas, skelbiančias darbo pradžią ir pabaigą.
Nuotrauka
Įkelta:
2020-08-25

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skiria ypatingą dėmesį vaikų, jaunimo psichinei sveikatai stiprinti. Nemažai organizacijų ir kitų įstaigų siūlo prasmingą vaikų užimtumą – vasaros stovyklas, tačiau pastebima, kad jų, orientuotų į psichinės sveikatos stiprinimą, labai mažai. Todėl Tauragės Birutės Baltrušaitytės viešoji biblioteka inicijavo meninę-patyriminę vaikų vasaros stovyklą „Pozityvumo tiltas“, kurią finansavo Tauragės rajono savivaldybė.

Nuotrauka
Įkelta:
2020-07-24

Kad tiek žmonių būtų, Lauksargių geležinkelio stotis gal ir mena, bet ten gyvenantys žmonės turbūt tikrai nebuvo matę tokios gausos žmonių. Ir ne keleiviai  čia susirinko kaip senais laikais važiuoti geležinkeliu į Tilžę ar Įsrūtį, ar į Tauragę, Batakius, Viduklę, Šiaulius. Ir ne trečiasis pasaulinis karas (neduok , Dieve) prasidėjo, nes pirmuosius du pasaulinius gerai mena raudono ir dar oho kaip tvirto mūro sienos.  Ne. Susirinkimas buvo itn taikus , pacifistiškas gal kiek. Be abejo, stotis mena ir čia skambėjusią muziką. Turbūt daugiausia karinius maršus. O šįkart čia skambėjo ne maršai, bet labai gera džiazo muzika. 

Nuotrauka
Įkelta:
2020-07-20

Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ fotografijos galerijai, įrengtai pietiniame bokšte, sukanka 20 metų. Ta proga fotografų klubas „Fotojūra“ rengia ypatingą parodą – pirmąją klubo istorijoje pinhole technika atliktų fotografijų parodą „Fotojūra Pinhole“.

Nuotrauka
Įkelta:
2020-02-14

Vakarykštis renginys „Vienas (m)eilėraštis“ Tauragės krašto muziejuje „Santaka“ buvo skirtas artėjančiai Valentino dienai, todėl į jį buvo kviečiami ne tik poetai, bet ir poezijos mylėtojai. Vakaro metu Tauragės pilies menėse skambėjo lyrika. Eiles skaitė Tauragės klubo „Žingsniai“ literatai ir kiti erdvės išsiilgę miesto poetai, akustine gitara grojo Romanas Grigorjev.

Nuotrauka
Įkelta:
2020-02-13

Trečiadienio vakarą B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje vyko susitikimas su žurnalistu, komunikacijos ir rinkodaros profesionalu Ryčiu Sabu, kurio debiutinis romanas „Gaono kodas“ sulaukė itin didelės sėkmės. Knygos pristatymą moderavo žurnalistas, publicistas Rimvydas Valatka.

Nuotrauka
Įkelta:
2020-02-11

Miesto reklamos stenduose jau kuris laikas kalbėjo plakatai, skelbiantys, kad kovo 1 dieną Tauragę aplankys profesionali baleto trupė. Deja, taip neįvyks – baleto artistai į Tauragę neatvyks. O priežastis paprasta: neišpirkti bilietai.