Tauragiškiai Vasario 16-ąją švęs išradingai
Įkelta:
2017-02-15
Nuotrauka
Aprašymas

Jovitos Verpečinskienės ir Kęstučio Milašiaus nuotraukos

,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka

Šiemet jau penktąjį kartą Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė visus Lietuvos piliečius ragina sumaniai paminėti Valstybės atkūrimo dieną ir kviečia prisidėti prie akcijos „Vasario 16-ąją švęsk linksmai ir išradingai“. Prezidentės iniciatyva skirta skatinti patriotizmą ir tautiškumą bei pasidžiaugti, jog jau beveik 100 metų turime atkurtą savo valstybę. Tauragės ikimokyklinukai ir gimnazistai taip pat ugdomi remiantis patriotinėmis vertybėmis – šiemet prie šios akcijos jau prisijungė dvi švietimo įstaigos – lopšelis-darželis „Kodėlčius“ ir Tauragės „Versmės“ gimnazija.

Apdovanos trispalve

„Tegul Vasario 16-oji bus džiaugsminga, skambi ir daugiabalsė šventė, tarsi Trispalvė banga, užliejanti Lietuvą ir pasaulį, kur tik yra mūsų piliečių. Įtraukianti kiekvieną, kuris didžiuojasi, kad jau beveik 100 metų turime atkurtą savo valstybę. Švęskime savo šalies gimtadienį linksmai ir išradingai“, – kviečia Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Sumanymus, kaip linksmai ir išradingai pasveikinti savo šalį 99-ojo gimtadienio proga, iniciatyvų kūrėjai registruoja interneto svetainėje adresu www.lrp.lt/vasario16. Tuos, kurie originaliausiai paminės Vasario 16-ąją, Prezidentė apdovanos Lietuvos Respublikos trispalvėmis.

Šiemet prie šios akcijos jau prisijungė dvi Tauragės švietimo įstaigos – lopšelis-darželis „Kodėlčius“ ir Tauragės „Versmės“ gimnazija.

Puoselėja šokio tradicijas

Versmiškiai Prezidentės globojamose akcijose dalyvauja jau ne pirmą kartą. 2015 metais „Versmės“ gimnazijos bendruomenė dalyvavo Prezidentės globojamoje jaunimo inicijuotoje akcijoje „Lietuvai ir man“. Tuomet mokiniai, tėvai, mokytojai ir visi gimnazijos bendruomenės nariai pynė draugystės apyrankes, kuriomis Mokinių parlamento atstovai papuošė specialiai šiai akcijai paruoštą Gediminaičių stulpų konstrukciją Vilniaus nacionalinėje dailės galerijoje bei dalyvavo baigiamajame akcijos renginyje. Šiemet gimnazistai Vasario 16-osios paminėjimui užregistravo renginį „Šokame Lietuvai“.

– Reikia pripažinti, kad šiais metais su mokiniais aptariant klausimą, kaip švęsime Valstybės atkūrimo dieną, įtakos turėjo ir per televiziją matytas Prezidentės kvietimas Vasario 16-ąją švęsti linksmai ir išradingai. Taip ir gimė idėja organizuoti akciją „Šokame Lietuvai“, vėl įtraukiant visą mokyklos bendruomenę. Pagrindinė akcijos mintis – puoselėjant tautiškumą linksmai ir prasmingai paminėti Valstybės atkūrimo dieną. Akcijos dėka įstaigos bendruomenėje puoselėjamos tautinės tradicijos, ugdomos patriotizmo, pilietiškumo, bendruomeniškumo vertybės. Tokio pobūdžio akciją organizuojame ne tik todėl, kad mokiniai entuziastingai pritarė šiai idėjai ir noriai sutiko dalyvauti, bet ir atliepdami LR Prezidentės žodį „Tegul Vasario 16-oji bus džiaugsminga, skambi ir daugiabalsė šventė...“, – pasakojo Tauragės „Versmės“ gimnazijos Neformalaus švietimo ir pagalbos mokiniui skyriaus vedėja Margita Bertulienė.

Nuotrauka

„Versmės“ akcijoje „Šokame Lietuvai“, kuri gimnazijoje vyks vasario 15-ą dieną, dalyvaus visi pirmų ir antrų klasių mokiniai bei jų dalykų mokytojai. Kadangi vasario 15-oji sutampa su abiturientų šimtadienio švente, šventės organizatoriai-trečiokai į renginio struktūrą įtraukė ir vasario-16-ąjai paminėti skirtus elementus, kad išvakarėse vykstantį renginį galėtų dedikuoti Vasario 16-ąjai. Dienos renginį vainikuos tautinių šokių pynė, o aplinką puoš specialiai Vasario 16-ąjai įrengta meninė instaliacija. Kaip teigė M. Bertulienė, ateityje planuojama tradiciškai organizuoti šimtadienio šventes Valstybės atkūrimo dienos išvakarėse.

Skiepyja patriotiškumą

Originaliai paminėti valstybei reikšmingą Vasario 16-osios datą sumanė ir Tauragės lopšelio-darželio „Kodėlčius“ bendruomenė.

Kaip informavo darželio direktorė Lina Kymantienė, idėja dalyvauti  Prezidentės inicijuotoje akcijoje kilo metodinio susirinkimo metu, kai visas kolektyvas ,,pažėrė“ įvairias mintis. Darželio bendruomenė dažnai dalyvauja įvairiose akcijose, neseniai pateko tarp respublikinio  „Švarių rankų šokio“ videoklipo konkurso laureatų. Tačiau Vasario 16-osios proga netradicinę idėją įgyvendina pirmą kartą.

Nuotrauka

Pagrindinė „kodėlčiukų“ akcijos mintis – sukurti kampelį patriotinei fotosesijai, nes vaikai su tėvais fotografuojasi visur, bet su Lietuvos simbolika – labai mažai. Kampelį  pavadino „Mano kelionė per Lietuvą prasideda Čia..“ Kadangi kalbama apie kelionę – sutarta, jog reikalinga palapinė, dviratis, laužas, indai, žaisliukas – meškis, senas trimitas, guminiai botai. Visus šiuos daiktus nudažė geltona, žalia, raudona –  Lietuvos vėliavos spalvomis, taip sukurdami žaismingą kampelį fotosesijoms, kuriose gali dalyvauti viso norintys darželio bendruomenės nariai. Auklėtojos jau yra sugalvojusios sukurti nuotaikingą klipą. Taip įstaigoje ugdomas ne tik patriotiškumas, bet ir kūrybiškumas, bendruomeniškumas.

Nuotrauka

– Kiekvienas vaikas gimdamas tampa valstybės piliečiu, tačiau negimsta patriotu. Patriotiškumą skiepyti turime mes, suaugusieji: tėvai, pedagogai, kt. visuomenės nariai. Kadangi mes ugdome mažus vaikučius, tai patriotiškumą turime ugdyti žaismingai, kad tai kuo labiau paveiktų mažojo vaizduotę. Todėl itin daug skiriame laiko planuodami renginius, kurie skirti valstybinių švenčių paminėjimui, jos dažniausiai būna netradiciškai organizuojamos, – dalyvavimo patriotinėse akcijose naudą nupasakojo L. Kymantienė.

Nuotrauka

Šalies vadovės inicijuojamą akciją šiais metais palaiko LNK televizija, naujienų portalas „DELFI“, radijo stotys „Radiocentras“, „Zip FM“ ir „RusRadio“.

 

Nuotrauka
juokis
Įkelta:
2024-03-27
Balandžio 7 d., sekmadienį, 14 val. Tauragės kultūros rūmuose bus tikrai linksma - čia vyks  humoro grupių šventė „JUOKIS - 2024“. Naujas programas rodys  penki humoro kolektyvai iš Aukštaitijos ir Žemaitijos.  
Nuotrauka
cirk
Įkelta:
2024-03-26
Trys savaitgaliai ir šešios asmeniškos cirko kalba papasakotos istorijos. Iš jų – trys pasaulinės premjeros. Visa tai galės pamatyti, patirti, pajausti gegužės 30–birželio 16 dienomis jau aštuntą kartą Lietuvoje vyksiančio tarptautinio šiuolaikinio cirko festivalio „Cirkuliacija“ žiūrovai.
Nuotrauka
jazz
Biršonas Jazz nuotrauka
Įkelta:
2024-03-22
2024 metais bus jau 44 metai kaip paskutinį kovo mėnesio savaitgalį jaukiame kurortiniame Birštono miestelyje vyks tradicinis, seniausias Lietuvoje tarptautinis džiazo festivalis ,,Birštonas“. Festivalis vyks balandžio 5-7 dienomis. Nuo 1980-ųjų kas dvejus metus (išskyrus 2020 m. dėl pandemijos) čia skambantis džiazas jau senokai šiam kurortui pelnė Lietuvos džiazo Mekos vardą. Juk čia iš visos Lietuvos, ir ne tik iš jos traukia džiazo „piligrimai“. 2,9 tūkstančio gyventojų teturinčiame miestelyje kartą per 2 metus džiazo klausosi bemaž tiek pat – 3 tūkstančiai džiazo klausytojų! Tad šio festivalio radijo ir TV įrašai yra bene išsamiausias Lietuvos džiazo istorijos dokumentas. Džiazo forumas Birštone ilgainiui davė impulsą vilniečiams, kauniečiams bei klaipėdiečiams panašius renginius organizuoti ir savo miestuose.
Nuotrauka
muge
Įkelta:
2024-03-04
Bažnyčių ir Respublikos g. nusidriekusioje mugėje gyventojų ir miesto svečių lauks Lietuvos kūrėjai, tautodailininkai, tautinio paveldo produktų gamintojai iš visos Lietuvos!
Nuotrauka
mikalauskas
Įkelta:
2022-08-15
Šiemet jau dvyliktą kartą į Tauragę sugrįžo tarptautinis Tauragės muzikos festivalis, kasmet sutraukiantis žiūrovų ne tik iš Tauragės, bet ir kitų miestų, tokių kaip Klaipėda, Jurbarkas, Šilalė, Šiauliai, Kaunas ar net Vilnius. Praūžus dviems pirmiesiems festivalio koncertams rugpjūčio 16 dieną, 19 valandą, organizatoriai kviečia Tauragės pilies kiemelyje pasinerti į kosminį garsų vandenyną su vienu laukiamiausių kolektyvų – Naujų idėjų kameriniu orkestru NIKO, kuriam vadovauja charizmatiškasis dirigentas bei kompozitorius Gediminas Gelgotas. 
Nuotrauka
auto žygis
Įkelta:
2022-08-13
Autožygis „Šeima“ – tai nekomercinis kasmetinis renginys šeimoms, padedantis pažinti Lietuvą, patirti gerų emocijų, pabūti gamtoje su kitomis šeimomis. 1982 metais pradėtam organizuoti žygiui šiemet – 40 metų. Organizatoriai tęsia tradiciją ir kiekvienais metais organizuoja žygį vis kitame Lietuvos krašte. Šiemet – Tauragėje.
Nuotrauka
spindinti lietuva
Įkelta:
2022-06-13
„Spindinti Lietuva“ – tai vienas geriausiai įvertintų Europos Ekonominės Erdvės fondo finansuojamų tarptautinių projektų kultūros srityje. Bendradarbiaujant su regionų mokyklomis bei parapijomis, siekiama supažindinti mokinius su istoriniais vargonais (seniausi 1680 m. vargonai Kretingoje) ir senąja LDK muzika, kuri buvo atliekama šiais vargonais. Edukacinių renginių serijoje vaikams suteikiamos žinios apie istorinius instrumentus ir senąją muziką, o baigiamajame koncerte pristatoma Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės renesanso ir baroko muzika bei svarbiausi Abiejų Tautų Respublikoje dirbę kompozitoriai, tokie kaip Luca Marenzio, Giovanni Battista Cocciola, Asprilio Pacelli, Tarquinio Merula, Marco Scacchi ir kiti.
Nuotrauka
Naktys
Įkelta:
2022-06-06
„NAKTYS 2022“ – tai muzikos ir aktyvių vandens pramogų festivalis po atviru dangumi.
Nuotrauka
renginys
Įkelta:
2022-04-13
Tauragiškė menininkė Sigita Flaksienė kviečia ukrainietes moteris, merginas į smagų pasibuvimą Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ patalpose. Cianotipijos užsiėmimas vyks balandžio 20-ąją, trečiadienį, 14 val. Pilies vidiniame kiemelyje.
Nuotrauka
renata
Įkelta:
2022-04-12
Balandžio 15-oji – Pasaulinė kultūros diena, Tauragės krašto muziejus „Santaka“ artėjant kultūros dienai kalbina VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentą, karybos tyrinėtoją ir tauragiškį Deividą Šlekį. Tinklalaidę „Kultūra karo metu“ girdėsite nuo balandžio 15 d., 8.30 val.
Nuotrauka
sokiu varzytuves
Įkelta:
2022-04-07
Balandžio 6-ąją Tauragės „Šaltinio“ progimnazijoje vyko rajoninės folklorinių šokių varžytuvės „Kelk kojeles tonke 2022“. Be  šeimininkų, konkurse pasirodė gausus būrys šokėjų iš Žygaičių gimnazijos, Jovarų pagrindinės mokyklos ir jos skyrių Gaurėje ir Lauksargiuose.
Nuotrauka
sabas
Įkelta:
2022-03-31
Antradienio vakarą žurnalistas, komunikacijos specialistas Rytis Sabas Tauragės B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje lankėsi su naujuoju savo kūriniu – istoriniu detektyvu „Drakono uodega“. Prieš dvejus metus čia jis pristatė pirmąją savo knygą „Gaono kodas“. 
Nuotrauka
maistas
Įkelta:
2022-03-30
Šiandien Tauragės krašto muziejaus istorijos ekspozicijoje atidaryta paroda „AB „Maistas“ gamyklai – 90“ atidarymas. Tauragiškiai pasidalino prisiminimai ne tik apie patį darbą, bet ir apie fabriko meno kolektyvų, sportininkų pasirodymus, išradingas darbuotojų vagystes bei gaudžiančias sirenas, skelbiančias darbo pradžią ir pabaigą.
Nuotrauka
Įkelta:
2020-08-25

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skiria ypatingą dėmesį vaikų, jaunimo psichinei sveikatai stiprinti. Nemažai organizacijų ir kitų įstaigų siūlo prasmingą vaikų užimtumą – vasaros stovyklas, tačiau pastebima, kad jų, orientuotų į psichinės sveikatos stiprinimą, labai mažai. Todėl Tauragės Birutės Baltrušaitytės viešoji biblioteka inicijavo meninę-patyriminę vaikų vasaros stovyklą „Pozityvumo tiltas“, kurią finansavo Tauragės rajono savivaldybė.

Nuotrauka
Įkelta:
2020-07-24

Kad tiek žmonių būtų, Lauksargių geležinkelio stotis gal ir mena, bet ten gyvenantys žmonės turbūt tikrai nebuvo matę tokios gausos žmonių. Ir ne keleiviai  čia susirinko kaip senais laikais važiuoti geležinkeliu į Tilžę ar Įsrūtį, ar į Tauragę, Batakius, Viduklę, Šiaulius. Ir ne trečiasis pasaulinis karas (neduok , Dieve) prasidėjo, nes pirmuosius du pasaulinius gerai mena raudono ir dar oho kaip tvirto mūro sienos.  Ne. Susirinkimas buvo itn taikus , pacifistiškas gal kiek. Be abejo, stotis mena ir čia skambėjusią muziką. Turbūt daugiausia karinius maršus. O šįkart čia skambėjo ne maršai, bet labai gera džiazo muzika. 

Nuotrauka
Įkelta:
2020-07-20

Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ fotografijos galerijai, įrengtai pietiniame bokšte, sukanka 20 metų. Ta proga fotografų klubas „Fotojūra“ rengia ypatingą parodą – pirmąją klubo istorijoje pinhole technika atliktų fotografijų parodą „Fotojūra Pinhole“.

Nuotrauka
Įkelta:
2020-02-14

Vakarykštis renginys „Vienas (m)eilėraštis“ Tauragės krašto muziejuje „Santaka“ buvo skirtas artėjančiai Valentino dienai, todėl į jį buvo kviečiami ne tik poetai, bet ir poezijos mylėtojai. Vakaro metu Tauragės pilies menėse skambėjo lyrika. Eiles skaitė Tauragės klubo „Žingsniai“ literatai ir kiti erdvės išsiilgę miesto poetai, akustine gitara grojo Romanas Grigorjev.

Nuotrauka
Įkelta:
2020-02-13

Trečiadienio vakarą B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje vyko susitikimas su žurnalistu, komunikacijos ir rinkodaros profesionalu Ryčiu Sabu, kurio debiutinis romanas „Gaono kodas“ sulaukė itin didelės sėkmės. Knygos pristatymą moderavo žurnalistas, publicistas Rimvydas Valatka.

Nuotrauka
Įkelta:
2020-02-11

Miesto reklamos stenduose jau kuris laikas kalbėjo plakatai, skelbiantys, kad kovo 1 dieną Tauragę aplankys profesionali baleto trupė. Deja, taip neįvyks – baleto artistai į Tauragę neatvyks. O priežastis paprasta: neišpirkti bilietai.