Ansamblis „Jūra“ ir lietuviški pėdsakai svečiose šalyse
Įkelta:
2016-11-25
Nuotrauka
Aprašymas

Ansamblio archyvo nuotraukos

,
Nuotrauka

Šiandien Tauragės kultūros rūmuose vyks Tauragės dainų ir šokių ansamblio „Jūra“ 60-ies metų jubiliejaus koncertas „Lek gervelė“. Šia proga ansamblietė Daiva Kiniulienė dalijasi prisiminimais apie prasmingus kolektyvo veiklos metus.

Kartų ansamblis

Ansamblis savo kūrybinę veiklą pradėjo 1956 m., sujungus kultūros namuose veikusius chorą, šokių ratelį bei instrumentų orkestrą. Jau mirusio ilgamečio ansambliečio Juozo Gaižausko teigimu, pradžioje ansamblis vadinosi Žemaičių liaudies dainų ir šokių ansamblio vardu ir su programa „Žemaičių mugė“ 1957 m. koncertavo Vilniaus katedros aikštėje. Pirmoji ansamblio vadovė buvo Nijolė Stankutė-Jautakienė, vadovavusi kolektyvui 1956–1964 m. 1960 m. respublikinėje dainų šventėje dalyvavo 100 ansambliečių su vadovu Vytautu Urbonavičiumi. Vilniaus filharmonijos salėje vykusiame respublikiniame konkurse ansambliui rajonų kategorijoje pripažinta pirmoji vieta, suteiktas pavyzdinio meno saviveiklos kolektyvo vardas ir pavadinimas „Jūra“. Metų tėkmėje keitėsi ansamblio meno vadovai: Liudas Andrulis (196 –1970 m.), Zenonas Komskis (1971–1982 m.), Albinas Rukas (1983–1985 m.), Jonas Jankauskas (1986–1998 m.),  Virginijus Bartušis (1998–2000 m.), Vilmantas Tamoševičius (2000–2005 m.) ir po pertraukos 2006 m. vėl sugrįžęs dabartinis ansamblio vadovas, beje, kartu su ilgamečiu kultūros darbuotoju Eugenijum Šalčiu atliekantis solines partijas, Virginijus Bartušis. 

Keitėsi ir ansambliečių kartos. Ansamblio „Jūra“ ritmu daugelis jo dalyvių gyvename jau dvidešimt metų. Į ansamblį atėjome vadovaujant meno vadovui Jonui Jankauskui. Įsimintinos net trys (1993, 1995, 2001 m.) kelionės į Rydštatą Vokietijoje. Draugystė su rydštatiečiais tęsiasi iki šiol. Vadovaujant Jonui Jankauskui, „Jūros“ ansamblio repertuare buvo ir vokiškų dainų, šokių, linksmų lietuviškų kūrinių, tokių kaip „Piemenų išdaigos“, „Tamošius bekepuris“, „Sutekėjo dvi upytės“, „Agotėlė“, „Jurginų valsas“, „Subatėlė“. Energinga ir kūrybinga choreografė Stasė Čilinskienė net keturiasdešimt metų rūpinosi ir gausino šokėjų gretas. Dabartinis „Jūros“ meno vadovas Virginijus Bartušis į ansamblį įnešė naujų kūrinių, disciplinos, atsakomybės jausmą, o svarbiausia ir daugiausia – ansamblio gastrolių po svečias šalis.  Atmintyje atgaivinus „Jūros“ ansamblio kelionių įspūdžius, įdomus tas faktas, kad tiek žvelgiant į rytus, tiek į vakarus, visur radome lietuviškų pėdsakų.

Plati koncertų geografija

Jau nuo 1960 metų šis kolektyvas buvo visų respublikinių dainų švenčių ir festivalių dalyvis. Aktyviai dalyvauta dainų ir šokių ansamblių šventėse Vilniuje, Šiauliuose, Šilalėje, Švenčionyse, Tauragėje. Koncertuota miestų šventėse – Raseiniuose, Vilkaviškyje, Tauragėje, Sovetske, Tytuvėnuose.

Ansamblio „Jūra“ gastrolių maršrutai driekėsi plačiai po Europą: 1958, 1961 m. Piltsame, 1964 m. Haapsalu (Estija), 1966, 1977 m. Zestafonyje (Gruzija), 1968 m. Iršavoje (Ukraina), 1972, 2011 m. Maskvoje (Rusija), 2006 m. Montagnanoje, 2008 m San Salvaro vienuolyne (Italija), 2012 m. Babruiske (Baltarusija), 2013 m. Petrozavodske (Karelija). Ansambliečiai buvo liudininkai ir dalyviai pasirašant Tauragės miesto bendradarbiavimo sutartis  su susigiminiavusiais miestais Talsu (1991, Latvija), Rydštatu (1993,Vokietija) ir Belchatovu (2001, Lenkija).

Įsiminė 2006 m. ir 2008 m. koncertinės „Jūros“ kelionės į Italiją. Koncertavome senoviniame mieste Montagnanoje, San Salvaro vienuolyne. Milane lankėmės Sforcų pilyje, kurioje buvo krikštyta Žygimanto Senojo žmona karalienė Bona. Lietuvą primena jų herbas žaltys, esantis ant Sforcų pilies sienos. Įsimintinos Šv. Velykų mišios Romoje, Vatikano Šventojo Petro  bazilikoje 2008 m. Čia aplankėme ir Lietuvių koplyčią, pastatytą 1970 m., menančią lietuvių tautos kelią į katalikybę, kur ir grindinys išklotos lietuviškais raštais, ant koplyčios vartų pakabintas Vytis, o nuo sienų žvelgia Lietuvos valdovai Mindaugas, Vytautas Didysis ir Jogaila, pirmieji lietuviškų bažnyčių statytojai. Neaplenkėme ir Florencijos, kur nuo 1833 m. Šv. Kryžiaus bazilikoje (Santa Croce) ilsisi palaidotas šalia garsių italų – Mikelandželo, Galileo Galilėjaus, Nikolo Makiavelio, lietuviškų polonezų karalius Mykolas Kleopas Oginskis, kurio 250-ąsias metines šventė Lietuva. Jis, sako, buvęs tik 163 cm ūgio.

Nuotrauka

Gastrolės rytuose

Pirmieji ansambliečiai prisimena gastroles Maskvoje Liaudies ūkio pasiekimų parodų rūmuose tą karštą 1972 m. liepą, kai ten kabantis didžiulis termometras šoktelėjo iki 37 laipsnių šilumos, o „Jūra“ parodė tris puikius koncertus. Nuo 2011 m. ansamblio „Jūra“ gastrolės vėl pasisuko į rytus. Lietuvių bendruomenė pakvietė mus, Maskvos lietuvių bendruomenės įkūrimo 70-čio proga, koncertuoti Maskvos Tautybių namuose. Gyvenome lietuvių poeto, diplomato J. Baltrušaičio (1873–1944 m.), dabar Maskvos lietuvių kultūros bendruomenės namuose. Apsilankėme Kremliuje, kur Kremliaus muziejuje vis dar saugojamas Sofijos Vytautaitės (1371–1453 m.) atminimas, jos sarkofagas ir įkapės, nors Vytauto dukters palaikai perkelti į Arkangelo soborą.

2012 m. ansamblis „Jūra“ vyko į Babruiską (Baltarusija), kuris šventė 625 metų jubiliejų nuo pirmojo paminėjimo 1387 m., kai Lietuvos kunigaikščiai Jogaila ir Skirgaila patvirtino dar kunigaikščių Algirdo ir Kęstučio susitarimą dėl Babruisko valdymo. Miestas mena ir didikus Radvilas, Goštautus. Čia vyko dešimtasis tarptautinis liaudies meno festivalis „Draugystės vainikas“, į kurį buvo pakviestas ir „Jūros“ ansamblis. Jame už kūrybišką šalies etnokultūros pristatymą, už tautinio rūbo bei draugystės vainiko pristatymą tauragiškiai užėmė antrąją vietą.

Ansamblio „Jūra“ gastrolės pasisuko į šiaurę, kontrastų kraštą. „Jūros“ gastrolių metu 2013 m. Petrozavodskas šventė miesto 310 m. įkūrimo metines. Ansamblis „Jūra“, tarp trylikos kolektyvų, dalyvavo IV-ajame Tarptautiniame choreografiniame fino – ugrų liaudies festivalyje „Karg kucub“ („Šokis kviečia“). Viešnagės metu vyko vakaronė su vietiniu ansambliu „Rasa“. Lietuvių ansamblis „Rasa“ vienija 80 dalyvių, dalis kurių yra tremtinių vaikai ir anūkai, juk Karelija buvo ir vienas didžiausių tremties regionų Sovietų Sąjungoje. Karelų ansamblio vadovas – Andrejus Anisimovas, nusipelnęs šios respublikos kultūros darbuotojas, kartu su savo ansambliu 2014 m. atvyko į Tauragę atsakomojo vizito ir tauragiškiai turėjo puikią progą susipažinti su šios mažos tautos liaudies menu, papročiais.

Veiklą tęs atsinaujinę 

Mes lietuviai, latviai ir estai turime savo dainų šventes, įrašytas į Unesco paveldą ir tuo didžiuojamės. Tauragiškiai nepraleidžia nė vienos dainų šventės, nė vieno liaudies dainų ir šokių ansamblių vakaro, organizuojamo Vilniaus Kalnų parke nuo 1970 m. Gerų įspūdžių paliko lazerių šviesų jūroje nubangavęs 2014 m. liaudies dainų ir šokių ansamblių vakaras „Krantai Nemunėlio“, kada visus sukvietusi Lietuva minėjo Dainų šventės 90-metį.

Nuo 2010 m. ansamblio „Jūra“ choristai dar dalyvauja Tauragės Švč. Trejybės katalikų bažnyčios Šv. Velykų ir Šv. Kalėdų apeigose, vadovaujant choro vadovui Gintarui Bartušiui ir vargonais akompanuojant „Jūros“ ansamblio kapelos vadovui Sauliui Bernotui, tarsi grįžtant į dainų švenčių ištakas – lietuvišką giedojimą, vyksta bendri projektai su liaudies teatru. Kažkada „Jūros“ ansamblis puikavosi šimtu dalyvių. Dabar esame kuklesni ir sutelpame į vieną autobusą, bet džiaugiamės, kad ansamblį tebelanko vienas pirmųjų ansambliečių, buvęs tremtinys, mūsų anekdotų karalius – Vytautas Laurinaitis. Vis tik manau laikas paskelbti šūkį: „Dainingi tauragiškiai vyrai, jūs laukiami „Jūros“ ansamblyje!“

Jubiliejinį – 60-ąjį „Jūros“ ansamblio sezoną ansambliečiai vėl repetuos atsinaujindami, keldami savo meistriškumą. Daug triūso įdeda vadovai: choro – Gintaras Bartušis, kapelos – Saulius Bernotas, neseniai šokių vadovę Birutę Sagatauskienę („Vėjavos“ vadovė) pakeitusi baletmeisterė Vilija Krūgelienė – kad „Jūros“ koncertai būtų spalvingi, gyvi ir įsimintini žiūrovams. Šiandien kolektyvas kviečia Tauragiškius į įsimintiną pasirodymą.

Nuotrauka
juokis
Įkelta:
2024-03-27
Balandžio 7 d., sekmadienį, 14 val. Tauragės kultūros rūmuose bus tikrai linksma - čia vyks  humoro grupių šventė „JUOKIS - 2024“. Naujas programas rodys  penki humoro kolektyvai iš Aukštaitijos ir Žemaitijos.  
Nuotrauka
cirk
Įkelta:
2024-03-26
Trys savaitgaliai ir šešios asmeniškos cirko kalba papasakotos istorijos. Iš jų – trys pasaulinės premjeros. Visa tai galės pamatyti, patirti, pajausti gegužės 30–birželio 16 dienomis jau aštuntą kartą Lietuvoje vyksiančio tarptautinio šiuolaikinio cirko festivalio „Cirkuliacija“ žiūrovai.
Nuotrauka
jazz
Biršonas Jazz nuotrauka
Įkelta:
2024-03-22
2024 metais bus jau 44 metai kaip paskutinį kovo mėnesio savaitgalį jaukiame kurortiniame Birštono miestelyje vyks tradicinis, seniausias Lietuvoje tarptautinis džiazo festivalis ,,Birštonas“. Festivalis vyks balandžio 5-7 dienomis. Nuo 1980-ųjų kas dvejus metus (išskyrus 2020 m. dėl pandemijos) čia skambantis džiazas jau senokai šiam kurortui pelnė Lietuvos džiazo Mekos vardą. Juk čia iš visos Lietuvos, ir ne tik iš jos traukia džiazo „piligrimai“. 2,9 tūkstančio gyventojų teturinčiame miestelyje kartą per 2 metus džiazo klausosi bemaž tiek pat – 3 tūkstančiai džiazo klausytojų! Tad šio festivalio radijo ir TV įrašai yra bene išsamiausias Lietuvos džiazo istorijos dokumentas. Džiazo forumas Birštone ilgainiui davė impulsą vilniečiams, kauniečiams bei klaipėdiečiams panašius renginius organizuoti ir savo miestuose.
Nuotrauka
muge
Įkelta:
2024-03-04
Bažnyčių ir Respublikos g. nusidriekusioje mugėje gyventojų ir miesto svečių lauks Lietuvos kūrėjai, tautodailininkai, tautinio paveldo produktų gamintojai iš visos Lietuvos!
Nuotrauka
mikalauskas
Įkelta:
2022-08-15
Šiemet jau dvyliktą kartą į Tauragę sugrįžo tarptautinis Tauragės muzikos festivalis, kasmet sutraukiantis žiūrovų ne tik iš Tauragės, bet ir kitų miestų, tokių kaip Klaipėda, Jurbarkas, Šilalė, Šiauliai, Kaunas ar net Vilnius. Praūžus dviems pirmiesiems festivalio koncertams rugpjūčio 16 dieną, 19 valandą, organizatoriai kviečia Tauragės pilies kiemelyje pasinerti į kosminį garsų vandenyną su vienu laukiamiausių kolektyvų – Naujų idėjų kameriniu orkestru NIKO, kuriam vadovauja charizmatiškasis dirigentas bei kompozitorius Gediminas Gelgotas. 
Nuotrauka
auto žygis
Įkelta:
2022-08-13
Autožygis „Šeima“ – tai nekomercinis kasmetinis renginys šeimoms, padedantis pažinti Lietuvą, patirti gerų emocijų, pabūti gamtoje su kitomis šeimomis. 1982 metais pradėtam organizuoti žygiui šiemet – 40 metų. Organizatoriai tęsia tradiciją ir kiekvienais metais organizuoja žygį vis kitame Lietuvos krašte. Šiemet – Tauragėje.
Nuotrauka
spindinti lietuva
Įkelta:
2022-06-13
„Spindinti Lietuva“ – tai vienas geriausiai įvertintų Europos Ekonominės Erdvės fondo finansuojamų tarptautinių projektų kultūros srityje. Bendradarbiaujant su regionų mokyklomis bei parapijomis, siekiama supažindinti mokinius su istoriniais vargonais (seniausi 1680 m. vargonai Kretingoje) ir senąja LDK muzika, kuri buvo atliekama šiais vargonais. Edukacinių renginių serijoje vaikams suteikiamos žinios apie istorinius instrumentus ir senąją muziką, o baigiamajame koncerte pristatoma Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės renesanso ir baroko muzika bei svarbiausi Abiejų Tautų Respublikoje dirbę kompozitoriai, tokie kaip Luca Marenzio, Giovanni Battista Cocciola, Asprilio Pacelli, Tarquinio Merula, Marco Scacchi ir kiti.
Nuotrauka
Naktys
Įkelta:
2022-06-06
„NAKTYS 2022“ – tai muzikos ir aktyvių vandens pramogų festivalis po atviru dangumi.
Nuotrauka
renginys
Įkelta:
2022-04-13
Tauragiškė menininkė Sigita Flaksienė kviečia ukrainietes moteris, merginas į smagų pasibuvimą Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ patalpose. Cianotipijos užsiėmimas vyks balandžio 20-ąją, trečiadienį, 14 val. Pilies vidiniame kiemelyje.
Nuotrauka
renata
Įkelta:
2022-04-12
Balandžio 15-oji – Pasaulinė kultūros diena, Tauragės krašto muziejus „Santaka“ artėjant kultūros dienai kalbina VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentą, karybos tyrinėtoją ir tauragiškį Deividą Šlekį. Tinklalaidę „Kultūra karo metu“ girdėsite nuo balandžio 15 d., 8.30 val.
Nuotrauka
sokiu varzytuves
Įkelta:
2022-04-07
Balandžio 6-ąją Tauragės „Šaltinio“ progimnazijoje vyko rajoninės folklorinių šokių varžytuvės „Kelk kojeles tonke 2022“. Be  šeimininkų, konkurse pasirodė gausus būrys šokėjų iš Žygaičių gimnazijos, Jovarų pagrindinės mokyklos ir jos skyrių Gaurėje ir Lauksargiuose.
Nuotrauka
sabas
Įkelta:
2022-03-31
Antradienio vakarą žurnalistas, komunikacijos specialistas Rytis Sabas Tauragės B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje lankėsi su naujuoju savo kūriniu – istoriniu detektyvu „Drakono uodega“. Prieš dvejus metus čia jis pristatė pirmąją savo knygą „Gaono kodas“. 
Nuotrauka
maistas
Įkelta:
2022-03-30
Šiandien Tauragės krašto muziejaus istorijos ekspozicijoje atidaryta paroda „AB „Maistas“ gamyklai – 90“ atidarymas. Tauragiškiai pasidalino prisiminimai ne tik apie patį darbą, bet ir apie fabriko meno kolektyvų, sportininkų pasirodymus, išradingas darbuotojų vagystes bei gaudžiančias sirenas, skelbiančias darbo pradžią ir pabaigą.
Nuotrauka
Įkelta:
2020-08-25

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skiria ypatingą dėmesį vaikų, jaunimo psichinei sveikatai stiprinti. Nemažai organizacijų ir kitų įstaigų siūlo prasmingą vaikų užimtumą – vasaros stovyklas, tačiau pastebima, kad jų, orientuotų į psichinės sveikatos stiprinimą, labai mažai. Todėl Tauragės Birutės Baltrušaitytės viešoji biblioteka inicijavo meninę-patyriminę vaikų vasaros stovyklą „Pozityvumo tiltas“, kurią finansavo Tauragės rajono savivaldybė.

Nuotrauka
Įkelta:
2020-07-24

Kad tiek žmonių būtų, Lauksargių geležinkelio stotis gal ir mena, bet ten gyvenantys žmonės turbūt tikrai nebuvo matę tokios gausos žmonių. Ir ne keleiviai  čia susirinko kaip senais laikais važiuoti geležinkeliu į Tilžę ar Įsrūtį, ar į Tauragę, Batakius, Viduklę, Šiaulius. Ir ne trečiasis pasaulinis karas (neduok , Dieve) prasidėjo, nes pirmuosius du pasaulinius gerai mena raudono ir dar oho kaip tvirto mūro sienos.  Ne. Susirinkimas buvo itn taikus , pacifistiškas gal kiek. Be abejo, stotis mena ir čia skambėjusią muziką. Turbūt daugiausia karinius maršus. O šįkart čia skambėjo ne maršai, bet labai gera džiazo muzika. 

Nuotrauka
Įkelta:
2020-07-20

Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ fotografijos galerijai, įrengtai pietiniame bokšte, sukanka 20 metų. Ta proga fotografų klubas „Fotojūra“ rengia ypatingą parodą – pirmąją klubo istorijoje pinhole technika atliktų fotografijų parodą „Fotojūra Pinhole“.

Nuotrauka
Įkelta:
2020-02-14

Vakarykštis renginys „Vienas (m)eilėraštis“ Tauragės krašto muziejuje „Santaka“ buvo skirtas artėjančiai Valentino dienai, todėl į jį buvo kviečiami ne tik poetai, bet ir poezijos mylėtojai. Vakaro metu Tauragės pilies menėse skambėjo lyrika. Eiles skaitė Tauragės klubo „Žingsniai“ literatai ir kiti erdvės išsiilgę miesto poetai, akustine gitara grojo Romanas Grigorjev.

Nuotrauka
Įkelta:
2020-02-13

Trečiadienio vakarą B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje vyko susitikimas su žurnalistu, komunikacijos ir rinkodaros profesionalu Ryčiu Sabu, kurio debiutinis romanas „Gaono kodas“ sulaukė itin didelės sėkmės. Knygos pristatymą moderavo žurnalistas, publicistas Rimvydas Valatka.

Nuotrauka
Įkelta:
2020-02-11

Miesto reklamos stenduose jau kuris laikas kalbėjo plakatai, skelbiantys, kad kovo 1 dieną Tauragę aplankys profesionali baleto trupė. Deja, taip neįvyks – baleto artistai į Tauragę neatvyks. O priežastis paprasta: neišpirkti bilietai.