Joninės – nuotaikingiausia lietuviškos vasaros šventė. Ji neatsiejama nuo gardaus maisto, tačiau šiemet šia proga neturint papildomo laisvadienio, visai nesinori vaišių ruošimui skirti daug laiko ar pinigų. Tą atspindi ir elgesys parduotuvėse. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad jeigu tokioms šventėms kaip Kalėdos ar Velykos lietuviai ruošiasi ypač atsakingai ir ilgai, tai prieš Jonines ieško paprasčiau įgyvendinamų ir nebrangių idėjų.
„Grilis per Jonines tampa karaliumi, todėl stipriai ūgteli marinuotos mėsos paklausa, pirkėjai ieško ir kepimui tinkamų daržovių, žuvies, jūros gėrybių bei sūrio. Taip pat matome, kad perkama gerokai daugiau vandens, gaiviųjų gėrimų, ledų, vaisių. Pirkėjai šią savaitę neatsispiria ir pagundai savo namus pasipuošti paparčiais, kurių galima įsigyti parduotuvėse“, – apie pirkėjų įpročius pasakoja V. Budrienė.
Ji pastebi, kad švenčių proga į pirkinių krepšelius lietuviai dedasi ne tik būtiniausius daiktus, bet ir juos pildo naujais įspūdžiais ir skoniais: renkasi gurmaniškus sūrius ar kumpius, jau pagamintus išskirtinesnius užkandžius ar padažus. Vos ketvirtadienį prekyboje pasirodęs specialiai Joninėms skirtas puošnus „Iki“ kulinarų tortas taip pat jau susilaukė pirkėjų dėmesio.
Šventinė nuotaika – neišlaidaujant
V. Budrienės teigimu, ruošiantis šventėms lietuviams rūpi tiek produktų kokybė, tiek kaina – todėl neretai pirkiniai planuojami pagal akcijas.
„Sutaupyti padeda ne tik akcijos – verta prisiminti kelias auksines taisykles: neiti į parduotuvę alkaniems, turėti pirkinių sąrašą ir vienu ypu neprisipirkti per daug maisto, kad jo netektų išmesti. Verčiau užsukti į parduotuvę dažniau, kadangi per Jonines parduotuvių darbo laikas nesikeis“, –atkreipia dėmesį komunikacijos vadovė.
Siekiantiems neišlaidauti šioms Joninėms, prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė pataria atsigręžti į paprastus ir nebrangius produktus, iš kurių nesunkiai galima pasigaminti kulinarinių šedevrų: burokėlius, bulves, šviežius lietuviškus žalumynus, traškias naujojo derliaus daržoves, o riebius padažus keisti pačių pasigamintais iš jogurto. Už tai padėkos ne tik piniginė, bet ir organizmas.
„Dėmesį prikaustančios vaišės neturi būti nei brangios, nei ilgai ruošiamos. Koncentruokitės į tokius patiekalus, kuriems pagaminti nereikia daug ingredientų, o ir šie būtų sezoniniai bei įprasti lietuvių virtuvėje. Neverta pirkti egzotiško padažo, jeigu jis vėliau gulės spintelėje neliečiamas metus. Taip pat paprastas būdas svečius nustebinti, o stalui suteikti šventiškumo – rinktis receptus, kurie nudžiugins spalvomis“, – sako V. Juodkazienė.
Ji siūlo išbandyti tris patiekalus, kuriuos visus paruošite maždaug per valandą, o apetitą žadins ne tik skoniai, bet ir spalvos.
Burokėlių tzatziki padažas – per 15 minučių
Reikės: 1 didesnio virto burokėlio arba dviejų mažesnių, 3-4 trumpavaisių agurkų (sutarkavus turėtų išeiti du puodeliai), ½ šaukštelio druskos, 280 g graikiško jogurto, 1 didelės susmulkintos česnako skiltelės, 3 šaukštų smulkintų šviežių krapų arba mėtų (arba jų derinio), šiek tiek citrinos sulčių (nebūtina), druskos, pipirų, šlakelio alyvuogių aliejaus.
Gaminame: Sutarkuokite agurkus su odele. Pabarstykite druska, pipirais ir sudėkite į sietelį, kad nuvarvėtų išsiskyrusios sultys. Burokėlį sutarkuokite. Iš agurkų pirštais išspauskite likusias sultis ir sudėkite į dubenį su burokėliu. Dėkite jogurtą, česnaką ir šviežias žoleles, gerai išmaišykite. Priklausomai nuo to, kiek rūgštus jogurtas, pagal skonį įmaišykite citrinos sulčių, pagardinkite dar druska ir pipirais. Jei naudojate mažesnio riebumo jogurtą, įmaišykite šiek tiek alyvuogių aliejaus, kuris suteiks sodrumo. Jeigu turite laiko, palaikykite padažą šaldytuve – jo skonis taps dar išraiškingesnis. Mirkykite į jį daržoves, duoną arba naudokite kaip padažą prie grilio patiekalų.
Agurkų gazpacho – per 30 minučių
Reikės: 2 trumpavaisių agurkų, 1 raudonojo svogūno, 2 šaukštų šviežių smulkintų laiškinių česnakų, 1 nedidelės saujos rukolos, 1 nedidelės saujos šviežių mėtų lapelių, 1-2 skiltelių česnako, 2 šaukštų citrinos sulčių, šlakelio alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų.
Gaminame: Paruoškite mišinį pabarstymui: smulkiai supjaustykite trečdalį vieno agurko ir pusę raudonojo svogūno. Sumaišykite su smulkintais laiškiniais česnakais ir atidėkite į šalį. Tuomet likusius agurkus, raudonąjį svogūną, česnaką stambiai supjaustykite ir sudėkite į dubenį kartu su rukola ir mėtomis. Įpilkite citrinos sulčių ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Pagardinkite juodaisiais pipirais. Druskos šiuo metu nedėkite, kad agurkai neišskirtų sulčių. Viską sumaišykite ir palikite 15 minučių pastovėti. Tuomet viską dėkite į trintuvą ir įberkite druskos. Maišykite, kol pasieksite norimą konsistenciją. Patiekite atšaldytą, papuoštą paruoštu mišiniu ir mėgaukitės!
Ant grotelių kepti kiaulienos suktinukai su daržovėmis – per 25 minutes
Reikės: 500 g kiaulienos sprandinės, 1 raudonosios paprikos, 1 morkos, 1 raudonojo svogūno, druskos ir pipirų. Taip pat marinatui: 2 šauktų aliejaus, 1 šaukšto sojų padažo, 1 šaukšto kečupo.
Gaminame: Marinato ingredientus sumaišykite ir atsidėkite į šalį. Supjaustykite sprandinę į 8 plonus griežinėlius. Kiekvieną jų pamuškite mėsos plaktuku, pabarstykite druska ir pipirais. Papriką supjaustykite siauromis juostelėmis, morką – lazdelėmis, svogūną – plunksnelėmis. Galite papjaustyti ir daugiau įvairesnių daržovių. Ant kiekvienos mėsos riekelės dėkite po porciją daržovių, susukite į tvirtą suktinuką. Galite sutvirtinti ir prieš tai vandenyje pamirkytais dantų krapštukais. Suktinukus dėkite ant įkaitusių grotelių, vis patepkite marinatu ir kepkite po 4-6 min. iš kiekvienos pusės. Prieš patiekdami išimkite dantų krapštukus! Patiekite su žaliomis salotomis ir keptomis bulvėmis.
2020 metais pirmosios Lietuvoje į funkcinę zoną „Tauragė+“ susijungusios Tauragės, Jurbarko, Šilalės ir Pagėgių savivaldybėms iš Europos Sąjungos paramos lėšų gavo 18,8 mln. eurų. Nemaža dalis šių pinigų buvo atseikėta mobilaus judumo sistemai sukurti, kuri turėjo sudaryti ekonomiškai silpno regi
Tauragėje, Gedimino g., prie įvažiavimo į aplinkkelį esantys šviesoforai jau veikia! Siekiant optimaliai sureguliuoti šviesoforų veikimo laikus ir trukmę, šiuo metu stebimas automobilių srautas. Atsiprašome už galimus laikinus nepatogumus ir gyventojų prašome supratingumo bei kantrybės. Taip pat Tauragės rajono
Mažiau virusų, streso ir mažesnės eilės pas gydytojus – štai kodėl vidurvasarį puikus laikas atlikti profilaktinius vaikų sveikatos patikrinimus. Ši kasmetinė procedūra yra būtina ne tik tam, kad vaikas ar paauglys galėtų lankyti ugdymo įstaigą: lopšelį-darželį, darželį, mokyklą. Mokinio sveikatos pažymėjimo reikia ir pla
Pasakyti „ne“ sūriui – tikrai sunki užduotis. Rytą pradedame su riekele jo ant duonos, priešpiečiams valgome salotas su mocarela, užkandžiaujame kietuoju ir gurmaniškais pelėsiniais, jis palaimingai tįsta ant picos ar su makaronais... Daugeliui vieni skaniausių patiekalų yra būtent su sūriu, todėl jis paprastai yra b
2025 m. valstybinių brandos egzaminų rezultatai atskleidžia, kad Tauragės rajono abiturientai pasiekė išties puikių rezultatų. Šiemet jie ne tik gerai pasirodė daugelyje dalykų, bet ir surinko nemažai aukščiausių – 100 balų – įvertinimų. 100 balų įvertinimus pelnė mūsų rajono abiturientai įvairiuose egzaminu
Manoma, kad suaugusiam žmogui reikia 7-9 valandų miego. Tačiau vaiko ar paauglio organizmas reiklesnis ir miego jam gali reikėti gerokai daugiau. Kodėl augančiam ir bręstančiam organizmui svarbus kokybiškas miegas ir kaip jį užtikrinti sukurti kokybiško poilsio rutiną, pasakoja vaiko teisių gynėja Giedrė Salickienė. Vaiko teisių gynė
Vaikų vasaros atostogos gali būti ne tik linksmos, bet ir labai prasmingos – šiemet biblioteka ir vėl kvietė 7–8 metų vaikus dalyvauti stovykloje „Pozityvumo tiltas“. Čia pagrindinis dėmesys skiriamas emociniam intelektui, pasitikėjimui savimi ir kūrybiškumui ugdyti. Stovyklos išskirtinumas – ne ti
Liepos 16 d. Telšių vyskupijos kurijos paskelbti paskyrimai palies ir Tauragės Švč. Trejybės parapiją. Tikintieji atsisveikins su parapijoje tarnavusiais vikarais – kun. Roku Maziliauskiu ir kun. Sigitu Valauskiu. Telšių vyskupijos kurija išplatino pranešimą, kad kun. R. Maziliauskis atleistas
Tauragės rajono savivaldybėje apsilankė Inesa Ašmantaitė, kuriai buvo įteiktas Garbės ambasadoriaus ženklelis. Inesa Ašmantaitė su šeima gyvena Čekijoje, yra Lietuvos garbės konsulė Čekijos Respublikoje, atstovauja Lietuvai Moravijos ir Pietų Bohemijos regionuose. Ji su dideliu džiaugsmu ir pagarba nori prisidėti prie
Skaitymo skatinimo iššūkis „Vasara su knyga“, vasaros pradžioje pakvietęs visus – nuo knygų mylėtojų iki tik retkarčiais knygą atsiverčiančių skaitytojų – leistis į skaitymo kelionę, jau įpusėjo ir fiksuoja puikius rezultatus: iššūkį jau priėmė per 19 000 dalyvių, iš jų – daugiau nei
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato prižiūrimoje teritorijoje per pastarąją parą registruoti keli reikšmingi įvykiai, susiję su fizinio skausmo sukėlimu, grasinimais bei svetimo turto pagrobimu. Sveikatos sutrikdymaiLiepos 15 d. apie 20.20 val. Tauragėje, M. K. Čiurlionio gatvėje, namuose, neblaivus (2,60 prom.) vyras, gim
Liepos 10–13 dienomis Tauragės rajono savivaldybės delegacija lankėsi Bytove (Lenkija), kur vyko 679-ųjų miesto teisių suteikimo metinių šventė. Tauragės ir Bytovo partnerystė puoselėjama nuo 2017 metų. Per šį laikotarpį įgyvendinti bendri projektai, dalintasi patirtimi kultūros, sporto bei užsieniečių socialinės integr