Tauragės žinios logotipas
Nepakeičiama stalo karalienė – duona: kaip ją pasigaminti iš vos kelių ingredientų?

Nepakeičiama stalo karalienė – duona: kaip ją pasigaminti iš vos kelių ingredientų?

Ko gero, būtų sunku įsivaizduoti mitybos racioną be mėgstamos duonos, skoniu praturtinančios kasdien valgomus patiekalus. Tačiau šis kepinys modernėja ir vis dažniau įgauna naujų pavidalų, o kai kurių receptų gamyba namuose užtruks vos kelias valandas. Ekspertai ragina neišmesti paskutines dienas gyvenančių daržovių ir vaisių bei juos panaudoti naminės duonos gamybai.

„Maximos” Pirkimų departamento vadovas Marius Tilmantas teigia, kad pirkėjai gali rinktis iš plataus asortimento, kuriame siūloma daugiau nei 150 skirtingų duonos gaminių.

„Praėjusiais metais daugiausiai pirkėjų simpatijų pelnė šviesi sumuštinių duona, tačiau populiarumu nenusileido ir duona skrudinimui bei tradicinė juoda duona. Tačiau asortimente galima atrasti ne tik klasikinę duoną, bet ir pagardintą įvairiausiais priedais. Pastebime išaugusį susidomėjimą duona su džiovintais vaisiais, riešutais ar kanapių sėklomis. Akivaizdu, kad duona modernėja ir šiuolaikinėje kulinarijos kultūroje įgauna vis įvairesnes formas“, – teigia M. Tilmantas.

Gaminkite duoną namuose

Pasak „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorės Brigitos Baratinskaitės, duona mūsų kultūroje užima itin svarbų vaidmenį, dažnas be jos neįsivaizduoja savo kasdienio mitybos raciono. Atsirandant vis didesniam pasirinkimui, keičiasi ir duonos mylėtojų skonis. Jie noriai išbando naujoves: duoną su skirtingais grūdais, sėklomis ar daržovėmis.

Duonos populiarumą lemia ir tai, jog ji mitybos grandinėje užima reikšmingą vietą. B. Baratinskaitė pabrėžia, kad duona nėra vien gardus užkandis, bet angliavandenių ir mineralinių medžiagų nestokojantis kepinys: „Ruginėje ir kvietinėje duonoje yra magnio, kalcio, kalio, geležies fosforo ir vitaminų, naudingų žmogaus organizmui. O įvairiomis sėklomis ir daržovėmis praturtinta duona gali turėti dar didesnę maistinę vertę“.

Nebijantys eksperimentuoti nesunkiai gali išbandyti duonos gamybą namuose. Vaisių arba daržovių pagrindu gaminama duona nereikalauja didelių kulinarijos įgūdžių ir padeda sunaudoti šaldytuve užsilikusius produktus, kurie skaičiuoja paskutines galiojimo dienas.

„Duona ypatinga tuo, kad ją galima pagaminti iš įvairiausių produktų. Jei turite vaisių ar daržovių, kurių galiojimas netrukus pasibaigs – neskubėkite jų išmesti. Juos galite lengvai panaudoti duonos gamybai, iš jų išgausite netikėtus skonių derinius, kurie duoną leis atrasti iš naujo“, – tikina B. Baratinskaitė.

Ekspertė, norintiems namuose pasigaminti gardžią duoną, siūlo pradėti nuo nesudėtingų receptų: „Gaminti bananų, moliūgų ar cukinijų duoną namų sąlygomis išties paprasta. Išbandykite ir nebijokite eksperimentuoti ir pridėti savo mėgstamų priedų“.

Bananų duona

Reikės: 3 sutrintų prinokusių bananų, stiklinės cukraus, 6 šaukštų išlydyto sviesto, kiaušinio, šlakelio vanilės ekstrakto, 1,5 stiklinės miltų, šaukštelio kepimo miltelių ir žiupsnelio druskos.

Gaminame: įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių (pasirinkite orkaitės kaitinimą iš viršaus ir apačios). Sudėkite į dubenį bananus, cukrų, sviestą, kiaušinius ir vanilės ekstraktą bei viską gerai išmaišykite. Kitame inde gerai sumaišius miltus, kepimo miltelius ir druską supilkite į bananų masę, svarbiausia – tolygiai išmaišyti, kad produktai susijungtų į vientisą tirštą tešlą. Galiausiai gautą masę supilkite į kepimo indą ir orkaitėje kepkite apie 50 min., kol įgaus gražų rusvą atspalvį. Išimtą bananų duoną skanaukite prieš tai ją palikę ataušti bent 5 minutes!

„Iškepusią bananų duoną galite patiekti su mėgstamu kreminiu sūriu arba riešutų sviestu“, – priduria B. Baratinskaitė.

Moliūgų duona

Reikės: 40 g miltų, 300 g cukraus, 2 puodelių moliūgų tyrės, 4 kiaušinių, stiklinės aliejaus, 230 ml vandens, 2 šaukštelių cinamono, 1 šaukštelio malto muskato, šaukštelio kepimo miltelių ir žiupsnelio druskos.

Gaminame: orkaitę, įjungę kaitinimą iš viršaus ir apačios, įkaitinkite iki 180 laipsnių. Dideliame dubenyje sumaišykite sausus ingredientus – miltus, cukrų, cinamoną, muskato riešutą, kepimo miltelius ir druską. Į vidutinio dydžio dubenį sudėkite moliūgą, kiaušinius, aliejų ir vandenį, juos išplakite iki vientisos masės. Gautą masę supilkite į sumaišytus sausus ingredientus ir viską gerai išplakite elektriniu plaktuvu. Tešlą supilkite į riebalais išteptą skardą. Jei duoną kepsite mažesnėje formoje – turėtų pakakti 40 minučių, didesniame inde kepimas gali užtrukti apie valandą. Iškepusi duona įgaus rusvą atspalvį, o į ją įsmeigtas dantų krapštukas ištraukiant turėtų būti neaplipęs tešla. Ištraukus kepinį iš orkaitės, leiskite jam atvėsti.

„Jei naudosite mažesnę kepimo formą, iš šios masės kiekio gali išeiti kelios duonos porcijos. Nesuvalgytą ir atvėsintą duonos kepalą galite užšaldyti šaldymo kameroje. Panorėjus gardaus užkandžio ar netikėtai užklupus svečiams jį patiekite atšildytą“, – dalinasi „Maxima“ ekspertė.

Cukinijų duona

Reikės: 3 puodelių miltų, 1 šaukštelio druskos, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 1 valgomojo šaukšto malto cinamono, 3 didelių kiaušinių, 1 puodelio aliejaus, 350 g baltojo cukraus, 3 šaukštelių vanilės ekstrakto, 2 puodelių tarkuotų cukinijų ir saujelės kapotų graikinių riešutų.

Gaminame: įkaitinkite orkaitę iki 165°C, pasirinkę kaitinimą iš viršaus ir apačios. Viename dubenyje išsijokite miltus, druską, kepimo miltelius ir cinamoną. Antrajame – elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius, aliejų, cukrų ir vanilę iki vientisos masės. Į gautą masę suberkite miltų mišinį ir viską gerai išplakite iki vientisos masės. Galiausiai įmaišykite cukinijas ir graikinius riešutus, o gautą masę supilkite į kepimo indą. Įkaitintoje orkaitėje duoną kepkite apie 40-60 minučių. Prieš ragaudami cukinijų duoną leiskite jai atvėsti apie 20 minučių.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Kelionės už eurą per mėnesį – iššūkis savivaldybių biudžetams 

2020 metais pirmosios  Lietuvoje į funkcinę zoną „Tauragė+“ susijungusios Tauragės, Jurbarko, Šilalės ir Pagėgių savivaldybėms iš Europos Sąjungos paramos lėšų gavo 18,8 mln. eurų. Nemaža dalis šių pinigų buvo atseikėta mobilaus judumo sistemai sukurti, kuri turėjo sudaryti ekonomiškai silpno regi

Gedimino g. pradėtas eismo reguliavimas šviesoforais

Tauragėje, Gedimino g., prie įvažiavimo į aplinkkelį esantys šviesoforai jau veikia! Siekiant optimaliai sureguliuoti šviesoforų veikimo laikus ir trukmę, šiuo metu stebimas automobilių srautas. Atsiprašome už galimus laikinus nepatogumus ir gyventojų prašome supratingumo bei kantrybės. Taip pat Tauragės rajono

Profilaktinė patikra vasarą – mažiau rūpesčių rudenį

Mažiau virusų, streso ir mažesnės eilės pas gydytojus – štai kodėl vidurvasarį puikus laikas atlikti profilaktinius vaikų sveikatos patikrinimus. Ši kasmetinė procedūra yra būtina ne tik tam, kad vaikas ar paauglys galėtų lankyti ugdymo įstaigą: lopšelį-darželį, darželį, mokyklą. Mokinio sveikatos pažymėjimo reikia ir pla

Kai orai nedžiugina, ūpą pakels skanus maistas: 4 greitos ir pigios idėjos tiems, kas dievina sūrį

Pasakyti „ne“ sūriui – tikrai sunki užduotis. Rytą pradedame su riekele jo ant duonos, priešpiečiams valgome salotas su mocarela, užkandžiaujame kietuoju ir gurmaniškais pelėsiniais, jis palaimingai tįsta ant picos ar su makaronais... Daugeliui vieni skaniausių patiekalų yra būtent su sūriu, todėl jis paprastai yra b

Paaiškėjo 2025 m. valstybinių brandos egzaminų rezultatai: Tauragės mokinių pasiekimai – džiuginantys

2025 m. valstybinių brandos egzaminų rezultatai atskleidžia, kad Tauragės rajono abiturientai pasiekė išties puikių rezultatų. Šiemet jie ne tik gerai pasirodė daugelyje dalykų, bet ir surinko nemažai aukščiausių – 100 balų – įvertinimų.   100 balų įvertinimus pelnė mūsų rajono abiturientai įvairiuose egzaminu

Kodėl vaikui svarbus kokybiškas miegas?

Manoma, kad suaugusiam žmogui reikia 7-9 valandų miego. Tačiau vaiko ar paauglio organizmas reiklesnis ir miego jam gali reikėti gerokai daugiau. Kodėl augančiam ir bręstančiam organizmui svarbus kokybiškas miegas ir kaip jį užtikrinti sukurti kokybiško poilsio rutiną, pasakoja vaiko teisių gynėja Giedrė Salickienė. Vaiko teisių gynė

Įvyko jau penktoji bibliotekos organizuojama vaikų vasaros stovykla „Pozityvumo tiltas“

Vaikų vasaros atostogos gali būti ne tik linksmos, bet ir labai prasmingos – šiemet biblioteka ir vėl kvietė 7–8 metų vaikus dalyvauti stovykloje „Pozityvumo tiltas“. Čia pagrindinis dėmesys skiriamas emociniam intelektui, pasitikėjimui savimi ir kūrybiškumui ugdyti. Stovyklos išskirtinumas – ne ti

Keisis Tauragės Švč. Trejybės parapijos vikarai

Liepos 16 d. Telšių vyskupijos kurijos paskelbti paskyrimai palies ir Tauragės Švč. Trejybės parapiją. Tikintieji atsisveikins su parapijoje tarnavusiais vikarais – kun. Roku Maziliauskiu ir kun. Sigitu Valauskiu.    Telšių vyskupijos kurija išplatino pranešimą, kad kun. R. Maziliauskis atleistas

Inesai Ašmantaitei įteiktas Garbės ambasadoriaus ženklelis

Tauragės rajono savivaldybėje apsilankė Inesa Ašmantaitė, kuriai buvo įteiktas Garbės ambasadoriaus ženklelis.   Inesa Ašmantaitė su šeima gyvena Čekijoje, yra Lietuvos garbės konsulė Čekijos Respublikoje, atstovauja Lietuvai Moravijos ir Pietų Bohemijos regionuose. Ji su dideliu džiaugsmu ir pagarba nori prisidėti prie

„Vasara su knyga“: į skaitymo kelionę jau leidosi daugiau nei 19 tūkst. skaitytojų

Skaitymo skatinimo iššūkis „Vasara su knyga“, vasaros pradžioje pakvietęs visus – nuo knygų mylėtojų iki tik retkarčiais knygą atsiverčiančių skaitytojų – leistis į skaitymo kelionę, jau įpusėjo ir fiksuoja puikius rezultatus: iššūkį jau priėmė per 19 000 dalyvių, iš jų – daugiau nei

Paros įvykių suvestinė: smurtas artimoje aplinkoje, grasinimai ginklu ir vagystė iš parduotuvės

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato prižiūrimoje teritorijoje per pastarąją parą registruoti keli reikšmingi įvykiai, susiję su fizinio skausmo sukėlimu, grasinimais bei svetimo turto pagrobimu. Sveikatos sutrikdymaiLiepos 15 d. apie 20.20 val. Tauragėje, M. K. Čiurlionio gatvėje, namuose, neblaivus (2,60 prom.) vyras, gim

Tauragės rajono savivaldybės delegacija dalyvavo Bytovo miesto šventėje

Liepos 10–13 dienomis Tauragės rajono savivaldybės delegacija lankėsi Bytove (Lenkija), kur vyko 679-ųjų miesto teisių suteikimo metinių šventė.   Tauragės ir Bytovo partnerystė puoselėjama nuo 2017 metų. Per šį laikotarpį įgyvendinti bendri projektai, dalintasi patirtimi kultūros, sporto bei užsieniečių socialinės integr