Asociatyvi pixabay.com nuotrauka
Šiandien, vasario 21-ąją, visa Lietuva švenčia Užgavėnes. Nuo seno šią dieną buvo įprasta ruošti blynus, kuriais vaišindavosi ne tik namiškiai, bet ir kiekvienas į namus užėjęs žmogus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad lietuviai Užgavėnes aktyviai švenčia ir dabar – šiuo laikotarpiu išauga jau paruoštų blynų ir blynams ruošti skirtos produkcijos pardavimai, o pastaruosius keletą metų ypač populiarėja alternatyvūs produktai, skirti gaminti veganiškus ar be glitimo blynus.
„Mūsų tinklo pirkėjams, net ir labiausiai skubantiems, esame paruošę jau pagamintų lietinių blynų produkcijos su įvairiai įdarais. Tarp jų ypač populiarūs – su mėsa, varške, kumpiu ir sūriu, obuoliais. Populiarūs ir žemaičių arba tarkuotų bulvių blynai. Tačiau jau kurį laiką stebime, kad pirkėjai ieško alternatyvų įprastiems produktams iš kurių taip pat galima pasigaminti blynų. Pavyzdžiui, kvietinius miltus keičia į be glitimo, karvės pieną keičia migdolų, avižų ar kokosų gėrimais. Užgavėnių proga pirkėjams turime specialių pasiūlymų ne tik mūsų gamybos blynams, bet ir produkcijai, kuri palengvina jų kepimo procesą namuose ir atitinka kiekvieno poreikius“, – teigia V. Budrienė.
Būtina valgyti sočiai
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad istoriškai Užgavėnių pagrindiniu patiekalu iš tikrųjų buvo laikomi ne blynai, o valgiai iš mėsos.
„Pats senoviškiausias Užgavėnių maistas nėra mieliniai blynai. Lietuviai dažniau rinkdavosi ruošti šiupinį, pagaminta iš žirnių, virtų su kiaulės galva ir kojomis. Dar kartais vietoje jo, kaip patiekalą, ruošdavo mėsos ir bulvių troškinį kiunkę. Populiaru buvo ruošti ir spurgas, virtas taukuose. Na, o tradiciniu Užgavėnių valgiu buvo laikoma šaltiena, kuri būdavo verdama iš kiaulės ausų, kojų ir galvos“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Tikima, kad jei per Užgavėnės pavalgysi sočiai – būsi stiprus ir sotus visais metais. Pagal tradicijas per Užgavėnes turi būti valgoma 7–12 kartų.
Blynai be kiaušinių – įmanoma
Pasak V. Juodkazienės, šiais laikais per Užgavėnes kepami mieliniai arba bulviniai blynai. Taip pat ir įvairūs lietiniai blynai, kuriuos galima įdaryti smulkinta mėsa, kumpiu ir sūriu, lašiša, varške ar bananais. Tačiau jau kuris laikas populiarėja blynų ruošimas iš veganams ar netoleruojantiems glitimo skirtų produktų.
„Žmonės, kurie domisi sveika gyvensena, dažnai ieško alternatyvų tam tikroms maisto grupėms. Pavyzdžiui, tie, kurie netoleruoja glitimo, renkasi ne kvietinius ar ruginius, o migdolų, kukurūzų, avinžirnių ar grikių miltus. Veganinę mitybą besirenkantys žmonės gyvūninės kilmės produktus keičia kitomis alternatyvomis, todėl vietoje įprasto pieno renkasi augalinės kilmės gėrimus ir nenaudoja kiaušinių. Maišant blynų tešlą, kiaušinius galima pakeisti trimis šaukštais riešutų sviesto, 3 šaukštais avinžirnių skysčio arba vienu šaukštu sodos, sumaišytos su šaukštu obuolių actu“, – pasakoja V. Juodkazienė ir dalijasi trimis blynų receptais, kurie tiks skirtingų skonių mėgėjams ir Užgavėnių stalui.
Japoniški blyneliai su uogomis
Jums reikės:
Gaminimas:
Kiaušinių baltymus ir trynius atskirkite į skirtingus dubenius. Į kiaušinių trynius supilkite pieną, vanilės ekstraktą ir elektriniu maišytuvu gerai išmaišykite. Persijokite miltus ir kepimo miltelius. Atidėkite į šalį. Į kiaušinių baltymus supilkite actą arba citrinos sultis. Masę išplakite, kol ji pradės putoti. Tada po mažu berkite cukrų, miltus, kepimo miltelius ir maišykite, kol masė susijungs. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite alyvuogių aliejaus ir dėkite blynų tešlą. Kepkite iš abiejų pusių po 3–4 minutes, kol blynai įgaus auksinę spalvą. Patiekite su plakta grietinėle, uogomis ir klevų sirupu. Skanaus!
Purūs veganiški blyneliai
Jums reikės:
Gaminimas:
Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Likusius ingredientus (augalinį avižų gėrimą ir vanilės ekstraktą) įmaišykite į miltus. Į įkaitintą keptuvę įpilkite ištirpinto veganiško sviesto ir blynų tešlos. Kepkite, kol blynų tešlos viršus ims burbuliuoti, o apačia taps auksinės spalvos (apie 3-4 minutes) iš abiejų pusių. Patiekite su veganišku jogurtu arba su klevų sirupu. Mėgaukitės!
Blynai be glitimo su bananais
Jums reikės:
Gaminimas:
Nedideliame dubenyje sumaišykite migdolų gėrimą ir actą. Atidėkite į šalį bent 15 minučių. Kol laukiate, atskirame dubenyje sumaišykite sausus ingredientus (miltus be glitimo, kepimo sodą ir druską). Kitame dubenyje sumaišykite ištirpintą kokosų aliejų, klevų sirupą, vanilę ir trintą bananą. Viską sudėkite į sausus ingredientus ir supilkite migdolų gėrimą. Jei tešla gaunasi per tiršta, įpilkite dar šiek tiek migdolų gėrimo. Keptuvę įkaitinkite iki vidutinės ugnies ir įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Pilkite tešlą. Kepkite kelias minutes iš vienos ir kitos pusės arba kol blynų apačia taps auksinės spalvos. Bananus supjaustykite plonai griežinėliais ir patiekite šalia blynu. Apšlakstykite klevų sirupu. Skanaus!
Kauno apygardos prokuratūros prokuroras surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo ir nužudymo pareikšti 36-erių Tauragės gyventojui. Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Kauno apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo perseki
UAB Tauragės šilumos tinklai informuoja, kad nors šildymo sezonas oficialiai pasibaigė, esant nepalankioms oro sąlygoms (žemai oro temperatūrai, drėgmei ar komforto stokai), yra galimybė laikinai pratęsti šildymo tiekimą. Ką daryti, norint pratęsti šildymą?1. Prašymas administratoriui, surinkus gyventojų sutikimą
Vilniuje gegužės 21-22 dienomis vyksiančioje tarptautinėje Sacharovo konferencijoje pranešimą skaitysiantis filosofas iš Prancūzijos Michel Eltchaninoff sako: „Putinas įsitikinęs, kad Rusija yra imperija. Jis pats sakė, kad imperijos sienos „kvėpuoja“ – tai reiškia, kad jas galima keisti, galima „ž
Kiekvieną pavasarį pradėjus žydėti medžiams ir augalams, žiedadulkių koncentracija ore ženkliai išauga, sukeldama alergines reakcijas jautriems asmenims. Ši problema kamuoja nemenką šalies gyventojų dalį – kone trečdalis jų (30 proc.) kasmet patiria įvairaus intensyvumo alerginius simptomus, rodo „Lietuvos draudimo"
Prie mikrofono - Rimgaudas Gruzdys, vienas organizatorių ir VšĮ „APK Motorsport“ direktorius. Kalbamės apie unikalų renginį Tauragėje – „Asfalto ir purvo nuotykis: Tauragės pavasaris 2025“. Kalbino Arūnas Graželiūnas. https://open.spotify.com/episode/0PxOiEnxRJUYIYBxicrjED Gegužės 10 dieną, še&sca
Kalbamės su Tauragės kultrūos centro dailininke, edukatore Areta Didžioniene. Pokalbis sukosi apie... meną – tokį neaprėpiamą, tokį begalinį, įvairų ir nenuspėjamą. https://open.spotify.com/episode/4OUP3Ies07Z29SJDn9Pen4 Kalbino Arūnas Graželiūnas. Tauragės kultūros centro nuotr.
Penktadienį, Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje žurnalistas ir knygų autorius Dovydas Pancerovas pristatė savo knygą „Pragaro vartai“.Prieš susitikimą bibliotekoje Dovydas Pancerovas apsilankė Tauragės radijo studijoje. Kalbėjomės apie romaną „Pragaro vartai“
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai sėkmingai demaskavo narkotinių medžiagų platintojus bei pirkėjus. Kratų metu pareigūnai aptiko ir paėmė narkotinių bei psichotropinių medžiagų, taip pat grynųjų pinigų, įtariama, gautų iš nusikalstamos veikos. Balandžio 30 d. apie 17.40 val. Tauragėje, Bernotiškės gatvė
Tauragės rajono savivaldybė žengia dar vieną svarbų žingsnį siekiant klimato neutralumo – mūsų savivaldybei suteiktas Europos Sąjungos Klimato neutralumo misijos (EU Mission Label) ženklas. Šis įvertinimas patvirtina ambicingus klimato veiksmų planus ir atveria naujas galimybes investicijoms bei tarptautiniam bendradarbiavimui. Taura
Britų nuotykių simbolis, prekės ženklas, Defender žengė svarbų žingsnį pasirengimo link, siekiant debiutuoti Pasaulio ralio–reidų čempionate (W2RC) – atliktas pirmasis prototipo Defender Dakar D7X-R bandymas Maroke, taip pat paskelbti du elitiniai lenktynininkai. Keturiolika kartų Dakaro ralį laimėjęs Stéphane’as Peterhans
Gegužės 23, 24 ir 29 dienomis, minint „valso karaliaus“ Johanno Strausso jaun. 200-ąsias gimimo metines, Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pristatys Lietuvoje pirmą kartą statomą operetę „Tūkstantis ir viena naktis“. Operetės siužetas nukels į rytietiškų pasakų pasaulį, kur meilė, kaip ir dera operetėje, triumfu
Gegužės 9 dieną, 17.30 val. Klaipėdos profesionalaus meno galerijoje „Lyceum“ (Danės g. 9) atidaroma žymaus Lietuvos skulptoriaus, dailininko Regimanto Midvikio (1947–2015) kūrybos paroda „Pastelinis džiazas“, kurioje bus pristatomos menininko sukurtos pastelės, įkvėptos džiazo ir pajūrio kraštovaizdžio ritmų. M