Tauragės žinios logotipas
Lašišos patiekalai šventiniam savaitgaliui: derinkite su medumi, feta, terijakio padažu

Lašišos patiekalai šventiniam savaitgaliui: derinkite su medumi, feta, terijakio padažu

Lašiša – žuvis, kuriai atsispirti sunku. Juolab, kad ji ne tik naudinga organizmui, bet ir itin paprastai pagaminama. Norint, nustebinti savo artimuosius skaniu lašišos patiekalu – šią žuvį patariama pagardinti netikėtais ingredientais, pavyzdžiui, medumi, terijakio padažu, fetos sūriu arba šventinį savaitgalį paruošti kreminių makaronų, kurie patiks tiek suaugusiems, tiek vaikams. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lašiša – viena mėgstamiausių lietuvių žuvų, dažnai atsidurianti ir kasdieniuose pirkinių krepšeliuose.

Skani ir sveika

„Lašiša – žuvis, kuria lietuviai mėgaujasi tiek kasdien, tiek ypatingesnėmis progomis, o, kad ši žuvis yra populiari rodo ir pardavimų duomenys. Žuvies ant ledo kategorijoje lašišos parduodama daugiausia. Visgi, pastebime, kad pirkėjai pastaruoju metu linkę išbandyti ir įvairesnės žuvies: juodojo paltuso, plekšnės, vilkžuvės, o ypatingai vasarą – prasidėjus grilio sezonui, kai yra daugiau eksperimentuojama virtuvėje“, – teigia V. Budrienė.

Prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad lašišą, kaip ir visos kitos rūšies žuvį, verta įtraukti į savo kasdienį racioną.

„Lašiša – pakankamai riebi žuvis, todėl joje yra gausu pačių įvairiausių, organizmui naudingų medžiagų. Pavyzdžiui, omega-3 riebalų rūgščių, kurios spartina medžiagų apykaitą, gerina atmintį, sumažina nuovargio jausmą. Lašišoje taip pat gausu ir antioksidantų, kurie sulėtina su senėjimu susijusius procesus, todėl valgant šią žuvį – gerėja odos būklė“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Kaip paruošti, kad tirptų burnoje

Visgi, pasak V. Juodkazienės, kaip ir gaminant bet kokį patiekalą – taip ir kepant lašišą, svarbu žinoti kelis triukus, kurie padės atskleisti geriausią šios žuvies skonį, todėl „Iki“ atstovė dalijasi keliais patarimais, kaip paruošti burnoje tirpstančią lašišą.

Nesirūpinkite dėl žvynų. Lašišos žvynų skusti nereikia, kadangi jie visai maži. Be to, šalinant žvynus,

nuvalomas ir plonas natūralios želė sluoksnis, esantis po jais. Šio sluoksnio funkcija – išlaikyti natūralią drėgmę, taigi gaminant su žvynais, žuvis išlieka sultingesnė.

Virta žuvis – sveikesnė. Norėdami išsaugoti visas naudingąsias maistines savybes, žuvį virkite vandenyje ar garuose. Jei vis tik norite keptos žuvies, kepkite orkaitėje, kepsninėje ant grotelių arba keptuvėje – su nedideliu kiekiu aliejaus.

Prieskoniai ir aliejai. Tinkamiausi prieskoniai lašišai yra druska, pipirai, citrina, krapai, petražolės, kaparėliai. Gamindami šią žuvį, naudokite sviestą, švelnaus skonio žemės riešutų ir kukurūzų aliejus – jie padės atskleisti tikrąjį lašišos skonį. Visgi, kadangi lašiša iš savęs yra pakankamai riebi žuvis – gausaus kiekio riebalų ją ruošiant patartina nenaudoti.

Tinkamas kepimo laikas. Kepta lašišos mėsa turi išlikti drėgna, minkšta bei sultinga. Jeigu žuvį perkepsite, ji išsausės ir praras gerąsias maistines bei skonio savybes. Geriausia lašišos gabalėlius kepti iki vidutinės ugnies įkaitintoje orkaitėje, apie 10-15 minučių. Žinoma, kepimo laikas visuomet priklauso nuo gabalėlio dydžio.

V. Juodkazienė siūlo išbandyti net keturis paprastai paruošiamus receptus su lašiša, puikiai tiksiančius ilgajam savaitgaliui.

Lašiša su medumi ir česnakais

Jums reikės:

Kelių atlantinės lašišos filė gabalėlių

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio juodųjų pipirų

Žiupsnelio Kajeno pipirų miltelių

2 šaukštų medaus

1 šaukšto šilto vandens

½ šaukšto obuolių acto arba citrinos sulčių

1 šaukšto alyvuogių aliejaus

3 susmulkinto česnako skiltelių

1/2 skiltelėmis supjaustytos citrinos

Žiupsnelio smulkintų šviežių petražolių

Gaminimas:

Lašišos filė įtrinkite druska, juodaisiais ir Kajeno pipirais. Tuomet negiliame dubenėlyje sumaišykite medų, šiltą vandenį, obuolių actą arba citrinos sultis, įberkite šiek tiek druskos ir viską gerai išmaišykite. Įkaitinkite keptuvę ir į ją įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Kepkite lašišą apie 4 minutes, tuomet ją apverskite ir kepkite dar 3-4 minutes. Galiausiai lašišą iš keptuvės išmikite ir atidėkite į šalį. Į tą pačią keptuvę suberkite česnakus ir kepkite, kol šie šiek tiek paruduos. Tuomet supilkite medaus mišinį, citrinos skilteles ir pakaitinkite, kol masė taps lipni. Gražinkite lašišos gabalėlius į keptuvę ir pavartykite ją gautame padaže. Apibarstykite lašišą smulkintomis petražolėmis. Patiekite su mėgstamu garnyru.

Salotos su lašiša ir fetos sūriu

Jums reikės:

2-4 gabaliukų atlantinių lašišų filė

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų

1 šaukšto alyvuogių aliejaus

Mėgstamų salotų arba žalumynų

½ avokado

¼ puodelio marinuotų raudonųjų svogūnų

¼ puodelio trupintos fetos

Kelių šaukštų moliūgų seklų

Šlakelio citrinos sulčių

Gaminame:

Lašišos filė pagardinkite druska ir pipirais. Įkaitinkite didelę keptuvę. Ir įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Į keptuvę dėkite lašišą ir kepkite ją iš kiekvienos pusės apie 4 minutes. Salotų dubenyje sumaišykite žalumynus, sudėkite marinuotus raudonuosius svogūnus, gabalėliais supjaustytą avokadą, užberkite trupintos fetos sūrio, pagardinkite moliūgų sėklomis. Galiausiai dėkite lašišos gabalėlius ir apšlakstykite citrinų sultimis bei pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.

Kreminiai makaronai su lašiša

Jums reikės:

Mėgstamų makaronų

Kelių atlantinės lašišos filė gabalėlių

Žiupsnelio pipirų

Žiupsnelio druskos

Šaukšto sviesto

Šaukšto alyvuogių aliejaus

Padažui pagaminti reikės:

Šlakelio citrinos sulčių

Puodelio riebios grietinėlės

Žiupsnelio druskos

Saujos šviežių susmulkintų petražolių

Gaminame:

Pagal ant pakelio nurodytas instrukcijas išvirkite makaronus. Makaronams išvirus, nupilkite nuo jų skystį, tačiau pasilikite puodelį makaronų vandens padažo gamybai.

Lašišą supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais, pagardinkite juos druska bei juodaisiais pipirais. Įkaitinkite keptuvę iki vidutinės ugnies, joje ištirpinkite sviestą ir aliejų. Sudėkite lašišą į keptuvę, kepkite iš abiejų pusių po 2 minutes. Išimkite lašišą iš keptuvės, išspauskite ant jos citrinos sulčių ir apiberkite juodaisiais pipirais.

Į keptuvę, kurioje kepė lašiša, supilkite grietinėlę. Įdėkite pjaustytos citrinos. Kelias minutes pavirkite, kol padažas sutirštės, tuomet supilkite makaronų vandenį. Į gautą padažą sudėkite makaronus ir viską išmaišykite. Galiausiai sudėkite keptą lašišą ir patiekite apibarstę petražolėmis.

Lašiša su terijakio padažu

Jums reikės:

Kelių atlantinės lašišos gabalėlių

400 g vyšninių pomidorų su šakelėmis

2 citrinų

1⁄4 a. š. šviežiai maltų pipirų

1⁄2 a. š. druskos

40 ml tiršto terijakio padažo

2 v. š. alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Nusausinkite lašišos gabalėlius popieriniais rankšluosčiais ir pagardinkite druska iš abiejų pusių. Alyvuogių aliejumi pašlakstykite įkaitusią grilio keptuvę, sudėkite lašišą, ją apšlakstykite puse terijakio padažo ir kepkite 4 minutes. Žuvį apverskite, užpilkite likusiu terijakio padažu, apibarstykite pipirais ir kepkite dar 3-4 minutes. Perkelkite žuvį į lėkštę, o į keptuvę sudėkite vyšninius pomidorus ir citrinų puseles. Kepkite juos 7-8 minutes, kol suminkštės, ir patiekite su lašiša.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Bijotų dvaro festivalis kviečia į vasaros šventę su muzika, pramogomis ir dvaro dvasia

Jau tapo tradicija, iškart po miuziklo vakaro Bijotuose, organizuoti ir didžiausią festivalio renginį - šventę, kuri džiugina ir mažus, ir didelius. Liepos 19-ąją, šeštadienį, Bijotų dvaro sodyba vėl prisipildys šurmulio, muzikos ir vasariško džiaugsmo – čia vyks vienas iškiliausių Šila

„Ar Amerika pirtyje?!“: kai miuziklas tampa kultūriniu veidrodžiu

Bijotų dvaro festivalis – kaip tas karamelinis saldainis: ilgai „grojantis“ ir suteikiantis saldų malonumą. O su kuo dar galima palyginti daugiau kaip mėnesį trunkantį renginį? Prieš porą savaičių Bijotų dvaro festivalio sumanytojai ir organizatoriai kvietė į Teatrų subuvimą, o jau šią savaitę į dar porą renginių. Vi

„Via Lietuva“ informuoja: liepos 20 d. nebus galima įsigyti elektroninių vinječių – kelių naudotojus kviečia jomis pasirūpinti iš anksto

Akcinė bendrovė „Via Lietuva“ informuoja, kad 2025 m. liepos 20 d. nuo 9:00 iki 24:00 val. dėl planinių sistemos migravimo darbų į valstybinį duomenų centrą, laikinai neveiks kelių naudotojo mokesčio sumokėjimo sistema, todėl elektroninės vinjetės (e-vinjetė) nebus galimybės nusipirkti nei svetainėje keliumokestis.lt, nei iš plat

Kodas MKČ" – išskirtinis simfoninis koncertas, skirtas Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui

Rugpjūčio 14 d. 20 val. Klaipėdos festivalio klausytojai kviečiami į unikalų simfoninės muzikos koncertą „Kodas MKČ", skirtą Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 150-ajam jubiliejui. Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras ir choras, Klaipėdos koncertų salės choras „Aukuras", diriguojami vyriausiojo teatro dirigento Tom

Menininkus subūrė devintasis Bilionių pleneras

Prie Bilionių piliakalnio, etnografinėje sodyboje „Gīvenėms“, vėl susirinko tautodailininkai iš visos Lietuvos – kurti, bendrauti, dalintis idėjomis, tampančiomis medžio dirbiniais, skulptūromis, paveikslais, puošiančiais jau ne vien Bilionių seniūniją, bet visą Šilalės kraštą. Tradicinio tautodailės pl

Į geležinkelio stotį susirinkę tauragiškiai leidosi į muzikinę kelionę

Neįtikėtina, kaip aiškiai gitara ir akordeonas, grojant jais drauge, gali pasakoti istorijas. Vakar Tauragės geležinkelio  stotyje įvykusiame koncerte tauragiškiai pabuvojo ir Pietų Amerikoje, ir Italijoje, ir Japonijoje. Tikėtina, jog dažnas, užmerkęs akis, mintimis paklajojo ir po savo gyvenimą – netradicinio instrumentų

Komandos formavimo žaidimai: efektyvus būdas pagerinti komandos dinamiką

Komandos formavimo žaidimai yra puikus būdas stiprinti bendradarbiavimą ir pasitikėjimą tarp darbuotojų. Įmonė siūlo platų įvairių veiklų spektrą, kuris apima komandinę dinamiką, kūrybines užduotis ir fizinio aktyvumo rungtis. Šie žaidimai leidžia darbuotojams atsiskleisti, gerinti bendravimo įgūdžius ir siekti bendro tikslo. Pasirinkti tin

Tauragės apskrities policija pradėjo tyrimus dėl narkotinių medžiagų ir fizinio smurto atvejų

Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas informuoja apie pradėtus ikiteisminius tyrimus dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų disponavimo bei fizinio smurto atvejų. Narkotinės ir psichotropinės medžiagos 2025 m. liepos 9 d. apie 19.10 val. Tauragėje, Dariaus ir Girėno gatvėje, patikrinimui buvo sustabdytas automobilis „Su

Pagalba vaikui – ne tik psichologas

Paauglystė – išskirtinai jautrus ir iššūkių kupinas laikotarpis ne tik vaikams, bet ir jų tėvams bei mokytojams. Šiuolaikinius paauglius veikia nuolatinis informacijos srautas, socialinių tinklų įtaka ir išaugęs elektroninių patyčių mastas. Visa tai prisideda prie prastėjančios emocinės sveikatos, didėjančio

Amatų ir skonių mugė Tauragėje: tradicijos, kūryba ir gardūs atradimai vienoje vietoje

Liepos 12 dieną Tauragėje Pilies aikštėje užlies amatininkų, tautodailininkų ir kūrėjų šurmulys. Čia vyks „Amatų ir skonių mugė“ – renginys, kuriame ne tik galima įsigyti išskirtinių rankų darbo dirbinių, bet ir susipažinti su jų kūrėjais. „Mugėje susirinks kūrėjai, tautodailininkai ir amatininkai i&sca

Dubajuje dingo žinomas Lietuvos sportinių šokių šokėjas, tauragiškis Vykintas Širmas

Dubajuje dingo žinomas Lietuvos sportinių šokių šokėjas, tauragiškis Vykintas Širmas. Suteikti bet kokios informacijos apie dingusį brolį socialiniuose tinkluose prašo sesuo Dovilė Širmaitė. Portalas Lrt.lt praneša, kad paskutinė žinoma V. Širmo žinoma buvimo vieta – butų kompleksas &bd