Tauragės žinios logotipas
Lašišos patiekalai šventiniam savaitgaliui: derinkite su medumi, feta, terijakio padažu

Lašišos patiekalai šventiniam savaitgaliui: derinkite su medumi, feta, terijakio padažu

Lašiša – žuvis, kuriai atsispirti sunku. Juolab, kad ji ne tik naudinga organizmui, bet ir itin paprastai pagaminama. Norint, nustebinti savo artimuosius skaniu lašišos patiekalu – šią žuvį patariama pagardinti netikėtais ingredientais, pavyzdžiui, medumi, terijakio padažu, fetos sūriu arba šventinį savaitgalį paruošti kreminių makaronų, kurie patiks tiek suaugusiems, tiek vaikams. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lašiša – viena mėgstamiausių lietuvių žuvų, dažnai atsidurianti ir kasdieniuose pirkinių krepšeliuose.

Skani ir sveika

„Lašiša – žuvis, kuria lietuviai mėgaujasi tiek kasdien, tiek ypatingesnėmis progomis, o, kad ši žuvis yra populiari rodo ir pardavimų duomenys. Žuvies ant ledo kategorijoje lašišos parduodama daugiausia. Visgi, pastebime, kad pirkėjai pastaruoju metu linkę išbandyti ir įvairesnės žuvies: juodojo paltuso, plekšnės, vilkžuvės, o ypatingai vasarą – prasidėjus grilio sezonui, kai yra daugiau eksperimentuojama virtuvėje“, – teigia V. Budrienė.

Prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad lašišą, kaip ir visos kitos rūšies žuvį, verta įtraukti į savo kasdienį racioną.

„Lašiša – pakankamai riebi žuvis, todėl joje yra gausu pačių įvairiausių, organizmui naudingų medžiagų. Pavyzdžiui, omega-3 riebalų rūgščių, kurios spartina medžiagų apykaitą, gerina atmintį, sumažina nuovargio jausmą. Lašišoje taip pat gausu ir antioksidantų, kurie sulėtina su senėjimu susijusius procesus, todėl valgant šią žuvį – gerėja odos būklė“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Kaip paruošti, kad tirptų burnoje

Visgi, pasak V. Juodkazienės, kaip ir gaminant bet kokį patiekalą – taip ir kepant lašišą, svarbu žinoti kelis triukus, kurie padės atskleisti geriausią šios žuvies skonį, todėl „Iki“ atstovė dalijasi keliais patarimais, kaip paruošti burnoje tirpstančią lašišą.

Nesirūpinkite dėl žvynų. Lašišos žvynų skusti nereikia, kadangi jie visai maži. Be to, šalinant žvynus,

nuvalomas ir plonas natūralios želė sluoksnis, esantis po jais. Šio sluoksnio funkcija – išlaikyti natūralią drėgmę, taigi gaminant su žvynais, žuvis išlieka sultingesnė.

Virta žuvis – sveikesnė. Norėdami išsaugoti visas naudingąsias maistines savybes, žuvį virkite vandenyje ar garuose. Jei vis tik norite keptos žuvies, kepkite orkaitėje, kepsninėje ant grotelių arba keptuvėje – su nedideliu kiekiu aliejaus.

Prieskoniai ir aliejai. Tinkamiausi prieskoniai lašišai yra druska, pipirai, citrina, krapai, petražolės, kaparėliai. Gamindami šią žuvį, naudokite sviestą, švelnaus skonio žemės riešutų ir kukurūzų aliejus – jie padės atskleisti tikrąjį lašišos skonį. Visgi, kadangi lašiša iš savęs yra pakankamai riebi žuvis – gausaus kiekio riebalų ją ruošiant patartina nenaudoti.

Tinkamas kepimo laikas. Kepta lašišos mėsa turi išlikti drėgna, minkšta bei sultinga. Jeigu žuvį perkepsite, ji išsausės ir praras gerąsias maistines bei skonio savybes. Geriausia lašišos gabalėlius kepti iki vidutinės ugnies įkaitintoje orkaitėje, apie 10-15 minučių. Žinoma, kepimo laikas visuomet priklauso nuo gabalėlio dydžio.

V. Juodkazienė siūlo išbandyti net keturis paprastai paruošiamus receptus su lašiša, puikiai tiksiančius ilgajam savaitgaliui.

Lašiša su medumi ir česnakais

Jums reikės:

Kelių atlantinės lašišos filė gabalėlių

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio juodųjų pipirų

Žiupsnelio Kajeno pipirų miltelių

2 šaukštų medaus

1 šaukšto šilto vandens

½ šaukšto obuolių acto arba citrinos sulčių

1 šaukšto alyvuogių aliejaus

3 susmulkinto česnako skiltelių

1/2 skiltelėmis supjaustytos citrinos

Žiupsnelio smulkintų šviežių petražolių

Gaminimas:

Lašišos filė įtrinkite druska, juodaisiais ir Kajeno pipirais. Tuomet negiliame dubenėlyje sumaišykite medų, šiltą vandenį, obuolių actą arba citrinos sultis, įberkite šiek tiek druskos ir viską gerai išmaišykite. Įkaitinkite keptuvę ir į ją įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Kepkite lašišą apie 4 minutes, tuomet ją apverskite ir kepkite dar 3-4 minutes. Galiausiai lašišą iš keptuvės išmikite ir atidėkite į šalį. Į tą pačią keptuvę suberkite česnakus ir kepkite, kol šie šiek tiek paruduos. Tuomet supilkite medaus mišinį, citrinos skilteles ir pakaitinkite, kol masė taps lipni. Gražinkite lašišos gabalėlius į keptuvę ir pavartykite ją gautame padaže. Apibarstykite lašišą smulkintomis petražolėmis. Patiekite su mėgstamu garnyru.

Salotos su lašiša ir fetos sūriu

Jums reikės:

2-4 gabaliukų atlantinių lašišų filė

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų

1 šaukšto alyvuogių aliejaus

Mėgstamų salotų arba žalumynų

½ avokado

¼ puodelio marinuotų raudonųjų svogūnų

¼ puodelio trupintos fetos

Kelių šaukštų moliūgų seklų

Šlakelio citrinos sulčių

Gaminame:

Lašišos filė pagardinkite druska ir pipirais. Įkaitinkite didelę keptuvę. Ir įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Į keptuvę dėkite lašišą ir kepkite ją iš kiekvienos pusės apie 4 minutes. Salotų dubenyje sumaišykite žalumynus, sudėkite marinuotus raudonuosius svogūnus, gabalėliais supjaustytą avokadą, užberkite trupintos fetos sūrio, pagardinkite moliūgų sėklomis. Galiausiai dėkite lašišos gabalėlius ir apšlakstykite citrinų sultimis bei pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.

Kreminiai makaronai su lašiša

Jums reikės:

Mėgstamų makaronų

Kelių atlantinės lašišos filė gabalėlių

Žiupsnelio pipirų

Žiupsnelio druskos

Šaukšto sviesto

Šaukšto alyvuogių aliejaus

Padažui pagaminti reikės:

Šlakelio citrinos sulčių

Puodelio riebios grietinėlės

Žiupsnelio druskos

Saujos šviežių susmulkintų petražolių

Gaminame:

Pagal ant pakelio nurodytas instrukcijas išvirkite makaronus. Makaronams išvirus, nupilkite nuo jų skystį, tačiau pasilikite puodelį makaronų vandens padažo gamybai.

Lašišą supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais, pagardinkite juos druska bei juodaisiais pipirais. Įkaitinkite keptuvę iki vidutinės ugnies, joje ištirpinkite sviestą ir aliejų. Sudėkite lašišą į keptuvę, kepkite iš abiejų pusių po 2 minutes. Išimkite lašišą iš keptuvės, išspauskite ant jos citrinos sulčių ir apiberkite juodaisiais pipirais.

Į keptuvę, kurioje kepė lašiša, supilkite grietinėlę. Įdėkite pjaustytos citrinos. Kelias minutes pavirkite, kol padažas sutirštės, tuomet supilkite makaronų vandenį. Į gautą padažą sudėkite makaronus ir viską išmaišykite. Galiausiai sudėkite keptą lašišą ir patiekite apibarstę petražolėmis.

Lašiša su terijakio padažu

Jums reikės:

Kelių atlantinės lašišos gabalėlių

400 g vyšninių pomidorų su šakelėmis

2 citrinų

1⁄4 a. š. šviežiai maltų pipirų

1⁄2 a. š. druskos

40 ml tiršto terijakio padažo

2 v. š. alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Nusausinkite lašišos gabalėlius popieriniais rankšluosčiais ir pagardinkite druska iš abiejų pusių. Alyvuogių aliejumi pašlakstykite įkaitusią grilio keptuvę, sudėkite lašišą, ją apšlakstykite puse terijakio padažo ir kepkite 4 minutes. Žuvį apverskite, užpilkite likusiu terijakio padažu, apibarstykite pipirais ir kepkite dar 3-4 minutes. Perkelkite žuvį į lėkštę, o į keptuvę sudėkite vyšninius pomidorus ir citrinų puseles. Kepkite juos 7-8 minutes, kol suminkštės, ir patiekite su lašiša.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimuose pagerbta Tauragės ligoninės gydytoja Vitalija Cholomskienė

Gegužės 8 d., Kauno Nacionaliniame dramos teatre įvyko iškilminga Sveikatos apsaugos ministerijos organizuota Nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimų ceremonija. Renginys subūrė šalies medicinos bendruomenę pagerbti ilgamečius profesionalus, kurių atsidavimas ir darbštumas palieka neišdildomą pėdsaką Lietuvos sveikato

Atvejo vadybos modelis psichosocialinę negalią turintiems asmenims: metiniai rezultatai ir patirtys

Gegužės 7d. Tauragės rajono savivaldybėje vyko Tauragės ir Marijampolės regionų atvejo vadybininkų renginys „Atvejo vadybos metodo organizavimo metinių rezultatų apžvalga. Pirmųjų metų patirtys“, sutelkęs gausų dalyvių būrį iš įvairių šalies savivaldybių. Renginio metu dalyviai dalijosi patirtimis, iššūkiais

Startuoja pavasarinė „Maisto banko“ akcija: pagalbos reikia 620 tūkst. žmonių

Jau 38-ąjį kartą visoje Lietuvoje rengiama „Maisto banko“ akcija parduotuvėse  prasideda šį penktadienį nuo 15 val. ir tęsis šeštadienį nuo 10 iki 19 val. Šiemet ji vyks 438 prekybos vietose, 78 miestuose ir miesteliuose, o paramą rinks ne tik iniciatyvos organizatorius „Maisto bankas“, bet i

Prieš teismą stos nužudymu kaltinamas tauragiškis

Kauno apygardos prokuratūros prokuroras surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo ir nužudymo pareikšti 36-erių Tauragės gyventojui. Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Kauno apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo perseki

Dėl nepalankių oro sąlygų yra galimybė pratęsti šildymo tiekimą

UAB Tauragės šilumos tinklai informuoja, kad nors šildymo sezonas oficialiai pasibaigė, esant nepalankioms oro sąlygoms (žemai oro temperatūrai, drėgmei ar komforto stokai), yra galimybė laikinai pratęsti šildymo tiekimą. Ką daryti, norint pratęsti šildymą?1. Prašymas administratoriui, surinkus gyventojų sutikimą

Knygą apie Putiną parašęs prancūzas Michel Eltchaninoff: Norėjau kuo greičiau perduoti žinią vakariečiams, kad Putinas nėra pokštas, ne tik įvaizdis

Vilniuje gegužės 21-22 dienomis vyksiančioje tarptautinėje Sacharovo konferencijoje pranešimą skaitysiantis filosofas iš Prancūzijos Michel Eltchaninoff sako: „Putinas įsitikinęs, kad Rusija yra imperija. Jis pats sakė, kad imperijos sienos „kvėpuoja“ – tai reiškia, kad jas galima keisti, galima „ž

Pavasarinė alergija kamuoja trečdalį gyventojų, tačiau gydosi ne visi – kuo tai gresia?

Kiekvieną pavasarį pradėjus žydėti medžiams ir augalams, žiedadulkių koncentracija ore ženkliai išauga, sukeldama alergines reakcijas jautriems asmenims. Ši problema kamuoja nemenką šalies gyventojų dalį – kone trečdalis jų (30 proc.) kasmet patiria įvairaus intensyvumo alerginius simptomus, rodo „Lietuvos draudimo"

Varžybos, kurių metu dalyviai leisis į įspūdingą, beveik 400 kilometrų maršrutą po Tauragės kraštą

Prie mikrofono - Rimgaudas Gruzdys, vienas organizatorių ir VšĮ „APK Motorsport“ direktorius. Kalbamės apie unikalų renginį Tauragėje – „Asfalto ir purvo nuotykis: Tauragės pavasaris 2025“. Kalbino Arūnas Graželiūnas. https://open.spotify.com/episode/0PxOiEnxRJUYIYBxicrjED  Gegužės 10 dieną, še&sca

Pokalbis su dailininke Areta Didžioniene. Apie drąsą pradėti kurti

Kalbamės su Tauragės kultrūos centro dailininke, edukatore Areta Didžioniene. Pokalbis sukosi apie... meną – tokį neaprėpiamą, tokį begalinį, įvairų ir nenuspėjamą.  https://open.spotify.com/episode/4OUP3Ies07Z29SJDn9Pen4 Kalbino Arūnas Graželiūnas. Tauragės kultūros centro nuotr.

Dovydas Pancerovas: didžiausia dovana, kai skaitytojas pagauna mano žaidimo taisykles

Penktadienį, Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje žurnalistas ir knygų autorius Dovydas Pancerovas pristatė savo knygą  „Pragaro vartai“.Prieš susitikimą bibliotekoje Dovydas Pancerovas apsilankė Tauragės radijo studijoje. Kalbėjomės apie romaną „Pragaro vartai“

Tauragėje demaskuoti narkotinių medžiagų platintojai ir pirkėjai

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai sėkmingai demaskavo narkotinių medžiagų platintojus bei pirkėjus. Kratų metu pareigūnai aptiko ir paėmė narkotinių bei psichotropinių medžiagų, taip pat grynųjų pinigų, įtariama, gautų iš nusikalstamos veikos. Balandžio 30 d. apie 17.40 val. Tauragėje, Bernotiškės gatvė

Tauragės rajono savivaldybėi suteiktas Europos Sąjungos Klimato neutralumo misijos (EU Mission Label) ženklas

Tauragės rajono savivaldybė žengia dar vieną svarbų žingsnį siekiant klimato neutralumo – mūsų savivaldybei suteiktas Europos Sąjungos Klimato neutralumo misijos (EU Mission Label) ženklas. Šis įvertinimas patvirtina ambicingus klimato veiksmų planus ir atveria naujas galimybes investicijoms bei tarptautiniam bendradarbiavimui. Taura