Tobulai iškeptam mėsainiui atsispirti gali nedaugelis. Tam, kad mėsainis tiesiog tirptų burnoje, svarbu ne tik kokybiški ingredientai, bet ir keli triukai, kuriais šiam, iš pažiūros paprastam patiekalui, suteiksite naujų spalvų. Pavyzdžiui, mėsainį galite patiekti tortilijoje, derinti įvairiausius sūrius bei padažus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairiausi grilinimui skirti gaminiai, tarp jų ir specialiai paruošti mėsainių paplotėliai, sulaukia daug pirkėjų dėmesio.
Lengva improvizuoti
„Lietuviai grilio patiekalus išties mėgsta, todėl taupydami jų laiką paruošėme platų kokybiškų, puikiai kepti ant grilio tinkamų produktų asortimentą: pradedant šonkauliais, dešrelėmis dešrainiams bei jau pagamintais paplotėliais mėsainiams, kurie sulaukia dėmesio tarp pirkėjų“, – teigia V. Budrienė.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad tradiciškai mėsainiai gaminami iš maltos jautienos, visgi, ruošiant šį patiekalą galima lengvai improvizuoti.
„Mėsainiai – patiekalas, kurį gaminant lengva įtikti įvairiausiems skoniams. Naudoti ne tik keptą jautienos paplotėlį, bet ir maltą arba plėšytą kiaulieną, vištieną, jeigu mėsos nevalgote – paplotėlį galima ruošti iš žuvies, įvairiausių daržovių. Taip pat juos pagardinti įmantresniais sūriais, naudoti ne tik šviežias, bet ir grilintas daržoves, karamelizuotus svogūnus, įvairiausius padažus ar čatnius“, – teigia V. Juodkazienė ir dalijasi keliais patarimais, kuriais vadovaujantis pagaminsite tobulo skonio mėsainius.
Naudingi patarimai
Dėmesio skirkite bandelei. Renkantis bandeles svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad sudrėkusios nuo mėsos sulčių ir padažo jos neištižtų. Prieš patiekiant ant stalo, V. Juodkazienė pataria jas kelias minutes paskrudinti – tuomet jos tampa gražiai auksinės spalvos ir traškios.
Tinkamai paruoškite maltinuką. Norint, kad mėsainis tirptų burnoje, svarbu naudoti kokybišką mėsą. Joje turėtų būti ir šiek tiek riebalo, geriausia apie 20 proc., tuomet kepama mėsa neišsausės. Prieš kepimą maltinuką reikėtų lengvai apibarstyti druska bei patepti aliejumi.
Prieš kepant – pašaldykite. Prieš formuodami naminių mėsainių paplotėlius – faršą laikykite šaldytuve. Mat atšilusi malta mėsa limpa prie rankų, tampa labiau byri. Vos suformuotus, dar nespėjusius atšilti paplotėlius iš karto dėkite ir ant grilio.
Mėsos per daug nevartykite. Vieną mėsainio pusę kepkite kelias minutes, kol ji sutvirtės, ir tuomet jį apverskite bei kepkite, kol iškeps taip, kaip patinka jums. Ši taisyklė galioja, kai maltinukui renkatės jautieną, tačiau jeigu pasirinkote kiaulieną arba vištieną, mėsa turi būti iškepusi visiškai. Kepimo metu maltinuko daug nevartykite ir nespauskite, nes prarasite viduje besikaupiančias sultis ir iškeptas maltinukas bus sausas.
Pagardinkite įvairesniais sūriais. Nors ruošiant mėsainius dažniausiai naudojamas čederio ar fermentinis sūris – paimprovizuokite. Pavyzdžiui, naudokite kelių rūšių sūrius. Į maltinuko vidų dar įdėkite šiek tiek mėlynojo pelėsio sūrio – šis sūris mėsai suteiks nepaprasto skonio. Jeigu mėgstate, gamindami mėsainius naudokite ir kamamberą – jis puikiai dera su saldesniais padažais.
Pasigaminkite karamelizuotų svogūnų. Naminiams mėsainiams nepaprasto skonio suteikia karamelizuoti svogūnai. O juos pagaminti, pasak „Iki“ atstovės, labai paprasta. Svogūnus nulupkite ir perpjaukite pusiau, česnakų skilteles padalinkite ketvirčiais. Ant viryklės labai gerai įkaitinkite keptuvę, išlydykite joje sviestą, suberkite rudąjį cukrų, viską išmaišykite. Kai cukrus išsilydys, į keptuvę sudėkite svogūnus česnakus, supilkite balzamiką ir vandenį, įberkite druskos bei pipirų. Viską išmaišykite, keptuvę uždenkite ir kepkite apie 10 minučių. Kai svogūnai suminkštės, nukelkite dangtį ir leiskite nugaruoti pertekliniam skysčiui.
„Iki“ atstovė dalijasi ir trimis nepaprasto skonio mėsainių receptais, kuriuos lengvai pasiruošite namuose.
Klasikinis mėsainis
Jums reikės:
1 jautienos maltinuko
Bandelės su sezamų sėklomis
100 g pomidorų
50 g raudonųjų svogūnų
5–6 lapinių salotų lapų
1 sūrio riekelės
2 v. š. pomidorų padažo
2 v. š. saldžiarūgščio padažo
Gaminame:
Maltinuką dėkite tik ant įkaitintų kepimo grotelių. Kepkite vidutinėje kaitroje po 3–4 minutes iš kiekvienos pusės. Kai mėsą apversite, iškart uždėkite ant jos sūrį. Perpjautą bandelę padėkite šalia vidine puse žemyn ir porą minučių pakaitinkite. Nuimkite bandelę nuo kaitros ir sukonstruokite mėsainį: ant apatinės bandelės dalies užtepkite saldžiarūgščio padažo, uždėkite pusę salotų lapų, sluoksnį smulkintų raudonųjų svogūnų, mėsą ir sūrį, o ant jų pomidorų riekeles bei likusias salotas su svogūnais. Užtepkite pomidorų padažo ir uždenkite viršutine bandelės dalimi. Patiekite su keptomis bulvytėmis.
Veganiški mėsainiai
Jums reikės:
4 visų grūdo dalių bandelių su sėklomis
8 gūžinių salotų lapų
120 g šviežių pomidorų
50 g agurkų
30 ml saulėgrąžų aliejaus
Paplotėliams:
300 g virtų avinžirnių
150 g virtų baltųjų pupelių
80 g svogūnų
2 skiltelių česnako
3 v. š. smulkintų petražolių
1 a. š. maltų kalendrų sėklų
1 a. š. sezamų sėklų
¼ a. š. maltų ciberžolių
1 a. š. druskos
2 a. š. alyvuogių aliejaus
Padažui:
200 ml graikiško jogurto
1 a. š. garstyčių
1 a. š. alyvuogių aliejaus
1 v. š. citrinų sulčių
1 skiltelės česnako
Gaminame:
Į dubenį supilkite jogurtą, alyvuogių aliejų, citrinų sultis, įdėkite garstyčias ir sutrintą česnaką. Viską gerai išmaišykite. Nukoštus avinžirnius ir baltąsias pupeles sudėkite į trintuvą ir lengvai sumalkite. Į šią masę dėkite smulkiai pjaustytus svogūnus, česnakus, petražoles, kalendras, sezamų sėklas, ciberžoles ir druską. Viską trinkite rankiniu trintuvu po truputį pildami alyvuogių aliejų, kol masė taps vientisa. Iš masės suformuokite 4 paplotėlius. Keptuvėje įkaitinkite saulėgrąžų aliejų ir kepkite paplotėlius po 5–7 minutes iš abiejų pusių. Perpjaukite bandeles ir ant kiekvienos apatinės bandelės išdėliokite salotų lapus bei pomidorų riekeles. Ant viršaus išdėliokite iškeptus paplotėlius ir padenkite juos padažu. Ant padažo išdėliokite plonai pjaustytų agurkų skilteles ir uždenkite viršutine bandelės dalimi. Kiekvieną mėsainį galite sutvirtinti perverdami mediniu pagaliuku.
Mėsainiai su tortilijomis
Jums reikės:
4 mėsainių maltinukų
4 pilno grūdo tortilijų
2 vynuoginių pomidorų
1 avokado
½ raudonojo svogūno
½ žaliosios citrinos
4 salotų lapų
2 g šviežių petražolių
4 v. š. dižono garstyčių
žiupsnelio druskos
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Gaminame:
Avokadą nulupkite, pašalinkite kauliuką ir supjaustykite griežinėliais. Vynuoginius pomidorus padalinkite į 4 dalis, svogūną ir petražoles smulkiai supjaustykite. Mėsainių maltinukus sudėkite ant grotelių ir kepkite 3-4 minutes, o tortilijas tol, kol šios apskrus. Imkite vieną tortilijos lakštą, į jo centrą dėkite salotos lapą, išdėliokite avokado griežinėlius, apibarstykite juos druska bei pipirais, tuomet išdėliokite pomidorų skilteles, tolygiai padenkite tortiliją smulkintais svogūnais bei petražolėmis ir viską apšlakstykite citrinos sultimis. Galiausiai dėkite maltinuką, o ant jo paskirstykite 1 šaukštelį garstyčių. Tortilijos lakštą kruopščiai susukite ir sutvirtinkite mediniu pagaliuku. Taip paruoškite visas 4 tortilijas ir skanaukite!
2020 metais pirmosios Lietuvoje į funkcinę zoną „Tauragė+“ susijungusios Tauragės, Jurbarko, Šilalės ir Pagėgių savivaldybėms iš Europos Sąjungos paramos lėšų gavo 18,8 mln. eurų. Nemaža dalis šių pinigų buvo atseikėta mobilaus judumo sistemai sukurti, kuri turėjo sudaryti ekonomiškai silpno regi
Tauragėje, Gedimino g., prie įvažiavimo į aplinkkelį esantys šviesoforai jau veikia! Siekiant optimaliai sureguliuoti šviesoforų veikimo laikus ir trukmę, šiuo metu stebimas automobilių srautas. Atsiprašome už galimus laikinus nepatogumus ir gyventojų prašome supratingumo bei kantrybės. Taip pat Tauragės rajono
Mažiau virusų, streso ir mažesnės eilės pas gydytojus – štai kodėl vidurvasarį puikus laikas atlikti profilaktinius vaikų sveikatos patikrinimus. Ši kasmetinė procedūra yra būtina ne tik tam, kad vaikas ar paauglys galėtų lankyti ugdymo įstaigą: lopšelį-darželį, darželį, mokyklą. Mokinio sveikatos pažymėjimo reikia ir pla
Pasakyti „ne“ sūriui – tikrai sunki užduotis. Rytą pradedame su riekele jo ant duonos, priešpiečiams valgome salotas su mocarela, užkandžiaujame kietuoju ir gurmaniškais pelėsiniais, jis palaimingai tįsta ant picos ar su makaronais... Daugeliui vieni skaniausių patiekalų yra būtent su sūriu, todėl jis paprastai yra b
2025 m. valstybinių brandos egzaminų rezultatai atskleidžia, kad Tauragės rajono abiturientai pasiekė išties puikių rezultatų. Šiemet jie ne tik gerai pasirodė daugelyje dalykų, bet ir surinko nemažai aukščiausių – 100 balų – įvertinimų. 100 balų įvertinimus pelnė mūsų rajono abiturientai įvairiuose egzaminu
Manoma, kad suaugusiam žmogui reikia 7-9 valandų miego. Tačiau vaiko ar paauglio organizmas reiklesnis ir miego jam gali reikėti gerokai daugiau. Kodėl augančiam ir bręstančiam organizmui svarbus kokybiškas miegas ir kaip jį užtikrinti sukurti kokybiško poilsio rutiną, pasakoja vaiko teisių gynėja Giedrė Salickienė. Vaiko teisių gynė
Vaikų vasaros atostogos gali būti ne tik linksmos, bet ir labai prasmingos – šiemet biblioteka ir vėl kvietė 7–8 metų vaikus dalyvauti stovykloje „Pozityvumo tiltas“. Čia pagrindinis dėmesys skiriamas emociniam intelektui, pasitikėjimui savimi ir kūrybiškumui ugdyti. Stovyklos išskirtinumas – ne ti
Liepos 16 d. Telšių vyskupijos kurijos paskelbti paskyrimai palies ir Tauragės Švč. Trejybės parapiją. Tikintieji atsisveikins su parapijoje tarnavusiais vikarais – kun. Roku Maziliauskiu ir kun. Sigitu Valauskiu. Telšių vyskupijos kurija išplatino pranešimą, kad kun. R. Maziliauskis atleistas
Tauragės rajono savivaldybėje apsilankė Inesa Ašmantaitė, kuriai buvo įteiktas Garbės ambasadoriaus ženklelis. Inesa Ašmantaitė su šeima gyvena Čekijoje, yra Lietuvos garbės konsulė Čekijos Respublikoje, atstovauja Lietuvai Moravijos ir Pietų Bohemijos regionuose. Ji su dideliu džiaugsmu ir pagarba nori prisidėti prie
Skaitymo skatinimo iššūkis „Vasara su knyga“, vasaros pradžioje pakvietęs visus – nuo knygų mylėtojų iki tik retkarčiais knygą atsiverčiančių skaitytojų – leistis į skaitymo kelionę, jau įpusėjo ir fiksuoja puikius rezultatus: iššūkį jau priėmė per 19 000 dalyvių, iš jų – daugiau nei
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato prižiūrimoje teritorijoje per pastarąją parą registruoti keli reikšmingi įvykiai, susiję su fizinio skausmo sukėlimu, grasinimais bei svetimo turto pagrobimu. Sveikatos sutrikdymaiLiepos 15 d. apie 20.20 val. Tauragėje, M. K. Čiurlionio gatvėje, namuose, neblaivus (2,60 prom.) vyras, gim
Liepos 10–13 dienomis Tauragės rajono savivaldybės delegacija lankėsi Bytove (Lenkija), kur vyko 679-ųjų miesto teisių suteikimo metinių šventė. Tauragės ir Bytovo partnerystė puoselėjama nuo 2017 metų. Per šį laikotarpį įgyvendinti bendri projektai, dalintasi patirtimi kultūros, sporto bei užsieniečių socialinės integr