Tvarkingai stiklainyje susluoksniuoti salotų ingredientai – tai ne tik spalvinga stalo puošmena, bet ir maistingas patiekalas. Pasiruoškite šiuos stiklainiukus tuomet, kai turite laiko, o skanaukite – vos tik išalksite. Salotos netradicinėje taroje gali tapti puikiais darbo dienos pietumis ar sveiku užkandžiu kelionėje. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairiausių daržovių populiarumas pavasarį išauga, taip pat pirkėjai domisi ir iš anksto pagamintomis salotomis.
Daugiau eksperimentuoja
„Atėjus pavasariui lietuviai renkasi daugiau šviežesnio, sveikatai naudingo maisto – vaisių, daržovių, ypač pasirodžius šviežio derliaus gėrybėms, kurio pirkėjams siūlome jau nuo vasario vidurio. Be to, atnaujinome ir kulinarijos asortimentą, todėl skubantiems ar norintiems be vargo pasiruošti Velykų stalą galime pasiūlyti įvairiausių jau iš anksto pagamintų salotų: tiek klasikinių Cezario, tiek įkvėptų Meksikos ar Azijos virtuvių“, – teigia V. Budrienė.
„Iki“ vaisių ir daržovių skyriuje dirbanti Jolanta Sabaitienė sako, kad žmonės vis labiau eksperimentuoja gamindami net ir tokį paprastą patiekalą, kaip salotas.
„Anksčiau salotos buvo neįsivaizduojamos be tradicinių pomidorų, agurkų, žalumynų, šviežių kopūstų ir kitų nuo seno Lietuvoje pamėgtų daržovių, o dabar pastebime, kad žmonės eksperimentuoja gamindami net ir šį paprasčiausią patiekalą: gardina salotas avinžirniais, įvairiausiomis kruopomis, šviežias daržoves derina su keptomis, kartais su vaisiais, įvairiausiais sūriais, mėsa, žuvimi“, – pasakoja J. Sabaitienė.
Kaip teigia vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, norint salotas praturinti dar didesniu vitaminų ir kitų organizmui naudingų medžiagų kiekiu, jas pagardinti galima ir mėgstamomis sėklomis, džiovintais vaisiais ar riešutais.
Išdėliojimas irgi svarbu
Dar viena, pasak J. Sabaitienės, populiarėjanti salotų gaminimo tendencija – jų paruošimas į įvairiausius indelius ar stiklainius. Taip ne tik patogu salotas sudėlioti porcijomis, bet ir neštis į darbą, kelionę ar gamtą. Gaminant tokias salotas – tereikia pasitelkti fantaziją. Jas praturinti galima ne tik šviežiai paruošta žuvimi ar mėsa, bet ir virtais kiaušiniais, konservuotu tunu, makaronais ir kitais mėgstamais produktais.
Kad salotos ilgai išliktų šviežios – sluoksniuojant ingredientus į indelį reikėtų juos išdėlioti tam tikra tvarka, pavyzdžiui, avinžirnius, makaronus ar kitus sunkesnius produktus dėti į apačią, o greičiausiai vystančius – į viršų. Kaip jau J. Sabaitienė minėjo anksčiau, tokiems salotų indeliams puikiai tinka ir įvairiausios keptos daržovės – morkos, smidrai, brokoliai, kalafiorai, špinatai. Dar vienas dalykas be kurio neįsivaizduojamos nė vienos salotos, – padažas. Visgi, „Iki“ atstovė siūlo ant salotų jo iš karto nepilti. Geriausia jį pasiruošti atskirame indelyje ir ant daržovių užpilti tik tuomet, kai ruošiatės jas skanauti.
Įvairūs padažai salotoms gali būti gaminami ir iš riebesnių ingredientų – majonezo ar grietinės, tačiau pavasarį labiau mėgstami lengvi ir klasika jau tapę alyvuogių aliejaus ir balzamiko ar citrinos sultimis, garstyčiomis pagardinti padažai. Salotas galima gardinti ir graikišku jogurtu arba žolelių pagrindų ruoštais padažais – viskas priklauso nuo fantazijos ir mėgstamų ingredientų.
J. Sabaitienė salotų indelyje siūlo pasigaminti ir namuose bei dalijasi trimis itin paprastai pagaminamais receptais.
Daržovių ir makaronų salotos
Jums reikės:
• 80 g makaronų
• 4 vyšninių pomidorų
• 80 g virtų žirnelių
• 50 g virtų kukurūzų
• ½ agurko
• žiupsnelio druskos
• šlakelio alyvuogių aliejaus
• šlakelio balzaminio acto
Gaminame:
Makaronus išvirkite ir palaukite, kol jie atvės. Agurką bei pomidorus nuplaukite. Agurką supjaustykite plonais griežinėliais, o pomidorus – nedideliais gabalėliais. Į norimo dydžio stiklainį suberkite atvėsusius makaronus, ant viršaus suberkite didžiąją dalį pjaustyto agurko, tuomet sluoksnį kukurūzų, žirnelių, sluoksnį pomidorų ir likusius agurko griežinėlius. Į švarų dubenėlį įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus bei balzaminio acto, įberkite žiupsnelį druskos ir gerai išmaišykite. Prieš valgydami salotas, sumaišykite jas su padažu.
Tuno ir avinžirnių salotos
Jums reikės:
• 100 g virtų avinžirnių
• 80 g tuno alyvuogių aliejuje
• ½ avokado
• 1 kiaušinio
• saujos jaunų špinatų lapelių
• 1 v. š. citrinų sulčių
• žiupsnelio druskos
• žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Gaminame:
Kiaušinį išvirkite, nulupkite ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Avokadą nuplaukite, nulupkite, išimkite kauliuką ir supjaustykite kubeliais. Į stiklainį įpilkite šaukštą citrinų sulčių, įberkite druskos bei pipirų, tuomet suberkite avinžirnius, ant viršaus berkite avokadą, kiaušinį, sluoksnį tuno ir viską užklokite špinatų lapeliais. Stiklainį užsukite ir prieš valgydami gerai sukratykite.
Bolivinės balandos salotos su grietine ir krienais
Jums reikės:
• 1 virto burokėlio
• 100 g bolivinės balandos kruopų
• 50 g fetos
• 1 mažos morkos
• saujos šviežių gražgarsčių
• 2 v. š. grietinės
• 2 v. š. tarkuotos krieno šaknies
Gaminame:
Bolivinės balandos kruopas išvirkite pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas, tuomet nupilkite vandenį ir palaukite kol atvės. Grietinę sumaišykite su tarkuota krieno šaknimi ir supilkite į norimo dydžio stiklainį. Ant viršaus suberkite kubeliais supjaustytą burokėlį, tuomet berkite sluoksnį virtos bolivinės balandos kruopų, kubeliais pjaustytą morką, fetos sūrio gabalėlius ir viską užklokite gražgarstėmis. Prieš valgydami, pakratykite stiklainį, kad daržovės susimaišytų su apačioje esančiu padažu.
Tauragės rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus Socialinės piniginės paramos poskyryje darbą pradėjo specialistė Gabrielė Pakalniškytė. Ji bus atsakinga už gyventojų konsultavimą socialinės paramos skyrimo klausimais, prašymų priėmimą ir apdorojimą, sprendimų ir kitų su socialinės paramos skyrimu susijusių dokumentų p
Pirmieji mokslo metai – jaudinanti patirtis ne tik vaikams, bet ir jų tėvams. Būsimi pirmokai žengia į naują gyvenimo etapą, kuriame jų laukia ne tik raidės ir skaičiai, bet ir nauji draugai, taisyklės, mokytoja ir didžiulė emocijų paletė. Tėvai dažnai rūpinasi, ar vaikas moka skaityti, ar turės tinkamą kuprinę, tačiau ne mažiau svarbus pas
Jau tapo tradicija, iškart po miuziklo vakaro Bijotuose, organizuoti ir didžiausią festivalio renginį - šventę, kuri džiugina ir mažus, ir didelius. Liepos 19-ąją, šeštadienį, Bijotų dvaro sodyba vėl prisipildys šurmulio, muzikos ir vasariško džiaugsmo – čia vyks vienas iškiliausių Šila
Bijotų dvaro festivalis – kaip tas karamelinis saldainis: ilgai „grojantis“ ir suteikiantis saldų malonumą. O su kuo dar galima palyginti daugiau kaip mėnesį trunkantį renginį? Prieš porą savaičių Bijotų dvaro festivalio sumanytojai ir organizatoriai kvietė į Teatrų subuvimą, o jau šią savaitę į dar porą renginių. Vi
Akcinė bendrovė „Via Lietuva“ informuoja, kad 2025 m. liepos 20 d. nuo 9:00 iki 24:00 val. dėl planinių sistemos migravimo darbų į valstybinį duomenų centrą, laikinai neveiks kelių naudotojo mokesčio sumokėjimo sistema, todėl elektroninės vinjetės (e-vinjetė) nebus galimybės nusipirkti nei svetainėje keliumokestis.lt, nei iš plat
Rugpjūčio 14 d. 20 val. Klaipėdos festivalio klausytojai kviečiami į unikalų simfoninės muzikos koncertą „Kodas MKČ", skirtą Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 150-ajam jubiliejui. Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras ir choras, Klaipėdos koncertų salės choras „Aukuras", diriguojami vyriausiojo teatro dirigento Tom
Prie Bilionių piliakalnio, etnografinėje sodyboje „Gīvenėms“, vėl susirinko tautodailininkai iš visos Lietuvos – kurti, bendrauti, dalintis idėjomis, tampančiomis medžio dirbiniais, skulptūromis, paveikslais, puošiančiais jau ne vien Bilionių seniūniją, bet visą Šilalės kraštą. Tradicinio tautodailės pl
Neįtikėtina, kaip aiškiai gitara ir akordeonas, grojant jais drauge, gali pasakoti istorijas. Vakar Tauragės geležinkelio stotyje įvykusiame koncerte tauragiškiai pabuvojo ir Pietų Amerikoje, ir Italijoje, ir Japonijoje. Tikėtina, jog dažnas, užmerkęs akis, mintimis paklajojo ir po savo gyvenimą – netradicinio instrumentų
Komandos formavimo žaidimai yra puikus būdas stiprinti bendradarbiavimą ir pasitikėjimą tarp darbuotojų. Įmonė siūlo platų įvairių veiklų spektrą, kuris apima komandinę dinamiką, kūrybines užduotis ir fizinio aktyvumo rungtis. Šie žaidimai leidžia darbuotojams atsiskleisti, gerinti bendravimo įgūdžius ir siekti bendro tikslo. Pasirinkti tin
Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas informuoja apie pradėtus ikiteisminius tyrimus dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų disponavimo bei fizinio smurto atvejų. Narkotinės ir psichotropinės medžiagos 2025 m. liepos 9 d. apie 19.10 val. Tauragėje, Dariaus ir Girėno gatvėje, patikrinimui buvo sustabdytas automobilis „Su
Paauglystė – išskirtinai jautrus ir iššūkių kupinas laikotarpis ne tik vaikams, bet ir jų tėvams bei mokytojams. Šiuolaikinius paauglius veikia nuolatinis informacijos srautas, socialinių tinklų įtaka ir išaugęs elektroninių patyčių mastas. Visa tai prisideda prie prastėjančios emocinės sveikatos, didėjančio
Liepos 12 dieną Tauragėje Pilies aikštėje užlies amatininkų, tautodailininkų ir kūrėjų šurmulys. Čia vyks „Amatų ir skonių mugė“ – renginys, kuriame ne tik galima įsigyti išskirtinių rankų darbo dirbinių, bet ir susipažinti su jų kūrėjais. „Mugėje susirinks kūrėjai, tautodailininkai ir amatininkai i&sca