Daug, sočiai bei skaniai pavalgyti nuo septynių iki dvylikos kartų ir prisiragauti tiek, kad pilvas būtų kietesnis už kaktą. Taip, pastebi lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai, lietuviai nuo seno švęsdavo Užgavėnes. Todėl per šią šventę ant stalo tradiciškai buvo dedami tikrai ne dietiniai patiekalai: šiupinys, šaltiena, kiti mėsiški valgiai ir, žinoma, blynai. Kodėl pastarieji vadinami Užgavėnių simboliu bei kokiais originaliais receptais vadovaujantis galima juos išsikepti, pasakoja „Maximos“ maisto ekspertai.
Turėjo mistinę reikšmę
Blynus kepti šiandien galima iš įvairiausių ingredientų, tačiau tradicinio ir visų pamėgto patiekalo neatsiejama dalis – miltai. „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad būtent miltų ir jų mišinių, skirtų blynams kepti, pardavimai jau Užgavėnių išvakarėse kyla į neregėtas aukštumas.
„Pernai per Užgavėnes miltų buvo parduota 35 proc. daugiau nei įprastai, o miltų mišinių, skirtų blynų gamybai – net 2,5 karto daugiau. Tai – pats tikriausias įrodymas, kad tautiečiai be blynų Užgavėnių neįsivaizduoja“, – apie lietuvių pirkimo įpročius kalba E. Dapkienė.
Sočiai bei skaniai valgyti per Užgavėnes ragina ir „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė. Tokia tradicija, anot jos, šią šventę lydi nuo seniausių laikų.
„Tikėta, kad apskritimo forma, kuria pasižymi ir blynai, yra neprieinama erdvė piktosioms dvasioms. Tačiau senovės lietuviai siekė atbaidyti ne tik jas. Kepdami karštus, didelius, geltonus blynus, žmonės tikėjo, kad saulė sugrįš greičiau. Mat patiekalas buvo suvokiamas kaip šio dangaus kūno simbolis. Todėl ir liedavo kuo didesnius blynus per visą keptuvę, mirkydavo juos į riebiausius padažus“, – pasakoja B. Baratinskaitė.
Dalinasi išskirtiniais receptais
Užsiminusi apie blynų simbolizmą, B. Baratinskaitė priduria – šis patiekalas šiandien yra mėgstamas daugelio, tačiau neretai išbraukiamas iš valgiaraščio pradėjus laikytis dietų. Visgi, jos teigimu, miltinių valgių atsisakyti reikia ne visada.
„Toks maistas yra tikras energijos šaltinis. Miltiniai patiekalai gausūs skirtingų angliavandenių, turi skaidulų, reikalingų mikroelementų, vitaminų. Svarbiausia yra tik pasirinkti tinkamus – visagrūdžius miltus – ir nepamiršti saiko“, – pažymi „Maximos“ kulinarijos žinovė.
Visgi, per Užgavėnes sveikos mitybos principus galima bent trumpam atidėti į šalį, tad B. Baratinskaitė siūlo žiemą iš kiemo varyti originaliai ir pasigardžiuoti blynais, kurie nustebins net visko ragavusį šio patiekalo mėgėją.
Tikriems gurmanams: su silke ir kiaušiniu
Reikės: 250 g miltų, 300 ml pieno, 200 ml vandens, 2 kiaušinių, 1 arbatinio šaukštelio druskos, 3 arbatinių šaukštelių cukraus, 3/4 arbatinio šaukštelio sodos, šlakelio citrinos sulčių, šiek tiek aliejaus kepimui, 1 lengvai sūdytos silkės filė, mažo raudonojo svogūno, 2 virtų kiaušinių, šiek tiek grietinės, žiupsnelio maltų juodųjų pipirų, ryšulėlio šviežių krapų.
Pirmiausia, sumaišykite miltus, pieną, vandenį, 2 kiaušinius, sodą, cukrų ir druską, paruoškite blynų tešlą, iškepkite blynelius. Sudėkite juos į krūvą, kad išliktų šilti. Įdarui smulkiai supjaustykite silkės filė, virtus kiaušinius, šiek tiek pakepintą svogūną, įpilkite citrinos sulčių ir sumaišykite dubenyje. Tada mišinį pabarstykite maltais juodaisiais pipirais ir smulkintais krapais. Pagal skonį įpilkite grietinės ir išmaišykite. Įdaras turi būti pakankamai tirštas. Ant blyno krašto dėkite 1–2 valgomuosius šaukštus silkės įdaro, suformuokite trikampį taip, kad blyno galai neišlįstų. Tada blynus apkepkite iš abiejų pusių po kelias minutes. Skanaus!
Norintiems sočiau bei saldžiau: su šonine ir bananais
Reikės: 200 g šoninės, 140 g kvietinių miltų, 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių, 2 valgomųjų šaukštų rudojo cukraus, 2 prinokusių bananų (1 sutrinto banano ir 1 plonai supjaustyto griežinėliais), 2 didelių kiaušinių, 25 g ištirpinto sviesto, 125 ml pieno, klevų sirupo.
Pirmiausia, įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių ir kepkite šoninę, kurią išdėliokite ant folija išklotos kepimo skardos. Kepkite 5–7 minutes, kol ji taps traški. Tada išjunkite orkaitę, bet palikite skardą viduje, kad išliktų šilta. Tuomet dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir cukrų su žiupsneliu druskos. Viduryje padarykite duobutę ir sudėkite sutrintą bananą, kiaušinius, sviestą bei pieną. Išplakite iki vientisos tešlos be miltų gumuliukų. Tuomet didelėje keptuvėje įkaitinkite šiek tiek sviesto, įpilkite tešlos, kepkite blynus. Ant kiekvieno blyno paviršiaus uždėkite po 2–3 banano griežinėlius ir kepkite dar porą minučių ant vidutinės ugnies. Kai tarp banano griežinėlių atsiras burbuliukų, apverskite blynus, kepkite dar minutę, kol jie išsipūs ir taps auksiniais. Patiekite blynelius su traškia šonine, apšlakstykite klevų sirupu. Ragaukite!
Tiesiog unikalūs: su nealkoholiniu putojančiu vynu
Tešlai reikės: 200 g miltų, 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių, 1 arbatinio šaukštelio sodos, 280 ml pasukų, 4 valgomųjų šaukštų mėgstamo nealkoholinio putojančio vyno, 2 kiaušinių, šiek tiek sviesto.
Užpilui reikės: 150 g cukraus ir 150 ml mėgstamo nealkoholinio putojančio vyno.
Pirmiausia, sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir sodą dubenyje. Mišinio viduryje padarykite duobutę ir į ją supilkite pasukas bei putojantį vyną. Tada įmuškite kiaušinius, plakite iki vientisos masės. Leiskite mišiniui valandą pastovėti. Tuomet nedideliu samčiu pasemkite tešlos, užpilkite ant karštos, sviestu pateptos keptuvės, kepkite iš abiejų pusių. Taip iškepkite visą tešlą. Tuomet ruoškite sirupą: sumaišykite cukrų ir putojantį vyną, mišinį virkite, kol cukrus visiškai ištirps bei susidarys sirupas. Tai truks apie 3 minutes. Pagardinkite blynelius mėgstamais priedais, užpilkite šiltu sirupu ir mėgaukitės!
„Tokia įvairovė tik įrodo, kiek skirtingų blynų receptų galima išbandyti. Todėl kviečiu žiemą išlydėti sočiai, skaniai ir originaliai“, – sako „Maximos“ kulinarijos žinovė.
Gegužės 8 d., Kauno Nacionaliniame dramos teatre įvyko iškilminga Sveikatos apsaugos ministerijos organizuota Nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimų ceremonija. Renginys subūrė šalies medicinos bendruomenę pagerbti ilgamečius profesionalus, kurių atsidavimas ir darbštumas palieka neišdildomą pėdsaką Lietuvos sveikato
Gegužės 7d. Tauragės rajono savivaldybėje vyko Tauragės ir Marijampolės regionų atvejo vadybininkų renginys „Atvejo vadybos metodo organizavimo metinių rezultatų apžvalga. Pirmųjų metų patirtys“, sutelkęs gausų dalyvių būrį iš įvairių šalies savivaldybių. Renginio metu dalyviai dalijosi patirtimis, iššūkiais
Jau 38-ąjį kartą visoje Lietuvoje rengiama „Maisto banko“ akcija parduotuvėse prasideda šį penktadienį nuo 15 val. ir tęsis šeštadienį nuo 10 iki 19 val. Šiemet ji vyks 438 prekybos vietose, 78 miestuose ir miesteliuose, o paramą rinks ne tik iniciatyvos organizatorius „Maisto bankas“, bet i
Kauno apygardos prokuratūros prokuroras surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo ir nužudymo pareikšti 36-erių Tauragės gyventojui. Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Kauno apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo perseki
UAB Tauragės šilumos tinklai informuoja, kad nors šildymo sezonas oficialiai pasibaigė, esant nepalankioms oro sąlygoms (žemai oro temperatūrai, drėgmei ar komforto stokai), yra galimybė laikinai pratęsti šildymo tiekimą. Ką daryti, norint pratęsti šildymą?1. Prašymas administratoriui, surinkus gyventojų sutikimą
Vilniuje gegužės 21-22 dienomis vyksiančioje tarptautinėje Sacharovo konferencijoje pranešimą skaitysiantis filosofas iš Prancūzijos Michel Eltchaninoff sako: „Putinas įsitikinęs, kad Rusija yra imperija. Jis pats sakė, kad imperijos sienos „kvėpuoja“ – tai reiškia, kad jas galima keisti, galima „ž
Kiekvieną pavasarį pradėjus žydėti medžiams ir augalams, žiedadulkių koncentracija ore ženkliai išauga, sukeldama alergines reakcijas jautriems asmenims. Ši problema kamuoja nemenką šalies gyventojų dalį – kone trečdalis jų (30 proc.) kasmet patiria įvairaus intensyvumo alerginius simptomus, rodo „Lietuvos draudimo"
Prie mikrofono - Rimgaudas Gruzdys, vienas organizatorių ir VšĮ „APK Motorsport“ direktorius. Kalbamės apie unikalų renginį Tauragėje – „Asfalto ir purvo nuotykis: Tauragės pavasaris 2025“. Kalbino Arūnas Graželiūnas. https://open.spotify.com/episode/0PxOiEnxRJUYIYBxicrjED Gegužės 10 dieną, še&sca
Kalbamės su Tauragės kultrūos centro dailininke, edukatore Areta Didžioniene. Pokalbis sukosi apie... meną – tokį neaprėpiamą, tokį begalinį, įvairų ir nenuspėjamą. https://open.spotify.com/episode/4OUP3Ies07Z29SJDn9Pen4 Kalbino Arūnas Graželiūnas. Tauragės kultūros centro nuotr.
Penktadienį, Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje žurnalistas ir knygų autorius Dovydas Pancerovas pristatė savo knygą „Pragaro vartai“.Prieš susitikimą bibliotekoje Dovydas Pancerovas apsilankė Tauragės radijo studijoje. Kalbėjomės apie romaną „Pragaro vartai“
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai sėkmingai demaskavo narkotinių medžiagų platintojus bei pirkėjus. Kratų metu pareigūnai aptiko ir paėmė narkotinių bei psichotropinių medžiagų, taip pat grynųjų pinigų, įtariama, gautų iš nusikalstamos veikos. Balandžio 30 d. apie 17.40 val. Tauragėje, Bernotiškės gatvė
Tauragės rajono savivaldybė žengia dar vieną svarbų žingsnį siekiant klimato neutralumo – mūsų savivaldybei suteiktas Europos Sąjungos Klimato neutralumo misijos (EU Mission Label) ženklas. Šis įvertinimas patvirtina ambicingus klimato veiksmų planus ir atveria naujas galimybes investicijoms bei tarptautiniam bendradarbiavimui. Taura