Daug, sočiai bei skaniai pavalgyti nuo septynių iki dvylikos kartų ir prisiragauti tiek, kad pilvas būtų kietesnis už kaktą. Taip, pastebi lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai, lietuviai nuo seno švęsdavo Užgavėnes. Todėl per šią šventę ant stalo tradiciškai buvo dedami tikrai ne dietiniai patiekalai: šiupinys, šaltiena, kiti mėsiški valgiai ir, žinoma, blynai. Kodėl pastarieji vadinami Užgavėnių simboliu bei kokiais originaliais receptais vadovaujantis galima juos išsikepti, pasakoja „Maximos“ maisto ekspertai.
Turėjo mistinę reikšmę
Blynus kepti šiandien galima iš įvairiausių ingredientų, tačiau tradicinio ir visų pamėgto patiekalo neatsiejama dalis – miltai. „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad būtent miltų ir jų mišinių, skirtų blynams kepti, pardavimai jau Užgavėnių išvakarėse kyla į neregėtas aukštumas.
„Pernai per Užgavėnes miltų buvo parduota 35 proc. daugiau nei įprastai, o miltų mišinių, skirtų blynų gamybai – net 2,5 karto daugiau. Tai – pats tikriausias įrodymas, kad tautiečiai be blynų Užgavėnių neįsivaizduoja“, – apie lietuvių pirkimo įpročius kalba E. Dapkienė.
Sočiai bei skaniai valgyti per Užgavėnes ragina ir „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė. Tokia tradicija, anot jos, šią šventę lydi nuo seniausių laikų.
„Tikėta, kad apskritimo forma, kuria pasižymi ir blynai, yra neprieinama erdvė piktosioms dvasioms. Tačiau senovės lietuviai siekė atbaidyti ne tik jas. Kepdami karštus, didelius, geltonus blynus, žmonės tikėjo, kad saulė sugrįš greičiau. Mat patiekalas buvo suvokiamas kaip šio dangaus kūno simbolis. Todėl ir liedavo kuo didesnius blynus per visą keptuvę, mirkydavo juos į riebiausius padažus“, – pasakoja B. Baratinskaitė.
Dalinasi išskirtiniais receptais
Užsiminusi apie blynų simbolizmą, B. Baratinskaitė priduria – šis patiekalas šiandien yra mėgstamas daugelio, tačiau neretai išbraukiamas iš valgiaraščio pradėjus laikytis dietų. Visgi, jos teigimu, miltinių valgių atsisakyti reikia ne visada.
„Toks maistas yra tikras energijos šaltinis. Miltiniai patiekalai gausūs skirtingų angliavandenių, turi skaidulų, reikalingų mikroelementų, vitaminų. Svarbiausia yra tik pasirinkti tinkamus – visagrūdžius miltus – ir nepamiršti saiko“, – pažymi „Maximos“ kulinarijos žinovė.
Visgi, per Užgavėnes sveikos mitybos principus galima bent trumpam atidėti į šalį, tad B. Baratinskaitė siūlo žiemą iš kiemo varyti originaliai ir pasigardžiuoti blynais, kurie nustebins net visko ragavusį šio patiekalo mėgėją.
Tikriems gurmanams: su silke ir kiaušiniu
Reikės: 250 g miltų, 300 ml pieno, 200 ml vandens, 2 kiaušinių, 1 arbatinio šaukštelio druskos, 3 arbatinių šaukštelių cukraus, 3/4 arbatinio šaukštelio sodos, šlakelio citrinos sulčių, šiek tiek aliejaus kepimui, 1 lengvai sūdytos silkės filė, mažo raudonojo svogūno, 2 virtų kiaušinių, šiek tiek grietinės, žiupsnelio maltų juodųjų pipirų, ryšulėlio šviežių krapų.
Pirmiausia, sumaišykite miltus, pieną, vandenį, 2 kiaušinius, sodą, cukrų ir druską, paruoškite blynų tešlą, iškepkite blynelius. Sudėkite juos į krūvą, kad išliktų šilti. Įdarui smulkiai supjaustykite silkės filė, virtus kiaušinius, šiek tiek pakepintą svogūną, įpilkite citrinos sulčių ir sumaišykite dubenyje. Tada mišinį pabarstykite maltais juodaisiais pipirais ir smulkintais krapais. Pagal skonį įpilkite grietinės ir išmaišykite. Įdaras turi būti pakankamai tirštas. Ant blyno krašto dėkite 1–2 valgomuosius šaukštus silkės įdaro, suformuokite trikampį taip, kad blyno galai neišlįstų. Tada blynus apkepkite iš abiejų pusių po kelias minutes. Skanaus!
Norintiems sočiau bei saldžiau: su šonine ir bananais
Reikės: 200 g šoninės, 140 g kvietinių miltų, 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių, 2 valgomųjų šaukštų rudojo cukraus, 2 prinokusių bananų (1 sutrinto banano ir 1 plonai supjaustyto griežinėliais), 2 didelių kiaušinių, 25 g ištirpinto sviesto, 125 ml pieno, klevų sirupo.
Pirmiausia, įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių ir kepkite šoninę, kurią išdėliokite ant folija išklotos kepimo skardos. Kepkite 5–7 minutes, kol ji taps traški. Tada išjunkite orkaitę, bet palikite skardą viduje, kad išliktų šilta. Tuomet dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir cukrų su žiupsneliu druskos. Viduryje padarykite duobutę ir sudėkite sutrintą bananą, kiaušinius, sviestą bei pieną. Išplakite iki vientisos tešlos be miltų gumuliukų. Tuomet didelėje keptuvėje įkaitinkite šiek tiek sviesto, įpilkite tešlos, kepkite blynus. Ant kiekvieno blyno paviršiaus uždėkite po 2–3 banano griežinėlius ir kepkite dar porą minučių ant vidutinės ugnies. Kai tarp banano griežinėlių atsiras burbuliukų, apverskite blynus, kepkite dar minutę, kol jie išsipūs ir taps auksiniais. Patiekite blynelius su traškia šonine, apšlakstykite klevų sirupu. Ragaukite!
Tiesiog unikalūs: su nealkoholiniu putojančiu vynu
Tešlai reikės: 200 g miltų, 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių, 1 arbatinio šaukštelio sodos, 280 ml pasukų, 4 valgomųjų šaukštų mėgstamo nealkoholinio putojančio vyno, 2 kiaušinių, šiek tiek sviesto.
Užpilui reikės: 150 g cukraus ir 150 ml mėgstamo nealkoholinio putojančio vyno.
Pirmiausia, sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir sodą dubenyje. Mišinio viduryje padarykite duobutę ir į ją supilkite pasukas bei putojantį vyną. Tada įmuškite kiaušinius, plakite iki vientisos masės. Leiskite mišiniui valandą pastovėti. Tuomet nedideliu samčiu pasemkite tešlos, užpilkite ant karštos, sviestu pateptos keptuvės, kepkite iš abiejų pusių. Taip iškepkite visą tešlą. Tuomet ruoškite sirupą: sumaišykite cukrų ir putojantį vyną, mišinį virkite, kol cukrus visiškai ištirps bei susidarys sirupas. Tai truks apie 3 minutes. Pagardinkite blynelius mėgstamais priedais, užpilkite šiltu sirupu ir mėgaukitės!
„Tokia įvairovė tik įrodo, kiek skirtingų blynų receptų galima išbandyti. Todėl kviečiu žiemą išlydėti sočiai, skaniai ir originaliai“, – sako „Maximos“ kulinarijos žinovė.
Statistika rodo, jog metus veikiantys skolų išskaitų pakeitimai ir pusę metų veikianti „skolų atostogų" programa duoda teigiamų rezultatų. Per pusę metų „skolų atostogomis" pasinaudoję į darbo rinką grįžo 265 žmonės. Bendras skolininkų skaičius per metus sumažėjo beveik 13 tūkst. Šį rezultatą, tarp kitų priežasčių, lėmė ir
Įsivaizduok vietą, kur susitinka kartos. Kur tavo vardas – ne tik įrašas skaitmeniniame pasaulyje, bet fizinė, išliekanti žymė miesto erdvėje. Tauragėje startuoja unikalus projektas – „Kartų ąžuolas“, kuris kviečia kiekvieną prisidėti prie naujos erdvės kūrimo ir tuo pačiu – palikti savo vardą miesto isto
UAB „Tauragės autobusų parkas“ informuoja visuomenę, kad socialiniuose tinkluose platinamas įrašas, kuriame pateikta melaginga informacija, susijusi su įmonės teikiamomis keleivių pervežimo paslaugomis. Gyventojai ir miesto svečiai kviečiami būti atsargūs – prašome nespausti jokių įtartinų nuorodų, nekomentuoti ir n
Lietuvoje moterų yra daugiau nei vyrų, tačiau vos trečdaliui verslų vadovauja moterys, o startuolius jos kuria dar rečiau – Inovacijų agentūros duomenimis, moterys vadovauja vos 14 proc. Lietuvoje veikiančių startuolių. Skirtumus lemia ne vien motyvacija ar įgūdžiai – dažnai jie kyla iš gilesnių, aplinkos nulemtų veiksnių. Kaip &
Jau šį savaitgalį Tauragė taps ralio centru! Čia vyks Lietuvos automobilių ralio sprinto čempionato (LARSČ) ir Lietuvos Extreme ralio čempionato (LXRČ) trečiasis etapas „Rally Tauragė 2025“. Dėl vyksiančio ralio liepos 5 d. bus uždaryta: 7.00–22.00 val. Vytauto g. atkarpa nuo „Tauragė Hotel“ iki
Tuo įsitikinusi iš Upynos kilusi ryškaus sopraninio balso savininkė Sandra Lebrikaitė, kurios kelias į didžiausias pasaulio scenas prasidėjo nuo giedojimo gimtojo miestelio bažnyčioje ir nuvedė iki „Dainų dainelės“, o nuo jos – iki operos scenų Europoje, Amerikoje, Azijoje ir netgi Afrikoje. Tokia – kupin
Birželio 30 d. Tauragės Birutės Baltrušaitytės viešosios bibliotekos kiemelyje įvyko jautrus ir prasmingas renginys – fotografijų parodos „Mano akims reikia tavo akių“ atidarymas ir diskusija apie vaikų globą. Šis vakaras tapo emocingu susitikimu, kuriame atskleistos vaikų ir jų globėjų istorijos, išgyv
Nuo liepos 1 d. pradedama aplinkosaugos akcija „Poilsiauk atsakingai“, kuri tęsis iki pat vasaros pabaigos, rugpjūčio 31 d. Gyventojams primenama, kad ilsėdamiesi gamtoje saugotų vandens telkinius, pakrantes, miškus ir atsakingai elgtųsi saugomose teritorijose. Mėgaujantis poilsiu ir pramogomis gamtoje, svarbu būti
Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas informuoja apie pastarąją parą užregistruotus svarbiausius įvykius. Sveikatos sutrikdymasBirželio 30 d. apie 22.30 val. Tauragės r., Dauglaukio k., kieme, kilus konfliktui, neblaivus (3,20 prom.) vyras, gimęs 1965 m., sukėlė fizinį skausmą neblaiviai (1,73 prom.) moteriai, gimusiai 1990 m. Įt
Policijos pareigūnai, užtikrindami eismo saugumą ir mažindami eismo įvykių skaičių, liepos mėnesį Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato aptarnaujamojoje teritorijoje vykdys prevencines priemones. Liepos 3-5 d. ir liepos 20-22 d. vyks elektrinių mikrojudrumo priemonių, dviračių, elektrinių mopedų, vairuotojų kontrolė. Liepos 7-10 d
Tauragės rajono savivaldybė informuoja, kad birželio 19 d. atlikus maudyklų vandens kokybės tyrimus, nustatyta, jog visuose tirtuose rajono vandens telkiniuose vandens kokybė atitinka higienos normos HN 92:2018 reikalavimus – maudytis galima. Tyrimai buvo atlikti šiose vietose: Jūros upės maudykla Balskų tvenkinys Keramikos
Klaipėdos apygardos teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje 18-metis pripažintas kaltu dėl pasikėsinimo atimti gyvybę mažametei mergaitei bei fizinio smurto prieš kitą nepilnametę. Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Klaipėdos apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras, tyrimą atliko Taur