Tauragės žinios logotipas
Nepriklausomybės atkūrimo dienai – tautinės virtuvės patiekalai jaukiai vakarienei

Nepriklausomybės atkūrimo dienai – tautinės virtuvės patiekalai jaukiai vakarienei

Lietuvos valstybinės šventės – puiki proga prisiminti nuo seno pamėgtus tautinės virtuvės patiekalus. Juk kiekvieno Lietuvos regiono virtuvė yra savaip išskirtinė ir unikali, o tradiciniai lietuviški patiekalai neapsiriboja vien cepelinais, kugeliu ar vėdarais. Galima pasigaminti ir įvairiausių virtinių, mėsos patiekalų, mišrainių ar paprasčiausių bulvių su kastiniu. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad tradiciniams lietuviškiems ingredientams, vietos ūkininkų užaugintai produkcijai pirkėjai visuomet teikia pirmenybę.

Skirtingi regionai – skirtingi patiekalai

„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad be jokios abejonės – vienas pagrindiniu kiekvienos šventės akcentų tampa skanus maistas. O sukant galvą, ką pasigaminti šventinei Nepriklausomybės atkūrimo dienos vakarienei, galima atsigręžti į pačius įvairiausius tautinės virtuvės arba nuo seno Lietuvoje pamėgtus patiekalus ir jų receptus.

„Skirtingose Lietuvos regionuose vyrauja skirtingi patiekalai. Pavyzdžiui, Žemaitijoje dažniausiai buvo valgoma žuvis, košės, tradicinis kastinys, mėgstama šiupininė sriuba. Aukštaitijos gyventojai dažniausiai ruošdavo blynus, ragaišius, skrylius, Dzūkijoje, žinoma, vyravo patiekalai su grybais, bulvėmis ar grikiais, Suvalkijoje buvo valgoma daugiau rūkytos mėsos, itin mėgstami didžkukuliai ir vėdarai“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Persistengti nebūtina

Pasak „Iki“ atstovės, tautinės virtuvės atspindį sukurti nesunku ir nepraleidžiant ilgų valandų virtuvėje. Tai padaryti galime ant stalo serviruodami bent mažus lietuviškus gastronomijos akcentus. Tam puikiai tiks virtos bulvės su kastiniu ir kepintomis kanapėmis, juoda duona su grybų užtepėle, o desertui – saldus varškės sūris arba švieži agurkai, kuriuos pagardinti galite medumi.

Pasak V. Juodkazienės, lietuviška juoda ruginė duona gali būti priskirta prie produktų, kuriais tautiečiai turi didžiuotis, mat ji turi neatmenamas tradicijas ir ypatingą skonį, taip pat ir išskirtiniai yra ir mūsų krašto varškės sūriai.

„Varškės sūrių Lietuvoje turime pačių įvairiausių: ir saldžių, ir sūrių, ir rūkytų – juos galime kepti, valgyti vienus ar naudoti kaip vieną iš ingredientų kituose patiekaluose. Tai absoliučiai unikalus maisto produktas. Varškės sūriais galima gardinti sumuštinius, salotas, varškės sūrį – paprieskoniavus mėgstamais prieskoniais, tokiais kaip rūkyta paprika, druska, pipirai ar kitomis prieskoninės žolelės galima kepti orkaitėje, kepsninėje ar keptuvėje, valgyti su duona, daržovėmis ar netgi dėti į šiuo metu madingus kruopų ir daržovių dubenėlius“, – teigia V. Juodkazienė.

„Iki“ atstovė lietuviškos virtuvės patiekalų siūlo pasigaminti ir namuose bei dalijasi net trimis nepaprasto skonio receptais.

Virtiniai su spirgučių įdaru

Jums reikės:

• 500 g miltų

• 200 ml vandens

• žiupsnelio druskos

• 2 v. š. sėlenų

Įdarui:

• 250 g rūkytų lašinių

• 2 didelių svogūnų

• 1 kiaušinio trynio

• 2 g šviežių petražolių

• žiupsnelio druskos

• žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Gaminame:

Į dubenį suberkite miltus, supilkite vandenį, įberkite druskos bei sėlenų ir rankomis išminkykite tešlą. Minkykite, kol tešla taps vientisa ir nelipni. Jei tešla limpa ir sunkiai minkosi, įberkite dar šiek tiek miltų. Lašinukus ir svogūnus supjaustykite smulkiais kubeliais, petražoles susmulkinkite. Į dubenį sudėkite visus įdarui skirtus ingredientus ir išmaišykite. Iš tešlos suformuokite teniso kamuoliuko dydžio rutuliukus ir kiekvieną jų suplokite iki plono apvalaus blynelio. Ant suformuotų skrituliukų dėkite po šaukštą įdaro, tuomet užspauskite tešlos kraštus ir užraitykite juos. Paruoštus virtinius sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį. Kai jie iškils į vandens paviršių, virkite dar apie penketą minučių. Patiekite su grietine.

Netikras zuikis šoninės apvalkale

Jums reikės:

• 700 g maltos jautienos (arba jautienos ir kiaulienos mišinio)

• 80 g batono

• 150 ml pieno

• 100 ml vandens

• 100 g svogūnų

• 2 skiltelių česnako

• 2 v. š. smulkintų petražolių

• 1 kiaušinio

• ½ a. š. maltų saldžiųjų paprikų

• 1 a. š. druskos

• ½ a. š. maltų juodųjų pipirų

• 200 g šoninės

Gaminame:

Batoną supjaustykite nedideliais kubeliais, suberkite į didelį dubenį ir užpilkite pienu. Kai batonas išbrinks, pieną nupilkite ir į tą patį dubenį sudėkite maltą mėsą, įmuškite kiaušinį, supilkite vandenį, suberkite susmulkintus svogūnus bei česnakus, maltas saldžiąsias paprikas, druską, pipirus bei petražoles ir viską gerai išmaišykite. Jei gauta masė bus labai tiršta, įpilkite dar šlakelį vandens. Šoninę supjaustykite plonais griežinėliais ir padenkite jais gilią stačiakampio formos kepimo skardą. Ant šoninės tolygiai išklokite paruoštą maltos mėsos mišinį, tuomet pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C, ir kepkite apie 1 valandą. Jei prie mėsos susikaups riebalų, juos nupilkite, tuomet perkelkite netikrą zuikį ant kepimo popieriaus taip, kad šoninė būtų viršuje, su visu popieriumi grąžinkite mėsą atgal į skardą ir kepkite orkaitėje dar 10 minučių, kol šoninė apskrus ir taps traški.

„Šiuškės“

Jums reikės:

• 500 g šviežių bulvių

• 1 kiaušinio

• 110 g miltų

• 30 g sviesto

• 80 g grietinės

• žiupsnelio druskos

• žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Gaminame:

Bulves su lupenomis išvirkite pasūdytame vandenyje. Dar karštas bulves sutrinkite elektriniu trintuvu ir palaukite, kol atvės. Tuomet įmuškite kiaušinius, suberkite prieskonius, viską išmaišykite, po to suberkite miltus ir išminkykite tešlą. Ant gausiai miltais apibarstyto stalo iš tešlos suformuokite apie 1 cm pločio virveles ir supjaustykite jas 1 cm ilgio gabalėliais. Išdėliokite šiuškes ant miltuotos kepimo skardos ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C, maždaug 25 min. Praėjus 15 minučių, gabalėlius apverskite. Iškepusias šiuškes perkelkite į karščiui atsparų indą, paviršių padenkite sviestu bei grietine ir kepkite orkaitėje dar 10 min. Skanaus!

karsto oro gruzdintuve

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimuose pagerbta Tauragės ligoninės gydytoja Vitalija Cholomskienė

Gegužės 8 d., Kauno Nacionaliniame dramos teatre įvyko iškilminga Sveikatos apsaugos ministerijos organizuota Nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimų ceremonija. Renginys subūrė šalies medicinos bendruomenę pagerbti ilgamečius profesionalus, kurių atsidavimas ir darbštumas palieka neišdildomą pėdsaką Lietuvos sveikato

Atvejo vadybos modelis psichosocialinę negalią turintiems asmenims: metiniai rezultatai ir patirtys

Gegužės 7d. Tauragės rajono savivaldybėje vyko Tauragės ir Marijampolės regionų atvejo vadybininkų renginys „Atvejo vadybos metodo organizavimo metinių rezultatų apžvalga. Pirmųjų metų patirtys“, sutelkęs gausų dalyvių būrį iš įvairių šalies savivaldybių. Renginio metu dalyviai dalijosi patirtimis, iššūkiais

Startuoja pavasarinė „Maisto banko“ akcija: pagalbos reikia 620 tūkst. žmonių

Jau 38-ąjį kartą visoje Lietuvoje rengiama „Maisto banko“ akcija parduotuvėse  prasideda šį penktadienį nuo 15 val. ir tęsis šeštadienį nuo 10 iki 19 val. Šiemet ji vyks 438 prekybos vietose, 78 miestuose ir miesteliuose, o paramą rinks ne tik iniciatyvos organizatorius „Maisto bankas“, bet i

Prieš teismą stos nužudymu kaltinamas tauragiškis

Kauno apygardos prokuratūros prokuroras surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo ir nužudymo pareikšti 36-erių Tauragės gyventojui. Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Kauno apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo perseki

Dėl nepalankių oro sąlygų yra galimybė pratęsti šildymo tiekimą

UAB Tauragės šilumos tinklai informuoja, kad nors šildymo sezonas oficialiai pasibaigė, esant nepalankioms oro sąlygoms (žemai oro temperatūrai, drėgmei ar komforto stokai), yra galimybė laikinai pratęsti šildymo tiekimą. Ką daryti, norint pratęsti šildymą?1. Prašymas administratoriui, surinkus gyventojų sutikimą

Knygą apie Putiną parašęs prancūzas Michel Eltchaninoff: Norėjau kuo greičiau perduoti žinią vakariečiams, kad Putinas nėra pokštas, ne tik įvaizdis

Vilniuje gegužės 21-22 dienomis vyksiančioje tarptautinėje Sacharovo konferencijoje pranešimą skaitysiantis filosofas iš Prancūzijos Michel Eltchaninoff sako: „Putinas įsitikinęs, kad Rusija yra imperija. Jis pats sakė, kad imperijos sienos „kvėpuoja“ – tai reiškia, kad jas galima keisti, galima „ž

Pavasarinė alergija kamuoja trečdalį gyventojų, tačiau gydosi ne visi – kuo tai gresia?

Kiekvieną pavasarį pradėjus žydėti medžiams ir augalams, žiedadulkių koncentracija ore ženkliai išauga, sukeldama alergines reakcijas jautriems asmenims. Ši problema kamuoja nemenką šalies gyventojų dalį – kone trečdalis jų (30 proc.) kasmet patiria įvairaus intensyvumo alerginius simptomus, rodo „Lietuvos draudimo"

Varžybos, kurių metu dalyviai leisis į įspūdingą, beveik 400 kilometrų maršrutą po Tauragės kraštą

Prie mikrofono - Rimgaudas Gruzdys, vienas organizatorių ir VšĮ „APK Motorsport“ direktorius. Kalbamės apie unikalų renginį Tauragėje – „Asfalto ir purvo nuotykis: Tauragės pavasaris 2025“. Kalbino Arūnas Graželiūnas. https://open.spotify.com/episode/0PxOiEnxRJUYIYBxicrjED  Gegužės 10 dieną, še&sca

Pokalbis su dailininke Areta Didžioniene. Apie drąsą pradėti kurti

Kalbamės su Tauragės kultrūos centro dailininke, edukatore Areta Didžioniene. Pokalbis sukosi apie... meną – tokį neaprėpiamą, tokį begalinį, įvairų ir nenuspėjamą.  https://open.spotify.com/episode/4OUP3Ies07Z29SJDn9Pen4 Kalbino Arūnas Graželiūnas. Tauragės kultūros centro nuotr.

Dovydas Pancerovas: didžiausia dovana, kai skaitytojas pagauna mano žaidimo taisykles

Penktadienį, Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje žurnalistas ir knygų autorius Dovydas Pancerovas pristatė savo knygą  „Pragaro vartai“.Prieš susitikimą bibliotekoje Dovydas Pancerovas apsilankė Tauragės radijo studijoje. Kalbėjomės apie romaną „Pragaro vartai“

Tauragėje demaskuoti narkotinių medžiagų platintojai ir pirkėjai

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai sėkmingai demaskavo narkotinių medžiagų platintojus bei pirkėjus. Kratų metu pareigūnai aptiko ir paėmė narkotinių bei psichotropinių medžiagų, taip pat grynųjų pinigų, įtariama, gautų iš nusikalstamos veikos. Balandžio 30 d. apie 17.40 val. Tauragėje, Bernotiškės gatvė

Tauragės rajono savivaldybėi suteiktas Europos Sąjungos Klimato neutralumo misijos (EU Mission Label) ženklas

Tauragės rajono savivaldybė žengia dar vieną svarbų žingsnį siekiant klimato neutralumo – mūsų savivaldybei suteiktas Europos Sąjungos Klimato neutralumo misijos (EU Mission Label) ženklas. Šis įvertinimas patvirtina ambicingus klimato veiksmų planus ir atveria naujas galimybes investicijoms bei tarptautiniam bendradarbiavimui. Taura