Tauragės žinios logotipas
Tolimųjų Rytų auksas – kombučia: kuo ypatingas šis gėrimas ir kodėl verta jo paragauti

Tolimųjų Rytų auksas – kombučia: kuo ypatingas šis gėrimas ir kodėl verta jo paragauti

Rinkdamiesi gėrimus ieškote naujų skonių, kvapų ir spalvų – išbandykite gaivią ir sveikesnę nei įprastiniai limonadai kombučią. Žinoma, jeigu norite jos pasiruošti namuose, pravartu žinote kelias taisykles bei subtilybes, o tam, kad šis gėrimas nustebintų nepaprastu skoniu, prireiks net kelių savaičių. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad kombučią pirkėjai jau pamėgo ir jos pardavimai nuosekliai didėja.

Vertinama tūkstančius metų

„Lietuviai eina koja kojon su populiariomis pasaulinėmis tendencijomis, drąsiai išbando naujus skonius, domisi ir sveikesnėmis maisto ar gėrimų alternatyvomis, o viena tokių – fermentuotos arbatos gėrimas kombučia. Esame paruošę savo pirkėjams platų kombučios pasirinkimą ir analizuodami duomenis matome, kad ji dažnai atsiranda pirkinių krepšeliuose. Vien 2021 m., palyginti su 2020 m., kombučios pardavimai išaugo 50 proc. Mėgstamiausias pirkėjų pasirinkimas – tradicinio skonio kombučia. Toliau rikiuojasi vyšnių skonio ir melisa praturtinti gėrimai“, – teigia V. Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad kombučia – tai fermentuota saldi arbata, gaminama pasitelkiant gerąsias bakterijas ir mieles. Manoma, kad šis gėrimas prieš daugiau nei 2000 metų atsirado Tolimuosiuose Rytuose. Iš pradžių – Kinijoje, Japonijoje, vėliau per Rusiją paplito po visą pasaulį. Dėl savo ypatingų savybių ši arbata dar vadinama gyvybės eliksyru, nes, sakoma, vienas gydytojas kombučia išgydė sunkiai sirgusį Japonijos imperatorių. Tikėti tuo ar ne, kiekvieno pasirinkimas, tačiau apie šio gėrimo išskirtinį skonį ir teikiamas naudas kalbos netyla iki šiol.

„Kombučios gamybai reikalingas vienas ypatingas ingredientas – vadinamasis arbatos ar Tibeto grybas. Visus kitus ingredientus, tikėtina, nesunkiai rasite savo virtuvėje – arbatžoles, cukrų, vandenį, stiklainį, medvilninę skiautelę. Beje, pasigaminti naminei kombučiai prireiks ir kantrybės, nes fermentacija paprastai trunka nuo 7 iki 21 dienos. Vis tik tai nėra vien paprasta naminio limonado gamyba. Įsitraukusieji į gamybos procesą pastebi, kad tai unikali patirtis, nes kiekvienąkart gaunama vis kitokio skonio, kitokios fermentacijos, kitokios brandos kombučia“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Sveikas pakaitalas

Kombučia ne tik skani, bet ir dėl savo išskirtinės sudėties yra puikus pakaitalas daug cukraus turintiems gaiviesiems gėrimams. Pasak „Iki“ ekspertės, kombučia pasižymi daugybe organizmui naudingų savybių: jos sudėtyje gausu probiotikų, kurie gerina virškinimą, taip pat ji yra vitaminų B ir C šaltinis. Kombučia pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, gerina virškinimo procesus, dėl antioksidacinių savybių stiprina imunitetą, padeda kovoti su virusais. Kaip teigia „Iki“ ekspertė, kombučia gardinti galima pačiais įvairiausiais priedais: uogomis, vaisiais, uogienėmis, tyrėmis, net laukų gėlėmis ar prieskoniniais augalais.

„Norėdami, kad kombučia įgautų aštresnio skonio gaminant šį arbatos gėrimą įmeskite kelis gvazdikėlius ar cinamono lazdelę, tradicinio skonio kombučą skanu pagardinti obuolių sultimis bei tarkuotu imbieru. Jeigu mėgstate saldžiau – rinkitės vyšnių ar kitų uogų bei vaisių sirupus“, – sako ekspertė ir dalijasi receptais, kuriais vadovaujantis namuose pasigaminsite šio nepaprasto skonio gėrimo.

Kombučios grybas

Jums reikės:

• 200 ml pirktinės kombučios

• 900 ml vandens

• 60 g cukraus

• 2 v. š. juodosios arbatos

Gaminame:

Juodosios arbatos grūdelius užpilkite verdančiu vandeniu. Palaukite, kol vanduo patamsės ir išimkite į dugną nusėdusias arbatžoles. Skystį sumaišykite su cukrumi ir atvėsinkite iki kambario temperatūros. Tuomet supilkite pirktinę kombučią, indą uždenkite popieriniu rankšluosčiu ir padėkite jį tamsiausiame virtuvės kampe. Grybas turėtų užaugti per kiek daugiau nei 10 dienų. Perkelkite grybą į jums patogų indą ir, svarbiausia, jį laikykite vėsiai.

Naminė kombučia

Jums reikės:

• 3 l karšto vandens

• 2 v. š. juodosios arbatos

• 50 g cukraus

• 1 kombučios grybo

• 400 ml senosios kombučios

• mėgstamų pagardų skoniui suteikti

Gaminame:

Paruošimo procesas ilgas ir reikalaujantis daug kantrybės. Suskirstyti jį galima į du etapus: pirmasis fermentavimas ir antrasis fermentavimas. Pirmasis fermentavimas trunka apie 12 dienų. 1-oji diena: juodąją arbatą užpilkite verdančiu vandeniu, suberkite cukrų ir palikite per naktį, kad pritrauktų. 2–8 dienos: arbatos tirščius pašalinkite. Į skystį atsargiai įdėkite grybą ir supilkite senąją kombučią. Indą uždenkite švariu rankšluostėliu, gerai prispauskite ir laikykite tamsioje vietoje 7 dienas. 9–10 dienos: kai arbatoje atsiras burbuliukų ir bus jaučiamas labai silpnas obuolių acto kvapas, grybą išimkite ir dėkite atgal į tamsią ir vėsią vietą. 11–13 dienos: pradėkite antrąjį fermentavimo etapą. Jis svarbus tada, jei norite, kad jūsų kombučia įgautų kitokių skonių, taptų unikali, primintų laukų gėles ar karštas vasaros dienas – viskas priklauso nuo jūsų. Antrasis fermentavimo etapas užtruks 2–3 dienas. Čia tereiks į kombučią įdėti norimų ingredientų ir palaukti, kol jie kombučią prisotins savo skoniais.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimuose pagerbta Tauragės ligoninės gydytoja Vitalija Cholomskienė

Gegužės 8 d., Kauno Nacionaliniame dramos teatre įvyko iškilminga Sveikatos apsaugos ministerijos organizuota Nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimų ceremonija. Renginys subūrė šalies medicinos bendruomenę pagerbti ilgamečius profesionalus, kurių atsidavimas ir darbštumas palieka neišdildomą pėdsaką Lietuvos sveikato

Atvejo vadybos modelis psichosocialinę negalią turintiems asmenims: metiniai rezultatai ir patirtys

Gegužės 7d. Tauragės rajono savivaldybėje vyko Tauragės ir Marijampolės regionų atvejo vadybininkų renginys „Atvejo vadybos metodo organizavimo metinių rezultatų apžvalga. Pirmųjų metų patirtys“, sutelkęs gausų dalyvių būrį iš įvairių šalies savivaldybių. Renginio metu dalyviai dalijosi patirtimis, iššūkiais

Startuoja pavasarinė „Maisto banko“ akcija: pagalbos reikia 620 tūkst. žmonių

Jau 38-ąjį kartą visoje Lietuvoje rengiama „Maisto banko“ akcija parduotuvėse  prasideda šį penktadienį nuo 15 val. ir tęsis šeštadienį nuo 10 iki 19 val. Šiemet ji vyks 438 prekybos vietose, 78 miestuose ir miesteliuose, o paramą rinks ne tik iniciatyvos organizatorius „Maisto bankas“, bet i

Prieš teismą stos nužudymu kaltinamas tauragiškis

Kauno apygardos prokuratūros prokuroras surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo ir nužudymo pareikšti 36-erių Tauragės gyventojui. Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Kauno apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo perseki

Dėl nepalankių oro sąlygų yra galimybė pratęsti šildymo tiekimą

UAB Tauragės šilumos tinklai informuoja, kad nors šildymo sezonas oficialiai pasibaigė, esant nepalankioms oro sąlygoms (žemai oro temperatūrai, drėgmei ar komforto stokai), yra galimybė laikinai pratęsti šildymo tiekimą. Ką daryti, norint pratęsti šildymą?1. Prašymas administratoriui, surinkus gyventojų sutikimą

Knygą apie Putiną parašęs prancūzas Michel Eltchaninoff: Norėjau kuo greičiau perduoti žinią vakariečiams, kad Putinas nėra pokštas, ne tik įvaizdis

Vilniuje gegužės 21-22 dienomis vyksiančioje tarptautinėje Sacharovo konferencijoje pranešimą skaitysiantis filosofas iš Prancūzijos Michel Eltchaninoff sako: „Putinas įsitikinęs, kad Rusija yra imperija. Jis pats sakė, kad imperijos sienos „kvėpuoja“ – tai reiškia, kad jas galima keisti, galima „ž

Pavasarinė alergija kamuoja trečdalį gyventojų, tačiau gydosi ne visi – kuo tai gresia?

Kiekvieną pavasarį pradėjus žydėti medžiams ir augalams, žiedadulkių koncentracija ore ženkliai išauga, sukeldama alergines reakcijas jautriems asmenims. Ši problema kamuoja nemenką šalies gyventojų dalį – kone trečdalis jų (30 proc.) kasmet patiria įvairaus intensyvumo alerginius simptomus, rodo „Lietuvos draudimo"

Varžybos, kurių metu dalyviai leisis į įspūdingą, beveik 400 kilometrų maršrutą po Tauragės kraštą

Prie mikrofono - Rimgaudas Gruzdys, vienas organizatorių ir VšĮ „APK Motorsport“ direktorius. Kalbamės apie unikalų renginį Tauragėje – „Asfalto ir purvo nuotykis: Tauragės pavasaris 2025“. Kalbino Arūnas Graželiūnas. https://open.spotify.com/episode/0PxOiEnxRJUYIYBxicrjED  Gegužės 10 dieną, še&sca

Pokalbis su dailininke Areta Didžioniene. Apie drąsą pradėti kurti

Kalbamės su Tauragės kultrūos centro dailininke, edukatore Areta Didžioniene. Pokalbis sukosi apie... meną – tokį neaprėpiamą, tokį begalinį, įvairų ir nenuspėjamą.  https://open.spotify.com/episode/4OUP3Ies07Z29SJDn9Pen4 Kalbino Arūnas Graželiūnas. Tauragės kultūros centro nuotr.

Dovydas Pancerovas: didžiausia dovana, kai skaitytojas pagauna mano žaidimo taisykles

Penktadienį, Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje žurnalistas ir knygų autorius Dovydas Pancerovas pristatė savo knygą  „Pragaro vartai“.Prieš susitikimą bibliotekoje Dovydas Pancerovas apsilankė Tauragės radijo studijoje. Kalbėjomės apie romaną „Pragaro vartai“

Tauragėje demaskuoti narkotinių medžiagų platintojai ir pirkėjai

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai sėkmingai demaskavo narkotinių medžiagų platintojus bei pirkėjus. Kratų metu pareigūnai aptiko ir paėmė narkotinių bei psichotropinių medžiagų, taip pat grynųjų pinigų, įtariama, gautų iš nusikalstamos veikos. Balandžio 30 d. apie 17.40 val. Tauragėje, Bernotiškės gatvė

Tauragės rajono savivaldybėi suteiktas Europos Sąjungos Klimato neutralumo misijos (EU Mission Label) ženklas

Tauragės rajono savivaldybė žengia dar vieną svarbų žingsnį siekiant klimato neutralumo – mūsų savivaldybei suteiktas Europos Sąjungos Klimato neutralumo misijos (EU Mission Label) ženklas. Šis įvertinimas patvirtina ambicingus klimato veiksmų planus ir atveria naujas galimybes investicijoms bei tarptautiniam bendradarbiavimui. Taura