Tauragės žinios logotipas
Desertai, kurie patiks ir sveikuoliams: šokoladą derinkite net su daržovėmis

Desertai, kurie patiks ir sveikuoliams: šokoladą derinkite net su daržovėmis

Būdų pasilepinti yra daugybė. Vienas jų – pasimėgauti burnoje tirpstančiu saldumyno gabalėliu, tačiau turbūt kiekvienas pažįstame bent vieną žmogų, kuris nevalgo tam tikrų maisto produktų ar jo sudedamųjų dalių, pavyzdžiui laktozės, glitimo, cukraus. Visgi, šiandien jie turi platų, kiekvienam tinkamų produktų pasirinkimą: pradedant alternatyvomis mėsai ir baigiant sveikuoliškais desertais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuviai domisi maistu ir jo tendencijomis, o dėmesys sveikesniems desertams auga.

„Net ir laikantis sveikos gyvensenos principų saldumynų iš savo raciono išbraukti nebūtina. Šiuo metu yra galybė alternatyvų, kurios konditerijos gaminius paverčia sveikesniais. Būtent dėl šios priežasties mūsų tinklo desertų asortimente siūlome įvairių gardėsių: vieni tiks tiems, kurie netoleruoja laktozės ar glitimo, kiti – nevartojantiems cukraus ar vengiantiems dirbtinių dažiklių, galiausiai, desertą išsirinks net ir tie žmonės, kurie atsisakė bet kokio gyvulinės kilmės maisto“, – teigia V. Budrienė.

Į ką atkreipti dėmesį

„Iki“ konditerijos skyriuje dirbantis Thierry Lauvray, sako, kad prieš įsigydami bet kokį konditerijos gaminį pasidomėkite jo sudėtimi – paskaitykite konditerijos skyriuje esančius sudėčių katalogus ar pasiteiraukite apie gaminio sudėtį skyriaus darbuotojų. Rinkitės kepinius, kurių biskvitai kepami tradiciniu būdu, be papildomų medžiagų, skirtų greitesniam biskvito paruošimui. Verta atkreipti dėmesį ir į gaminiuose naudojamų saldiklių sąrašą. Jeigu renkatės konditerinius gaminius ir norite kuo natūralesnio saldumo – rinkitės tuos, kurie saldinti natūraliu bičių medumi ar vaisių ir uogų tyrėmis. Pavyzdžiui, palyginus medaus ir cukraus sudėties etiketes, matysite, kad medus turi mažiau kalorijų, angliavandenių, daugiau baltymų, skaidulų, vitamino B6, magnio, taip pat cinko ir natrio, kurio cukruje visai nėra.

„Dažnai masinėje gamyboje naudojamas medus būna skiestas vandeniu bei įvairiomis pridėtinėmis medžiagomis, tad jei norite kuo natūralesnio gardėsio – venkite produktų, kurių sudėtyje rasite medų su priedais. Rinkdamiesi duonos gaminius atkreipkite dėmesį, kad cukraus būtų kuo mažiau arba jo visai nebūtų. Taip pat dėmesį atkreipkite į perkamų konditerijos gaminių įdarus ir pertepimus, kurie ne visuomet matomi plika akimi. Ko gero, nieko nėra skaniau nei iš šviežių ingredientų paruoštas įdaras“, – pataria „Iki“ atstovas.

Į desertus ir daržovės

T. Lauvray sako, kad sveikus desertus lengvai galima pasigaminti ir namuose. Cukrų keisti agavų ar klevų sirupais, natūraliu medumi. Jeigu norite dar sveikiau, ekspertas teigia, kad saldėsiams pagardinti puikiai tinka džiovinti vaisiai ar uogos: datulės, abrikosai. Be to, pasak jo, pačius įvairiausius desertus galima praturtinti ne tik šviežiais ar džiovintais vaisiais, riešutais ar sėklomis, bet ir daržovėmis.

„Daugelis daržovių yra natūraliai saldaus skonio, todėl puikiai tinka ir desertų gamyboje. Ar esate ragavę morkų pyrago? Šis desertas ne tik skanus, bet ir palankesnis tiems, kurie stengiasi valgyti sveikiau, tačiau itin mėgsta saldumynus. Desertams puikiai tinka ir moliūgai, saldžiosios bulvės, o, pavyzdžiui, avokadai, burokėliai, cukinijos puikiai dera su šokoladu“, – teigia „Iki“ atstovas ir siūlo net 3 skirtingus sveikų šokoladainių receptus.

Klampiai skanus šokoladainis su burokėliais

Jums reikės:

• 230 g virtų burokėlių

• 225 g sviesto

• 230 g juodojo šokolado

• 175 g visagrūdžių kvietinių miltų

• 1½ a. š. kepimo miltelių

• ¼ a. š. druskos

• 4 kiaušinių

• 1 a. š. vanilės ekstrakto

• 170 g nerafinuoto rudojo cukraus

Gaminame:

Burokėlius supjaustykite, suberkite į maisto smulkintuvą ir susmulkinkite iki tirštos tyrės. Puode ištirpinkite sviestą, suberkite juodojo šokolado gabalėlius ir, nuolat maišydami, virkite ant nedidelės kaitros, kol masė taps vientisa ir glotni. Miltus sumaišykite su druska bei kepimo milteliais. Švariame dideliame inde elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius, tuomet suberkite cukrų, supilkite vanilės ekstraktą ir plakite, kol masė taps lengva ir puri. Į išplaktą kiaušinių masę sudėkite burokėlių tyrę, supilkite tirpintą šokoladą ir vėl išplakite. Galiausiai į masę suberkite miltus ir dar kartą viską išmaišykite. Šokoladainių tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, medine mentele išlyginkite paviršių ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 25–30 minučių, 180 °C temperatūroje. Iškepusį šokoladainį ištraukite iš orkaitės, palaukite, kol pravės, tuomet supjaustykite ir patiekite šiltą, kambario temperatūros arba atšaldytą šaldytuve.

Šokoladinis pyragas su cukinijomis

Jums reikės:

• 280 g cukinijų

• 1 kiaušinio

• 100 ml lydyto kokosų aliejaus

• 120 ml klevų sirupo

• 1 a. š. vanilės ekstrakto

• 60 g kakavos

• 1,5 a. š. kepimo miltelių

• ½ a. š. druskos

• 120 g speltų miltų

Gaminame:

Cukinijas nuplaukite, nulupkite ir sutarkuokite burokine tarka. Tarkius sudėkite į koštuvą ir palikite nuvarvėti. Į didelį dubenį įmuškite kiaušinį ir, nuolat maišydami, supilkite aliejų, klevų sirupą bei vanilės ekstraktą. Tuomet suberkite kakavą, kepimo miltelius bei druską ir viską išmaišykite iki vientisos masės. Cukinijas išgręžkite ir taip pat sudėkite į dubenį, tuomet suberkite miltus ir išmaišykite. Šokoladainių tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, medine mentele išlyginkite paviršių ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 25–30 minučių, 190 °C temperatūroje. Iškepusį desertą ištraukite iš orkaitės ir palikite kambario temperatūroje maždaug valandai – kol atvės. Pjaustykite ir skanaukite!

Kokosinis šokoladainis

Jums reikės:

• 175 g juodojo šokolado

• 50 g kokosų aliejaus

• 3 kiaušinių

• 15 ml pieno

• 100–175 g kokosų cukraus

• 90 g migdolų miltų

• 30 g kakavos miltelių

• žiupsnelio druskos

Gaminame:

Virš verdančio vandens garų ištirpinkite 125 g juodojo šokolado, sumaišyto su kokosų aliejumi. Į atskirą dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite kokosų cukrų ir išplakite elektriniu plaktuvu iki šviesios purios masės – dubens turinys turėtų patrigubėti. Sumažinkite plaktuvo greitį ir beplakdami supilkite į kiaušinius šokolado bei aliejaus mišinį. Tuomet sijodami per sietelį suberkite miltus bei kakavą, įberkite druskos ir atsargiai, kad nesusprogdintumėte susidariusių oro burbuliukų, išmaišykite. Šokoladainių tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, medine mentele išlyginkite paviršių ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 18–20 minučių, 180 °C temperatūroje. Tuomet virš verdančio vandens garų ištirpinkite likusį šokoladą, sumaišytą su pienu, užliekite jį ant iškepusio šokoladainio paviršiaus ir palaikykite šaldytuve bent 15 minučių. Skanaus!

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Kelionės už eurą per mėnesį – iššūkis savivaldybių biudžetams 

2020 metais pirmosios  Lietuvoje į funkcinę zoną „Tauragė+“ susijungusios Tauragės, Jurbarko, Šilalės ir Pagėgių savivaldybėms iš Europos Sąjungos paramos lėšų gavo 18,8 mln. eurų. Nemaža dalis šių pinigų buvo atseikėta mobilaus judumo sistemai sukurti, kuri turėjo sudaryti ekonomiškai silpno regi

Gedimino g. pradėtas eismo reguliavimas šviesoforais

Tauragėje, Gedimino g., prie įvažiavimo į aplinkkelį esantys šviesoforai jau veikia! Siekiant optimaliai sureguliuoti šviesoforų veikimo laikus ir trukmę, šiuo metu stebimas automobilių srautas. Atsiprašome už galimus laikinus nepatogumus ir gyventojų prašome supratingumo bei kantrybės. Taip pat Tauragės rajono

Profilaktinė patikra vasarą – mažiau rūpesčių rudenį

Mažiau virusų, streso ir mažesnės eilės pas gydytojus – štai kodėl vidurvasarį puikus laikas atlikti profilaktinius vaikų sveikatos patikrinimus. Ši kasmetinė procedūra yra būtina ne tik tam, kad vaikas ar paauglys galėtų lankyti ugdymo įstaigą: lopšelį-darželį, darželį, mokyklą. Mokinio sveikatos pažymėjimo reikia ir pla

Kai orai nedžiugina, ūpą pakels skanus maistas: 4 greitos ir pigios idėjos tiems, kas dievina sūrį

Pasakyti „ne“ sūriui – tikrai sunki užduotis. Rytą pradedame su riekele jo ant duonos, priešpiečiams valgome salotas su mocarela, užkandžiaujame kietuoju ir gurmaniškais pelėsiniais, jis palaimingai tįsta ant picos ar su makaronais... Daugeliui vieni skaniausių patiekalų yra būtent su sūriu, todėl jis paprastai yra b

Paaiškėjo 2025 m. valstybinių brandos egzaminų rezultatai: Tauragės mokinių pasiekimai – džiuginantys

2025 m. valstybinių brandos egzaminų rezultatai atskleidžia, kad Tauragės rajono abiturientai pasiekė išties puikių rezultatų. Šiemet jie ne tik gerai pasirodė daugelyje dalykų, bet ir surinko nemažai aukščiausių – 100 balų – įvertinimų.   100 balų įvertinimus pelnė mūsų rajono abiturientai įvairiuose egzaminu

Kodėl vaikui svarbus kokybiškas miegas?

Manoma, kad suaugusiam žmogui reikia 7-9 valandų miego. Tačiau vaiko ar paauglio organizmas reiklesnis ir miego jam gali reikėti gerokai daugiau. Kodėl augančiam ir bręstančiam organizmui svarbus kokybiškas miegas ir kaip jį užtikrinti sukurti kokybiško poilsio rutiną, pasakoja vaiko teisių gynėja Giedrė Salickienė. Vaiko teisių gynė

Įvyko jau penktoji bibliotekos organizuojama vaikų vasaros stovykla „Pozityvumo tiltas“

Vaikų vasaros atostogos gali būti ne tik linksmos, bet ir labai prasmingos – šiemet biblioteka ir vėl kvietė 7–8 metų vaikus dalyvauti stovykloje „Pozityvumo tiltas“. Čia pagrindinis dėmesys skiriamas emociniam intelektui, pasitikėjimui savimi ir kūrybiškumui ugdyti. Stovyklos išskirtinumas – ne ti

Keisis Tauragės Švč. Trejybės parapijos vikarai

Liepos 16 d. Telšių vyskupijos kurijos paskelbti paskyrimai palies ir Tauragės Švč. Trejybės parapiją. Tikintieji atsisveikins su parapijoje tarnavusiais vikarais – kun. Roku Maziliauskiu ir kun. Sigitu Valauskiu.    Telšių vyskupijos kurija išplatino pranešimą, kad kun. R. Maziliauskis atleistas

Inesai Ašmantaitei įteiktas Garbės ambasadoriaus ženklelis

Tauragės rajono savivaldybėje apsilankė Inesa Ašmantaitė, kuriai buvo įteiktas Garbės ambasadoriaus ženklelis.   Inesa Ašmantaitė su šeima gyvena Čekijoje, yra Lietuvos garbės konsulė Čekijos Respublikoje, atstovauja Lietuvai Moravijos ir Pietų Bohemijos regionuose. Ji su dideliu džiaugsmu ir pagarba nori prisidėti prie

„Vasara su knyga“: į skaitymo kelionę jau leidosi daugiau nei 19 tūkst. skaitytojų

Skaitymo skatinimo iššūkis „Vasara su knyga“, vasaros pradžioje pakvietęs visus – nuo knygų mylėtojų iki tik retkarčiais knygą atsiverčiančių skaitytojų – leistis į skaitymo kelionę, jau įpusėjo ir fiksuoja puikius rezultatus: iššūkį jau priėmė per 19 000 dalyvių, iš jų – daugiau nei

Paros įvykių suvestinė: smurtas artimoje aplinkoje, grasinimai ginklu ir vagystė iš parduotuvės

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato prižiūrimoje teritorijoje per pastarąją parą registruoti keli reikšmingi įvykiai, susiję su fizinio skausmo sukėlimu, grasinimais bei svetimo turto pagrobimu. Sveikatos sutrikdymaiLiepos 15 d. apie 20.20 val. Tauragėje, M. K. Čiurlionio gatvėje, namuose, neblaivus (2,60 prom.) vyras, gim

Tauragės rajono savivaldybės delegacija dalyvavo Bytovo miesto šventėje

Liepos 10–13 dienomis Tauragės rajono savivaldybės delegacija lankėsi Bytove (Lenkija), kur vyko 679-ųjų miesto teisių suteikimo metinių šventė.   Tauragės ir Bytovo partnerystė puoselėjama nuo 2017 metų. Per šį laikotarpį įgyvendinti bendri projektai, dalintasi patirtimi kultūros, sporto bei užsieniečių socialinės integr