Įvaizdinė nuotrauka
Ant stalo garuojantis karpis – vienas tų patiekalų, be kurio neįsivaizduojamas daugelio lietuvių Kūčių stalas. Ši žuvis – skani, nesudėtingai pagaminama, o pasirinkus mėgstamą garnyrą ar pagardinus įmantresniais ingredientais karpis taps tikrų tikriausia šventinio stalo pažiba. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad karpis šventinius lietuvių stalus puošdavo nuo seno ir kalėdiniu laikotarpiu šios žuvies pardavimai kasmet išauga.
Pasižyminti gerosiomis savybėmis
„Populiariausiomis žuvimis ne tik visus metus, bet ir šventiniu laikotarpiu išlieka lašiša, karpis bei jų pusgaminiai. Prieš Kalėdas nuo jų neatsilieka ir tradicinių Kūčių stalo patiekalų karalienė – silkė. Visgi, tinklo pirkėjai, ieškantys įdomesnių skonių, per šventes renkasi ir upėtakį, šamą, skumbrę – jų pardavimai prieš šventes vidutiniškai išauga 30 proc. Be to, per šventes vis labiau populiarėja ne tik žuvis, bet ir jūros gėrybės – jų pardavimai vidutiniškai padidėja trečdaliu“, – duomenimis dalijasi V. Budrienė.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad karpiai pamėgti ne tik dėl iš seno atkeliavusių tradicijų, bet ir dėl gerųjų savybių. Karpiuose gausu omega 3 rūgšties, vitamino A ir D, taip pat juose yra gausybė įvairių mikroelementų: fosforo, cinko, seleno. Be to, karpiuose yra labai nedaug kalorijų, 100 g žuvies jų randama vos 162. Karpiuose daug baltymų, todėl šią žuvį pravartu valgyti ne tik per šventes, bet įtraukti ir į kasdienį savo racioną.
Kaip paruošti?
Maisto ekspertė sako, kad karpis – žuvis, kurią galima ruošti universaliai. Visgi patogiausias karpio paruošimo būdas – kepimas orkaitėje.
„Kelis kilogramus sveriantis karpis iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje iškeps maždaug per 45 minutes. Žinoma, karpius galima kepti ir keptuvėje, tokiu atveju skaniausia karpio gabalėlius apibarstyti druska, pipirais, apvolioti miltuose ir varant kepti aliejuje ant aukštos ugnies, kol žuvis iš išorės įgaus auksinį atspalvį, o viduje dar liks sultinga. Dar vienas karpio paruošimo būdas – troškinimas. Ši žuvis puikiai tinka ir žuvienėms, o turintys galimybių ją puikiai išsikeps ir kepsninėje“, – sako maisto ekspertė.
Dar vienas mažiau girdėtas karpio paruošimo būdas – marinavimas. Tokiu atveju žuvį reikėtų supjaustyti mažais gabalėliais, kad tilptų į konservavimo stiklainius ir per naktį ją pamirkyti vandens ir acto marinate. Kitą dieną gabalėlius išimti, nusausinti. Į didelį puodą įpilti vandens, šiek tiek acto, dėti karpio gabalėlius, viską pagardinti prieskoniais: gvazdikėliais, pipirais, garstyčių sėklomis, druska bei citrinos griežinėliais, ir šiek tiek pavirti. Galiausiai karpius sudėti į stiklainius ir užpilti gautu marinatu.
3 ypatingo skonio receptai
Karpis dažniausiai derinamas su tradicinėmis daržovėmis, pavyzdžiui, troškintomis morkomis, svogūnais, bulvėmis, ar šviežiomis salotomis. Tačiau ši žuvis puikiai dera ir su paprikomis, pomidorais, špinatais, netgi grikiais ar kitomis mėgstamomis kruopomis ar grybais. Mėgstantiems dar išraiškingesnius skonius ekspertė siūlo karpį pagardinti imbieru ar kalendra, taip jis įgaus egzotiško, Azija alsuojančio aromato.
V. Juodkazienė dalijasi ir trimis nepaprasto skonio receptais su karpiu, kurie taps tikra jūsų šventinio stalo pažiba.
Karpis su grikiais daržovėmis ir grybų padažu
Jums reikės:
1 kg karpio;
100 g grikių;
150 g pievagrybių;
200 g įvairių daržovių;
4 valg. šaukšt. sviesto;
150 g lydyto sūrelio (geriausiai grybų skonio);
1 valg. šaukšt. aliejaus;
1 skiltelės česnako;
Druskos; pipirų.
Gaminimas:
1. Karpį išdorokite, supjaustykite, pabarstykite druska, pipirais ir įtrinkite smulkintu česnaku. Palikite kelioms valandoms pasimarinuoti ir tada jį kepkite keptuvėje, įpylę į ją šaukštą sviesto ir aliejaus.
2. Per tą laiką išvirkite grikius, o daržoves patroškinkite su dviem šaukštais sviesto ir viską išmaišykite.
3. Grybus susmulkinkite ir apkepkite svieste, o vėliau ten pat sudėkite ir lydytą sūrelį.
4. Galiausiai į didelę lėkštę dėkite su daržovėmis sumaišytus grikius. Ant viršaus dėkite karpio gabalėlius ir viską apliekite grybų padažu.
Karpis su daržovėmis
Jums reikės:
Karpio
Žiupsnelio druskos ir pipirų
Citrinos
Svogūno
Šlakelio aliejaus
Šviežios kalendros
Paprikos
Gaminimas:
1. Karpį išvalykite, nuplaukite ir nusausinkite. Tuomet apšlakstykite citrinos sultimis, įtrinkite druska, pipirais ir palikite pagulėti.
2. Keptuvėje apkepinkite susmulkintą svogūną. Kubeliais supjaustykite paprikas ir kartu su keptu svogūnu sudėkite į žuvies vidų. Tada griežinėliais supjaustykite citriną ir išdėliokite ant paruošto karpio.
3. Kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių.
4. Patiekite su šviežiomis citrinos riekelėmis ir kalendromis.
Troškintas karpis
Jums reikės:
Karpio;
Žiupsnelio druskos ir pipirų;
Šlakelio aliejaus;
Svogūno;
Aitriosios paprikos;
Kelių skiltelių česnako;
Kelių pomidorų;
Kelių lauro lapų;
Kelių šakelių čiobrelio;
Gabaliuko šviežios imbiero šaknies;
Kelių šakelių šviežios kalendros.
Gaminimas:
1. Žuvį išskroskite, nuplaukite ir supjaustykite pjausniais. Pjausnius nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, pasūdykite, pagardinkite pipirais.
2. Dideliame troškintuve arba gilesnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apskrudinkite žuvies pjausnius iš visų pusių. Išimkite, atidėkite. Tuomet į keptuvę suberkite pusžiedžiais supjaustytą svogūną, smulkiai sukapotą aitriąją papriką ir česnako skilteles. Po kelių minučių sudėkite gana smulkiai supjaustytus pomidorus, lauro lapelius, čiobrelius, imbierą. Pakaitinkite apie 5 minutes. Jei pomidorai labai sutirštėjo, įpilkite 100 ml vandens.
3. Sudėkite plonais žiedeliais supjaustytą papriką ir apkeptus žuvies pjausnius. Viską troškinkite apie 10 minučių. Jei troškinys labai tirštėja, įpilkite vandens arba daržovių sultinio. Pasūdykite, pagardinkite pipirais.
4. Troškinį patiekite su šviežių kalendrų lapeliais ir mėgstamu garnyru. Skanaus!
Gegužės 8 d., Kauno Nacionaliniame dramos teatre įvyko iškilminga Sveikatos apsaugos ministerijos organizuota Nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimų ceremonija. Renginys subūrė šalies medicinos bendruomenę pagerbti ilgamečius profesionalus, kurių atsidavimas ir darbštumas palieka neišdildomą pėdsaką Lietuvos sveikato
Gegužės 7d. Tauragės rajono savivaldybėje vyko Tauragės ir Marijampolės regionų atvejo vadybininkų renginys „Atvejo vadybos metodo organizavimo metinių rezultatų apžvalga. Pirmųjų metų patirtys“, sutelkęs gausų dalyvių būrį iš įvairių šalies savivaldybių. Renginio metu dalyviai dalijosi patirtimis, iššūkiais
Jau 38-ąjį kartą visoje Lietuvoje rengiama „Maisto banko“ akcija parduotuvėse prasideda šį penktadienį nuo 15 val. ir tęsis šeštadienį nuo 10 iki 19 val. Šiemet ji vyks 438 prekybos vietose, 78 miestuose ir miesteliuose, o paramą rinks ne tik iniciatyvos organizatorius „Maisto bankas“, bet i
Kauno apygardos prokuratūros prokuroras surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo ir nužudymo pareikšti 36-erių Tauragės gyventojui. Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Kauno apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo perseki
UAB Tauragės šilumos tinklai informuoja, kad nors šildymo sezonas oficialiai pasibaigė, esant nepalankioms oro sąlygoms (žemai oro temperatūrai, drėgmei ar komforto stokai), yra galimybė laikinai pratęsti šildymo tiekimą. Ką daryti, norint pratęsti šildymą?1. Prašymas administratoriui, surinkus gyventojų sutikimą
Vilniuje gegužės 21-22 dienomis vyksiančioje tarptautinėje Sacharovo konferencijoje pranešimą skaitysiantis filosofas iš Prancūzijos Michel Eltchaninoff sako: „Putinas įsitikinęs, kad Rusija yra imperija. Jis pats sakė, kad imperijos sienos „kvėpuoja“ – tai reiškia, kad jas galima keisti, galima „ž
Kiekvieną pavasarį pradėjus žydėti medžiams ir augalams, žiedadulkių koncentracija ore ženkliai išauga, sukeldama alergines reakcijas jautriems asmenims. Ši problema kamuoja nemenką šalies gyventojų dalį – kone trečdalis jų (30 proc.) kasmet patiria įvairaus intensyvumo alerginius simptomus, rodo „Lietuvos draudimo"
Prie mikrofono - Rimgaudas Gruzdys, vienas organizatorių ir VšĮ „APK Motorsport“ direktorius. Kalbamės apie unikalų renginį Tauragėje – „Asfalto ir purvo nuotykis: Tauragės pavasaris 2025“. Kalbino Arūnas Graželiūnas. https://open.spotify.com/episode/0PxOiEnxRJUYIYBxicrjED Gegužės 10 dieną, še&sca
Kalbamės su Tauragės kultrūos centro dailininke, edukatore Areta Didžioniene. Pokalbis sukosi apie... meną – tokį neaprėpiamą, tokį begalinį, įvairų ir nenuspėjamą. https://open.spotify.com/episode/4OUP3Ies07Z29SJDn9Pen4 Kalbino Arūnas Graželiūnas. Tauragės kultūros centro nuotr.
Penktadienį, Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje žurnalistas ir knygų autorius Dovydas Pancerovas pristatė savo knygą „Pragaro vartai“.Prieš susitikimą bibliotekoje Dovydas Pancerovas apsilankė Tauragės radijo studijoje. Kalbėjomės apie romaną „Pragaro vartai“
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai sėkmingai demaskavo narkotinių medžiagų platintojus bei pirkėjus. Kratų metu pareigūnai aptiko ir paėmė narkotinių bei psichotropinių medžiagų, taip pat grynųjų pinigų, įtariama, gautų iš nusikalstamos veikos. Balandžio 30 d. apie 17.40 val. Tauragėje, Bernotiškės gatvė
Tauragės rajono savivaldybė žengia dar vieną svarbų žingsnį siekiant klimato neutralumo – mūsų savivaldybei suteiktas Europos Sąjungos Klimato neutralumo misijos (EU Mission Label) ženklas. Šis įvertinimas patvirtina ambicingus klimato veiksmų planus ir atveria naujas galimybes investicijoms bei tarptautiniam bendradarbiavimui. Taura