Įvaizdinė nuotrauka
Be prieskonių, tikriausiai, neįsivaizduojame nė vieno ypatingu skoniu pasižyminčio patiekalo. Ir nors eksperimentuodami prieskonius išbandome pačius įvairiausius – anyžius kartais pamirštame, o galbūt net ir nežinome kur juos panaudoti. Visgi, šis egzotiškas prieskonis – labai universalus ir puikiai tiks ne tik gaminant desertus, bet ir kepant kalėdinę antį. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad artėjant ypatingoms progoms pirkėjai leidžiasi ir į kulinarines keliones, todėl jų krepšeliuose atsiduria įmantresni ingredientai.
„Artėjant ypatingoms progoms lietuviai kur kas drąsiau eksperimentuoja virtuvėje, renkasi nekasdienius ingredientus ar ryžtasi paragauti įmantresnių skonių. Pastebime, kad šventiniu laikotarpiu tinklo pirkėjų krepšeliuose dažniau atsiduria įmantresnės jūros gėrybės, egzotiškesni vaisiai. Šiam sezonui būdingi prieskoniai, tokie kaip cinamonas ar gvazdikėliai, netgi maltas imbieras ar anyžių sėklos“, – sako V. Budrienė.
Pamėgti rytiečių virtuvėje
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad gamindami anyžius kartais pamištame visai be reikalo – šis rytiečių pamėgtas prieskonis vietą gali rasti bet kurioje virtuvėje. Kaip teigia ji, išskirtinio skonio anyžiai patiekalams suteikia egzotiškumo: jie ir saldūs, ir aštrūs, šiek tiek primenantys saldymedį, pankolį ar gvazdikėlius. Be to, pasižymi ypatinga nauda sveikatai.
Pasak V. Juodkazienės, anyžiai kilę iš Kinijos pietų ir daugiau kaip 3000 metų buvo naudojami ir kaip vaistas, ir prieskonis. Visgi, XVI-ojo amžiaus pabaigoje anyžiai jūreivių buvo atgabenti ir į Europą. Anyžiai – labai universalus ir daug kur tinkantis ingredientas. Jie mėgstami Indijoje ir yra ikoniškų indiškų prieskonių „tikka masala“ sudedamoji dalis. Taip pat anyžiai yra itin populiarūs ir Vietname: jais gardinama tradicinė vietnamiečių sriuba „Pho“ ir kiti patiekalai.
Papuoš kalėdinį stalą
Kaip teigia ekspertė, Vakarų šalyse šie prieskoniai ypatingai mėgstami žiemą, šventiniu laikotarpiu ir dažniausiai naudojami įvairiems kepiniams paskaninti. Anyžiais dažniausiai gardinami sausainiai, pyragai, meduoliai, įvairiausi saldainiai. Maisto ekspertės teigimu, jie puikiai dera su figomis, citrusais, mangais, slyvomis, abrikosais, ananasais. Gaminant stipresnio skonio desertus anyžiai dažnai poruojami ir su mėtomis. Anyžiai dažnai papildo įvairiausių uogienių ar džemų skonį, iš jų yra gaminami ir įvairiausi kulinarijoje naudojami sirupai. Vis dėlto, kaip teigia ekspertė, anyžiais gardinami ne tik saldumynai, bet ir pikantiški patiekalai. Pavyzdžiui, jie puikiai dera su mėsa: jautiena, kiauliena ar paukštiena.
„Anyžiai nuostabiai tinka gaminant riebesnės mėsos patiekalus, pavyzdžiui, troškinant kiaulienos šoninę ar ruošiant glazūrą šonkauliukams. Tiesa, šis prieskonis dera ir prie paukštienos, o labiausiai antienos ar vištienos patiekalų. Anyžiai dažnai naudojami ruošiant prie paukštienos tinkantį padažą. Pavyzdžiui, sumaišomi su apelsinų sultimis, soja, medumi. Gautas padažas patiekiamas šalia arba juo paukštis aptepamas kepimo metu“, – sako ji.
V. Juodkazienė dalijasi ir išskirtinio skonio vištienos ir ryžių pudingo receptu, kuriame išradingai panaudosite anyžius.
Vištiena su imbieru ir anyžiais
Jums reikės:
Valgomojo šaukšto augalinio aliejaus
Vištienos ketvirčių ar kitų mėgstamų gabalėlių
Žiupsnelio druskos
Nedidelio gabalėlio susmulkinti imbiero
Kelių susmulkintų česnako skiltelių
Puodelio vištienos sultinio
Šaukšto skysto medaus
Kelių anyžių sėklų grūdelių
1/4 puodelio sojos padažo
3-4 šaukštų apelsinų sulčių
Kelių smulkiai supjaustytų svogūnų laiškų
Pagaminimas:
Didelėje, gilesnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Tuomet į ją odele žemyn dėkite vištieną ir kepkite, kol paruduos, apie 4 minutes, iš kiekvienos pusės. Tuomet apkeptą vištieną perkelkite į lėkštę ir lengvai pagardinkite druska. Į tą pačią keptuvę sudėkite imbierą, česnaką, sultinį, medų, anyžių ir sojų padažą, apelsinų sultis ir viską užvirinkite. Tuomet sudėkite vištienos gabalėlius, sumažinkite ugnį ir viską apie 20 min. patroškinkite. Galiausiai vištieną apverskite, ir dar kelias minutes palikite ant ugnies. Galiausiai iš keptuvės išimkite vištieną ir dar kelias minutes pavirkite padažą, tam, kad jis šiek tiek sutirštėtų. Vištieną gražiai išdėliokite į lėkštes, ją apliekite gautu padažu ir pagardinkite svogūnų laiškais. Patiekite su ryžiais ar kitu mėgstamu garnyru.
Ryžių pudingas
Jums reikės:
1,2 l pieno
Kelių anyžių
½ šaukštelio malto cinamono
1 vanilės ankšties
125 g ryžių
25 g cukraus
20g sviesto
½ arbatinio šaukštelio tarkuoto muskato
Smulkinto juodojo šokolado
Pagaminimas:
Į gilę keptuvę supilkite pieną, įdėkite anyžių ir cinamono. Perpjaukite vanilės ankštį: jos sėklas ir pačią ankštį taip pat sudėkite į keptuvę. Kai mišinys pradės troškintis ištraukite vanilės ankštį ir padėkite viską atvėsti. Tuomet pieną su prieskoniais supilkite į greitpuodį. Į jį sudėkite ryžius, cukrų, sviestą ir įberkite muskato. Viską gerai išmaišykite ir ant vidutinės ugnies viską virkite 2–2,5 val. Kas valandą pudingą vis pamaišykite ir viską virkite tol, kol ryžiai taps kreminės konsistencijos. Galiausiai iš pudingo išimkite anyžių ir patiekite apibarstę juoduoju šokoladu. Skanaus!
2020 metais pirmosios Lietuvoje į funkcinę zoną „Tauragė+“ susijungusios Tauragės, Jurbarko, Šilalės ir Pagėgių savivaldybėms iš Europos Sąjungos paramos lėšų gavo 18,8 mln. eurų. Nemaža dalis šių pinigų buvo atseikėta mobilaus judumo sistemai sukurti, kuri turėjo sudaryti ekonomiškai silpno regi
Tauragėje, Gedimino g., prie įvažiavimo į aplinkkelį esantys šviesoforai jau veikia! Siekiant optimaliai sureguliuoti šviesoforų veikimo laikus ir trukmę, šiuo metu stebimas automobilių srautas. Atsiprašome už galimus laikinus nepatogumus ir gyventojų prašome supratingumo bei kantrybės. Taip pat Tauragės rajono
Mažiau virusų, streso ir mažesnės eilės pas gydytojus – štai kodėl vidurvasarį puikus laikas atlikti profilaktinius vaikų sveikatos patikrinimus. Ši kasmetinė procedūra yra būtina ne tik tam, kad vaikas ar paauglys galėtų lankyti ugdymo įstaigą: lopšelį-darželį, darželį, mokyklą. Mokinio sveikatos pažymėjimo reikia ir pla
Pasakyti „ne“ sūriui – tikrai sunki užduotis. Rytą pradedame su riekele jo ant duonos, priešpiečiams valgome salotas su mocarela, užkandžiaujame kietuoju ir gurmaniškais pelėsiniais, jis palaimingai tįsta ant picos ar su makaronais... Daugeliui vieni skaniausių patiekalų yra būtent su sūriu, todėl jis paprastai yra b
2025 m. valstybinių brandos egzaminų rezultatai atskleidžia, kad Tauragės rajono abiturientai pasiekė išties puikių rezultatų. Šiemet jie ne tik gerai pasirodė daugelyje dalykų, bet ir surinko nemažai aukščiausių – 100 balų – įvertinimų. 100 balų įvertinimus pelnė mūsų rajono abiturientai įvairiuose egzaminu
Manoma, kad suaugusiam žmogui reikia 7-9 valandų miego. Tačiau vaiko ar paauglio organizmas reiklesnis ir miego jam gali reikėti gerokai daugiau. Kodėl augančiam ir bręstančiam organizmui svarbus kokybiškas miegas ir kaip jį užtikrinti sukurti kokybiško poilsio rutiną, pasakoja vaiko teisių gynėja Giedrė Salickienė. Vaiko teisių gynė
Vaikų vasaros atostogos gali būti ne tik linksmos, bet ir labai prasmingos – šiemet biblioteka ir vėl kvietė 7–8 metų vaikus dalyvauti stovykloje „Pozityvumo tiltas“. Čia pagrindinis dėmesys skiriamas emociniam intelektui, pasitikėjimui savimi ir kūrybiškumui ugdyti. Stovyklos išskirtinumas – ne ti
Liepos 16 d. Telšių vyskupijos kurijos paskelbti paskyrimai palies ir Tauragės Švč. Trejybės parapiją. Tikintieji atsisveikins su parapijoje tarnavusiais vikarais – kun. Roku Maziliauskiu ir kun. Sigitu Valauskiu. Telšių vyskupijos kurija išplatino pranešimą, kad kun. R. Maziliauskis atleistas
Tauragės rajono savivaldybėje apsilankė Inesa Ašmantaitė, kuriai buvo įteiktas Garbės ambasadoriaus ženklelis. Inesa Ašmantaitė su šeima gyvena Čekijoje, yra Lietuvos garbės konsulė Čekijos Respublikoje, atstovauja Lietuvai Moravijos ir Pietų Bohemijos regionuose. Ji su dideliu džiaugsmu ir pagarba nori prisidėti prie
Skaitymo skatinimo iššūkis „Vasara su knyga“, vasaros pradžioje pakvietęs visus – nuo knygų mylėtojų iki tik retkarčiais knygą atsiverčiančių skaitytojų – leistis į skaitymo kelionę, jau įpusėjo ir fiksuoja puikius rezultatus: iššūkį jau priėmė per 19 000 dalyvių, iš jų – daugiau nei
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato prižiūrimoje teritorijoje per pastarąją parą registruoti keli reikšmingi įvykiai, susiję su fizinio skausmo sukėlimu, grasinimais bei svetimo turto pagrobimu. Sveikatos sutrikdymaiLiepos 15 d. apie 20.20 val. Tauragėje, M. K. Čiurlionio gatvėje, namuose, neblaivus (2,60 prom.) vyras, gim
Liepos 10–13 dienomis Tauragės rajono savivaldybės delegacija lankėsi Bytove (Lenkija), kur vyko 679-ųjų miesto teisių suteikimo metinių šventė. Tauragės ir Bytovo partnerystė puoselėjama nuo 2017 metų. Per šį laikotarpį įgyvendinti bendri projektai, dalintasi patirtimi kultūros, sporto bei užsieniečių socialinės integr