Tauragės žinios logotipas
Pasaulinę sumuštinių dieną: 3 skirtingų šalių virtuvių įkvėpti receptai

Įvaizdinė nuotrauka

Pasaulinę sumuštinių dieną: 3 skirtingų šalių virtuvių įkvėpti receptai

Lapkričio 3-ąją minima pasaulinė sumuštinių diena. Šis paprastas ir gardus užkandis mėgstamas visame pasaulyje: nuo Azijos iki Amerikos. Visgi, kiekviena šalis turi skirtingus sumuštinių paruošimo ypatumus: vieni juos ruošia su kumpiais ar sūriais, kiti gardina bešamelio padažu ar keptais kiaušiniais, įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad su sumuštiniais itin lengva improvizuoti, o pasirinkus tinkamus ingredientus jie gali būti įdomūs, skanūs ir maistingi.

„Nors sumuštinis atrodo itin paprastas patiekalas, jį sutepti galima ir labai įmantriai. Tinklo pirkėjai nevengia improvizacijų, renkasi ne tik klasikinius sumuštinius su duona, sviestu bei dešra, bet ir įvairesnius ingredientus: Parmos ar Serano kumpius, juos gardina ne tik varškės ar fermentiniais, bet ir parmezano, mocarelos ar gorgozolos sūriais, vietoj tradicinių pomidorų ar agurkų į sumuštinius deda avokadus, špinatus, netgi keptas ar marinuotas daržoves. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę platų įvairiausių prekių asortimentą: nuo prancūziškų duonų iki įmantriausių užtepėlių, padažų ar sūrių“, – sako V. Juodkazienė.

Išpopuliarėjo Anglijoje

Maisto ekspertė pasakoja, kad tokį tradicinį sumuštinį, kokį paprastai valgome dabar, Anglijoje 1762 m išpopuliarino aristokratas Johnas Montagu. Sakoma, kad jis buvo aistringas žmogus ir valandų valandas praleisdavo prie kortų stalo. Vieną dieną J. Montagu namų virėjos paprašė atnešti jam ką nors, ką jis galėtų valgyti nepakildamas nuo kėdės. Taip gimė sumuštinis. Aristokratui taip patiko virėjos atneštas mėsos ir duonos duetas, kad jis pradėjo jo prašyti nuolat. Vėliau šis patiekalas išpopuliarėjo ir tarp kitų Anglijos aristokratų.

Žinoma, nei šis aristokratas, nei jo virėja nėra laikomi ir nebuvo tikrieji sumuštinio išradėjai. J. Mantagu lankėsi Viduržemio jūros rytinėje dalyje ir ragavo į sumuštinius panašius graikų bei turkų tiekiamus užkandžius, apie kuriuos grįžęs ir papasakojo.

Tiek kasdienai, tiek šventėms

Maisto ekspertė sako, kad sumuštiniai – ypač dėkingas patiekalas, mat jį gaminant galima lengvai varijuoti tarp įvairiausios mėsos, daržovių ar sūrių. Pavyzdžiui, keptos vištos gabalėlius lengvai galite sluoksniuoti ant sumuštinio. O galbūt turite įvairių daržovių, kurias pakepus ant keptuvės ir pagardinus mėgstamais prieskoniais ar žolelėmis gausite nuostabų sumuštinio pagardą.

Nors sumuštiniai dažnai asocijuojasi su greituoju maistu – pasirinkus teisingus ingredientus jį galima pagaminti ir labai maistingą. Šviesią duoną galima pakeisti viso grūdo ar sėklų duoenele, vietoje sviesto ar majonezo dėti iš avokadų pagamintą gvakamolę ar avinžirnių humusą, vietoje sūrio – virtą kiaušinį.

Pasirinkus įmantresnius ingredientus sumuštiniai gali tapti ir šventinio stalo pažiba: juos gardinti galite rūkyta žuvimi, ikrais, jautienos kepsneliais. Naudoti įvairiausius pagardus, tokius kaip karamelizuotų svogūnų čatnis, pesto padažas ar balzaminis actas. Žinoma, elegantiškiausiai ant stalo atrodys ne dideli, o vieno kąsnio sumuštinukai.

Skirtingose šalyse – skirtingi receptai

V. Juodkazienė sako, kad kiekviena šalis ar virtuvė turi savitą sumuštinių receptą. Pavyzdžiui, Anglijoje populiarūs sumuštiniai su balta duona, majonezu, šonine, salotos lapais ir pomidorais. Dar vieni, su popiečio arbatėle Anglijoje dažnai valgomi yra baltos duonos, švelniai perteptos sviestu, pagardinti plonai pjaustytais, druska apibarstytais agurkais, sumuštiniai.

Kaip teigia ekspertė, Prancūzijoje populiarūs kepti, Croque Monsieur vadinami sumuštiniai. Jie gaminami iš šviesios duonos, mėgstamo kumpio, įvairiausių ant skrudintos duonos išlydytų sūrių bei bešamelio padažo. Beje, prancūzai sumuštinius gaminti mėgsta ne tik iš duonos, bet ir kruasanų. Šiuos kepinius taip pat gardina įvairiomis daržovėmis, sūriais ar mėsa.

Ikoniškas italų sumuštinis panini kepamas ant grotelių ir gaminamas iš šviesios itališkos duonos bei įvairiausių įdarų, tačiau tradiciškiausias jo receptas – itališkas mortadellos kumpis, saliamis bei sūris. Visgi, pastaruoju metu panini gaminami ne tik su įvairiausiais mėsos produktais, bet ir tunu, mocarela bei pesto padažu. O, pavyzdžiui, amerikiečiai turi savo pusryčių sumuštinį: jis gaminamas iš keptos šviesios duonos, šoninės, kepto kiaušinio ir sūrio.

Pasaulinės sumuštinių dienos proga, maisto ekspertė siūlo sumuštinių pasigaminti namuose ar jais pavaišinti savo artimuosius. Visgi, tradiciniais ingredientais V. Juodkazienė siūlo neapsiriboti ir išbandyti įmantresnių šio patiekalo receptų, kuriais V. Juodkazienė ir dalijasi.

Itališkas čiabatos sumuštinis

Jums reikės:

Itališkos čiabatos duonos

1/2 šaukšto alyvuogių aliejaus

1/2 šaukšto balzamiko kremo

Kelių šviežių baziliko lapelių

Kelių gabalėlių mėgstamo kumpio

Kelių gabalėlio saliamio

Kelių griežinėlių mocarelos sūrio

Kelių gabalėlių keptos raudonosios paprikos

Kelių gabalėlių keptos geltonosios paprikos

Saujos gražgarstės

Pagaminimas:

Per pusę perpjaukite čiabatos duoną ir jos puseles kelias minutes paskrudinkite orkaitėje. Ištraukę iš orkaitės duoną apšlakstykite aliejumi ir balzamiko kremu. Tuomet ant vienos duonos pusės sudėkite kumpį, saliamį, sūrį, paprikas ir uždėkite žalumynų. Galiausiai ant sumuštiniu kraukite kitą duonos puselę, viską suspauskite ir supjaustykite į mažesnius gabalėlius.

Klasikinis amerikietiškas sumuštinis

Jums reikės:

Kelių riekelių skrudintos viso grūdo sumuštinių duonos

Šaukštelio garstyčių

Kelių salotų lapų

Kelių gabalėlių keptos kalakutienos krūtinėlės

Kelių griežinėlių čederio sūrio

Šaukštelio majonezo

Kelių riekelėmis supjaustytų pomidorų

Kelių gabalėlių keptos šoninės

Pagaminimas:

Duonos riekeles sutepkite garstyčiomis ir majonezu. Ant jų dėkite salotos lapus, pomidorus, kalakutieną, šoninę ir sūrį. Viską suspauskite kita skrudintos duonos riekele, o kad būtų patogiau valgyti, sumuštinį perverkite dantų krapštuku.

Ispaniško stiliaus sumuštiniai

Jums reikės:

Pusės prancūziško batono

Kelių gabalėlių paprikos

Kelių gabalėlių keptos kiaulienos

Kelių griežinėlių vytinto Serano kumpio

Kelių griežinėlių pomidorų

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Kelių šaukštelių česnakinio majonezo

Pagaminimas:

Prancūzišką batoną perpjaukite išilgai. Viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi, sutepkite česnakiniu padažu. Tuomet sudėkite pomidorus, paprikas, mėsą ir suspauskite likusia batono puse. Skanaus!

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Kelionės už eurą per mėnesį – iššūkis savivaldybių biudžetams 

2020 metais pirmosios  Lietuvoje į funkcinę zoną „Tauragė+“ susijungusios Tauragės, Jurbarko, Šilalės ir Pagėgių savivaldybėms iš Europos Sąjungos paramos lėšų gavo 18,8 mln. eurų. Nemaža dalis šių pinigų buvo atseikėta mobilaus judumo sistemai sukurti, kuri turėjo sudaryti ekonomiškai silpno regi

Gedimino g. pradėtas eismo reguliavimas šviesoforais

Tauragėje, Gedimino g., prie įvažiavimo į aplinkkelį esantys šviesoforai jau veikia! Siekiant optimaliai sureguliuoti šviesoforų veikimo laikus ir trukmę, šiuo metu stebimas automobilių srautas. Atsiprašome už galimus laikinus nepatogumus ir gyventojų prašome supratingumo bei kantrybės. Taip pat Tauragės rajono

Profilaktinė patikra vasarą – mažiau rūpesčių rudenį

Mažiau virusų, streso ir mažesnės eilės pas gydytojus – štai kodėl vidurvasarį puikus laikas atlikti profilaktinius vaikų sveikatos patikrinimus. Ši kasmetinė procedūra yra būtina ne tik tam, kad vaikas ar paauglys galėtų lankyti ugdymo įstaigą: lopšelį-darželį, darželį, mokyklą. Mokinio sveikatos pažymėjimo reikia ir pla

Kai orai nedžiugina, ūpą pakels skanus maistas: 4 greitos ir pigios idėjos tiems, kas dievina sūrį

Pasakyti „ne“ sūriui – tikrai sunki užduotis. Rytą pradedame su riekele jo ant duonos, priešpiečiams valgome salotas su mocarela, užkandžiaujame kietuoju ir gurmaniškais pelėsiniais, jis palaimingai tįsta ant picos ar su makaronais... Daugeliui vieni skaniausių patiekalų yra būtent su sūriu, todėl jis paprastai yra b

Paaiškėjo 2025 m. valstybinių brandos egzaminų rezultatai: Tauragės mokinių pasiekimai – džiuginantys

2025 m. valstybinių brandos egzaminų rezultatai atskleidžia, kad Tauragės rajono abiturientai pasiekė išties puikių rezultatų. Šiemet jie ne tik gerai pasirodė daugelyje dalykų, bet ir surinko nemažai aukščiausių – 100 balų – įvertinimų.   100 balų įvertinimus pelnė mūsų rajono abiturientai įvairiuose egzaminu

Kodėl vaikui svarbus kokybiškas miegas?

Manoma, kad suaugusiam žmogui reikia 7-9 valandų miego. Tačiau vaiko ar paauglio organizmas reiklesnis ir miego jam gali reikėti gerokai daugiau. Kodėl augančiam ir bręstančiam organizmui svarbus kokybiškas miegas ir kaip jį užtikrinti sukurti kokybiško poilsio rutiną, pasakoja vaiko teisių gynėja Giedrė Salickienė. Vaiko teisių gynė

Įvyko jau penktoji bibliotekos organizuojama vaikų vasaros stovykla „Pozityvumo tiltas“

Vaikų vasaros atostogos gali būti ne tik linksmos, bet ir labai prasmingos – šiemet biblioteka ir vėl kvietė 7–8 metų vaikus dalyvauti stovykloje „Pozityvumo tiltas“. Čia pagrindinis dėmesys skiriamas emociniam intelektui, pasitikėjimui savimi ir kūrybiškumui ugdyti. Stovyklos išskirtinumas – ne ti

Keisis Tauragės Švč. Trejybės parapijos vikarai

Liepos 16 d. Telšių vyskupijos kurijos paskelbti paskyrimai palies ir Tauragės Švč. Trejybės parapiją. Tikintieji atsisveikins su parapijoje tarnavusiais vikarais – kun. Roku Maziliauskiu ir kun. Sigitu Valauskiu.    Telšių vyskupijos kurija išplatino pranešimą, kad kun. R. Maziliauskis atleistas

Inesai Ašmantaitei įteiktas Garbės ambasadoriaus ženklelis

Tauragės rajono savivaldybėje apsilankė Inesa Ašmantaitė, kuriai buvo įteiktas Garbės ambasadoriaus ženklelis.   Inesa Ašmantaitė su šeima gyvena Čekijoje, yra Lietuvos garbės konsulė Čekijos Respublikoje, atstovauja Lietuvai Moravijos ir Pietų Bohemijos regionuose. Ji su dideliu džiaugsmu ir pagarba nori prisidėti prie

„Vasara su knyga“: į skaitymo kelionę jau leidosi daugiau nei 19 tūkst. skaitytojų

Skaitymo skatinimo iššūkis „Vasara su knyga“, vasaros pradžioje pakvietęs visus – nuo knygų mylėtojų iki tik retkarčiais knygą atsiverčiančių skaitytojų – leistis į skaitymo kelionę, jau įpusėjo ir fiksuoja puikius rezultatus: iššūkį jau priėmė per 19 000 dalyvių, iš jų – daugiau nei

Paros įvykių suvestinė: smurtas artimoje aplinkoje, grasinimai ginklu ir vagystė iš parduotuvės

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato prižiūrimoje teritorijoje per pastarąją parą registruoti keli reikšmingi įvykiai, susiję su fizinio skausmo sukėlimu, grasinimais bei svetimo turto pagrobimu. Sveikatos sutrikdymaiLiepos 15 d. apie 20.20 val. Tauragėje, M. K. Čiurlionio gatvėje, namuose, neblaivus (2,60 prom.) vyras, gim

Tauragės rajono savivaldybės delegacija dalyvavo Bytovo miesto šventėje

Liepos 10–13 dienomis Tauragės rajono savivaldybės delegacija lankėsi Bytove (Lenkija), kur vyko 679-ųjų miesto teisių suteikimo metinių šventė.   Tauragės ir Bytovo partnerystė puoselėjama nuo 2017 metų. Per šį laikotarpį įgyvendinti bendri projektai, dalintasi patirtimi kultūros, sporto bei užsieniečių socialinės integr