Įvaizdinė nuotrauka
Lapkričio 3-ąją minima pasaulinė sumuštinių diena. Šis paprastas ir gardus užkandis mėgstamas visame pasaulyje: nuo Azijos iki Amerikos. Visgi, kiekviena šalis turi skirtingus sumuštinių paruošimo ypatumus: vieni juos ruošia su kumpiais ar sūriais, kiti gardina bešamelio padažu ar keptais kiaušiniais, įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad su sumuštiniais itin lengva improvizuoti, o pasirinkus tinkamus ingredientus jie gali būti įdomūs, skanūs ir maistingi.
„Nors sumuštinis atrodo itin paprastas patiekalas, jį sutepti galima ir labai įmantriai. Tinklo pirkėjai nevengia improvizacijų, renkasi ne tik klasikinius sumuštinius su duona, sviestu bei dešra, bet ir įvairesnius ingredientus: Parmos ar Serano kumpius, juos gardina ne tik varškės ar fermentiniais, bet ir parmezano, mocarelos ar gorgozolos sūriais, vietoj tradicinių pomidorų ar agurkų į sumuštinius deda avokadus, špinatus, netgi keptas ar marinuotas daržoves. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę platų įvairiausių prekių asortimentą: nuo prancūziškų duonų iki įmantriausių užtepėlių, padažų ar sūrių“, – sako V. Juodkazienė.
Išpopuliarėjo Anglijoje
Maisto ekspertė pasakoja, kad tokį tradicinį sumuštinį, kokį paprastai valgome dabar, Anglijoje 1762 m išpopuliarino aristokratas Johnas Montagu. Sakoma, kad jis buvo aistringas žmogus ir valandų valandas praleisdavo prie kortų stalo. Vieną dieną J. Montagu namų virėjos paprašė atnešti jam ką nors, ką jis galėtų valgyti nepakildamas nuo kėdės. Taip gimė sumuštinis. Aristokratui taip patiko virėjos atneštas mėsos ir duonos duetas, kad jis pradėjo jo prašyti nuolat. Vėliau šis patiekalas išpopuliarėjo ir tarp kitų Anglijos aristokratų.
Žinoma, nei šis aristokratas, nei jo virėja nėra laikomi ir nebuvo tikrieji sumuštinio išradėjai. J. Mantagu lankėsi Viduržemio jūros rytinėje dalyje ir ragavo į sumuštinius panašius graikų bei turkų tiekiamus užkandžius, apie kuriuos grįžęs ir papasakojo.
Tiek kasdienai, tiek šventėms
Maisto ekspertė sako, kad sumuštiniai – ypač dėkingas patiekalas, mat jį gaminant galima lengvai varijuoti tarp įvairiausios mėsos, daržovių ar sūrių. Pavyzdžiui, keptos vištos gabalėlius lengvai galite sluoksniuoti ant sumuštinio. O galbūt turite įvairių daržovių, kurias pakepus ant keptuvės ir pagardinus mėgstamais prieskoniais ar žolelėmis gausite nuostabų sumuštinio pagardą.
Nors sumuštiniai dažnai asocijuojasi su greituoju maistu – pasirinkus teisingus ingredientus jį galima pagaminti ir labai maistingą. Šviesią duoną galima pakeisti viso grūdo ar sėklų duoenele, vietoje sviesto ar majonezo dėti iš avokadų pagamintą gvakamolę ar avinžirnių humusą, vietoje sūrio – virtą kiaušinį.
Pasirinkus įmantresnius ingredientus sumuštiniai gali tapti ir šventinio stalo pažiba: juos gardinti galite rūkyta žuvimi, ikrais, jautienos kepsneliais. Naudoti įvairiausius pagardus, tokius kaip karamelizuotų svogūnų čatnis, pesto padažas ar balzaminis actas. Žinoma, elegantiškiausiai ant stalo atrodys ne dideli, o vieno kąsnio sumuštinukai.
Skirtingose šalyse – skirtingi receptai
V. Juodkazienė sako, kad kiekviena šalis ar virtuvė turi savitą sumuštinių receptą. Pavyzdžiui, Anglijoje populiarūs sumuštiniai su balta duona, majonezu, šonine, salotos lapais ir pomidorais. Dar vieni, su popiečio arbatėle Anglijoje dažnai valgomi yra baltos duonos, švelniai perteptos sviestu, pagardinti plonai pjaustytais, druska apibarstytais agurkais, sumuštiniai.
Kaip teigia ekspertė, Prancūzijoje populiarūs kepti, Croque Monsieur vadinami sumuštiniai. Jie gaminami iš šviesios duonos, mėgstamo kumpio, įvairiausių ant skrudintos duonos išlydytų sūrių bei bešamelio padažo. Beje, prancūzai sumuštinius gaminti mėgsta ne tik iš duonos, bet ir kruasanų. Šiuos kepinius taip pat gardina įvairiomis daržovėmis, sūriais ar mėsa.
Ikoniškas italų sumuštinis panini kepamas ant grotelių ir gaminamas iš šviesios itališkos duonos bei įvairiausių įdarų, tačiau tradiciškiausias jo receptas – itališkas mortadellos kumpis, saliamis bei sūris. Visgi, pastaruoju metu panini gaminami ne tik su įvairiausiais mėsos produktais, bet ir tunu, mocarela bei pesto padažu. O, pavyzdžiui, amerikiečiai turi savo pusryčių sumuštinį: jis gaminamas iš keptos šviesios duonos, šoninės, kepto kiaušinio ir sūrio.
Pasaulinės sumuštinių dienos proga, maisto ekspertė siūlo sumuštinių pasigaminti namuose ar jais pavaišinti savo artimuosius. Visgi, tradiciniais ingredientais V. Juodkazienė siūlo neapsiriboti ir išbandyti įmantresnių šio patiekalo receptų, kuriais V. Juodkazienė ir dalijasi.
Itališkas čiabatos sumuštinis
Jums reikės:
Itališkos čiabatos duonos
1/2 šaukšto alyvuogių aliejaus
1/2 šaukšto balzamiko kremo
Kelių šviežių baziliko lapelių
Kelių gabalėlių mėgstamo kumpio
Kelių gabalėlio saliamio
Kelių griežinėlių mocarelos sūrio
Kelių gabalėlių keptos raudonosios paprikos
Kelių gabalėlių keptos geltonosios paprikos
Saujos gražgarstės
Pagaminimas:
Per pusę perpjaukite čiabatos duoną ir jos puseles kelias minutes paskrudinkite orkaitėje. Ištraukę iš orkaitės duoną apšlakstykite aliejumi ir balzamiko kremu. Tuomet ant vienos duonos pusės sudėkite kumpį, saliamį, sūrį, paprikas ir uždėkite žalumynų. Galiausiai ant sumuštiniu kraukite kitą duonos puselę, viską suspauskite ir supjaustykite į mažesnius gabalėlius.
Klasikinis amerikietiškas sumuštinis
Jums reikės:
Kelių riekelių skrudintos viso grūdo sumuštinių duonos
Šaukštelio garstyčių
Kelių salotų lapų
Kelių gabalėlių keptos kalakutienos krūtinėlės
Kelių griežinėlių čederio sūrio
Šaukštelio majonezo
Kelių riekelėmis supjaustytų pomidorų
Kelių gabalėlių keptos šoninės
Pagaminimas:
Duonos riekeles sutepkite garstyčiomis ir majonezu. Ant jų dėkite salotos lapus, pomidorus, kalakutieną, šoninę ir sūrį. Viską suspauskite kita skrudintos duonos riekele, o kad būtų patogiau valgyti, sumuštinį perverkite dantų krapštuku.
Ispaniško stiliaus sumuštiniai
Jums reikės:
Pusės prancūziško batono
Kelių gabalėlių paprikos
Kelių gabalėlių keptos kiaulienos
Kelių griežinėlių vytinto Serano kumpio
Kelių griežinėlių pomidorų
Šlakelio alyvuogių aliejaus
Kelių šaukštelių česnakinio majonezo
Pagaminimas:
Prancūzišką batoną perpjaukite išilgai. Viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi, sutepkite česnakiniu padažu. Tuomet sudėkite pomidorus, paprikas, mėsą ir suspauskite likusia batono puse. Skanaus!
Jau tapo tradicija, iškart po miuziklo vakaro Bijotuose, organizuoti ir didžiausią festivalio renginį - šventę, kuri džiugina ir mažus, ir didelius. Liepos 19-ąją, šeštadienį, Bijotų dvaro sodyba vėl prisipildys šurmulio, muzikos ir vasariško džiaugsmo – čia vyks vienas iškiliausių Šila
Bijotų dvaro festivalis – kaip tas karamelinis saldainis: ilgai „grojantis“ ir suteikiantis saldų malonumą. O su kuo dar galima palyginti daugiau kaip mėnesį trunkantį renginį? Prieš porą savaičių Bijotų dvaro festivalio sumanytojai ir organizatoriai kvietė į Teatrų subuvimą, o jau šią savaitę į dar porą renginių. Vi
Akcinė bendrovė „Via Lietuva“ informuoja, kad 2025 m. liepos 20 d. nuo 9:00 iki 24:00 val. dėl planinių sistemos migravimo darbų į valstybinį duomenų centrą, laikinai neveiks kelių naudotojo mokesčio sumokėjimo sistema, todėl elektroninės vinjetės (e-vinjetė) nebus galimybės nusipirkti nei svetainėje keliumokestis.lt, nei iš plat
Rugpjūčio 14 d. 20 val. Klaipėdos festivalio klausytojai kviečiami į unikalų simfoninės muzikos koncertą „Kodas MKČ", skirtą Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 150-ajam jubiliejui. Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras ir choras, Klaipėdos koncertų salės choras „Aukuras", diriguojami vyriausiojo teatro dirigento Tom
Prie Bilionių piliakalnio, etnografinėje sodyboje „Gīvenėms“, vėl susirinko tautodailininkai iš visos Lietuvos – kurti, bendrauti, dalintis idėjomis, tampančiomis medžio dirbiniais, skulptūromis, paveikslais, puošiančiais jau ne vien Bilionių seniūniją, bet visą Šilalės kraštą. Tradicinio tautodailės pl
Neįtikėtina, kaip aiškiai gitara ir akordeonas, grojant jais drauge, gali pasakoti istorijas. Vakar Tauragės geležinkelio stotyje įvykusiame koncerte tauragiškiai pabuvojo ir Pietų Amerikoje, ir Italijoje, ir Japonijoje. Tikėtina, jog dažnas, užmerkęs akis, mintimis paklajojo ir po savo gyvenimą – netradicinio instrumentų
Komandos formavimo žaidimai yra puikus būdas stiprinti bendradarbiavimą ir pasitikėjimą tarp darbuotojų. Įmonė siūlo platų įvairių veiklų spektrą, kuris apima komandinę dinamiką, kūrybines užduotis ir fizinio aktyvumo rungtis. Šie žaidimai leidžia darbuotojams atsiskleisti, gerinti bendravimo įgūdžius ir siekti bendro tikslo. Pasirinkti tin
Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas informuoja apie pradėtus ikiteisminius tyrimus dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų disponavimo bei fizinio smurto atvejų. Narkotinės ir psichotropinės medžiagos 2025 m. liepos 9 d. apie 19.10 val. Tauragėje, Dariaus ir Girėno gatvėje, patikrinimui buvo sustabdytas automobilis „Su
Paauglystė – išskirtinai jautrus ir iššūkių kupinas laikotarpis ne tik vaikams, bet ir jų tėvams bei mokytojams. Šiuolaikinius paauglius veikia nuolatinis informacijos srautas, socialinių tinklų įtaka ir išaugęs elektroninių patyčių mastas. Visa tai prisideda prie prastėjančios emocinės sveikatos, didėjančio
Liepos 12 dieną Tauragėje Pilies aikštėje užlies amatininkų, tautodailininkų ir kūrėjų šurmulys. Čia vyks „Amatų ir skonių mugė“ – renginys, kuriame ne tik galima įsigyti išskirtinių rankų darbo dirbinių, bet ir susipažinti su jų kūrėjais. „Mugėje susirinks kūrėjai, tautodailininkai ir amatininkai i&sca
Dubajuje dingo žinomas Lietuvos sportinių šokių šokėjas, tauragiškis Vykintas Širmas. Suteikti bet kokios informacijos apie dingusį brolį socialiniuose tinkluose prašo sesuo Dovilė Širmaitė. Portalas Lrt.lt praneša, kad paskutinė žinoma V. Širmo žinoma buvimo vieta – butų kompleksas &bd