Tauragės žinios logotipas
Balandėliai – vaikystę primenantis patiekalas, nustebins

Įvaizdinė nuotrauka

Balandėliai – vaikystę primenantis patiekalas, nustebinsiantis ir gurmanus: išbandykite Italijos įkvėptą receptą

Orams vis labiau šąlant norisi jaukaus, šilto ir vaikystę primenančio maisto. Vienas tokių patiekalų – balandėliai. Šis tradicinis patiekalas ne tik paprastai pagaminimas, bet ir nereikalaujantis jokių įmantrių ar brangių ingredientų. Visgi, norintiems pasimėgauti įdomesniais skoniais – vien tik tradiciniu balandėlių receptu apsiriboti nereikia. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad šaltuoju metų laiku išauga ir pagrindinių balandėlių ingredientų – kopūstų bei smulkintos kiaulienos pardavimai.

„Nors lietuviai vis labiau linksta į įvairiausius kulinarinius eksperimentus, populiarūs išlieka tradiciniai produktai. Pavyzdžiui, pirmajame populiariausių daržovių penketuke rikiuojasi tradiciniai kopūstai, o kalbant apie mėsą – lydere visais sezonais išlieka kiauliena. Tiesa, šaltuoju metų laiku pirkėjai renkasi smulkintą kiaulieną ir faršą. Tačiau pirkėjams siūlome platų įvairiausių produktų asortimentą – nuo tradicinių iki kale kopūstų, artišokų ar pastarnokų, nuo kiaulienos, vištienos iki veršienos ar brandintos jautienos“, – teigia V. Budrienė.

Paplitę Europoje

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad balandėliai – vienas seniausių tradicinės lietuviškos virtuvės patiekalų. Visgi, balandėliai mėgstami ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse, Skandinavijoje, Vokietijoje, Austrijoje ir netgi pietų Europos šalyse.

Įdomu tai, kad šio paprastai pagaminimo patiekalo protėviai – Artimųjų Rytų šalyse gimę suktinukai dolma. Tiesa, gaminant dolma mėsa sukama ne į kopūstą, bet baklažanus, cukinijas, ankštinius pipirus, o dažniausiai – vynuogių lapus. Kadangi Rytų Europos šalyse ar Skandinavijoje vynuogių lapų rasti buvo sudėtinga, į dolma panašiam patiekalui pasigaminti buvo panaudota artimesnė šiems kraštams daržovė – kopūstas.

Skirtingos šalys – skirtingi receptai

V. Juodkazienė pasakoja, kad Lietuvoje balandėliai dažniausiai gaminami naudojant kiaulienos faršą, sumaišytą su svogūnais ir išvirtais ryžiais bei prieskoniais. Šis įdaras susukamas į kopūstų lapus, kurie yra troškinami puode ir patiekiami su bulvėmis. Tačiau tai nėra vienintelis balandėlių receptas. Skirtingų šalių gyventojai šį patiekalą ruošia skirtingai. Pavyzdžiui, Bulgarijoje balandėliai gaminami iš maltos kiaulienos ir veršienos, morkų, pomidorų ir patiekiami su jogurto-paprikos padažu. Lenkijoje balandėlių įdaras gaminamas iš kiaulienos ir jautienos faršo, tačiau mėsa maišoma ne tik su ryžiais, bet ir miežių ar grikių kruopomis.

Balandėliai valgomi ne tik Šiaurės ar Rytų Europoje, bet ir pietuose. Pavyzdžiui, graikai savo balandėlius gamina naudodami kopūstus, maltą jautieną, ryžius bei tradicinį iš kiaušinių ir citrinos sulčių pagamintą padažą, kurį patiekia šalia įdarytų kopūstų. Šį patiekalą Graikijos gyventojai vadina lahanodolmathes.

Naudingi patarimai

Ir nors iš pažiūros balandėlius pagaminti atrodytų paprasta, maisto ekspertė sako, kad egzistuoja kelios taisyklės, kurių laikydamiesi šį patiekalą paruošite dar lengviau. V. Juodkazienė sako, kad gaminant balandėlius geriausia naudoti ne tik kiaulienos ar jautienos, bet šių dviejų faršų mišinį. Mat taip balandėliuose esanti mėsa bus sultinga: ne per sausa ir ne per riebi. Jeigu mėgstate, į faršą galite pridėti ir įvairiausių keptų daržovių, pradedant morkomis bei svogūnais ir baigiant paprikomis.

Tam, kad verdant balandėlius išvengtumėte ryškaus kopūstų kvapo, Vilma Juodkazienė siūlo į vandenį įberti žiupsnelį cukraus, o puodą palikti atdarą, be dangčio. Na, o jeigu kopūstui išvirti laiko neturite – iš vakaro kopūsto galvą sudėkite į šaldiklį. Ekspertė sako, kad jam atitirpus lapai taps minkšti ir puikiai tiks balandėlių vyniojimui.

V. Juodkazienė dalijasi ir itališkų skonių įkvėptu balandėlių receptu.

Itališki „balandėliai“

Jums reikės:

Šlakelio aliejaus

Žiupsnelio druskos

Didelės kopūsto galvos

Įdarui:

Kelių šaukštų alyvuogių aliejaus

1 puodelio smulkiai supjaustyto svogūno

Kelių naminių dešrelių

Nedidelio gabalėlio šviežios, maltos jautienos

¾ puodelio baltųjų ryžių

½ puodelio tarkuoto parmezano sūrio

½ puodelio vandens

¼ puodelio sukapotų, šviežių petražolių

Šviežių, maltų juodųjų pipirų

Padažui:

1 skardinės susmulkintų pomidorų savose sultyse

2 šaukštų pomidorų pastos

Šaukštelio maltų raudonųjų pipirų dribsnių

4 skiltelių susmulkinto česnako

Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų

Žiupsnelio šviežių, susmulkintų petražolių

Pagaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Pasiruoškite kepimo indą ir lengvai jį aptepkite aliejumi. Dideliame puode įkaitinkite vandenį ir jį pasūdykite. Kai vanduo užvirs, dėkite kopūsto galvą ir pavirkite apie 10 min. Šiam apvirus, išimkite kopūstą ir leiskite atvėsti. Vėliau gražiai nuskabykite kopūsto lapus.

Tuomet vidutinio dydžio keptuvėje, įkaitinkite alyvuogių aliejų ir pakepkite svogūną. Jam iškepus pusę svogūno atidėkite į nedidelį dubenį. Į tą patį dubenį iš apvalkalo išėmę suberkite naminės dešros masę, maltą jautieną, išvirtus ryžius, parmezano sūrį, pilkite šlakelį vandens, kapotų petražolių, druskos bei pipirų ir viską išmaišykite. Tuomet kiekvieno kopūsto lapo centre dėkite vienodą kiekį įdaro ir kopūstą gražiai užlankstykite suformuodami balandėlius. Pagamintus balandėlius gražiai sudėkite į paruoštą kepimo indą.

Į keptuvėje likusius svogūnus suberkite susmulkintus pomidorus, dėkite pomidorų pastos, aitriųjų paprikų, smulkinto česnako, druskos ir juodųjų pipirų. Viską gerai išmaišykite ir supilkite į kepimo indą, ant paruoštų balandėlių. Galiausiai indą sandariai uždenkite, dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie valandą. Iškeptus balandėlius papuoškite juos šviežiomis petražolėmis. Skanaus!

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Liepos mėnesį bus vykdomos prevencinės eismo dalyvių kontrolės priemonės

Policijos pareigūnai, užtikrindami eismo saugumą ir mažindami eismo įvykių skaičių, liepos mėnesį Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato aptarnaujamojoje teritorijoje vykdys prevencines priemones. Liepos 3-5 d. ir liepos 20-22 d. vyks elektrinių mikrojudrumo priemonių, dviračių, elektrinių mopedų, vairuotojų kontrolė. Liepos 7-10 d

Tauragės rajono maudyklų vandens kokybė – tinkama maudynėms

Tauragės rajono savivaldybė informuoja, kad  birželio 19 d. atlikus maudyklų vandens kokybės tyrimus, nustatyta, jog visuose tirtuose rajono vandens telkiniuose vandens kokybė atitinka higienos normos HN 92:2018 reikalavimus – maudytis galima. Tyrimai buvo atlikti šiose vietose: Jūros upės maudykla Balskų tvenkinys Keramikos

Klaipėdos apygardos teismas nuteisė jaunuolį už pasikėsinimą nužudyti mažametę

Klaipėdos apygardos teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje 18-metis pripažintas kaltu dėl pasikėsinimo atimti gyvybę mažametei mergaitei bei fizinio smurto prieš kitą nepilnametę. Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Klaipėdos apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras, tyrimą atliko Taur

Vagys siautėja kaimiškose vietovėse – pavogti grūdai ir akmenų grilius

Policija tiria du svetimo turto pagrobimo atvejus, įvykusius Šilalės ir Šilutės rajonuose. Šilalės rajone, Vingininkų kaime, laikotarpiu nuo birželio 28 d. 15.00 val. iki birželio 29 d. 10.00 val., iš 1951 m. gimusiai moteriai priklausančio neužrakinto ūkinio pastato buvo pavogti grūdai. Dėl šio įvykio pradėtas i

Paribių Lietuvos adresas: 200 km nuo Vilniaus

Per du dešimtmečius Lietuva tapo šimtaprocentine europietiška šalimi, tačiau vos už kelių šimtų kilometrų nuo sostinės, kurioje sukoncentruotas valstybės valdymas, mokslas ir verslas su gerai  apmokamomis darbo vietomis, europietiškos kultūros šalis vis labiau panašėja į skurdžią pensinin

Rūta MUR - Jausmas kitoks

Rūta MUR - Jausmas kitoks

Naujas saugumo lygis keliuose – mobilūs smūgio slopintuvai

Siekiant stiprinti keliuose dirbančių specialistų ir visų eismo dalyvių saugumą, AB „Kelių priežiūra“ įsigijo 20 naujų mobilių smūgio slopintuvų. Šiuo metu vykdomas dar 11 tokių pat įrenginių įsigijimo procesas. Bendra numatoma investicija į įvairias darbuotojų saugumo priemones – daugiau nei 1 milijonas eurų.   Bend

Nuo rugpjūčio 1 d. valstybinės žemės paslaugos bus teikiamos tik internetu

Nuo šių metų rugpjūčio 1 d. paslaugos, susijusios su valstybinės žemės valdymu, Lietuvoje bus teikiamos tik internetu – per modernizuotą Žemės informacinę sistemą (ŽIS). Asmenims nebereikės vykti į savivaldybes, Nacionalinę žemės tarnybą (NŽT) ar pas kitus valstybinės žemės patikėtinius – prašymus dėl valstybinės žemės nuo

Pritarta pertvarkai: antroji pensijų kaupimo pakopa taps patrauklesnė ir lankstesnė

Seimas priėmė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtus įstatymus, kurie atveria kelią antrosios pensijų kaupimo pakopos pokyčiams. Sistema bus patrauklesnė ir lankstesnė, bus užtikrintas savanoriškas dalyvių įsitraukimas ir įgyvendintas Konstitucinio Teismo nutarimas, numatant galimybes pasitraukti iš kaupimo antroje

Seimas įteisino naują GPM tarifą, atskirą apmokestinimą ūkininkams, papildomą NPD

Seimas priėmė Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimus, kuriais įteisintas naujas GPM tarifas, nustatytas atskiras apmokestinimas ūkininkams ir papildomas neapmokestinamąsias pajamas auginantiems vaikus, individualios veiklos pajamos įtraukiamos į bendrą progresinį apmokestinimą. Už tai numatančias Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas

Seimas priėmė Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymą

Seimas priėmė naujos redakcijos Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymą, kuriame skirtingai apmokestintas gyventojų turimas nekomercinį nekilnojamasis turtas – išskiriant pagrindinį gyvenamąjį būstą* ir kitą asmens nekomercinį nekilnojamąjį turtą.  Nustatyta, kad savivaldybių tarybos nustatys pagrindinio gyvenamojo būsto mokestinės

Šunys pagalbininkai teiks pagalbą žmonėms su negalia

Siekiant, kad žmonės su negalia galėtų sėkmingai naudotis šunų pagalbininkų pagalba, bus patobulintas prieinamumo reglamentavimas, įtvirtinta asmenų su negalia teisė į šuns pagalbininko įsigijimo išlaidų kompensaciją, teisė patekti ir būti viešojoje erdvėje, statiniuose, nepriklausomai nuo jų paskirties, naudotis vie&sca