Nuo sriubos iki desertų: 3 patiekalai su Helovino simboliu – moliūgu
Įkelta:
2021-10-26
Nuotrauka
k
Nuotraukos autorius:
Įvaizdinė nuotrauka

Moliūgas – ne tik tikrų tikriausias rudens derliaus, bet ir visame pasaulyje bei Lietuvoje vis labiau populiarėjančios Helovino šventės simbolis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad didesnis pirkėjų susidomėjimas moliūgais kasmet šiuo laiku išauga pastebimai. O gyventojai į savo krepšelius dedasi ne tik tradicinius, bet ir specialiai Helovino šventei paruoštus moliūgus.

„Moliūgas – viena tų daržovių, be kurios neįsivaizduojamas rudens meniu. Pastebime, kad tinklo pirkėjai rudenį gamina daugiau jaukaus, naminio, šildančio maisto, kuriam puikiai tinka moliūgai. Iš moliūgų verdamos įvairiausios sriubos, gaminami troškiniai, netgi azijietiški daržovių kariai. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę didelį šios daržovės asortimentą: nuo Lietuvos ūkininkų užaugintų vėlyvosios veislės moliūgų iki iš Italijos atgabentų sviestinių moliūgų. Artėjant Helovinui siūlome ir jau paruoštus moliūgus su trafaretiniais lipdukais, kurie padeda išpjauti nepriekaištingą formą pagal pasirinktą paveikslėlį ir sukurti šios šventės dekoraciją“, – teigia V. Budrienė.

Kodėl būtent moliūgas?

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, pasakoja, kad viena iš priežasčių, kodėl per Heloviną taip plačiai naudojami moliūgai, yra ta, kad šią daržovę pakankamai lengva paversti į dekorą: išskobti ir išpjaustyti veidus ar kitokius ornamentus. Tačiau, visgi, ši tradicija pradėta tikrai ne praktiniais sumetimais.

Pasakojama, kad būtent Airijoje daržovės buvo naudojamos piktosioms dvasioms atbaidyti. Pasak legendos, tikima, kad spalio 31-ąją per pagonišką airių Samhaino šventę, kuri laikui bėgant tapo Helovinu, mirusiojo dvasios gali sugrįžti į žemę. Taigi, airiai turėjo rasti būdą, kaip sulaikyti piktąsias dvasias. Norėdami išgąsdint dvasias, jie pradėjo pjaustyti veidus ropėms. XIX amžiuje, kai daug airių imigravo į Ameriką, ši tradicija atkeliavo ir į JAV. Visgi, Amerikoje airiai atrado naują daržovę – moliūgus, kurių derlius nuimamas būtent rudenį, ir pradėjo jais gąsdinti piktąsias dvasias.

Universalumu pasižyminti daržovė

Kaip teigia vaisių ir daržovių ekspertė J. Sabaitienė, moliūgas – ne tik legendomis apipinta, bet ir labai universaliai panaudojama daržovė. Pasak jos, iš moliūgų galima ruošti ne tik visų taip pamėgtas kvapnias trintas sriubas, bet ir troškinius. Kepti moliūgai gali tapti puikiu garnyru ar salotų ingredientu: tereikia šią daržovę sumaišyti su šviežiais špinatais ir fetos sūriu. Moliūgas puikiai dera ir su kitos rūšies sūriais, pavyzdžiui, gorgonzola, mocarela ar burata.

Kaip teigia vaisių ir daržovių ekspertė, subtilų moliūgo skonį išryškina riešutai: lazdyno, pekano arba graikiški. Prie moliūgų dera ir įvairios prieskoninės žolelės: čiobreliai, rozmarinai, kalendra. Jeigu norisi intensyvesnio skonio, ekspertė siūlo moliūgų patiekalus praturtinti čili pipirais, česnakais ar imbieru.

Visgi, pasak vaisių ir daržovių ekspertės, moliūgas – ne tik puikiai dera pikantiškuose patiekaluose, bet ir desertuose. Amerikoje ypatingai mėgstami moliūgų pyragai, jų tyrė netgi dedama į tradicinius sūrio pyragus. Iš moliūgų gaminami ne tik įvairiausi keksiukai, keksai ar sausainiai, bet ir ledai, putėsiai ar pudingai. Artėjant Helovinui vaisių ir daržovių ekspertė dalijasi net trimis skirtingais patiekalais iš moliūgų, kurie patiks tiek pikantiško maisto, tiek saldėsių mėgėjams.

 

Moliūgų mėsainiai

Jums reikės:

·        500 g moliūgo;

·        150 g morkų;

·        1 svogūno;

·        2 skiltelių česnako;

·        1 arbat. šaukšt. garstyčių;

·        2 kiaušinių;

·        4 valg. šaukšt. džiūvėsėlių;

·        1 arbat. šaukšt. druskos;

·        ½ arbat. šaukšt. ciberžolės;

·        Salotų lapų;

·        100 g tarkuoto čederio sūrio;

·        2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;

·        4 mėsainių bandelių.

Gaminimas:

Nuplaukite ir nulupkite daržoves. Supjaustykite moliūgą, morkas, svogūną bei česnaką, suberkite į smulkintuvą ir susmulkinkite iki mažų gabalėlių. Tuomet įmuškite kiaušinius, suberkite džiūvėsėlius, druską, ciberžolę ir viską susmulkinkite iki vientisos masės. Iš gauto mišinio suformuokite paplotėlius. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir apkepkite paplotėlius iš abiejų pusių, kol šie įgaus gražią spalvą. Dėkite paplotėlius ant mėsainių bandelių, ant viršaus užtepkite šiek tiek garstyčių, apibarstykite sūriu, uždėkite salotų lapų ir viską uždenkite viršutinėmis mėsainių bandelėmis. Paruoštus mėsainius pakaitinkite orkaitėje, kol sušils bandelės, ir patiekite.

Kepti saldūs moliūgai

Jums reikės:

·        1 kg moliūgo;

·        2 arbat. šaukšt. sviesto;

·        1 valg. šaukšt. rudojo cukraus;

·        Čiobrelių lapelių;

·        2 valg. šaukšt. medaus.

Gaminimas:

Nuplaukite moliūgą, nusausinkite jį ir supjaustykite plonomis juostelėmis. Jas sudėkite į didelį dubenį, supilkite išlydytą sviestą, suberkite cukrų bei čiobrelių lapelius ir viską įtrinkite į moliūgą. Paruoštas juosteles išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje skardoje ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200°C. Kepkite apie 20 minučių, kol moliūgas suminkštės, o cukrus išsilydys ir karamelizuosis. Iškepusias moliūgų juosteles apšlakstykite medumi ir, jeigu norite, apibarstykite likusiais čiobrelių lapeliais.

Moliūgų putėsiai

Jums reikės:

·        1 valgomojo šaukšto sviesto;

·        24 nedidelių zefyriukų;

·        ½ puodelio pieno;

·        ½ puodelio kubeliais supjaustytų, orkaitėje keptų moliūgų;

·        1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto;

·        1 arbatinis šaukštelis kalėdiniam keksui ar sausainiams skirto prieskonių mišinio;

·        ⅓ puodelio cukraus;

·        1 puodelis riebios grietinėlės;

Gaminimas:

Didelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir į ją sudėkite zefyrus, supilkite pieną. Viską kepkite apie kelias minutes, maišydami, kol iš pieno ir zefyrų susidarys vientisa masė. Moliūgą sutrinkite trintuvu ir sudėkite į gautą masę, viską dar šiek tiek pakepkite. Nuimkite nuo ugnies, įmaišykite vanilės ekstraktą ir prieskonius. Viską palikite atvėsti. Tuomet dideliame dubenyje sumaišykite 1/3 puodelio cukraus ir 1 puodelį riebios grietinėlės. Cukrų ir grietinėlė elektriniu plaktuvu plakite tol, kol susidarys standi masė. Galiausiai į atvėsusį moliūgų mišinį supilkite plaktą grietinėlę. Viską gerai išmaišykite, sudėkite į indelius, uždenkite ir šaldykite šaldytuve apie 2 valandas, kol šie sustings. Skanaus!

Nuotrauka
spanguoles
Įkelta:
2023-10-15
Tiems, kas ilgisi vasarinės uogų gausos, nusiminti neverta – spanguolių sezonas jau pačiame gražume. Šios nedidelės raudonos uogos yra pigus vertingų medžiagų užtaisas, o jų naudą ir įvairius panaudojimo būdus atranda vis daugiau lietuvių, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Jas šviežias įtraukti į meniu išties nesunku – pavyzdžiui, visai lengvai pasiruošus nebrangaus padažo. Jis puikiai derės tiek prie paukštienos, tiek prie mėsos patiekalų ir pakels juos į naują skonio lygį.
Nuotrauka
kugelis
Įkelta:
2023-09-24
Kugelis – kiekvieno bendrabučio ar kartu gyvenančių studentų klasika. Pigu, paprasta ir sotu, tačiau ar nėra kiek nuobodu? Šį rudenį verta išbandyti kugelį šiek tiek kitaip ir bulves suderinti su morkomis bei neįprastu priedu – obuoliu. Netradicinis skonių derinys sužavės tuos, kas ieško lengvesnio kugelio varianto. Apsidžiaugs ir norintys sutaupyti: net ir didelei skardai išleisite vos kelis eurus, skaičiuoja Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Nuotrauka
vaikas
Asociatyvi nuotrauka
Įkelta:
2023-09-10
Bendra vakarienė šeimoje kartais gali tapti nemenku išbandymu, jei vaikas atsisako net paragauti daržovių ar vaisių. Vokietijos mokslininkų tyrimo duomenimis, paprasta gudrybė gali situaciją pakeisti. Ją išbandyti verta ypač dabar – prasidėjus rudeniui kasdien gausėja nebrangių šviežio derliaus gėrybių, kurios tokios naudingos vaikams, atkreipia dėmesį Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Nuotrauka
sprotai
Įkelta:
2023-08-20
Šį sekmadienį, rugpjūčio 20 d., estai mini Nepriklausomybės atkūrimo dieną. Kas šauna galvon, kai pagalvojate apie Estiją? Daugelis tikriausiai pagalvoja apie Talino senamiestį, idiliškas šalies salas ir… šprotus. Estija nuo seno jais garsėja, o šias nedideles žuvytes mėgsta ir lietuviai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šprotai yra viena perkamiausių konservuotų žuvų.
Nuotrauka
derlius
Įkelta:
2023-08-06
Rugpjūtį net ir prisiekę mėsavalgiai galėtų tverti be jos, mat akys raibsta nuo šviežių daržovių, vaisių ir uogų. Dabar pats laikas mėgautis ne tik besitęsiančiu agurkų, cukinijų įkarščiu, bet ir imti baklažanų, įvairių uogų derlių. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pataria, kad būtent į piką pasiekusias derliaus gėrybes verta žvelgti pirkėjams: jos būna pačios skaniausios, naudingiausios ir geriausios kainos.
Nuotrauka
gerimai
Įkelta:
2023-08-05
Penktadienį, Tarptautinę alaus dieną, nemaža dalis lietuvių pasitiks su nealkoholine šio gėrimo versija. Bent jau taip rodo besikeičiantys lietuvių įpročiai. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, per trejus metus nealkoholinio alaus pardavimai išaugo beveik penktadaliu. Paklausa kaskart ūgteli ir artėjant savaitgaliui, o šį, ypač karštą, verta atsigaivinti ir iš nealkoholinio alaus pasigamintu kokteiliu.
Nuotrauka
moliugai
Įkelta:
2023-07-30
Moliūgai – neabejotini rudens karaliai, kasmet suburiantys vis didesnę gerbėjų armiją. Tačiau rudeninei moliūgomanijai galite užbėgti už akių – ši sveika, skani bei pigi daržovė jau užaugo Lietuvos ūkiuose ir atsidūrė parduotuvių lentynose. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad sezoninės daržovės yra ypač paklausios ir vos pasirodžiusios naujienos netrunka nugulti į pirkėjų krepšelius. Moliūgas būna ypač perkamas, mat yra nebrangus ir itin universalus.
Nuotrauka
voveraites
Įkelta:
2023-07-29
Voveraitės yra vienas didžiausių Lietuvos miškų turtų. Tačiau šiemet jų gerbėjai keiksnoja orus – šaltas pavasaris ir vėliau užklupusi sausra lėmė, kad miškuose jų rasti be galo sunku. Visgi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, džiaugiasi, kad tiekėjams pavyko užtikrinti, jog parduotuvėse šių gėrybių nepritrūks, o kainos liks patrauklios.
Nuotrauka
vistienos iesmeliai
Asociatyvi unsplash.com nuotrauka
Įkelta:
2023-07-16
Atėjus savaitgaliui sukate galvą, ką pasigaminti pietums? Išbandykite Prancūzijos ir Graikijos įkvėptus vištienos iešmelių receptus. Tokį patiekalą namuose pasigaminti nesudėtinga: tereikia kokybiškos vištienos ir šiek tiek fantazijos – marinatams puikiai tinka įvairiausios prieskoninės žolelės, citrinos sultys, garstyčios, kiti ryškaus skonio patiekalui suteiksiantys priedai.
Nuotrauka
grill
Įkelta:
2023-07-01
​​​​​​​Vasara Lietuvoje neilga, tad grilį lietuviai kuria bet kokiu oru – ir kaitriai saulei spiginant, ir tenkant uždengti jį nuo lietaus. Mėnesio pabaigoje ne vienam tenka pasukti galvą, kaip skaniai pavaišinti svečius turint ribotą biudžetą. Tai tikrai įmanoma – dalijamės pirkinių sąrašu ir visuomet pavyksiančiais receptais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad pirkėjai moka sumaniai apsipirkti – vertina nuolaidas, pirkinius planuoja, daugiau dėmesio skiria sezoninėms gėrybėms.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-06-23
Joninės – nuotaikingiausia lietuviškos vasaros šventė. Ji neatsiejama nuo gardaus maisto, tačiau šiemet šia proga neturint papildomo laisvadienio, visai nesinori vaišių ruošimui skirti daug laiko ar pinigų. Tą atspindi ir elgesys parduotuvėse. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad jeigu tokioms šventėms kaip Kalėdos ar Velykos lietuviai ruošiasi ypač atsakingai ir ilgai, tai prieš Jonines ieško paprasčiau įgyvendinamų ir nebrangių idėjų.  
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-06-04
Neeilinę dieną – neeiliniai ir pusryčiai. Tėvo dieną sukant galvą, kuo jį nustebinti, verta pagalvoti apie ypatingo patiekalo paruošimą dar vos prasidedant dienai. Populiarieji angliški pusryčiai yra sotus variantas, kuris negali nepalikti įspūdžio. O dar geriau – jam paruošti sugaišite vos 20 minučių. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad Tėvo dienos proga pirkėjai nepraleidžia progos palepinti savo tėčius – parduotuvėse dairosi įvairių sūrių, gurmaniškų mėsos gaminių ir paskutinės minutės dovanų.
Nuotrauka
nuotrauka
Raimondos Alysienės nuotrauka
Įkelta:
2023-05-21
Pavasarį norisi lengvesnio maisto, daugiau daržovių. Šių salotų produktai paprasti, pagaminti lengva, jos tokios gaivios, traškios ir skanios, kad sunku sustoti valgyti. Puikiai tiks tiek švenčių stalui, tiek kasdienai. Tad pasilepinkite ir palepinkite kitus. 
Nuotrauka
receptas
Įkelta:
2023-05-06
Šį savaitgalį parodykite mamai, kaip ją vertinate, paruošdami tokius pusryčius, kurių ji nepamirš. Tai nėra taip sunku, kaip gali pasirodyti: tereikės efektingo recepto ir šiek tiek pasiruošimo. „Motinos diena kasmet tampa viena saldžiausių ir spalvingiausių švenčių. Pirmąjį gegužės savaitgalį pirkėjai tortų nuperka tiek, kiek pasitikdami Naujuosius metus, o gėlių pardavimai aplenkia net Valentino dieną“, – teigia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-04-30
Toks  tortukas – puikus sprendimas, kai nėra laiko ar nesinori kepti biskvito, o torto norisi. Puiki išeitis – pirktiniai plikyti sausainiai. Žinoma, galima jų išsikepti ir namuose. Vaisius ar uogas galima naudoti bet kokias: jei norisi saldžiau, tinka, pavyzdžiui, bananai, jei gaiviau – citrusiniai vaisiai. 
Nuotrauka
vista
Asociatyvi pixabay.com nuotrauka
Įkelta:
2023-03-19
Šį sekmadienį, kovo 19-ąją, minima Tarptautinė paukštienos diena. Šios dienos minėjimas prasidėjo JAV, o vėliau išpopuliarėjo ir kitose šalyse. Lietuviai pirmenybę teikia vištienai, ji, anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, po kiaulienos yra populiariausias pirkėjų pasirinkimas.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-03-11
Šventės – neatsiejamos nuo skanaus maisto. O kuo gi geriau pasilepinti šventinį Kovo 11-osios, Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos savaitgalį nei tradiciniais lietuviškais patiekalais? Naminis kastinys, traškūs bulviniai blynai ar virtiniai su spirgučiais – skanūs, lengvai pagaminami ir svarbiausia, daug išlaidų nereikalaujantys patiekalai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad tradiciniams lietuviškiems ingredientams ir vietos ūkininkų užaugintai produkcijai pirkėjai visuomet teikia pirmenybę.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-03-05
o gero, būtų sunku įsivaizduoti mitybos racioną be mėgstamos duonos, skoniu praturtinančios kasdien valgomus patiekalus. Tačiau šis kepinys modernėja ir vis dažniau įgauna naujų pavidalų, o kai kurių receptų gamyba namuose užtruks vos kelias valandas. Ekspertai ragina neišmesti paskutines dienas gyvenančių daržovių ir vaisių bei juos panaudoti naminės duonos gamybai.
Nuotrauka
blynai
Asociatyvi pixabay.com nuotrauka
Įkelta:
2023-02-21
Šiandien, vasario 21-ąją, visa Lietuva švenčia Užgavėnes. Nuo seno šią dieną buvo įprasta ruošti blynus, kuriais vaišindavosi ne tik namiškiai, bet ir kiekvienas į namus užėjęs žmogus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad lietuviai Užgavėnes aktyviai švenčia ir dabar – šiuo laikotarpiu išauga jau paruoštų blynų ir blynams ruošti skirtos produkcijos pardavimai, o pastaruosius keletą metų ypač populiarėja alternatyvūs produktai, skirti gaminti veganiškus ar be glitimo blynus.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-02-19
Kai norisi greitai pagaminamų pietų ar vakarienės – dažnas renkasi makaronų patiekalus. Juos pagaminti nesudėtinga, neužima daug laiko, o ir nebrangu. Be to, užsišaldžius mėgstamo naminio makaronų padažo – kvapnų patiekalą pasigaminsite per mažiau nei 10 min. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad makaronai yra lietuvių labai mėgstamas nebrangus produktas, todėl nenuostabu, kad jie dažnai pastebimi ir kasdieniuose jų krepšeliuose.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-01-22
Pirmadienį, sausio 23-ąją, pasaulyje bus minima JAV išpopuliarėjusi Pyragų diena. Norint tą dieną pasimėgauti gabalėliu gardaus pyrago, šiandien kavinėje gali tekti išleisti ir 5 eurus, todėl siekiančius sutaupyti, profesionalus konditeris kviečia išbandyti 3 receptus. Jais remdamiesi namuose už tokią pačią sumą pasigaminsite visą pyragą. Tai, jog lietuviai, ypač žiemą, pyragus ar tortus savo virtuvėse kepa dažniau, patvirtina ir Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė. Anot jos, prieš savaitgalius ar įvairias šventes išauga šaldytos tešlos, kepinių ruošimui ir puošybai skirtų produktų pardavimai.
Nuotrauka
sultinys
Įkelta:
2022-12-26
Šventiniu laikotarpiu maisto švaistymo tema tampa dar aktualesnė. Ją spręsti gali padėti žinojimas, kada ir kaip panaudoti likučius – jie gali tapti naujais užkandžiais ar net sodriu sultiniu. Jam tinka ne tik likusi paukštienos mėsa, bet ir kaulai. Jų lietuvių namuose po švenčių turėtų likti nemažai – anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, šiomis dienomis vištos ir anties pardavimai itin išaugo.  
Nuotrauka
kisielius
Įkelta:
2022-12-18
Šv. Kūčių stalas neįsivaizduojamas be tradicinio spanguolių ar kitų uogų kisieliaus – sodraus skonio tirštas gėrimas įtinka tiek mažiesiems smaližiams, tiek vyresniems jo ragautojams. Kaip virti, kuo gardinti ir kaip vartoti šį labiausiai Šiaurės šalyse paplitusį gėrimą, pataria jau 16 metų maisto technologijos srityje dirbanti Aušra Staninienė.
Nuotrauka
gerimai
Įkelta:
2022-11-01
Kiekvieną rudenį, sužvarbus orams, svarbu daugiau dėmesio skirti organizmo stiprinimui. Vienas iš būdų tai padaryti – į mitybos racioną įtraukti kuo daugiau vitaminų kupinų vaisių, pavyzdžiui, citrinų. Vienoje citrinoje randama net pusė vitamino C dienos dozės, todėl rudenį jomis mėgautis ypač svarbu, o jų panaudojimo būdų virtuvėje – gausybė. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad neseniai iš Turkijos ir Ispanijos parduotuves pasiekęs šviežių citrinų derlius kaipmat sulaukė pirkėjų dėmesio.
Nuotrauka
receptai
Įkelta:
2022-10-29
Pasiruoškite Helovinui: 3 „šiurpių“ užkandžių receptai teminiam vakarėliui Tradicija tapusio Helovino vakaras švenčiamas jau bene kiekvieno lietuvio namuose ir tampa puikia proga suburti draugus bei artimuosius. Kad prieš šią šventę nereikėtų daug laiko praleisti virtuvėje ir išlaidauti, galima lengvai paruošti teminių užkandžių, kurie ne tik paįvairins stalą, bet ir ilgai išliks atmintyje tiek vaikams, tiek suaugusiesiems. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad prieš kiekvienas šventes stebimas išaugęs pirkėjų susidomėjimas gurmaniškesniais užkandžiais, o Helovinas, be abejonės,  neapsieina ir be šios šventės simbolio – moliūgo.