Tauragės žinios logotipas
Daržo karalius – moliūgas: su kuo jį derinti ir ką iš jo pasigaminti?

Įvaizdinė nuotrauka

Daržo karalius – moliūgas: su kuo jį derinti ir ką iš jo pasigaminti?

Moliūgas – tikrų tikriausias rudens simbolis. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė sako, kad moliūgas – ypatingai universali daržovė. Ją galima tarkuoti, trinti, virti ar kepti – nuo sriubos ar troškinio iki pyrago. Pasak ekspertės, moliūgus kasmet vis labiau atranda ir lietuviai. Gyventojai vis daugiau eksperimentuoja virtuvėje ir šią daržovę derina su pačiais netikėčiausiais ingredientais.


Nepaprastu skoniu išsiskiriantys vėlyvieji moliūgai

„Ruduo – pats geriausias metas mėgautis įvairiausiomis daržo gėrybėmis. Viena jų – moliūgas. Kadangi iš moliūgų dažniausiai gaminami sotūs ir šildantys patiekalai – be šios daržovės neįsivaizduojama rudens sezono virtuvė. Be to, pastebime, kad pastaruoju metu pirkėjai į kasdienę mitybą stengiasi įtraukti daugiau šviežio ir sveiko maisto, vaisių bei daržovių, todėl siūlome platų jų pasirinkimą: nuo bulvių iki patisonų ar moliūgų, kurie yra užauginti ūkininkų ir dažnai atsiduria tinklo pirkėjų krepšeliuose“, – sako J. Sabaitienė.

20 metų Vilniaus rajone ūkininkaujantis Igoris Miskyvas džiaugiasi, kad šįmet, nepaisant ekstremalių oro sąlygų, didelių pavasario šalčių, jo ūkyje užderėjo neprastas moliūgų derlius. Pasak jo, paprastai per metus ūkyje užauginama apie 60 tonų moliūgų, panašiai tiek moliūgų užderėjo ir šiemet. Ūkininko teigimu, jo ūkyje užauginti moliūgai prekybos tinklą pasiekia dar liepos viduryje, o paskutinieji, vėlyvosios veislės moliūgai nurenkami iki lapkričio mėnesio, kuomet dar neprasidėjo stiprios šalnos.

„Vėlyvosios veislės moliūgai ilgiau auga. Be to, kaip ir visų kitų rūšių daržovių, vėlyvų veislių moliūgai pasižymi ryškesniu skoniu, tvirtesne, į morka panašia tekstūra, ryškesne oranžine spalva. Vėlyvųjų moliūgų kur kas storesnė ir oda, todėl jie nebijo sutrenkimų, juos lengviau transportuoti“, – pasakoja I. Miskyvas

Ūkininkas teigia, kad moliūgai Lietuvoje sulaukia ir vis didesnio gyventojų susidomėjimo:

„Dar prieš septynerius metus daugiau nei 5 tonų moliūgų neparduodavome. Dabar šis skaičius labai išaugo. Dar didesnį susidomėjimą pajutome šiemet. Nežinau ar tam įtakos turėjo karantinas, o gal žmonės paprasčiausiai ieško vis įdomesnių skonių, įvairesnių daržovių, į ūkį atvykę pirkėjai ypatingai giria iš moliūgų pagamintą sriubą“, – sako I. Miskyvas

Ir su riešutais, ir šokoladu

Kaip teigia J. Sabaitienė, nors moliūgai dažnai sutinkami lietuvių daržuose – ši daržovė kilusi iš Vidurio Amerikos, o į Europą moliūgai atkeliavo tik XVI amžiuje. Ši daržovė – ne tik skani, bet ir sveika. Moliūgai itin turtingi naudingosiomis medžiagomis: juose gausu C, E, PP, B grupės vitaminų ir antioksidantų, kurie užtikrina sveiką ląstelių veiklą. Be to, tai itin nekaloringa daržovė – 100 g moliūgo turi vos apie 30 kalorijų. O ryškiai oranžinę jų spalvą nulemia karatenoidai, apsaugantys organizmą nuo laisvųjų radikalų poveikių, – kuo jų daugiau, tuo spalva intensyvesnė. Ne ką mažiau nei pats moliūgas vertingos yra ir jų sėklos, kurios yra tikras baltymų šaltinis.

Kaip teigia vaisių ir daržovių ekspertė, moliūgas – ypatingai universalus ingredientas. Jis puikiai tinka ir į įvairiausių kruopų ar makaronų patiekalus. Iš jo verdamos nepaprasto skonio sriubos ar troškiniai, netgi indiškasis karis. Moliūgai valgomi ir su įvairiais sūriais – mocarela ar gorgonzola. Na ir, žinoma, mėsa bei žuvimi: vištiena, kalakutiena ar lašiša. Pasak jos, subtilų moliūgo skonį išryškina riešutai: lazdyno, pekano arba graikiški. Prie moliūgų dera ir įvairios prieskoninės žolelės: čiobreliai, rozmarinai, kalendra. Jeigu norisi intensyvesnio skonio ekspertė siūlo moliūgų patiekalus praturtinti čili pipirais, česnakais ar imbieru. Be to, pasak jos, iš jo gaminami ir nepaprasto skonio desertai. Juo įdaromi pyragai, moliūgu tyre gali būti gardinamas net ir prancūzų klasika tapęs desertas creme brulee, jis puikiai dera ir su šokoladu ar Amerikoje itin mėgstamu sūrio pyragu.

J. Sabaitienė patiekalų su moliūgais siūlo pasigaminti ir namuose bei dalijasi keliais nepaprasto skonio receptais.

Kreminė moliūgo ir kokosų pieno sriuba

Reikės:

  • 1 /3 moliūgo;
  • 1 l sultinio;
  • 4 bulvių;
  • 150–200 ml kokoso pieno;
  • druskos ir pipirų;
  • kepintų moliūgo sėklų;
  • šlakelio pesto padažo;
  • aliejaus (kepimo indui patepti).

Gaminimas:

Moliūgą supjaustykite gabaliukais, kepimo indą patepkite aliejumi ir dėkite moliūgą, pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje, kol moliūgas suminkštės. Užvirkite paruoštą sultinį, dėkite kubeliais pjaustytas bulves, įberkite šiek tiek druskos ir pipirų. Kai bulvės jau išvirs, dėkite iškeptą moliūgą. Truputėlį pavirkite, sultinį nupilkite ir viską susmulkinkite elektriniu trintuvu. Pilkite kokoso pieną ir viską užvirinkite, jeigu sriuba per tiršta, galima įpilti sultinį, kuriame virė daržovės.

Sriubą pilkite į lėkštes ir apšlakstykite pesto padažu, pabarstykite keptomis moliūgo sėklomis. Patiekti rekomenduojama su česnakiniais skrebučiais.

Vištienos užkepėlė su moliūgais

  • 500 g moliūgo;
  • 400 g vištienos šlaunelių filė be kaulo;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 100 ml vandens;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1 aitriosios paprikos;
  • 120 g tarkuoto kietojo sūrio;
  • 50 g tarkuoto parmezano sūrio.

Gaminimas:

Nuplaukite ir nusausinkite moliūgą, tuomet nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Sudėkite vištieną ir supjaustytą moliūgą į karščiui atsparų indą, apibarstykite druska, susmulkintu česnaku ir aitriąja paprika, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir supilkite vandenį. Viską gerai išmaišykite, puodą uždenkite dangčiu ir dėkite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 180 °C temperatūroje 15–20 minučių. Jau iškepusį patiekalą apibarstykite kietuoju bei parmezano sūriais ir vėl dėkite į orkaitę – šįkart be dangčio. Kepkite, kol sūriai išsilydys ir apskrus. Skanaus!

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Šilutiškis įkliuvo su kontrabandinėmis cigaretėmis

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai intensyviai tęsia kovą dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis. Liepos 11 d. buvo gauta informacija, kad šilutiškis, gim. 1987 m., automobiliu ,,Opel Astra“ gabena kontrabandines cigaretes, nepaženklintas Lietuvos Respublikos Vyriausybės nusta

Nauja specialistė Socialinės paramos skyriuje – rūpinsis gyventojų konsultavimu ir socialinės paramos teikimu

Tauragės rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus Socialinės piniginės paramos poskyryje darbą pradėjo specialistė Gabrielė Pakalniškytė.   Ji bus atsakinga už gyventojų konsultavimą socialinės paramos skyrimo klausimais, prašymų priėmimą ir apdorojimą, sprendimų ir kitų su socialinės paramos skyrimu susijusių dokumentų p

Kelias į pirmą klasę: emocinis bagažas svarbesnis nei kuprinė

Pirmieji mokslo metai – jaudinanti patirtis ne tik vaikams, bet ir jų tėvams. Būsimi pirmokai žengia į naują gyvenimo etapą, kuriame jų laukia ne tik raidės ir skaičiai, bet ir nauji draugai, taisyklės, mokytoja ir didžiulė emocijų paletė. Tėvai dažnai rūpinasi, ar vaikas moka skaityti, ar turės tinkamą kuprinę, tačiau ne mažiau svarbus pas

„Ar Amerika pirtyje?!“: kai miuziklas tampa kultūriniu veidrodžiu

Bijotų dvaro festivalis – kaip tas karamelinis saldainis: ilgai „grojantis“ ir suteikiantis saldų malonumą. O su kuo dar galima palyginti daugiau kaip mėnesį trunkantį renginį? Prieš porą savaičių Bijotų dvaro festivalio sumanytojai ir organizatoriai kvietė į Teatrų subuvimą, o jau šią savaitę į dar porą renginių. Vi

„Via Lietuva“ informuoja: liepos 20 d. nebus galima įsigyti elektroninių vinječių – kelių naudotojus kviečia jomis pasirūpinti iš anksto

Akcinė bendrovė „Via Lietuva“ informuoja, kad 2025 m. liepos 20 d. nuo 9:00 iki 24:00 val. dėl planinių sistemos migravimo darbų į valstybinį duomenų centrą, laikinai neveiks kelių naudotojo mokesčio sumokėjimo sistema, todėl elektroninės vinjetės (e-vinjetė) nebus galimybės nusipirkti nei svetainėje keliumokestis.lt, nei iš plat

Kodas MKČ" – išskirtinis simfoninis koncertas, skirtas Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui

Rugpjūčio 14 d. 20 val. Klaipėdos festivalio klausytojai kviečiami į unikalų simfoninės muzikos koncertą „Kodas MKČ", skirtą Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 150-ajam jubiliejui. Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras ir choras, Klaipėdos koncertų salės choras „Aukuras", diriguojami vyriausiojo teatro dirigento Tom

Menininkus subūrė devintasis Bilionių pleneras

Prie Bilionių piliakalnio, etnografinėje sodyboje „Gīvenėms“, vėl susirinko tautodailininkai iš visos Lietuvos – kurti, bendrauti, dalintis idėjomis, tampančiomis medžio dirbiniais, skulptūromis, paveikslais, puošiančiais jau ne vien Bilionių seniūniją, bet visą Šilalės kraštą. Tradicinio tautodailės pl

Į geležinkelio stotį susirinkę tauragiškiai leidosi į muzikinę kelionę

Neįtikėtina, kaip aiškiai gitara ir akordeonas, grojant jais drauge, gali pasakoti istorijas. Vakar Tauragės geležinkelio  stotyje įvykusiame koncerte tauragiškiai pabuvojo ir Pietų Amerikoje, ir Italijoje, ir Japonijoje. Tikėtina, jog dažnas, užmerkęs akis, mintimis paklajojo ir po savo gyvenimą – netradicinio instrumentų

Komandos formavimo žaidimai: efektyvus būdas pagerinti komandos dinamiką

Komandos formavimo žaidimai yra puikus būdas stiprinti bendradarbiavimą ir pasitikėjimą tarp darbuotojų. Įmonė siūlo platų įvairių veiklų spektrą, kuris apima komandinę dinamiką, kūrybines užduotis ir fizinio aktyvumo rungtis. Šie žaidimai leidžia darbuotojams atsiskleisti, gerinti bendravimo įgūdžius ir siekti bendro tikslo. Pasirinkti tin

Tauragės apskrities policija pradėjo tyrimus dėl narkotinių medžiagų ir fizinio smurto atvejų

Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas informuoja apie pradėtus ikiteisminius tyrimus dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų disponavimo bei fizinio smurto atvejų. Narkotinės ir psichotropinės medžiagos 2025 m. liepos 9 d. apie 19.10 val. Tauragėje, Dariaus ir Girėno gatvėje, patikrinimui buvo sustabdytas automobilis „Su

Pagalba vaikui – ne tik psichologas

Paauglystė – išskirtinai jautrus ir iššūkių kupinas laikotarpis ne tik vaikams, bet ir jų tėvams bei mokytojams. Šiuolaikinius paauglius veikia nuolatinis informacijos srautas, socialinių tinklų įtaka ir išaugęs elektroninių patyčių mastas. Visa tai prisideda prie prastėjančios emocinės sveikatos, didėjančio

Amatų ir skonių mugė Tauragėje: tradicijos, kūryba ir gardūs atradimai vienoje vietoje

Liepos 12 dieną Tauragėje Pilies aikštėje užlies amatininkų, tautodailininkų ir kūrėjų šurmulys. Čia vyks „Amatų ir skonių mugė“ – renginys, kuriame ne tik galima įsigyti išskirtinių rankų darbo dirbinių, bet ir susipažinti su jų kūrėjais. „Mugėje susirinks kūrėjai, tautodailininkai ir amatininkai i&sca