Įvaizdinė nuotrauka
Moliūgas – tikrų tikriausias rudens simbolis. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė sako, kad moliūgas – ypatingai universali daržovė. Ją galima tarkuoti, trinti, virti ar kepti – nuo sriubos ar troškinio iki pyrago. Pasak ekspertės, moliūgus kasmet vis labiau atranda ir lietuviai. Gyventojai vis daugiau eksperimentuoja virtuvėje ir šią daržovę derina su pačiais netikėčiausiais ingredientais.
Nepaprastu skoniu išsiskiriantys vėlyvieji moliūgai
„Ruduo – pats geriausias metas mėgautis įvairiausiomis daržo gėrybėmis. Viena jų – moliūgas. Kadangi iš moliūgų dažniausiai gaminami sotūs ir šildantys patiekalai – be šios daržovės neįsivaizduojama rudens sezono virtuvė. Be to, pastebime, kad pastaruoju metu pirkėjai į kasdienę mitybą stengiasi įtraukti daugiau šviežio ir sveiko maisto, vaisių bei daržovių, todėl siūlome platų jų pasirinkimą: nuo bulvių iki patisonų ar moliūgų, kurie yra užauginti ūkininkų ir dažnai atsiduria tinklo pirkėjų krepšeliuose“, – sako J. Sabaitienė.
20 metų Vilniaus rajone ūkininkaujantis Igoris Miskyvas džiaugiasi, kad šįmet, nepaisant ekstremalių oro sąlygų, didelių pavasario šalčių, jo ūkyje užderėjo neprastas moliūgų derlius. Pasak jo, paprastai per metus ūkyje užauginama apie 60 tonų moliūgų, panašiai tiek moliūgų užderėjo ir šiemet. Ūkininko teigimu, jo ūkyje užauginti moliūgai prekybos tinklą pasiekia dar liepos viduryje, o paskutinieji, vėlyvosios veislės moliūgai nurenkami iki lapkričio mėnesio, kuomet dar neprasidėjo stiprios šalnos.
„Vėlyvosios veislės moliūgai ilgiau auga. Be to, kaip ir visų kitų rūšių daržovių, vėlyvų veislių moliūgai pasižymi ryškesniu skoniu, tvirtesne, į morka panašia tekstūra, ryškesne oranžine spalva. Vėlyvųjų moliūgų kur kas storesnė ir oda, todėl jie nebijo sutrenkimų, juos lengviau transportuoti“, – pasakoja I. Miskyvas
Ūkininkas teigia, kad moliūgai Lietuvoje sulaukia ir vis didesnio gyventojų susidomėjimo:
„Dar prieš septynerius metus daugiau nei 5 tonų moliūgų neparduodavome. Dabar šis skaičius labai išaugo. Dar didesnį susidomėjimą pajutome šiemet. Nežinau ar tam įtakos turėjo karantinas, o gal žmonės paprasčiausiai ieško vis įdomesnių skonių, įvairesnių daržovių, į ūkį atvykę pirkėjai ypatingai giria iš moliūgų pagamintą sriubą“, – sako I. Miskyvas
Ir su riešutais, ir šokoladu
Kaip teigia J. Sabaitienė, nors moliūgai dažnai sutinkami lietuvių daržuose – ši daržovė kilusi iš Vidurio Amerikos, o į Europą moliūgai atkeliavo tik XVI amžiuje. Ši daržovė – ne tik skani, bet ir sveika. Moliūgai itin turtingi naudingosiomis medžiagomis: juose gausu C, E, PP, B grupės vitaminų ir antioksidantų, kurie užtikrina sveiką ląstelių veiklą. Be to, tai itin nekaloringa daržovė – 100 g moliūgo turi vos apie 30 kalorijų. O ryškiai oranžinę jų spalvą nulemia karatenoidai, apsaugantys organizmą nuo laisvųjų radikalų poveikių, – kuo jų daugiau, tuo spalva intensyvesnė. Ne ką mažiau nei pats moliūgas vertingos yra ir jų sėklos, kurios yra tikras baltymų šaltinis.
Kaip teigia vaisių ir daržovių ekspertė, moliūgas – ypatingai universalus ingredientas. Jis puikiai tinka ir į įvairiausių kruopų ar makaronų patiekalus. Iš jo verdamos nepaprasto skonio sriubos ar troškiniai, netgi indiškasis karis. Moliūgai valgomi ir su įvairiais sūriais – mocarela ar gorgonzola. Na ir, žinoma, mėsa bei žuvimi: vištiena, kalakutiena ar lašiša. Pasak jos, subtilų moliūgo skonį išryškina riešutai: lazdyno, pekano arba graikiški. Prie moliūgų dera ir įvairios prieskoninės žolelės: čiobreliai, rozmarinai, kalendra. Jeigu norisi intensyvesnio skonio ekspertė siūlo moliūgų patiekalus praturtinti čili pipirais, česnakais ar imbieru. Be to, pasak jos, iš jo gaminami ir nepaprasto skonio desertai. Juo įdaromi pyragai, moliūgu tyre gali būti gardinamas net ir prancūzų klasika tapęs desertas creme brulee, jis puikiai dera ir su šokoladu ar Amerikoje itin mėgstamu sūrio pyragu.
J. Sabaitienė patiekalų su moliūgais siūlo pasigaminti ir namuose bei dalijasi keliais nepaprasto skonio receptais.
Kreminė moliūgo ir kokosų pieno sriuba
Reikės:
Gaminimas:
Moliūgą supjaustykite gabaliukais, kepimo indą patepkite aliejumi ir dėkite moliūgą, pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje, kol moliūgas suminkštės. Užvirkite paruoštą sultinį, dėkite kubeliais pjaustytas bulves, įberkite šiek tiek druskos ir pipirų. Kai bulvės jau išvirs, dėkite iškeptą moliūgą. Truputėlį pavirkite, sultinį nupilkite ir viską susmulkinkite elektriniu trintuvu. Pilkite kokoso pieną ir viską užvirinkite, jeigu sriuba per tiršta, galima įpilti sultinį, kuriame virė daržovės.
Sriubą pilkite į lėkštes ir apšlakstykite pesto padažu, pabarstykite keptomis moliūgo sėklomis. Patiekti rekomenduojama su česnakiniais skrebučiais.
Vištienos užkepėlė su moliūgais
Gaminimas:
Nuplaukite ir nusausinkite moliūgą, tuomet nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Sudėkite vištieną ir supjaustytą moliūgą į karščiui atsparų indą, apibarstykite druska, susmulkintu česnaku ir aitriąja paprika, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir supilkite vandenį. Viską gerai išmaišykite, puodą uždenkite dangčiu ir dėkite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 180 °C temperatūroje 15–20 minučių. Jau iškepusį patiekalą apibarstykite kietuoju bei parmezano sūriais ir vėl dėkite į orkaitę – šįkart be dangčio. Kepkite, kol sūriai išsilydys ir apskrus. Skanaus!
2020 metais pirmosios Lietuvoje į funkcinę zoną „Tauragė+“ susijungusios Tauragės, Jurbarko, Šilalės ir Pagėgių savivaldybėms iš Europos Sąjungos paramos lėšų gavo 18,8 mln. eurų. Nemaža dalis šių pinigų buvo atseikėta mobilaus judumo sistemai sukurti, kuri turėjo sudaryti ekonomiškai silpno regi
Tauragėje, Gedimino g., prie įvažiavimo į aplinkkelį esantys šviesoforai jau veikia! Siekiant optimaliai sureguliuoti šviesoforų veikimo laikus ir trukmę, šiuo metu stebimas automobilių srautas. Atsiprašome už galimus laikinus nepatogumus ir gyventojų prašome supratingumo bei kantrybės. Taip pat Tauragės rajono
Mažiau virusų, streso ir mažesnės eilės pas gydytojus – štai kodėl vidurvasarį puikus laikas atlikti profilaktinius vaikų sveikatos patikrinimus. Ši kasmetinė procedūra yra būtina ne tik tam, kad vaikas ar paauglys galėtų lankyti ugdymo įstaigą: lopšelį-darželį, darželį, mokyklą. Mokinio sveikatos pažymėjimo reikia ir pla
Pasakyti „ne“ sūriui – tikrai sunki užduotis. Rytą pradedame su riekele jo ant duonos, priešpiečiams valgome salotas su mocarela, užkandžiaujame kietuoju ir gurmaniškais pelėsiniais, jis palaimingai tįsta ant picos ar su makaronais... Daugeliui vieni skaniausių patiekalų yra būtent su sūriu, todėl jis paprastai yra b
2025 m. valstybinių brandos egzaminų rezultatai atskleidžia, kad Tauragės rajono abiturientai pasiekė išties puikių rezultatų. Šiemet jie ne tik gerai pasirodė daugelyje dalykų, bet ir surinko nemažai aukščiausių – 100 balų – įvertinimų. 100 balų įvertinimus pelnė mūsų rajono abiturientai įvairiuose egzaminu
Manoma, kad suaugusiam žmogui reikia 7-9 valandų miego. Tačiau vaiko ar paauglio organizmas reiklesnis ir miego jam gali reikėti gerokai daugiau. Kodėl augančiam ir bręstančiam organizmui svarbus kokybiškas miegas ir kaip jį užtikrinti sukurti kokybiško poilsio rutiną, pasakoja vaiko teisių gynėja Giedrė Salickienė. Vaiko teisių gynė
Vaikų vasaros atostogos gali būti ne tik linksmos, bet ir labai prasmingos – šiemet biblioteka ir vėl kvietė 7–8 metų vaikus dalyvauti stovykloje „Pozityvumo tiltas“. Čia pagrindinis dėmesys skiriamas emociniam intelektui, pasitikėjimui savimi ir kūrybiškumui ugdyti. Stovyklos išskirtinumas – ne ti
Liepos 16 d. Telšių vyskupijos kurijos paskelbti paskyrimai palies ir Tauragės Švč. Trejybės parapiją. Tikintieji atsisveikins su parapijoje tarnavusiais vikarais – kun. Roku Maziliauskiu ir kun. Sigitu Valauskiu. Telšių vyskupijos kurija išplatino pranešimą, kad kun. R. Maziliauskis atleistas
Tauragės rajono savivaldybėje apsilankė Inesa Ašmantaitė, kuriai buvo įteiktas Garbės ambasadoriaus ženklelis. Inesa Ašmantaitė su šeima gyvena Čekijoje, yra Lietuvos garbės konsulė Čekijos Respublikoje, atstovauja Lietuvai Moravijos ir Pietų Bohemijos regionuose. Ji su dideliu džiaugsmu ir pagarba nori prisidėti prie
Skaitymo skatinimo iššūkis „Vasara su knyga“, vasaros pradžioje pakvietęs visus – nuo knygų mylėtojų iki tik retkarčiais knygą atsiverčiančių skaitytojų – leistis į skaitymo kelionę, jau įpusėjo ir fiksuoja puikius rezultatus: iššūkį jau priėmė per 19 000 dalyvių, iš jų – daugiau nei
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato prižiūrimoje teritorijoje per pastarąją parą registruoti keli reikšmingi įvykiai, susiję su fizinio skausmo sukėlimu, grasinimais bei svetimo turto pagrobimu. Sveikatos sutrikdymaiLiepos 15 d. apie 20.20 val. Tauragėje, M. K. Čiurlionio gatvėje, namuose, neblaivus (2,60 prom.) vyras, gim
Liepos 10–13 dienomis Tauragės rajono savivaldybės delegacija lankėsi Bytove (Lenkija), kur vyko 679-ųjų miesto teisių suteikimo metinių šventė. Tauragės ir Bytovo partnerystė puoselėjama nuo 2017 metų. Per šį laikotarpį įgyvendinti bendri projektai, dalintasi patirtimi kultūros, sporto bei užsieniečių socialinės integr