Tauragės žinios logotipas
Atraskite iš naujo – 3 patiekalai iš maltos mėsos rudeniškai vakarienei

Įvaizdinė nuotrauka

Atraskite iš naujo – 3 patiekalai iš maltos mėsos rudeniškai vakarienei

Termometro stulpeliui krentant vis žemiau ir žemiau, mūsų kūnas pradeda prašyti sotesnio, labiau šildančio maisto. O lietingi rudens vakarai dažniau paragina rinktis vakarienę būtent namuose. Kaip neįsisukti į tų pačių patiekalų rutiną ir mėgautis iš naujo atrastais skoniais, verčiančiais pakeliauti ir po skonių pasaulį? Dalinamės 3 patiekalų receptais iš smulkintos mėsos rudeniškai vakarienei.

„Apskritai malta ar smulkinta mėsa lietuvių yra itin mėgstama, todėl nuolat užtikriname šios kategorijos mėsos pasirinkimą. Pirkėjams siūlome platų smulkintos kiaulienos, jautienos, vištienos ir kalakutienos bei faršo asortimentą. Duomenys rodo, kad labiausiai mėgstama yra smulkinta kiauliena, antroje vietoje paliekant kiaulienos faršą. Tuo tarpu trečioje vietoje stabiliai matome smulkintą kiaulieną, sumaišytą su jautiena“, – apie lietuvių poreikius sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, ir pastebi, kad smulkinta mėsa Lietuvoje populiarumu nenusileidžia šviežiai.

Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas, sako, kad svarbiausias dalykas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį ruošiantis gaminti patiekalus iš smulkintos mėsos, – kokybiškos mėsos pasirinkimas.

„Pirma aktualu suprasti, kuo skiriasi faršas nuo smulkintos mėsos. Faršas yra jau pagardinta mėsa, pavyzdžiui, į ją įdėta druskos, krakmolo, baltymų, sojos, pipirų arba kitų prieskonių. O smulkinta mėsa – tai šviežia iškaulinėta ir sumalta mėsa. Visa sudėtis privalo būti skelbiama ant produktų ženklinimo etikečių“, – sako G. Bačkovas.

Pasak mėsos eksperto, kadangi abi rūšys yra puikiai tinkamos visiems smulkintos mėsos patiekalams, reikia atsižvelgti į asmeninius poreikius. „Vaikams, vyresnio amžiaus žmonėms ar turintiems jautresnį skrandį, rekomenduojama rinktis smulkintą mėsą ir ją pagardinti pagal savo skonį. Tuo tarpu faršas su prieskoniais, turintis tokias pat skonines ir aromatines savybes, idealiai tinka norintiems greičiau pagaminti norimą patiekalą, mat nebereikia papildomai paruošti mėsos“, – sako G. Bačkovas ir pastebi, kad apskritai smulkinta mėsa yra lengviau virškinama, todėl patiekalus iš jos mielai renkasi ir tie, kurie skundžiasi virškinimo sutrikimais ar kitomis ligomis.

Šią maistingą mėsą nuo seno mėgsta ir įgudę gaminti ne tik lietuviai, kurie gali didžiuotis savo receptais nuo troškinių, kotletų ar sriubų. Daugelyje šalių įvairios rūšies smulkinta mėsa taip pat mėgstama ir yra dalis tradicinių patiekalų receptų – nuo buritų, nachos ar indiškų kukulių.

G. Bačkovas kviečia išmėginti tris skirtingus patiekalus iš smulkintos ar maltos mėsos, pasineriant į įvairių šalių tradicijas ir palepinant save kitokia rudeniška vakariene.

Sluoksniuoto tortilijų ir smulkintos mėsos apkepo receptas

Jums reikės:

6 didelių tortilijų;

1 didelio baklažano;

2 skiltelių česnako;

3 valg. šaukštų aliejaus;

500 g jautienos faršo;

0,5 citrinos sulčių;

žiupsnelio aštrių mėsos prieskonių;

žiupsnelio juodųjų pipirų;

žiupsnelio druskos;

1 šaukštelio prieskoninių žalumynų;

150 g tarkuoto fermentinio sūrio;

200 g majonezo.

Gaminimas:

Jautienos faršą apkepkite keptuvėje su supjaustytu svogūnu ir smulkintu česnaku, pagardinkite mėsos prieskoniais, pipirais ir druska. Baklažaną supjaustykite kubeliais, taip pat apkepkite keptuvėje, paskaninkite pipirais ir druska, apšlakstykite citrinų sultimis. Sūrį sumaišykite su majonezu ir žalumynais. Į aliejumi apšlakstytą kepimo formą dėkite vieną tortiliją, tada sluoksnį faršo ir aptepkite majonezo padažu. Taip sluoksniuokite visas tortilijas. Viršutinę tortiliją aptepkite tik majonezo padažu. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių. Valgykite su mėgstamu padažu. Skanaus!

Amerikietiškų naminių „Sloppy Joe“ mėsainių receptas

Jums reikės:

1 šaukšto aliejaus;

2 skiltelių česnako;

400 g jautienos arba kalakutienos faršo;

200 ml pomidorų padažo;

2 šaukštų rudojo cukraus;

2 šaukštų Vorčesterio padažo;

1 šaukštelio garstyčių;

žiupsnelio česnako miltelių;

žiupsnelio maltų juodųjų pipirų;

4 mėsainių bandelių;

4 raugintų agurkų.

Gaminimas:

Į didelį puodą įpilkite aliejaus ir kelias minutes pakepinkite trintą česnaką. Tada sudėkite jautienos faršą ir pilnai jį iškepkite. Galima naudoti ir kalakutienos faršą, jeigu norisi kitokios mėsos. Kol faršas kepa, paruoškite padažą: vidutinio dydžio inde sumaišykite pomidorų padažą, rudąjį cukrų, Vorčesterio padažą, garstyčias, česnako miltelius bei pipirus. Viską gerai išmaišykite. Pasiruoštą padažą užpilkite ant iškeptos jautienos, išmaišykite ir patroškinkite keletą minučių (visas padažas privalo būti vienodai šiltas). Mėsos padažą dėkite ant pašildytos mėsainio bandelės, pagardinkite rauginto agurko griežinėliais.

Indiškų kukulių iš smulkintos vištienos receptas

Jums reikės:

1 pakelio indiškų prieskonių mišinio;

500 g smulkintos vištienos;

100 g duonos džiūvėsėlių;

1 kiaušinio;

1 šaukšto aliejaus;

100 ml vandens;

200 ml grietinėlės;

žiupsnelio kalendros.

Gaminimas:

Pirmiausia dubenyje sumaišykite faršą, duonos džiūvėsėlius bei kiaušinį. Paruoštą mišinį palikite ramiai pastovėti maždaug 10 minučių. Tada pradėkite formuoti nedidelius kukulius. Kepkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi ant vidutinio kaitrumo ugnies, kol kukuliai dailiai paruduos. Įberkite prieskonių mišinio ir įpilkite vandens.

Tuomet įmaišykite grietinėlės ir virkite uždengę maždaug 5-10 minučių ant nedidelio kaitrumo ugnies. Apibarstykite kalendra ir patiekite su basmati ryžiais arba kitu pasirinktu mėgstamu garnyru. Skanaus!

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Kelionės už eurą per mėnesį – iššūkis savivaldybių biudžetams 

2020 metais pirmosios  Lietuvoje į funkcinę zoną „Tauragė+“ susijungusios Tauragės, Jurbarko, Šilalės ir Pagėgių savivaldybėms iš Europos Sąjungos paramos lėšų gavo 18,8 mln. eurų. Nemaža dalis šių pinigų buvo atseikėta mobilaus judumo sistemai sukurti, kuri turėjo sudaryti ekonomiškai silpno regi

Gedimino g. pradėtas eismo reguliavimas šviesoforais

Tauragėje, Gedimino g., prie įvažiavimo į aplinkkelį esantys šviesoforai jau veikia! Siekiant optimaliai sureguliuoti šviesoforų veikimo laikus ir trukmę, šiuo metu stebimas automobilių srautas. Atsiprašome už galimus laikinus nepatogumus ir gyventojų prašome supratingumo bei kantrybės. Taip pat Tauragės rajono

Profilaktinė patikra vasarą – mažiau rūpesčių rudenį

Mažiau virusų, streso ir mažesnės eilės pas gydytojus – štai kodėl vidurvasarį puikus laikas atlikti profilaktinius vaikų sveikatos patikrinimus. Ši kasmetinė procedūra yra būtina ne tik tam, kad vaikas ar paauglys galėtų lankyti ugdymo įstaigą: lopšelį-darželį, darželį, mokyklą. Mokinio sveikatos pažymėjimo reikia ir pla

Kai orai nedžiugina, ūpą pakels skanus maistas: 4 greitos ir pigios idėjos tiems, kas dievina sūrį

Pasakyti „ne“ sūriui – tikrai sunki užduotis. Rytą pradedame su riekele jo ant duonos, priešpiečiams valgome salotas su mocarela, užkandžiaujame kietuoju ir gurmaniškais pelėsiniais, jis palaimingai tįsta ant picos ar su makaronais... Daugeliui vieni skaniausių patiekalų yra būtent su sūriu, todėl jis paprastai yra b

Paaiškėjo 2025 m. valstybinių brandos egzaminų rezultatai: Tauragės mokinių pasiekimai – džiuginantys

2025 m. valstybinių brandos egzaminų rezultatai atskleidžia, kad Tauragės rajono abiturientai pasiekė išties puikių rezultatų. Šiemet jie ne tik gerai pasirodė daugelyje dalykų, bet ir surinko nemažai aukščiausių – 100 balų – įvertinimų.   100 balų įvertinimus pelnė mūsų rajono abiturientai įvairiuose egzaminu

Kodėl vaikui svarbus kokybiškas miegas?

Manoma, kad suaugusiam žmogui reikia 7-9 valandų miego. Tačiau vaiko ar paauglio organizmas reiklesnis ir miego jam gali reikėti gerokai daugiau. Kodėl augančiam ir bręstančiam organizmui svarbus kokybiškas miegas ir kaip jį užtikrinti sukurti kokybiško poilsio rutiną, pasakoja vaiko teisių gynėja Giedrė Salickienė. Vaiko teisių gynė

Įvyko jau penktoji bibliotekos organizuojama vaikų vasaros stovykla „Pozityvumo tiltas“

Vaikų vasaros atostogos gali būti ne tik linksmos, bet ir labai prasmingos – šiemet biblioteka ir vėl kvietė 7–8 metų vaikus dalyvauti stovykloje „Pozityvumo tiltas“. Čia pagrindinis dėmesys skiriamas emociniam intelektui, pasitikėjimui savimi ir kūrybiškumui ugdyti. Stovyklos išskirtinumas – ne ti

Keisis Tauragės Švč. Trejybės parapijos vikarai

Liepos 16 d. Telšių vyskupijos kurijos paskelbti paskyrimai palies ir Tauragės Švč. Trejybės parapiją. Tikintieji atsisveikins su parapijoje tarnavusiais vikarais – kun. Roku Maziliauskiu ir kun. Sigitu Valauskiu.    Telšių vyskupijos kurija išplatino pranešimą, kad kun. R. Maziliauskis atleistas

Inesai Ašmantaitei įteiktas Garbės ambasadoriaus ženklelis

Tauragės rajono savivaldybėje apsilankė Inesa Ašmantaitė, kuriai buvo įteiktas Garbės ambasadoriaus ženklelis.   Inesa Ašmantaitė su šeima gyvena Čekijoje, yra Lietuvos garbės konsulė Čekijos Respublikoje, atstovauja Lietuvai Moravijos ir Pietų Bohemijos regionuose. Ji su dideliu džiaugsmu ir pagarba nori prisidėti prie

„Vasara su knyga“: į skaitymo kelionę jau leidosi daugiau nei 19 tūkst. skaitytojų

Skaitymo skatinimo iššūkis „Vasara su knyga“, vasaros pradžioje pakvietęs visus – nuo knygų mylėtojų iki tik retkarčiais knygą atsiverčiančių skaitytojų – leistis į skaitymo kelionę, jau įpusėjo ir fiksuoja puikius rezultatus: iššūkį jau priėmė per 19 000 dalyvių, iš jų – daugiau nei

Paros įvykių suvestinė: smurtas artimoje aplinkoje, grasinimai ginklu ir vagystė iš parduotuvės

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato prižiūrimoje teritorijoje per pastarąją parą registruoti keli reikšmingi įvykiai, susiję su fizinio skausmo sukėlimu, grasinimais bei svetimo turto pagrobimu. Sveikatos sutrikdymaiLiepos 15 d. apie 20.20 val. Tauragėje, M. K. Čiurlionio gatvėje, namuose, neblaivus (2,60 prom.) vyras, gim

Tauragės rajono savivaldybės delegacija dalyvavo Bytovo miesto šventėje

Liepos 10–13 dienomis Tauragės rajono savivaldybės delegacija lankėsi Bytove (Lenkija), kur vyko 679-ųjų miesto teisių suteikimo metinių šventė.   Tauragės ir Bytovo partnerystė puoselėjama nuo 2017 metų. Per šį laikotarpį įgyvendinti bendri projektai, dalintasi patirtimi kultūros, sporto bei užsieniečių socialinės integr