Įvaizdinė nuotrauka
Termometro stulpeliui krentant vis žemiau ir žemiau, mūsų kūnas pradeda prašyti sotesnio, labiau šildančio maisto. O lietingi rudens vakarai dažniau paragina rinktis vakarienę būtent namuose. Kaip neįsisukti į tų pačių patiekalų rutiną ir mėgautis iš naujo atrastais skoniais, verčiančiais pakeliauti ir po skonių pasaulį? Dalinamės 3 patiekalų receptais iš smulkintos mėsos rudeniškai vakarienei.
„Apskritai malta ar smulkinta mėsa lietuvių yra itin mėgstama, todėl nuolat užtikriname šios kategorijos mėsos pasirinkimą. Pirkėjams siūlome platų smulkintos kiaulienos, jautienos, vištienos ir kalakutienos bei faršo asortimentą. Duomenys rodo, kad labiausiai mėgstama yra smulkinta kiauliena, antroje vietoje paliekant kiaulienos faršą. Tuo tarpu trečioje vietoje stabiliai matome smulkintą kiaulieną, sumaišytą su jautiena“, – apie lietuvių poreikius sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, ir pastebi, kad smulkinta mėsa Lietuvoje populiarumu nenusileidžia šviežiai.
Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas, sako, kad svarbiausias dalykas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį ruošiantis gaminti patiekalus iš smulkintos mėsos, – kokybiškos mėsos pasirinkimas.
„Pirma aktualu suprasti, kuo skiriasi faršas nuo smulkintos mėsos. Faršas yra jau pagardinta mėsa, pavyzdžiui, į ją įdėta druskos, krakmolo, baltymų, sojos, pipirų arba kitų prieskonių. O smulkinta mėsa – tai šviežia iškaulinėta ir sumalta mėsa. Visa sudėtis privalo būti skelbiama ant produktų ženklinimo etikečių“, – sako G. Bačkovas.
Pasak mėsos eksperto, kadangi abi rūšys yra puikiai tinkamos visiems smulkintos mėsos patiekalams, reikia atsižvelgti į asmeninius poreikius. „Vaikams, vyresnio amžiaus žmonėms ar turintiems jautresnį skrandį, rekomenduojama rinktis smulkintą mėsą ir ją pagardinti pagal savo skonį. Tuo tarpu faršas su prieskoniais, turintis tokias pat skonines ir aromatines savybes, idealiai tinka norintiems greičiau pagaminti norimą patiekalą, mat nebereikia papildomai paruošti mėsos“, – sako G. Bačkovas ir pastebi, kad apskritai smulkinta mėsa yra lengviau virškinama, todėl patiekalus iš jos mielai renkasi ir tie, kurie skundžiasi virškinimo sutrikimais ar kitomis ligomis.
Šią maistingą mėsą nuo seno mėgsta ir įgudę gaminti ne tik lietuviai, kurie gali didžiuotis savo receptais nuo troškinių, kotletų ar sriubų. Daugelyje šalių įvairios rūšies smulkinta mėsa taip pat mėgstama ir yra dalis tradicinių patiekalų receptų – nuo buritų, nachos ar indiškų kukulių.
G. Bačkovas kviečia išmėginti tris skirtingus patiekalus iš smulkintos ar maltos mėsos, pasineriant į įvairių šalių tradicijas ir palepinant save kitokia rudeniška vakariene.
Sluoksniuoto tortilijų ir smulkintos mėsos apkepo receptas
Jums reikės:
6 didelių tortilijų;
1 didelio baklažano;
2 skiltelių česnako;
3 valg. šaukštų aliejaus;
500 g jautienos faršo;
0,5 citrinos sulčių;
žiupsnelio aštrių mėsos prieskonių;
žiupsnelio juodųjų pipirų;
žiupsnelio druskos;
1 šaukštelio prieskoninių žalumynų;
150 g tarkuoto fermentinio sūrio;
200 g majonezo.
Gaminimas:
Jautienos faršą apkepkite keptuvėje su supjaustytu svogūnu ir smulkintu česnaku, pagardinkite mėsos prieskoniais, pipirais ir druska. Baklažaną supjaustykite kubeliais, taip pat apkepkite keptuvėje, paskaninkite pipirais ir druska, apšlakstykite citrinų sultimis. Sūrį sumaišykite su majonezu ir žalumynais. Į aliejumi apšlakstytą kepimo formą dėkite vieną tortiliją, tada sluoksnį faršo ir aptepkite majonezo padažu. Taip sluoksniuokite visas tortilijas. Viršutinę tortiliją aptepkite tik majonezo padažu. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių. Valgykite su mėgstamu padažu. Skanaus!
Amerikietiškų naminių „Sloppy Joe“ mėsainių receptas
Jums reikės:
1 šaukšto aliejaus;
2 skiltelių česnako;
400 g jautienos arba kalakutienos faršo;
200 ml pomidorų padažo;
2 šaukštų rudojo cukraus;
2 šaukštų Vorčesterio padažo;
1 šaukštelio garstyčių;
žiupsnelio česnako miltelių;
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų;
4 mėsainių bandelių;
4 raugintų agurkų.
Gaminimas:
Į didelį puodą įpilkite aliejaus ir kelias minutes pakepinkite trintą česnaką. Tada sudėkite jautienos faršą ir pilnai jį iškepkite. Galima naudoti ir kalakutienos faršą, jeigu norisi kitokios mėsos. Kol faršas kepa, paruoškite padažą: vidutinio dydžio inde sumaišykite pomidorų padažą, rudąjį cukrų, Vorčesterio padažą, garstyčias, česnako miltelius bei pipirus. Viską gerai išmaišykite. Pasiruoštą padažą užpilkite ant iškeptos jautienos, išmaišykite ir patroškinkite keletą minučių (visas padažas privalo būti vienodai šiltas). Mėsos padažą dėkite ant pašildytos mėsainio bandelės, pagardinkite rauginto agurko griežinėliais.
Indiškų kukulių iš smulkintos vištienos receptas
Jums reikės:
1 pakelio indiškų prieskonių mišinio;
500 g smulkintos vištienos;
100 g duonos džiūvėsėlių;
1 kiaušinio;
1 šaukšto aliejaus;
100 ml vandens;
200 ml grietinėlės;
žiupsnelio kalendros.
Gaminimas:
Pirmiausia dubenyje sumaišykite faršą, duonos džiūvėsėlius bei kiaušinį. Paruoštą mišinį palikite ramiai pastovėti maždaug 10 minučių. Tada pradėkite formuoti nedidelius kukulius. Kepkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi ant vidutinio kaitrumo ugnies, kol kukuliai dailiai paruduos. Įberkite prieskonių mišinio ir įpilkite vandens.
Tuomet įmaišykite grietinėlės ir virkite uždengę maždaug 5-10 minučių ant nedidelio kaitrumo ugnies. Apibarstykite kalendra ir patiekite su basmati ryžiais arba kitu pasirinktu mėgstamu garnyru. Skanaus!
Gegužės 8 d., Kauno Nacionaliniame dramos teatre įvyko iškilminga Sveikatos apsaugos ministerijos organizuota Nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimų ceremonija. Renginys subūrė šalies medicinos bendruomenę pagerbti ilgamečius profesionalus, kurių atsidavimas ir darbštumas palieka neišdildomą pėdsaką Lietuvos sveikato
Gegužės 7d. Tauragės rajono savivaldybėje vyko Tauragės ir Marijampolės regionų atvejo vadybininkų renginys „Atvejo vadybos metodo organizavimo metinių rezultatų apžvalga. Pirmųjų metų patirtys“, sutelkęs gausų dalyvių būrį iš įvairių šalies savivaldybių. Renginio metu dalyviai dalijosi patirtimis, iššūkiais
Jau 38-ąjį kartą visoje Lietuvoje rengiama „Maisto banko“ akcija parduotuvėse prasideda šį penktadienį nuo 15 val. ir tęsis šeštadienį nuo 10 iki 19 val. Šiemet ji vyks 438 prekybos vietose, 78 miestuose ir miesteliuose, o paramą rinks ne tik iniciatyvos organizatorius „Maisto bankas“, bet i
Kauno apygardos prokuratūros prokuroras surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo ir nužudymo pareikšti 36-erių Tauragės gyventojui. Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Kauno apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo perseki
UAB Tauragės šilumos tinklai informuoja, kad nors šildymo sezonas oficialiai pasibaigė, esant nepalankioms oro sąlygoms (žemai oro temperatūrai, drėgmei ar komforto stokai), yra galimybė laikinai pratęsti šildymo tiekimą. Ką daryti, norint pratęsti šildymą?1. Prašymas administratoriui, surinkus gyventojų sutikimą
Vilniuje gegužės 21-22 dienomis vyksiančioje tarptautinėje Sacharovo konferencijoje pranešimą skaitysiantis filosofas iš Prancūzijos Michel Eltchaninoff sako: „Putinas įsitikinęs, kad Rusija yra imperija. Jis pats sakė, kad imperijos sienos „kvėpuoja“ – tai reiškia, kad jas galima keisti, galima „ž
Kiekvieną pavasarį pradėjus žydėti medžiams ir augalams, žiedadulkių koncentracija ore ženkliai išauga, sukeldama alergines reakcijas jautriems asmenims. Ši problema kamuoja nemenką šalies gyventojų dalį – kone trečdalis jų (30 proc.) kasmet patiria įvairaus intensyvumo alerginius simptomus, rodo „Lietuvos draudimo"
Prie mikrofono - Rimgaudas Gruzdys, vienas organizatorių ir VšĮ „APK Motorsport“ direktorius. Kalbamės apie unikalų renginį Tauragėje – „Asfalto ir purvo nuotykis: Tauragės pavasaris 2025“. Kalbino Arūnas Graželiūnas. https://open.spotify.com/episode/0PxOiEnxRJUYIYBxicrjED Gegužės 10 dieną, še&sca
Kalbamės su Tauragės kultrūos centro dailininke, edukatore Areta Didžioniene. Pokalbis sukosi apie... meną – tokį neaprėpiamą, tokį begalinį, įvairų ir nenuspėjamą. https://open.spotify.com/episode/4OUP3Ies07Z29SJDn9Pen4 Kalbino Arūnas Graželiūnas. Tauragės kultūros centro nuotr.
Penktadienį, Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje žurnalistas ir knygų autorius Dovydas Pancerovas pristatė savo knygą „Pragaro vartai“.Prieš susitikimą bibliotekoje Dovydas Pancerovas apsilankė Tauragės radijo studijoje. Kalbėjomės apie romaną „Pragaro vartai“
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai sėkmingai demaskavo narkotinių medžiagų platintojus bei pirkėjus. Kratų metu pareigūnai aptiko ir paėmė narkotinių bei psichotropinių medžiagų, taip pat grynųjų pinigų, įtariama, gautų iš nusikalstamos veikos. Balandžio 30 d. apie 17.40 val. Tauragėje, Bernotiškės gatvė
Tauragės rajono savivaldybė žengia dar vieną svarbų žingsnį siekiant klimato neutralumo – mūsų savivaldybei suteiktas Europos Sąjungos Klimato neutralumo misijos (EU Mission Label) ženklas. Šis įvertinimas patvirtina ambicingus klimato veiksmų planus ir atveria naujas galimybes investicijoms bei tarptautiniam bendradarbiavimui. Taura