Įvaizdinė nuotrauka
Ruduo itin turtingas daržovių derliumi. Tad šį sezoną vasaros saulės subrandintos daržų gėrybes paversti kulinariniais šedevrais tikrai nesudėtinga. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad patiekalų iš daržovių pasirinkimų yra daugybė ir dalijasi pamėgtų rudeninių daržovių panaudojimo būdais.
„Vaisių ir daržovių mūsų šalyje vartojama vis daugiau. Pastebime, kad pirkėjai į racioną įtraukia ne tik nuo seno pamėgtas bulves, morkas, kopūstus, pomidorus ir agurkus, bet ir cukinijas, moliūgus, patisonus, baklažanus, todėl užtikriname platų ir įvairų daržovių pasirinkimą. Nors daržovės daugeliui asocijuojasi su sriubomis ar įvairiausiais garnyrais – tinkamai ir sumaniai paruoštos jos gali tapti tikra pietų ar vakarienės stalo pažiba“, – teigia J. Sabaitienė.
Vaisiai ir daržovės – svarbi kasdienės mitybos dalis. Jos pasižymi vitaminų ir mineralų gausa, kurie yra raktas į gerą savijautą. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, kiekvieną dieną turėtumėte suvalgyti bent penkias porcijas daržovių ir tris porcijas vaisių, todėl daržoves, o ypač sezonines, valgyti – itin patartina. Daržovėse randama vitaminų A, C ir E, magnio, cinko, fosforo ir folio rūgšties ir daugelio kitų sveikatai naudingų maistinių medžiagų, mineralų ir skaidulų.
Tačiau jeigu daržovių gaminimo meno nesate iki galo įvaldę, J. Sabaitienė dalijasi keliais populiariausių rudens sezono daržovių paruošimo būdais, kurie nustebins ne tik jus, bet ir artimuosius.
Moliūgai. Ši daržovė puikiai tiks tiek saldžiai, tiek sūriai mėgstantiems žmonėms. Prieš gaminant su moliūgu geriausia jį supjaustyti, nulupti odeles ir iškepti orkaitėje, kad suminkštėtų. Iš iškepto moliūgo galima pagaminti saldžias tyres, kurias vėliau galima panaudoti kepant pyragus. Moliūgai puikai tinka egzotiškojo kario gaminimui, moliūgų blynų kepimui, jie labai dera su čili pipirais, imbieru, česnaku ar įvairiausiomis prieskoninės žolelėmis: čiobreliu ar rozmarinu. Jeigu mėgstate moliūgų sriubas, tačiau tradiciniai jų receptai pabodo, galite pagardinti galite kokosų pienu. Šis ingredientas taip pat itin tinka prie moliūgo.
Briuselio kopūstai. Briuselio kopūstai dažnai naudojami garnyrams: derinami su šonine, patiekiami prie jautienos, kiaulienos ar vištienos kepsnių. Briuselio kopūstai puikiai tinka ir salotoms: juos galima maišyti su šviežiais špinatais, morkomis ar bulvėmis, įvairiausiomis šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis. Briuselio kopūstus itin gardu ruošti su įvairiausiais sūriais. Ši daržovė puikiai dera su pelėsiniu, parmezano ar čederio sūriu. Briuselio kopūstai gali būti ir puikus ingredientas prie makaronų ar mėgstamų kruopų. Jie puikiai tiks daržovių pyragams ruošti.
Patisonai. Šiomis gardžiomis daržovėmis galima pagardinti įvairias salotas arba naudoti juos picų ar sumuštinių gamyboje. Patisonai puikiai dera su rūgštesnėmis daržovėmis, pavyzdžiui, pomidorais, ar citrusinių vaisių padažais, pagardintais įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis, tokiomis kaip raudonėlis, bazilikas ir petražolės. Tai gali būti puikus garnyras prie įvairių mėsos ir paukštienos patiekalų. Patroškintus patisonus galite patiekti ir prie kietųjų sūrių.
Cukinijos. Cukinijas maisto gamyboje naudoti galima praktiškai visur. Be to, cukinijos mėgstamos įvairiose pasaulio virtuvėse: vakarų Afrikoje cukinijos dedamos į sriubas, troškinius ar derinamos su kuskusu. Meksikoje jos yra dedamos į salotas, Italijoje jas kepa pavoliojus džiūvėsėliuose, Bulgarijoje keptos cukinijos patiekiamos su česnaku, jogurtu ir krapais. Be to, kai kuriose šalyse valgomi ne tik cukinijų vaisiai, bet ir žiedai.
Kopūstai. Tai yra viena iš tų daržovių, kuri mėgstama ištisus metus. Iš kopūstų gaminamos įvairios salotos. Kopūstai derinami ne tik su morkomis, bet ir su obuoliais bei šlakeliu acto. Kopūstai naudojami rauginimui ar marinavimui, troškinimui. Ši daržovė – neatsiejamas tradicinio lietuvių patiekalo balandėlių ingredientas. Iš kopūstų gaminamos ir įvairiausios sriubos, galbūt rečiau mūsų šalyje gaminama – trinta kopūstų sriuba. Dar vienas, galbūt rečiau gaminamas patiekalas – skrudinti kopūstai su šonine ir lazdyno riešutais.
Morkos. Morkų panaudojimas kulinarijoje gali būti labai įvairus. Jos – puikus priedas prie avinžirnių užtepėlės humuso, jas skanauti galima tiesiog žalias su graikišku tadziki ar kitu jogurto pagrindu pagamintu padažu. Morkas galima troškinti, virti, kepti keptuvėje, orkaitėje, kepsninėje, ruošti garuose. Tiek šviežios, tiek apdorotos morkos puikiai tinka į salotas. Šios daržovės dera tiek prie žuvies, tiek mėsos patiekalų. Iš morkų dažnai gaminami ir desertai: Amerikoje populiarūs yra morkų pyragai, o štai Indijoje yra itin mėgstamas morkų, pieno ir kardamono desertas pavadinimu Gajrela.
Bulvės. Ši daržovė – Lietuvoje populiariausia. Be bulvių neįsivaizduojama daugelis patiekalų ar garnyrų. Iš jų gaminamos mišrainės, verdama košė, kepami blynai ar kugelis, gaminami tradiciniai cepelinai ir dar daugelis Lietuvoje pamėgtų patiekalų. Tačiau jeigu tradiciniai patiekalai kiek pabodo – iš bulvių galima pasigaminti ir nuostabaus skonio prancūzišką bulvių apkepą su šonine, sūriu ir grietinėle arba Ispanijoje pamėgtus bulvių kroketus. Bulvių sriubas itin skanu pagardinti porais ir grietinėle. Galite bulves ir įdaryti – derinti galima su įvairiausiais mėsos ar daržovių įdarais ir, žinoma, sūriais.
Svogūnai. Smulkiai supjaustytais svogūnais galite pagardinti gvakamolę. Pikantiškiems kepiniams puikiai tiks karamelizuoti svogūnai. Svogūnai taip pat yra puikus sriubų pagrindas. Ši daržovė labai dera ir į pusryčių patiekalus: pabandykite juos įdėti į omletą, fritatą ar kišą. Jie tinka prie mėsos patiekalų ar į salotas: sumaišykite žalius svogūnus su šviežiomis žolelėmis, actu ir alyvuogių aliejumi – tokiu būdu gausite skanų salotų padažą.
Lietuvos Respublikos apsaugos ministerija, siekdama pagerbti sveikatos apsaugos darbuotojus už ilgametį ir nepriekaištingą darbą, ypač didelį indėlį plėtojant sveikatos apsaugą, sveikos gyvensenos propagavimą, plėtojant farmacijos pramonę, Lietuvos Respublikos, kaip sveikos valstybės, prestižo kėlimą bei aukštos kvalifikacijos sveikat
Gegužės 8 d., Kauno Nacionaliniame dramos teatre įvyko iškilminga Sveikatos apsaugos ministerijos organizuota Nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimų ceremonija. Renginys subūrė šalies medicinos bendruomenę pagerbti ilgamečius profesionalus, kurių atsidavimas ir darbštumas palieka neišdildomą pėdsaką Lietuvos sveikato
Gegužės 7d. Tauragės rajono savivaldybėje vyko Tauragės ir Marijampolės regionų atvejo vadybininkų renginys „Atvejo vadybos metodo organizavimo metinių rezultatų apžvalga. Pirmųjų metų patirtys“, sutelkęs gausų dalyvių būrį iš įvairių šalies savivaldybių. Renginio metu dalyviai dalijosi patirtimis, iššūkiais
Jau 38-ąjį kartą visoje Lietuvoje rengiama „Maisto banko“ akcija parduotuvėse prasideda šį penktadienį nuo 15 val. ir tęsis šeštadienį nuo 10 iki 19 val. Šiemet ji vyks 438 prekybos vietose, 78 miestuose ir miesteliuose, o paramą rinks ne tik iniciatyvos organizatorius „Maisto bankas“, bet i
Kauno apygardos prokuratūros prokuroras surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo ir nužudymo pareikšti 36-erių Tauragės gyventojui. Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Kauno apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo perseki
UAB Tauragės šilumos tinklai informuoja, kad nors šildymo sezonas oficialiai pasibaigė, esant nepalankioms oro sąlygoms (žemai oro temperatūrai, drėgmei ar komforto stokai), yra galimybė laikinai pratęsti šildymo tiekimą. Ką daryti, norint pratęsti šildymą?1. Prašymas administratoriui, surinkus gyventojų sutikimą
Vilniuje gegužės 21-22 dienomis vyksiančioje tarptautinėje Sacharovo konferencijoje pranešimą skaitysiantis filosofas iš Prancūzijos Michel Eltchaninoff sako: „Putinas įsitikinęs, kad Rusija yra imperija. Jis pats sakė, kad imperijos sienos „kvėpuoja“ – tai reiškia, kad jas galima keisti, galima „ž
Kiekvieną pavasarį pradėjus žydėti medžiams ir augalams, žiedadulkių koncentracija ore ženkliai išauga, sukeldama alergines reakcijas jautriems asmenims. Ši problema kamuoja nemenką šalies gyventojų dalį – kone trečdalis jų (30 proc.) kasmet patiria įvairaus intensyvumo alerginius simptomus, rodo „Lietuvos draudimo"
Prie mikrofono - Rimgaudas Gruzdys, vienas organizatorių ir VšĮ „APK Motorsport“ direktorius. Kalbamės apie unikalų renginį Tauragėje – „Asfalto ir purvo nuotykis: Tauragės pavasaris 2025“. Kalbino Arūnas Graželiūnas. https://open.spotify.com/episode/0PxOiEnxRJUYIYBxicrjED Gegužės 10 dieną, še&sca
Kalbamės su Tauragės kultrūos centro dailininke, edukatore Areta Didžioniene. Pokalbis sukosi apie... meną – tokį neaprėpiamą, tokį begalinį, įvairų ir nenuspėjamą. https://open.spotify.com/episode/4OUP3Ies07Z29SJDn9Pen4 Kalbino Arūnas Graželiūnas. Tauragės kultūros centro nuotr.
Penktadienį, Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje žurnalistas ir knygų autorius Dovydas Pancerovas pristatė savo knygą „Pragaro vartai“.Prieš susitikimą bibliotekoje Dovydas Pancerovas apsilankė Tauragės radijo studijoje. Kalbėjomės apie romaną „Pragaro vartai“
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai sėkmingai demaskavo narkotinių medžiagų platintojus bei pirkėjus. Kratų metu pareigūnai aptiko ir paėmė narkotinių bei psichotropinių medžiagų, taip pat grynųjų pinigų, įtariama, gautų iš nusikalstamos veikos. Balandžio 30 d. apie 17.40 val. Tauragėje, Bernotiškės gatvė