Straipsnio rengėjų įvaizdinė nuotrauka
Išskirtinės, ryškios rožinės spalvos žuvys – jūriniai ešeriai – dėl ypatingo savo skonio yra vertinamos visame pasaulyje. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad jūriniai ešeriai ne tik skanūs, bet ir labai sveiki, o Azijoje laikomi tikru delikatesu.
„Jūriniai ešeriai – ypatingos žuvys ir Lietuvoje mėgstamos vis labiau. Pastebime, kad pastaruoju metu pirkėjai tapo išrankesni, ieško įdomesnių skonių bei eksperimentuoja virtuvėje, todėl jūrinis ešerys – puikus ingredientas išbandant išskirtinesnius receptus. Veikiausiai dėl šios priežasties ešeriai vis dažniau atsiduria ir pirkėjų krepšeliuose“, – teigia V. Juodkazienė.
Valgomi ir žali
Kaip pasakoja maisto ekspertė, tvirta, tačiau minkšta jūrinio ešerio tekstūra tinkama patiems įvairiausiems ruošimo būdams. Jį galite kepti kepsninėje, ant grotelių, keptuvėje, orkaitėje. Jūrinis ešerys – Rytų šalyse yra mėgstamas ir žuvienių ingredientas, jis puikiai tinka troškiniams arba ruošimui garuose. Lietuvoje jūriniai ešeriai – populiarūs rūkyti. O, pavyzdžiui, japonai šią žuvį mėgsta valgyti ir žalią – iš jos gamina sušius ar sašimius. Jūrinis ešerys gali tapti ir žalios žuvies patiekalo sevičė dalimi.
Anot V. Juodkazienės, jūrinis ešerys – ne tik ypatingomis skoninėmis savybėmis, bet ir nauda organizmui pasižyminčios žuvys. Jose yra baltymų bei organizmui būtinų vitaminų ir mineralų. Jūriniuose ešeriuose yra gausu kalcio, geležies, magnio, fosforo, kalio, natrio, cinko, vario, mangano ir seleno. Šiose žuvyse taip pat randama ir B grupės bei A, D, E ir K vitaminų, daugiau nei 18 aminorūgščių.
Jūrinis ešerys yra ypač populiarus dėl savo liesos mėsos. 100 gramų jūros ešerio yra 1 gramas omega-3 riebalų rūgščių ir vos 103 kalorijos. Šios ar panašios į jūrinį ešerį žuvies įtraukimas į kasdienį racioną palaiko normalią nervų sistemą, tinkamą cukraus kiekį kraujyje, gražina odą. Jūrinis ešerys yra ir nepakeičiama skydliaukės problemų turinčių žmonių meniu dalis. Jūrinio ešerio vartojimas palaiko normalią medžiagų apykaitą, būtent dėl šios priežasties, jūros ešeriai yra labai populiarūs tarp sportininkų ir yra neatsiejama jų raciono dalis.
Tinka prie įvairiausių garnyrų
Kaip pasakoja maisto ekspertė, prieš ruošiant jūrinius ešerius reikėtų pašalinti jų odą, nukirpti pelekus, o likusią dalį kruopščiai nuplauti po tekančiu vandeniu. Jūrinius ešerius, ypač Japonijoje, yra populiaru kepti ne supjausčius į gabalėlius, o pilnus. Dažniausiai šios žuvys yra kepamos suvyniotos į foliją iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Taip ruošiamos žuvies laikas svyruoja nuo 30–40 minučių, priklausomai nuo žuvies dydžio.
Prieš kepant šios žuvys dažnai yra pamarinuojamos citrinos sultyse. Kadangi jūrinių ešerių skonis yra pakankamai universalus – prie šios žuvies tinka patys įvairiausi garnyrai: nuo ryžių ar kitų mėgstamų kruopų, bulvių iki troškintų ar šviežių daržovių.
V. Juodkazienė siūlo šios žuvies patiekalų pasigaminti namuose ir dalijasi keliais Azijos šalių įkvėptais receptais.
Jūrinis ešerys, marinuotas čili padaže
Jums reikės:
Jūrinio ešerio filė
2 žaliųjų citrinų
4 pomidorų
1 baltojo svogūno
1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejus
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio šviežiai maltų pipirų
1 arbatinio šaukštelio mėgstamo aštraus čili padažo
50 mililitrų pomidorų sulčių
Pusės apelsino sulčių
Didelės saujos kalendros
Pagaminimas:
Nuplaukite ir nusausinkite žuvies filė. Įdėkite žuvį į dubenį ir apšlakstykite laimo sultimis. Uždenkite folija ir padėkite į šaldytuvą maždaug 15 minučių. Pomidorus nupilkite karštu vandeniu, tuomet juos perplaukite šaltu, nulupkite odeles ir supjaustykite stambiais gabalėliais. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Išimkite žuvį iš marinato ir supjaustykite mažais kubeliais. Žuvį sudėkite į dubenį, suberkite pomidorus bei svogūną. Pagardinkite druska, pipirais ir čili padažu. Gerai išmaišykite, įpilkite pomidorų ir apelsinų sulčių ir šaldykite dar apie 2–3 valandas. Tuomet lėkštėse išdėliokite kalendros lapelius, ant viršaus dėkite žuvį ir viską dar kartelį apšlakstykite marinatu. Taip paruoštą žuvį galite valgyti vieną arba naudoti įvairiausių ryžių dubenėlių gamyboje.
Jūrinis ešerys miso padaže
Jums reikės:
Jūrinio ešerio filė
2 šaukštų miso padažo
Šlakelio mirino padažo
2 šaukštelių cukraus
150 ml vandens
10 g imbiero
Saujos smulkintų svogūnų laiškų
Pagaminimas:
Nulupkite imbiero odelę ir smulkiai supjaustykite. Į didelį puodą supilkite imbierą, miso, mirino padažus, cukrų ir vandenį. Viską gerai išmaišykite ir užvirkite. Padažui užvirus, sumažinkite ugnį ir dar šiek tiek pavirkite. Tuomet nedideliais gabaliukais supjaustykite žuvį ir sudėkite ją į padažą. Viską apie 15 min. patroškinkite. Žuviai iškepus ją gražiai išdėliokite į lėkštes. Ant viršaus supilkite likusį padažą. Žuvį apibarstykite svogūnų laiškais ir patiekite su ryžiais bei mėgstamų daržovių salotomis. Skanaus!
UAB „Tauragės autobusų parkas“ informuoja visuomenę, kad socialiniuose tinkluose platinamas įrašas, kuriame pateikta melaginga informacija, susijusi su įmonės teikiamomis keleivių pervežimo paslaugomis. Gyventojai ir miesto svečiai kviečiami būti atsargūs – prašome nespausti jokių įtartinų nuorodų, nekomentuoti ir n
Lietuvoje moterų yra daugiau nei vyrų, tačiau vos trečdaliui verslų vadovauja moterys, o startuolius jos kuria dar rečiau – Inovacijų agentūros duomenimis, moterys vadovauja vos 14 proc. Lietuvoje veikiančių startuolių. Skirtumus lemia ne vien motyvacija ar įgūdžiai – dažnai jie kyla iš gilesnių, aplinkos nulemtų veiksnių. Kaip &
Jau šį savaitgalį Tauragė taps ralio centru! Čia vyks Lietuvos automobilių ralio sprinto čempionato (LARSČ) ir Lietuvos Extreme ralio čempionato (LXRČ) trečiasis etapas „Rally Tauragė 2025“. Dėl vyksiančio ralio liepos 5 d. bus uždaryta: 7.00–22.00 val. Vytauto g. atkarpa nuo „Tauragė Hotel“ iki
Tuo įsitikinusi iš Upynos kilusi ryškaus sopraninio balso savininkė Sandra Lebrikaitė, kurios kelias į didžiausias pasaulio scenas prasidėjo nuo giedojimo gimtojo miestelio bažnyčioje ir nuvedė iki „Dainų dainelės“, o nuo jos – iki operos scenų Europoje, Amerikoje, Azijoje ir netgi Afrikoje. Tokia – kupin
Birželio 30 d. Tauragės Birutės Baltrušaitytės viešosios bibliotekos kiemelyje įvyko jautrus ir prasmingas renginys – fotografijų parodos „Mano akims reikia tavo akių“ atidarymas ir diskusija apie vaikų globą. Šis vakaras tapo emocingu susitikimu, kuriame atskleistos vaikų ir jų globėjų istorijos, išgyv
Nuo liepos 1 d. pradedama aplinkosaugos akcija „Poilsiauk atsakingai“, kuri tęsis iki pat vasaros pabaigos, rugpjūčio 31 d. Gyventojams primenama, kad ilsėdamiesi gamtoje saugotų vandens telkinius, pakrantes, miškus ir atsakingai elgtųsi saugomose teritorijose. Mėgaujantis poilsiu ir pramogomis gamtoje, svarbu būti atsakin
Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas informuoja apie pastarąją parą užregistruotus svarbiausius įvykius. Sveikatos sutrikdymasBirželio 30 d. apie 22.30 val. Tauragės r., Dauglaukio k., kieme, kilus konfliktui, neblaivus (3,20 prom.) vyras, gimęs 1965 m., sukėlė fizinį skausmą neblaiviai (1,73 prom.) moteriai, gimusiai 1990 m. Įt
Policijos pareigūnai, užtikrindami eismo saugumą ir mažindami eismo įvykių skaičių, liepos mėnesį Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato aptarnaujamojoje teritorijoje vykdys prevencines priemones. Liepos 3-5 d. ir liepos 20-22 d. vyks elektrinių mikrojudrumo priemonių, dviračių, elektrinių mopedų, vairuotojų kontrolė. Liepos 7-10 d
Tauragės rajono savivaldybė informuoja, kad birželio 19 d. atlikus maudyklų vandens kokybės tyrimus, nustatyta, jog visuose tirtuose rajono vandens telkiniuose vandens kokybė atitinka higienos normos HN 92:2018 reikalavimus – maudytis galima. Tyrimai buvo atlikti šiose vietose: Jūros upės maudykla Balskų tvenkinys Keramikos
Klaipėdos apygardos teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje 18-metis pripažintas kaltu dėl pasikėsinimo atimti gyvybę mažametei mergaitei bei fizinio smurto prieš kitą nepilnametę. Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Klaipėdos apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras, tyrimą atliko Taur
Policija tiria du svetimo turto pagrobimo atvejus, įvykusius Šilalės ir Šilutės rajonuose. Šilalės rajone, Vingininkų kaime, laikotarpiu nuo birželio 28 d. 15.00 val. iki birželio 29 d. 10.00 val., iš 1951 m. gimusiai moteriai priklausančio neužrakinto ūkinio pastato buvo pavogti grūdai. Dėl šio įvykio pradėtas i
Per du dešimtmečius Lietuva tapo šimtaprocentine europietiška šalimi, tačiau vos už kelių šimtų kilometrų nuo sostinės, kurioje sukoncentruotas valstybės valdymas, mokslas ir verslas su gerai apmokamomis darbo vietomis, europietiškos kultūros šalis vis labiau panašėja į skurdžią pensinin