Meksikietiška virtuvė Lietuvoje: išbandykite nepaprasto skonio fachitos ir burito receptus
Įkelta:
2021-09-18
Nuotrauka
ELTOS nuotrauka
Nuotraukos autorius:
ELTOS nuotrauka

Pasiilgote egzotiško maisto, o gal į savo kasdienį meniu norite įtraukti išraiškingesnių patiekalų? Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad norintiems pasimėgauti tikru skonių sprogimu reikėtų išbandyti meksikietiškos virtuvės patiekalus. Anot jos, šios virtuvės maistas nereikalauja sudėtingo pasiruošimo, svarbiausia – pasirūpinti tinkamais prieskoniais ir padažais.

„Vėstant orams norisi sotesnio, labiau šildančio maisto, o Meksikos virtuvės patiekalai – būtent tokie. Meksikietiški valgiai pasižymi išraiškingais skoniais, jie yra sotūs, kupini daržovių, pagardinti įvairiausių rūšių mėsa. Pastebime, kad šios virtuvės skonius vis labiau pamėgsta ir lietuviai, o į pirkėjų krepšelius dažnai patenka ir meksikiečių virtuvei būdingi produktai ar padažai. Būtent dėl šios priežasties nuolat pildome siūlomų produktų asortimentą, stengiamės pirkėjams pasiūlyti kuo įvairesnių, skirtingose pasaulio šalyse pamėgtų ingredientų“, – sako V. Juodkazienė.

Susiformavo per tūkstančius metų

Meksikietiškos virtuvės receptai ir pagrindiniai principai susiformavo per tūkstančius metų. Joje dominuoja mėsa: kiauliena, vištiena, jautiena. Dar vienas šioje šalyje itin mėgstami ingredientai – kava ir šokoladas. Daržovės taip pat vaidina svarbų vaidmenį Meksikos virtuvėje. Meksikiečiai valgo daug cukinijų, žiedinių kopūstų, bulvių, špinatų, kulinarijoje naudoja daugybę šviežių prieskoninių žolelių. Šios šalies virtuvėje mėgstami ir vaisiai: kriaušės, mangai, bananai, ananasai.

Meksikiečių virtuvė neįsivaizduojama be tortilijų. Jų pagrindą sudaro Meksikoje itin populiarūs kukurūzai. Jie džiovinami ir sumalami į miltus, iš kurių gaminama tešla bei kepamos tortilijos. Jos yra patiekiamos pratiškai prie kiekvieno meksikietiško patiekalo. Dar vienas šiame krašte ypač mėgstamas ingredientas – čili pipirai. Meksikoje jie naudojami ne tik pikantiškuose patiekaluose, bet ir derinami prie šviežių vaisių, netgi desertų.

Įtakos turėjo JAV

Didelę įtaką meksikiečių virtuvei daro ir šalimais esančios JAV, ypač su Meksika besiribojančios Kalifornijos ir Teksaso valstijos. Teksasiečių ir meksikiečių virtuvės hibridas netgi turi atskirą savo pavadinimą: tex-mex. Vienas šių miksuotų virtuvių šedevras – visame pasaulyje pamėgtos fachitos.

Šis patiekalas atsirado ketvirtajame XX a. dešimtmetyje pietų Teksase. Fachitos gaminamos iš bet kurios rūšies ant grotelių keptos mėsos. Ji ruošiama su paprikomis ir svogūnais ir patiekiama su miltų arba kukurūzų tortilijomis, įvairiais padažais, kartais sūriais, chalapos ir čili pipirais. Laikui bėgant šis patiekalas itin populiarus tapo ne tik Teksaso valstijoje, bet ir visoje Šiaurės Amerikoje bei Meksikoje.

Dar vienas visame pasaulyje pamėgtas meksikietiškos virtuvės perlas: buritai. Tai – tortilijų suktinukai, į kuriuos įvyniotas pikantiško skonio mėsos ir daržovių įdaras. Sakoma, kad majai kukurūzų tortilijas čili pipirams, pomidorams, grybams, moliūgams ar avokadams suvynioti naudojo dar iki XVI a. Tačiau šiuolaikinė burito versija greičiausiai susiformavo apie XIX amžiaus vidurį šiaurės Meksikoje.

Buritai dažnai valgomi rankomis, dažniausiai jų įdarą sudaro mėsa: vištiena, jautiena ar kiauliena, bei daugybė kitų ingredientų, tokių kaip ryžiai, pupelės, salotos, pomidorai, sūris ir kiti pagardai: salsa, gvakamolė ar kiti padažai.

V. Juodkazienė šiuos patiekalus rekomenduoja pasigaminti namuose ir dalijasi fachitos bei burito receptais, kurių paragavę mintimis nusikelsite į saulėtąją Meksiką.

Fachitos su vištiena

Jums reikės:

Šlakelio rapsų aliejaus

2 šaukštų citrinos sulčių

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio džiovintų raudonėlių

Žiupsnelio maltų kmynų

Žiupsnelio česnakų miltelių

Žiupsnelio čili miltelių

Žiupsnelio džiovintos paprikos

Žiupsnelio raudonųjų pipirų dribsnių

Plonomis juostelėmis supjaustytos vištienos krūtinėlės

1/2 supjaustytos raudonosios paprikos

1/2 supjaustytos žaliosios paprikos

Kelių supjaustytų svogūnų

6 tortilijų

Pagaminimas:

Dideliame dubenyje sumaišykite kelis šaukštus aliejaus, citrinos sultis ir prieskonius, sumaišykite ir į indą sudėkite juostelėmis supjaustytą vištieną. Viską gerai išmaišykite, kad prieskoniai įsigertų į mėsą, ir palikite kelioms valandoms šaldytuve. Didelėje keptuvėje pakepinkite paprikas ir svogūnus, atidėkite juos į šalį. Tuomet nusausinkite vištieną ir apie 5-6 minutes ją pakepkite keptuvėje, mėsai apkepus į keptuvę atgal sudėkite svogūnus ir paprikas. Viską dar kelias minutes patroškinkite. Galiausiai gautą įdarą susukite į šiek tiek pašildytas tortilijas. Jeigu norite, fachitas galite pagardinti susmulkintu čederio sūriu, salsa, gvakamole, grietine arba natūraliu jogurtu.

Buritas su jautiena

Jums reikės:

Žiupsnelio džiovintų raudonėlių

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio džiovintų kmynų miltelių

Žiupsnelio džiovintos paprikos miltelių

Žiupsnelio juodųjų pipirų

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Kelių skiltelių česnako

 ½ smulkiai supjaustyto svogūno

 

Kilogramo jautienos faršo

Kelių šaukštų pomidorų pastos

Kelių šaukštų vandens

6-8 didelių tortilijų

3 puodelių virtų ryžių

3 puodelių susmulkintų salotų

1 puodelio konservuotų kukurūzų

1 puodelio pupelių

Kelių nuluptų ir supjaustytų kubeliais pomidorų

Smulkiai supjaustytos šviežios kalendros

Puodelio mėgstamo tarkuoto sūrio

Pagaminimas:

Keptuvėje įkaitinkite aliejų, į keptuvę sudėkite susmulkintą česnaką ir svogūną ir viską pakepkite kelias minutes, kol svogūnas lengvai paruduos. Tuomet į keptuvę sudėkite jautienos faršą ir viską kelias minutes patroškinkite. Į mėsą suberkite prieskonius, sudėkite pomidorų pastą ir įpilkite kelis šaukštus vandens, viską dar šiek tiek patroškinkite, kol mėsa tinkamai iškeps. Galiausiai į pašildytą tortiliją sudėkite ryžius, mėsą, salotas, kukurūzus, pupeles, svogūną ir pomidorus, viską apibarstykite kalendra ir sūriu ir susukite. Susuktus buritus iš visų pusių pakepkite ant sausos keptuvės. Patiekite su mėgstamu padažu, gvakamole, grietine arba natūraliu jogurtu. Skanaus!

Nuotrauka
spanguoles
Įkelta:
2023-10-15
Tiems, kas ilgisi vasarinės uogų gausos, nusiminti neverta – spanguolių sezonas jau pačiame gražume. Šios nedidelės raudonos uogos yra pigus vertingų medžiagų užtaisas, o jų naudą ir įvairius panaudojimo būdus atranda vis daugiau lietuvių, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Jas šviežias įtraukti į meniu išties nesunku – pavyzdžiui, visai lengvai pasiruošus nebrangaus padažo. Jis puikiai derės tiek prie paukštienos, tiek prie mėsos patiekalų ir pakels juos į naują skonio lygį.
Nuotrauka
kugelis
Įkelta:
2023-09-24
Kugelis – kiekvieno bendrabučio ar kartu gyvenančių studentų klasika. Pigu, paprasta ir sotu, tačiau ar nėra kiek nuobodu? Šį rudenį verta išbandyti kugelį šiek tiek kitaip ir bulves suderinti su morkomis bei neįprastu priedu – obuoliu. Netradicinis skonių derinys sužavės tuos, kas ieško lengvesnio kugelio varianto. Apsidžiaugs ir norintys sutaupyti: net ir didelei skardai išleisite vos kelis eurus, skaičiuoja Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Nuotrauka
vaikas
Asociatyvi nuotrauka
Įkelta:
2023-09-10
Bendra vakarienė šeimoje kartais gali tapti nemenku išbandymu, jei vaikas atsisako net paragauti daržovių ar vaisių. Vokietijos mokslininkų tyrimo duomenimis, paprasta gudrybė gali situaciją pakeisti. Ją išbandyti verta ypač dabar – prasidėjus rudeniui kasdien gausėja nebrangių šviežio derliaus gėrybių, kurios tokios naudingos vaikams, atkreipia dėmesį Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Nuotrauka
sprotai
Įkelta:
2023-08-20
Šį sekmadienį, rugpjūčio 20 d., estai mini Nepriklausomybės atkūrimo dieną. Kas šauna galvon, kai pagalvojate apie Estiją? Daugelis tikriausiai pagalvoja apie Talino senamiestį, idiliškas šalies salas ir… šprotus. Estija nuo seno jais garsėja, o šias nedideles žuvytes mėgsta ir lietuviai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šprotai yra viena perkamiausių konservuotų žuvų.
Nuotrauka
derlius
Įkelta:
2023-08-06
Rugpjūtį net ir prisiekę mėsavalgiai galėtų tverti be jos, mat akys raibsta nuo šviežių daržovių, vaisių ir uogų. Dabar pats laikas mėgautis ne tik besitęsiančiu agurkų, cukinijų įkarščiu, bet ir imti baklažanų, įvairių uogų derlių. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pataria, kad būtent į piką pasiekusias derliaus gėrybes verta žvelgti pirkėjams: jos būna pačios skaniausios, naudingiausios ir geriausios kainos.
Nuotrauka
gerimai
Įkelta:
2023-08-05
Penktadienį, Tarptautinę alaus dieną, nemaža dalis lietuvių pasitiks su nealkoholine šio gėrimo versija. Bent jau taip rodo besikeičiantys lietuvių įpročiai. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, per trejus metus nealkoholinio alaus pardavimai išaugo beveik penktadaliu. Paklausa kaskart ūgteli ir artėjant savaitgaliui, o šį, ypač karštą, verta atsigaivinti ir iš nealkoholinio alaus pasigamintu kokteiliu.
Nuotrauka
moliugai
Įkelta:
2023-07-30
Moliūgai – neabejotini rudens karaliai, kasmet suburiantys vis didesnę gerbėjų armiją. Tačiau rudeninei moliūgomanijai galite užbėgti už akių – ši sveika, skani bei pigi daržovė jau užaugo Lietuvos ūkiuose ir atsidūrė parduotuvių lentynose. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad sezoninės daržovės yra ypač paklausios ir vos pasirodžiusios naujienos netrunka nugulti į pirkėjų krepšelius. Moliūgas būna ypač perkamas, mat yra nebrangus ir itin universalus.
Nuotrauka
voveraites
Įkelta:
2023-07-29
Voveraitės yra vienas didžiausių Lietuvos miškų turtų. Tačiau šiemet jų gerbėjai keiksnoja orus – šaltas pavasaris ir vėliau užklupusi sausra lėmė, kad miškuose jų rasti be galo sunku. Visgi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, džiaugiasi, kad tiekėjams pavyko užtikrinti, jog parduotuvėse šių gėrybių nepritrūks, o kainos liks patrauklios.
Nuotrauka
vistienos iesmeliai
Asociatyvi unsplash.com nuotrauka
Įkelta:
2023-07-16
Atėjus savaitgaliui sukate galvą, ką pasigaminti pietums? Išbandykite Prancūzijos ir Graikijos įkvėptus vištienos iešmelių receptus. Tokį patiekalą namuose pasigaminti nesudėtinga: tereikia kokybiškos vištienos ir šiek tiek fantazijos – marinatams puikiai tinka įvairiausios prieskoninės žolelės, citrinos sultys, garstyčios, kiti ryškaus skonio patiekalui suteiksiantys priedai.
Nuotrauka
grill
Įkelta:
2023-07-01
​​​​​​​Vasara Lietuvoje neilga, tad grilį lietuviai kuria bet kokiu oru – ir kaitriai saulei spiginant, ir tenkant uždengti jį nuo lietaus. Mėnesio pabaigoje ne vienam tenka pasukti galvą, kaip skaniai pavaišinti svečius turint ribotą biudžetą. Tai tikrai įmanoma – dalijamės pirkinių sąrašu ir visuomet pavyksiančiais receptais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad pirkėjai moka sumaniai apsipirkti – vertina nuolaidas, pirkinius planuoja, daugiau dėmesio skiria sezoninėms gėrybėms.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-06-23
Joninės – nuotaikingiausia lietuviškos vasaros šventė. Ji neatsiejama nuo gardaus maisto, tačiau šiemet šia proga neturint papildomo laisvadienio, visai nesinori vaišių ruošimui skirti daug laiko ar pinigų. Tą atspindi ir elgesys parduotuvėse. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad jeigu tokioms šventėms kaip Kalėdos ar Velykos lietuviai ruošiasi ypač atsakingai ir ilgai, tai prieš Jonines ieško paprasčiau įgyvendinamų ir nebrangių idėjų.  
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-06-04
Neeilinę dieną – neeiliniai ir pusryčiai. Tėvo dieną sukant galvą, kuo jį nustebinti, verta pagalvoti apie ypatingo patiekalo paruošimą dar vos prasidedant dienai. Populiarieji angliški pusryčiai yra sotus variantas, kuris negali nepalikti įspūdžio. O dar geriau – jam paruošti sugaišite vos 20 minučių. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad Tėvo dienos proga pirkėjai nepraleidžia progos palepinti savo tėčius – parduotuvėse dairosi įvairių sūrių, gurmaniškų mėsos gaminių ir paskutinės minutės dovanų.
Nuotrauka
nuotrauka
Raimondos Alysienės nuotrauka
Įkelta:
2023-05-21
Pavasarį norisi lengvesnio maisto, daugiau daržovių. Šių salotų produktai paprasti, pagaminti lengva, jos tokios gaivios, traškios ir skanios, kad sunku sustoti valgyti. Puikiai tiks tiek švenčių stalui, tiek kasdienai. Tad pasilepinkite ir palepinkite kitus. 
Nuotrauka
receptas
Įkelta:
2023-05-06
Šį savaitgalį parodykite mamai, kaip ją vertinate, paruošdami tokius pusryčius, kurių ji nepamirš. Tai nėra taip sunku, kaip gali pasirodyti: tereikės efektingo recepto ir šiek tiek pasiruošimo. „Motinos diena kasmet tampa viena saldžiausių ir spalvingiausių švenčių. Pirmąjį gegužės savaitgalį pirkėjai tortų nuperka tiek, kiek pasitikdami Naujuosius metus, o gėlių pardavimai aplenkia net Valentino dieną“, – teigia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-04-30
Toks  tortukas – puikus sprendimas, kai nėra laiko ar nesinori kepti biskvito, o torto norisi. Puiki išeitis – pirktiniai plikyti sausainiai. Žinoma, galima jų išsikepti ir namuose. Vaisius ar uogas galima naudoti bet kokias: jei norisi saldžiau, tinka, pavyzdžiui, bananai, jei gaiviau – citrusiniai vaisiai. 
Nuotrauka
vista
Asociatyvi pixabay.com nuotrauka
Įkelta:
2023-03-19
Šį sekmadienį, kovo 19-ąją, minima Tarptautinė paukštienos diena. Šios dienos minėjimas prasidėjo JAV, o vėliau išpopuliarėjo ir kitose šalyse. Lietuviai pirmenybę teikia vištienai, ji, anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, po kiaulienos yra populiariausias pirkėjų pasirinkimas.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-03-11
Šventės – neatsiejamos nuo skanaus maisto. O kuo gi geriau pasilepinti šventinį Kovo 11-osios, Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos savaitgalį nei tradiciniais lietuviškais patiekalais? Naminis kastinys, traškūs bulviniai blynai ar virtiniai su spirgučiais – skanūs, lengvai pagaminami ir svarbiausia, daug išlaidų nereikalaujantys patiekalai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad tradiciniams lietuviškiems ingredientams ir vietos ūkininkų užaugintai produkcijai pirkėjai visuomet teikia pirmenybę.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-03-05
o gero, būtų sunku įsivaizduoti mitybos racioną be mėgstamos duonos, skoniu praturtinančios kasdien valgomus patiekalus. Tačiau šis kepinys modernėja ir vis dažniau įgauna naujų pavidalų, o kai kurių receptų gamyba namuose užtruks vos kelias valandas. Ekspertai ragina neišmesti paskutines dienas gyvenančių daržovių ir vaisių bei juos panaudoti naminės duonos gamybai.
Nuotrauka
blynai
Asociatyvi pixabay.com nuotrauka
Įkelta:
2023-02-21
Šiandien, vasario 21-ąją, visa Lietuva švenčia Užgavėnes. Nuo seno šią dieną buvo įprasta ruošti blynus, kuriais vaišindavosi ne tik namiškiai, bet ir kiekvienas į namus užėjęs žmogus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad lietuviai Užgavėnes aktyviai švenčia ir dabar – šiuo laikotarpiu išauga jau paruoštų blynų ir blynams ruošti skirtos produkcijos pardavimai, o pastaruosius keletą metų ypač populiarėja alternatyvūs produktai, skirti gaminti veganiškus ar be glitimo blynus.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-02-19
Kai norisi greitai pagaminamų pietų ar vakarienės – dažnas renkasi makaronų patiekalus. Juos pagaminti nesudėtinga, neužima daug laiko, o ir nebrangu. Be to, užsišaldžius mėgstamo naminio makaronų padažo – kvapnų patiekalą pasigaminsite per mažiau nei 10 min. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad makaronai yra lietuvių labai mėgstamas nebrangus produktas, todėl nenuostabu, kad jie dažnai pastebimi ir kasdieniuose jų krepšeliuose.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-01-22
Pirmadienį, sausio 23-ąją, pasaulyje bus minima JAV išpopuliarėjusi Pyragų diena. Norint tą dieną pasimėgauti gabalėliu gardaus pyrago, šiandien kavinėje gali tekti išleisti ir 5 eurus, todėl siekiančius sutaupyti, profesionalus konditeris kviečia išbandyti 3 receptus. Jais remdamiesi namuose už tokią pačią sumą pasigaminsite visą pyragą. Tai, jog lietuviai, ypač žiemą, pyragus ar tortus savo virtuvėse kepa dažniau, patvirtina ir Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė. Anot jos, prieš savaitgalius ar įvairias šventes išauga šaldytos tešlos, kepinių ruošimui ir puošybai skirtų produktų pardavimai.
Nuotrauka
sultinys
Įkelta:
2022-12-26
Šventiniu laikotarpiu maisto švaistymo tema tampa dar aktualesnė. Ją spręsti gali padėti žinojimas, kada ir kaip panaudoti likučius – jie gali tapti naujais užkandžiais ar net sodriu sultiniu. Jam tinka ne tik likusi paukštienos mėsa, bet ir kaulai. Jų lietuvių namuose po švenčių turėtų likti nemažai – anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, šiomis dienomis vištos ir anties pardavimai itin išaugo.  
Nuotrauka
kisielius
Įkelta:
2022-12-18
Šv. Kūčių stalas neįsivaizduojamas be tradicinio spanguolių ar kitų uogų kisieliaus – sodraus skonio tirštas gėrimas įtinka tiek mažiesiems smaližiams, tiek vyresniems jo ragautojams. Kaip virti, kuo gardinti ir kaip vartoti šį labiausiai Šiaurės šalyse paplitusį gėrimą, pataria jau 16 metų maisto technologijos srityje dirbanti Aušra Staninienė.
Nuotrauka
gerimai
Įkelta:
2022-11-01
Kiekvieną rudenį, sužvarbus orams, svarbu daugiau dėmesio skirti organizmo stiprinimui. Vienas iš būdų tai padaryti – į mitybos racioną įtraukti kuo daugiau vitaminų kupinų vaisių, pavyzdžiui, citrinų. Vienoje citrinoje randama net pusė vitamino C dienos dozės, todėl rudenį jomis mėgautis ypač svarbu, o jų panaudojimo būdų virtuvėje – gausybė. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad neseniai iš Turkijos ir Ispanijos parduotuves pasiekęs šviežių citrinų derlius kaipmat sulaukė pirkėjų dėmesio.
Nuotrauka
receptai
Įkelta:
2022-10-29
Pasiruoškite Helovinui: 3 „šiurpių“ užkandžių receptai teminiam vakarėliui Tradicija tapusio Helovino vakaras švenčiamas jau bene kiekvieno lietuvio namuose ir tampa puikia proga suburti draugus bei artimuosius. Kad prieš šią šventę nereikėtų daug laiko praleisti virtuvėje ir išlaidauti, galima lengvai paruošti teminių užkandžių, kurie ne tik paįvairins stalą, bet ir ilgai išliks atmintyje tiek vaikams, tiek suaugusiesiems. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad prieš kiekvienas šventes stebimas išaugęs pirkėjų susidomėjimas gurmaniškesniais užkandžiais, o Helovinas, be abejonės,  neapsieina ir be šios šventės simbolio – moliūgo.