Įvaizdinė nuotrauka
Lietuviai pastaruoju metu mielai leidžiasi į gastronomines keliones: naudoja išskirtinesnius ingredientus ir prieskonius, ieško kitų šalių pamėgtų receptų. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad ruduo – geriausias metas eksperimentams virtuvėje. O ieškantiems sotaus ir šilto patiekalo, ji pataria išbandyti rytiečių virtuvės perlą – kario troškinį. Nors iš pažiūros šis patiekalas gali atrodyti itin egzotiškas, jį pasigaminti namuose nėra sudėtinga, tereikia žinoti kelias pagrindines taisykles.
Skirtingose virtuvėse – skirtingi priedai
„Lietuviai vis dažniau ryžtasi kulinariniams eksperimentams. Tai rodo ir susidomėjimas parduotuvėse siūlomomis įvairių pasaulio virtuvių įkvėptomis kulinarijos naujienomis. Pirkėjai ragauja ne tik europiečių, bet ir azijiečių pamėgtus patiekalus. Vienas jų – karis: įvairiais prieskoniais pagardintas, dažnai aštrokas su ryžiais arba duona valgomas troškinys. Karis gali būti tiek vegetariškas, gaminamas iš įvairų daržovių, tiek gardinamas vištiena, žuvimi ar jūros gėrybėmis, todėl jis įtinka patiems įvairiausiems skoniams“, – sako V. Juodkazienė.
Karis – iš Pietų ir Pietryčių Azijos kilęs valgis, šiuo metu mėgstamas daugelyje pasaulio šalių.
Pasak V. Juodkazienės, Indijoje karis gardinamas įvairiausių rūšių daržovėmis, lęšiais arba mėsa. Indiškas karis dažniausiai būna tirštas ir aštrus. Šis patiekalas valgomas kartu su garuose virtais ryžiais ir indiška duona.
Karis populiarus ir korėjiečių virtuvėje. Korėjietiškas karis dažniausiai patiekiamas su ryžiais ir yra gardinamas ciberžole. Malaizijoje gaminant karius naudojama daug ciberžolės, kokosų pieno, česnakų, imbiero, čili pipirų ir krevečių pastos. Filipiniečiai karį dažniausiai gamina su vištiena, o Tailando virtuvėje karis paprastai susideda iš kokosų pieno, mėsos ar žuvies bei daržovių padažo, kurio pagrindą sudaro pasta, pagaminta iš čili, svogūnų arba česnako.
Kelios paprastos taisyklės
Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad šis patiekalas sudėtingai paruošiamas, tačiau V. Juodkazienė sako, kad jo virimas yra paremtas keliais paprastais principais.
Pirmasis V. Juodkazienės patarimas gaminant nepaprasto skonio karį – tinkamų prieskonių parinkimas. Prieskoniai patiekalui suteikia ne tik skonį, bet ir tekstūrą. Gaminant karį specialiai jam skirtas pastas galima įsigyti parduotuvėje arba gamintis patiems. Tokiu atveju reikėtų nepamiršti šviežių svogūnų, česnako, imbiero, čili pipirų ir kitų mėgstamų prieskonių: kmynų, kalendros miltelių netgi cinamono.
Antras svarbus dalykas – kario pagrindas. Paprastai juo tampa trinti pomidorai ir paprikos, jogurtas, grietinėlė arba kokosų pienas, špinatai bei smulkiai supjaustyti svogūnai. Visa kita – fantazijos reikalas. Karį galima gardinti vištiena, jautiena, kiauliena ar kita mėgstama mėsa. Jam puikiai tinka ir balta žuvis arba krevetės, o vegetarai karį dažnai ruošia su moliūgu ar kitomis mėgstamomis daržovėmis.
V. Juodkazienė rekomenduoja šiuo patiekalu pasimėgauti namuose ir dalijasi burnoje tirpstančio vištienos kario receptu.
Vištienos karis
Įvaizdinė nuotrauka
Jums reikės:
Žiupsnelio kalendros prieskonių
Žiupsnelio kmynų
Žiupsnelio ciberžolės
Žiupsnelio cinamono
Žiupsnelio pipirų
Žiupsnelio druskos
Šlakelio alyvuogių aliejaus
Svogūno
Kelių skiltelių česnakų
Gabalėlio imbiero
Puodelio vištienos sultinio
Skardinės konservuotų pomidorų
Vištienos krūtinėlės
Žiupsnelio kukurūzų krakmolo
Pusės puodelio grietinėlės
Šviežios kalendros
Pagaminimas:
Pirmiausiai sumaišykite visus prieskonius. Tuomet įkaitinkite keptuvę, įpilkite šlakelį aliejaus ir pakepinkite svogūną, česnaką bei imbierą, viską kelias minutes pakepkite. Į tą pačią keptuvę pilkite sultinio, pomidorus, prieskonių mišinį ir viską dar kelias minutes patroškinkite. Galiausiai gautą padažą supilkite į trintuvą ir viską sutrinkite iki vientisos masės. Gautą kario pagrindą supilkite į keptuvę. Sudėkite kubeliais supjaustytą vištieną, ją šiek tiek patroškinkite ir įberkite žiupsnelį krakmolo, kad padažas sutirštėtų. Galiausiai supilkite grietinėlę ir dar kelias minutes pakepkite. Gautą patiekalą patiekite su ryžiais arba indiška duona, pagardinkite šviežia kalendra. Skanaus!
2020 metais pirmosios Lietuvoje į funkcinę zoną „Tauragė+“ susijungusios Tauragės, Jurbarko, Šilalės ir Pagėgių savivaldybėms iš Europos Sąjungos paramos lėšų gavo 18,8 mln. eurų. Nemaža dalis šių pinigų buvo atseikėta mobilaus judumo sistemai sukurti, kuri turėjo sudaryti ekonomiškai silpno regi
Tauragėje, Gedimino g., prie įvažiavimo į aplinkkelį esantys šviesoforai jau veikia! Siekiant optimaliai sureguliuoti šviesoforų veikimo laikus ir trukmę, šiuo metu stebimas automobilių srautas. Atsiprašome už galimus laikinus nepatogumus ir gyventojų prašome supratingumo bei kantrybės. Taip pat Tauragės rajono
Mažiau virusų, streso ir mažesnės eilės pas gydytojus – štai kodėl vidurvasarį puikus laikas atlikti profilaktinius vaikų sveikatos patikrinimus. Ši kasmetinė procedūra yra būtina ne tik tam, kad vaikas ar paauglys galėtų lankyti ugdymo įstaigą: lopšelį-darželį, darželį, mokyklą. Mokinio sveikatos pažymėjimo reikia ir pla
Pasakyti „ne“ sūriui – tikrai sunki užduotis. Rytą pradedame su riekele jo ant duonos, priešpiečiams valgome salotas su mocarela, užkandžiaujame kietuoju ir gurmaniškais pelėsiniais, jis palaimingai tįsta ant picos ar su makaronais... Daugeliui vieni skaniausių patiekalų yra būtent su sūriu, todėl jis paprastai yra b
2025 m. valstybinių brandos egzaminų rezultatai atskleidžia, kad Tauragės rajono abiturientai pasiekė išties puikių rezultatų. Šiemet jie ne tik gerai pasirodė daugelyje dalykų, bet ir surinko nemažai aukščiausių – 100 balų – įvertinimų. 100 balų įvertinimus pelnė mūsų rajono abiturientai įvairiuose egzaminu
Manoma, kad suaugusiam žmogui reikia 7-9 valandų miego. Tačiau vaiko ar paauglio organizmas reiklesnis ir miego jam gali reikėti gerokai daugiau. Kodėl augančiam ir bręstančiam organizmui svarbus kokybiškas miegas ir kaip jį užtikrinti sukurti kokybiško poilsio rutiną, pasakoja vaiko teisių gynėja Giedrė Salickienė. Vaiko teisių gynė
Vaikų vasaros atostogos gali būti ne tik linksmos, bet ir labai prasmingos – šiemet biblioteka ir vėl kvietė 7–8 metų vaikus dalyvauti stovykloje „Pozityvumo tiltas“. Čia pagrindinis dėmesys skiriamas emociniam intelektui, pasitikėjimui savimi ir kūrybiškumui ugdyti. Stovyklos išskirtinumas – ne ti
Liepos 16 d. Telšių vyskupijos kurijos paskelbti paskyrimai palies ir Tauragės Švč. Trejybės parapiją. Tikintieji atsisveikins su parapijoje tarnavusiais vikarais – kun. Roku Maziliauskiu ir kun. Sigitu Valauskiu. Telšių vyskupijos kurija išplatino pranešimą, kad kun. R. Maziliauskis atleistas
Tauragės rajono savivaldybėje apsilankė Inesa Ašmantaitė, kuriai buvo įteiktas Garbės ambasadoriaus ženklelis. Inesa Ašmantaitė su šeima gyvena Čekijoje, yra Lietuvos garbės konsulė Čekijos Respublikoje, atstovauja Lietuvai Moravijos ir Pietų Bohemijos regionuose. Ji su dideliu džiaugsmu ir pagarba nori prisidėti prie
Skaitymo skatinimo iššūkis „Vasara su knyga“, vasaros pradžioje pakvietęs visus – nuo knygų mylėtojų iki tik retkarčiais knygą atsiverčiančių skaitytojų – leistis į skaitymo kelionę, jau įpusėjo ir fiksuoja puikius rezultatus: iššūkį jau priėmė per 19 000 dalyvių, iš jų – daugiau nei
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato prižiūrimoje teritorijoje per pastarąją parą registruoti keli reikšmingi įvykiai, susiję su fizinio skausmo sukėlimu, grasinimais bei svetimo turto pagrobimu. Sveikatos sutrikdymaiLiepos 15 d. apie 20.20 val. Tauragėje, M. K. Čiurlionio gatvėje, namuose, neblaivus (2,60 prom.) vyras, gim
Liepos 10–13 dienomis Tauragės rajono savivaldybės delegacija lankėsi Bytove (Lenkija), kur vyko 679-ųjų miesto teisių suteikimo metinių šventė. Tauragės ir Bytovo partnerystė puoselėjama nuo 2017 metų. Per šį laikotarpį įgyvendinti bendri projektai, dalintasi patirtimi kultūros, sporto bei užsieniečių socialinės integr