Tauragės žinios logotipas
Maistingosios paprikos: netikėti faktai ir trys, šių įdarytų daržovių receptai

Straipsnio rengėjų nuotr.

Maistingosios paprikos: netikėti faktai ir trys, šių įdarytų daržovių receptai

Paprika – išskirtinio skonio daržovė ypatingai pamėgta Vengrijoje bei pietų Amerikoje, ypač Meksikoje. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad paprikas labai mėgsta ir lietuviai. Mat šios daržovės ne tik patiekalams suteikia įmantraus skonio, bet ir pasižymi didele nauda sveikatai, todėl jas – patartina įtraukti ir į savo kasdienį racioną. Nuo Azijos iki Pietų Amerikos „Paprikos – pikantiško skonio, sultingumu pasižyminčios daržovės. Paprikas nuo seno mėgsta ir lietuviai, todėl šios daržovės dažnai atsiduria mūsų prekybos tinklo pirkėjų krepšeliuose. Ši daržovė – universali: ji skani tiek žalia, tiek termiškai apdorota. Žaliomis paprikomis dažnai yra gardinamos įvairiausios gaivios salotos, žalių paprikų juostelės puikiai dera ir prie humuso ar kitų užtepėlių.

Paprikos dedamos į sriubas, įvairiausius troškinius, kepamos ant grilio“, – pasakoja J. Sabaitienė. Kaip teigia ekspertė, paprika – visame pasaulyje pamėgta daržovė, tačiau kai kurios šalys ją mėgsta ypatingai. Pavyzdžiui Vengrijoje, šią daržove vadina netgi nacionaline. Ja gardinamos ne tik sriubos, troškiniai, bet ir žymusis vengriškas guliašas. Be to, šioje šalyje paprikas mėgstama įdaryti įvairiausiais mėsos įdarais ir troškinti puode. Paprikas mėgsta ir pietų amerikiečiai: šias daržoves jie dažnai naudoja takų, buritų ar kesadilijų gamyboje, paprikomis gardina ir garsiąją savo chili con carne mėsos sriubą. Ši daržovė populiari ir Azijoje. Ji dažnai dedama į ryžių ar rytietiškų makaronų patiekalus, salotas, kepta su įvairiausias padažais ir kitomis daržovėmis paprika dažnai naudojama ir kaip garnyras.

Pasak J. Sabatienės, paprikos pasižymi ne tik skoninėmis, bet ir sveikatai naudingomis savybėmis: šios daržovės yra puikus vitamino A, C ir kalio šaltinis. Paprikose taip pat yra daugybė skaidulų, folio rūgšties netgi geležies. Paprikos pasižymi ir organizmui taip reikalingų skysčių gausa. Mat šioje daržovėje randama net 92 proc. vandens. Paprikose taip pat yra ir antioksidantų, kurie gali sumažinti akių ligų riziką. Dėl didelio vandens kiekio paprikose labai mažai kalorijų. Viename pjaustytos paprikos puodelyje galima rasti vos 46 kalorijas.

J. Sabaitienė dalijasi dar keturiais faktais apie šią daržovę:

Nėra aštrios. Paprikos yra vienintelis pipirų šeimos narys, kuris negamina kapsaicino – cheminės medžiagos, sukeliančios aštrumo pojūtį. Būtent dėl šios priežasties paprikas žmonės dažnai vadina saldžiaisiais pipirais.

Prisotintos vitamino C. Lyginant su kitomis daržovėmis ar vaisiais paprikos pasižymi ypatingai dideliu vitamino C kiekiu. Paprikoje vitamino C yra net tris kartus daugiau nei apelsinuose. Didelėje paprikoje galima rasti daugiau nei tris kartus kasdienės, organizmui reikalingos vitamino C dozės.

Saldumas priklauso nuo sunokimo lygio. Ar žinojote, kad raudonosios, geltonosios ar oranžinės paprikos yra tiesiog žaliosios paprikos, kurios buvo paliktos ilgiau nokti? Įdomu dar ir tai, kad skirtingo sunokimo lygio paprikos pasižymi skirtingu skoniu. Žalia paprika – karčiausia, raudona – pati saldžiausia.

Naudojamos rytų medicinoje. Tradicinėje kinų medicinoje paprikos buvo naudojamos gydant kai kurias sveikatos problemas. Kinai manė, kad paprikų vartojimas gali padėti pagerinti prastą kraujotaką, virškinimo sutrikimus, apetito praradimą.

Vaisių ir daržovių ekspertė siūlo daugiau paprikų įtraukti ir į kasdienį savo racioną bei dalijasi trimis, įdarytų paprikų receptais.

Jautiena įdarytos paprikos

Jums reikės:

½ puodelio ryžių

Kelių šaukštų alyvuogių aliejaus

1 vidutinio dydžio supjaustyto svogūno

2 šaukštų pomidorų pastos

3 skiltelių susmulkinto česnako

500 g. maltos jautienos

Kelių, kubeliais supjaustytų pomidorų

1 1/2 šaukštelio džiovintų raudonėlių

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų

6 pašalintomis viršūnėlėmis ir šerdimis paprikų

1 puodelio mėgstamo tarkuoto sūrio

Šviežių susmulkintų petražolių

Pagaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Tuomet nedideliame inde išvirkite ryžius. Didelę keptuvę įkaitinkite iki vidutinės liepsnos ir įpilkite šlakelį aliejaus. Į keptuvę įberkite svogūną ir pakepkite, kol šis gražiai pageltonuos. Tuomet įmaišykite pomidorų pastą ir česnaką. Maišydami viską kelias minutes patroškinkite. Į keptuvę sudėkite jautieną. Ją patroškinkite apie 6 minutes. Tuomet į tą pačią keptuvę įmaišykite virtus ryžius ir supjaustytus pomidorus. Viską pagardinkite džiovintu raudonėliu, druska ir pipirais ir patroškinkite dar apie 5 minutes.

Gautą įdarą dėkite į paprikų vidų. Ant viršaus apibarstykite sūriu, apšlakstykite aliejumi. Dėkite į kepimo indą ir apdenkite folija. Viską kiškite į orkaitę ir kepkite apie 35 minutes, kol paprikos suminkštės. Prieš patiekdami papuoškite petražolėmis.

Keptos paprikos su itališku įdaru

Jums reikės:

4 didelių raudonųjų paprikų

Šlakelio alyvuogių aliejaus

500 g maltos vištienos arba kalakutienos

1 arbatinio šaukštelio česnako miltelių

1/2 šaukštelio druskos

¼ šaukštelio aitriųjų pipirų dribsnių

1 skardinės pomidorų savose sultyse

1 1/2 puodelio virtų rudųjų ryžių arba kinvos kruopų

1 puodelio susmulkintos mocarelos

½ puodelio susmulkinto parmezano

2 šaukštų susmulkintų šviežių bazilikų

Pagaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Tuomet kepimo indą švelniai ištepkite aliejumi. Paprikas išilgai perpjaukite per pusę. Pašalinkite sėklas ir dėkite į kepimo indą perpjauta puse į viršų. Tuomet įkaitinkite didelę keptuvę, į ją įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus. Į keptuvę sudėkite mėsą, įberkite česnako miltelius, druską ir aitriųjų pipirų dribsnius. Viską maišydami kelias minutes pakepkite. Tuomet sudėkite pomidorus ir viską vėl patroškinkite. Galiausiai keptuvę nuimkite nuo ugnies. Į ją sudekite ryžius arba kruopas, mocarelą bei pusę parmezano. Viską gerai išmaišykite ir dėkite į paprikų vidų. Įdarytas paprikas pabarstykite likusiu parmezanu. Į kepimo indą įpilkite šiek tiek vandens, kad paprikos nepriliptų. Ir orkaitėje kepkite maždaug 30–35 minutes, kol paprikos suminkštės ir sūris ištirps. Paruoštą patiekalą papuoškite šviežiu baziliku.

Paprikos įdarytos vegetarišku įdaru

Jums reikės:

Keptoms paprikoms:

4 didelių raudonųjų paprikų, išilgai perpjautų per pusę

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų

Įdarui:

½ puodelio virtų ryžių

Šlakelio alyvuogių aliejaus

1 didelio supjaustyto svogūno

Žiupsnelio druskos

2 puodelių supjaustytų vyšninių pomidorų

½ puodelio kapotų šviežių kalendrų

4 susmulkintų skiltelių česnako

1 ½ šaukštelio čili miltelių

1 šaukštelio maltų kmynų

1 skardinės konservuotų pupelių

Žiupsnelio šviežių maltų juodųjų pipirų

1 šaukšto žaliųjų citrinų sulčių

1 puodelio mėgstamo tarkuoto sūrio

Pagaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Tuomet kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Papriką apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite druska bei pipirais. Rankomis įtrinkite aliejų iš abiejų paprikos pusių, tada išdėliokite jas supjaustytomis pusėmis į viršų. Kepkite 20–25 minutes, kol pipirai suminkštės. Tuomet jas ištraukite iš orkaitės ir padėkite atvėsti.

Paruoškite įdarą: didelėje keptuvėje pašildykite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus, sudėkite svogūną ir berkite pusę šaukštelio druskos. Viską maišydami pakepkite, kol svogūnai įgaus auksinę spalvą. Tuomet sudėkite pomidorus ir viską dar kelias minutes patroškinkite. Pagardinkite kalendromis, česnako ir čili milteliais, kmynais. Maišydami viską patroškinkite dar kelias minutes. Tuomet į gautą mišinį sudėkite ryžius, pupeles, supilkite žaliosios citrinos sultis. Jeigu reikia – pagardinkite druska bei pipirais. Galiausiai gautą įdarytą dėkite į paprikas ir viską pabarstykite tarkuotu sūriu. Įdarytas paprikas gražinkite į orkaitę ir kepkite apie 12–13 minučių. Papuoškite šviežiomis kalendromis. Skanaus!

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojo vardas suteiktas – Daivai Genienei

Lietuvos Respublikos apsaugos ministerija, siekdama pagerbti sveikatos apsaugos darbuotojus už ilgametį ir nepriekaištingą darbą, ypač didelį indėlį plėtojant sveikatos apsaugą, sveikos gyvensenos propagavimą, plėtojant farmacijos pramonę, Lietuvos Respublikos, kaip sveikos valstybės, prestižo kėlimą bei aukštos kvalifikacijos sveikat

Nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimuose pagerbta Tauragės ligoninės gydytoja Vitalija Cholomskienė

Gegužės 8 d., Kauno Nacionaliniame dramos teatre įvyko iškilminga Sveikatos apsaugos ministerijos organizuota Nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimų ceremonija. Renginys subūrė šalies medicinos bendruomenę pagerbti ilgamečius profesionalus, kurių atsidavimas ir darbštumas palieka neišdildomą pėdsaką Lietuvos sveikato

Atvejo vadybos modelis psichosocialinę negalią turintiems asmenims: metiniai rezultatai ir patirtys

Gegužės 7d. Tauragės rajono savivaldybėje vyko Tauragės ir Marijampolės regionų atvejo vadybininkų renginys „Atvejo vadybos metodo organizavimo metinių rezultatų apžvalga. Pirmųjų metų patirtys“, sutelkęs gausų dalyvių būrį iš įvairių šalies savivaldybių. Renginio metu dalyviai dalijosi patirtimis, iššūkiais

Startuoja pavasarinė „Maisto banko“ akcija: pagalbos reikia 620 tūkst. žmonių

Jau 38-ąjį kartą visoje Lietuvoje rengiama „Maisto banko“ akcija parduotuvėse  prasideda šį penktadienį nuo 15 val. ir tęsis šeštadienį nuo 10 iki 19 val. Šiemet ji vyks 438 prekybos vietose, 78 miestuose ir miesteliuose, o paramą rinks ne tik iniciatyvos organizatorius „Maisto bankas“, bet i

Prieš teismą stos nužudymu kaltinamas tauragiškis

Kauno apygardos prokuratūros prokuroras surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo ir nužudymo pareikšti 36-erių Tauragės gyventojui. Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Kauno apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo perseki

Dėl nepalankių oro sąlygų yra galimybė pratęsti šildymo tiekimą

UAB Tauragės šilumos tinklai informuoja, kad nors šildymo sezonas oficialiai pasibaigė, esant nepalankioms oro sąlygoms (žemai oro temperatūrai, drėgmei ar komforto stokai), yra galimybė laikinai pratęsti šildymo tiekimą. Ką daryti, norint pratęsti šildymą?1. Prašymas administratoriui, surinkus gyventojų sutikimą

Knygą apie Putiną parašęs prancūzas Michel Eltchaninoff: Norėjau kuo greičiau perduoti žinią vakariečiams, kad Putinas nėra pokštas, ne tik įvaizdis

Vilniuje gegužės 21-22 dienomis vyksiančioje tarptautinėje Sacharovo konferencijoje pranešimą skaitysiantis filosofas iš Prancūzijos Michel Eltchaninoff sako: „Putinas įsitikinęs, kad Rusija yra imperija. Jis pats sakė, kad imperijos sienos „kvėpuoja“ – tai reiškia, kad jas galima keisti, galima „ž

Pavasarinė alergija kamuoja trečdalį gyventojų, tačiau gydosi ne visi – kuo tai gresia?

Kiekvieną pavasarį pradėjus žydėti medžiams ir augalams, žiedadulkių koncentracija ore ženkliai išauga, sukeldama alergines reakcijas jautriems asmenims. Ši problema kamuoja nemenką šalies gyventojų dalį – kone trečdalis jų (30 proc.) kasmet patiria įvairaus intensyvumo alerginius simptomus, rodo „Lietuvos draudimo"

Varžybos, kurių metu dalyviai leisis į įspūdingą, beveik 400 kilometrų maršrutą po Tauragės kraštą

Prie mikrofono - Rimgaudas Gruzdys, vienas organizatorių ir VšĮ „APK Motorsport“ direktorius. Kalbamės apie unikalų renginį Tauragėje – „Asfalto ir purvo nuotykis: Tauragės pavasaris 2025“. Kalbino Arūnas Graželiūnas. https://open.spotify.com/episode/0PxOiEnxRJUYIYBxicrjED  Gegužės 10 dieną, še&sca

Pokalbis su dailininke Areta Didžioniene. Apie drąsą pradėti kurti

Kalbamės su Tauragės kultrūos centro dailininke, edukatore Areta Didžioniene. Pokalbis sukosi apie... meną – tokį neaprėpiamą, tokį begalinį, įvairų ir nenuspėjamą.  https://open.spotify.com/episode/4OUP3Ies07Z29SJDn9Pen4 Kalbino Arūnas Graželiūnas. Tauragės kultūros centro nuotr.

Dovydas Pancerovas: didžiausia dovana, kai skaitytojas pagauna mano žaidimo taisykles

Penktadienį, Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje žurnalistas ir knygų autorius Dovydas Pancerovas pristatė savo knygą  „Pragaro vartai“.Prieš susitikimą bibliotekoje Dovydas Pancerovas apsilankė Tauragės radijo studijoje. Kalbėjomės apie romaną „Pragaro vartai“

Tauragėje demaskuoti narkotinių medžiagų platintojai ir pirkėjai

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai sėkmingai demaskavo narkotinių medžiagų platintojus bei pirkėjus. Kratų metu pareigūnai aptiko ir paėmė narkotinių bei psichotropinių medžiagų, taip pat grynųjų pinigų, įtariama, gautų iš nusikalstamos veikos. Balandžio 30 d. apie 17.40 val. Tauragėje, Bernotiškės gatvė