Tauragės žinios logotipas
Įdomybės apie plekšnę: išvaizdos ypatumai, nauda sveikatai ir burnoje tirpstantys receptai

Straipsnio rengėjų iliustracija

Įdomybės apie plekšnę: išvaizdos ypatumai, nauda sveikatai ir burnoje tirpstantys receptai

Nors plekšnė populiarumu kol kas nusileidžia kitų rūšių žuvims, grilio sezono metu jos pardavimai ūgteli. O ką su ja galima nuveikti gaminimą iš lauko vėl perkėlus į savo namų vidų? Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pasakoja, kad nors ši žuvis mūsų akiai kiek neįprastos išvaizdos, įtraukti ją į kasdienį savo racioną verta. Mat plekšnėje yra daugybė baltymų, kitų organizmui reikalingų maistingų medžiagų. Be to, joje yra itin mažai kalorijų.

Ieško įvairesnių produktų

„Susidomėjimas įvairiausiais žuvies ir jūros gėrybių produktais Lietuvoje nuolatos auga. Tai atsispindi ir mūsų tinklo pirkėjų krepšeliuose. Pastebime, kad tarp kasdienių pirkinių vis dažniau patenka ir įvairiausios rūšies žuvis, o pirkėjai vis daugiau eksperimentuoja su receptais. Ypač vasarą, gamindami gryname ore, jų išbando vis įmantresnių, naudoja įdomesnius prieskonius, derina netikėčiausius garnyrus. Vis populiaresnėmis tampa išskirtinesnio skonio ir išvaizdos žuvys: dorados, jūriniai ešeriai ar europinės paltusinės plekšnės. Šias žuvis paruošti lengva pačiais įvairiausiais būdais, jų nereiktų pamiršti visais metų laikais“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Kalbėdama apie pastarąsias V. Juodkazienė pasakoja, kad šios, originalios išvaizdos žuvys pasižymi į menkę panašius skoniu. Plekšnė yra labai subtilios tekstūros ir švelnaus, šiek tiek salstelėjusio skonio žuvis. Lotyniškas plekšnės pavadinimas – „Paralichthys lethosigma“. Pažodžiui ši frazė reiškia „lygiagreti žuvis, kuri pamiršo dėmeles“. Plekšnės daugiausiai minta įvairiais vėžiagyviais ir nedidelėmis žuvelėmis, planktonu.

Šių žuvų daugiausiai sužvejojama Šiaurės Amerikos Atlanto vandenyno pakrantėje, palei šiaurės Europos pakrantes ir šiaurinėje Ramiojo vandenyno dalyje. Plešnė – jūros arba vandenyno dugne randama žuvis. Būtent dėl šios priežasties, šios žuvies kūnas – tarsi suplotas. Dar vienas įdomus šios žuvies ypatumas – akys. Unikalus šios žuvies bruožas yra tas, kad jos akys – vienoje pusėje.

Gerina smegenų veiklą ir netgi nuotaiką

Kaip pasakoja V. Juodkazienė, plekšnes galima gaminti pačiais įvairiais būdais: kepti, troškinti ar ruošti kepsninėje, virti sriubas. Plekšnės pasižymi būtinų organizmui medžiagų gausa. Specialistai plekšnės arba panašios į ją žuvies rekomenduoda valgyti bent du kartus per savaitę, po maždaug du šimtus gramų. Šiame kiekyje žuvies yra net 13 gramų baltymų, 2 gramai gerųjų riebalų. 100 g. šios žuvies yra vos 90 kalorijų

Plekšnes labai svarbu įtraukti ir į vaikų mitybą. Mat plekšnėje esantys baltymai yra itin reikalingi augimo ir raidos procesui. Odos, raumenų būklei bei organų veiklai. Plekšnės įtraukimas į kasdienį racioną padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Joje yra daugybė vitamimo B, magnio bei omega-3 riebalų rūgščių. Kaip teigia V. Juodkazienė, specialistų teigimu plekšnės valgymas netgi gali padėti kovoti su nerimu ir depresija, pagerinti nuotaiką ir smegenų veiklą.

V. Juodkazienė siūlo šios ypatingos išvaizdos žuvies pasigaminti savo namų virtuvėje ir dalijasi keliais burnoje tirpstančiais receptais.

Plekšnė su pistacijomis

Jums reikės:

Kelių plekšnės filė gabalėlių

1/2 puodelio susmulkintų pistacijų

Citrinos

Kelių šaukštų sviesto

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų

Didelė sauja mažųjų špinatų

Pagaminimas:

Iki 180 laipsnių įkaitinkite orkaitę. Į didesnę keptuvę įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus ir jį pašildykite ant vidutinės ugnies. Kai keptuvė įkaista, sudėkite špinatus, juos kelias minutes pakepkite. Viską pagardinkite druska bei pipirais. Tuomet kepimo indą apšlaktykite alyvuogių aliejumi ir sudėkite plekšnės filė. Žuvį pagardinkite druska bei pipirais ir filė viršų padenkite smulkintomis pistacijomis. Ant žuvies uždėkite kelis gabalėlius sviesto ir užspauskite citrinos sulčių. Viską kepkite apie 10 minučių. Patiekite su keptais špinatais.

Plekšnė su sviesto ir žolelių padažu

Jums reikės:

Visos skrostos plekšnės

Pusės puodelio sviesto

Šlakelio citrinos sulčių

Smulkiai supjaustytų šviežių petražolių

Smulkiai supjaustytų šviežių raudonėlių

Smulkiai suspjaustytų šviežių čiobrelių

Kelių skiltelių susmulkinto česnako

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų

Pagaminimas:

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Druska ir pipirais apibarstykite išvalytą plekšnę. Įdėkite ją į kepimo indą ir įpilkite į šiek tiek vandens – kad žuvis nepriliptų. Viską kepkite apie 20 minučių, priklausomai nuo žuvies dydžio: jeigu žuvis didesnė – kepti galite keliomis minutėmis ilgiau, jeigu mažesnė – mažiau. Kepant vis patrinkite ar inde dar liko vandens. Jeigu vanduo išgaravo – įpilkite jo šiek tiek daugiau.

Galiausiai iki nedidelės ugnies įkaitintoje keptuvėje ištirpinkite sviestą, į jį įmaišykite citrinos sulčių, petražolių, raudonėlio, čiobrelių ir česnako. Nuo iškeptos žuvies švelniai nulupkite odelę ir ją apipilkite žolelių sviestų. Jeigu reikia, pagardinkite druska ir pipirais. Ant viršaus užbarstykite kaparėlių. Patiekite su mėgstamu garnyru. Skanaus!

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojo vardas suteiktas – Daivai Genienei

Lietuvos Respublikos apsaugos ministerija, siekdama pagerbti sveikatos apsaugos darbuotojus už ilgametį ir nepriekaištingą darbą, ypač didelį indėlį plėtojant sveikatos apsaugą, sveikos gyvensenos propagavimą, plėtojant farmacijos pramonę, Lietuvos Respublikos, kaip sveikos valstybės, prestižo kėlimą bei aukštos kvalifikacijos sveikat

Nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimuose pagerbta Tauragės ligoninės gydytoja Vitalija Cholomskienė

Gegužės 8 d., Kauno Nacionaliniame dramos teatre įvyko iškilminga Sveikatos apsaugos ministerijos organizuota Nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimų ceremonija. Renginys subūrė šalies medicinos bendruomenę pagerbti ilgamečius profesionalus, kurių atsidavimas ir darbštumas palieka neišdildomą pėdsaką Lietuvos sveikato

Atvejo vadybos modelis psichosocialinę negalią turintiems asmenims: metiniai rezultatai ir patirtys

Gegužės 7d. Tauragės rajono savivaldybėje vyko Tauragės ir Marijampolės regionų atvejo vadybininkų renginys „Atvejo vadybos metodo organizavimo metinių rezultatų apžvalga. Pirmųjų metų patirtys“, sutelkęs gausų dalyvių būrį iš įvairių šalies savivaldybių. Renginio metu dalyviai dalijosi patirtimis, iššūkiais

Startuoja pavasarinė „Maisto banko“ akcija: pagalbos reikia 620 tūkst. žmonių

Jau 38-ąjį kartą visoje Lietuvoje rengiama „Maisto banko“ akcija parduotuvėse  prasideda šį penktadienį nuo 15 val. ir tęsis šeštadienį nuo 10 iki 19 val. Šiemet ji vyks 438 prekybos vietose, 78 miestuose ir miesteliuose, o paramą rinks ne tik iniciatyvos organizatorius „Maisto bankas“, bet i

Prieš teismą stos nužudymu kaltinamas tauragiškis

Kauno apygardos prokuratūros prokuroras surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo ir nužudymo pareikšti 36-erių Tauragės gyventojui. Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Kauno apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo perseki

Dėl nepalankių oro sąlygų yra galimybė pratęsti šildymo tiekimą

UAB Tauragės šilumos tinklai informuoja, kad nors šildymo sezonas oficialiai pasibaigė, esant nepalankioms oro sąlygoms (žemai oro temperatūrai, drėgmei ar komforto stokai), yra galimybė laikinai pratęsti šildymo tiekimą. Ką daryti, norint pratęsti šildymą?1. Prašymas administratoriui, surinkus gyventojų sutikimą

Knygą apie Putiną parašęs prancūzas Michel Eltchaninoff: Norėjau kuo greičiau perduoti žinią vakariečiams, kad Putinas nėra pokštas, ne tik įvaizdis

Vilniuje gegužės 21-22 dienomis vyksiančioje tarptautinėje Sacharovo konferencijoje pranešimą skaitysiantis filosofas iš Prancūzijos Michel Eltchaninoff sako: „Putinas įsitikinęs, kad Rusija yra imperija. Jis pats sakė, kad imperijos sienos „kvėpuoja“ – tai reiškia, kad jas galima keisti, galima „ž

Pavasarinė alergija kamuoja trečdalį gyventojų, tačiau gydosi ne visi – kuo tai gresia?

Kiekvieną pavasarį pradėjus žydėti medžiams ir augalams, žiedadulkių koncentracija ore ženkliai išauga, sukeldama alergines reakcijas jautriems asmenims. Ši problema kamuoja nemenką šalies gyventojų dalį – kone trečdalis jų (30 proc.) kasmet patiria įvairaus intensyvumo alerginius simptomus, rodo „Lietuvos draudimo"

Varžybos, kurių metu dalyviai leisis į įspūdingą, beveik 400 kilometrų maršrutą po Tauragės kraštą

Prie mikrofono - Rimgaudas Gruzdys, vienas organizatorių ir VšĮ „APK Motorsport“ direktorius. Kalbamės apie unikalų renginį Tauragėje – „Asfalto ir purvo nuotykis: Tauragės pavasaris 2025“. Kalbino Arūnas Graželiūnas. https://open.spotify.com/episode/0PxOiEnxRJUYIYBxicrjED  Gegužės 10 dieną, še&sca

Pokalbis su dailininke Areta Didžioniene. Apie drąsą pradėti kurti

Kalbamės su Tauragės kultrūos centro dailininke, edukatore Areta Didžioniene. Pokalbis sukosi apie... meną – tokį neaprėpiamą, tokį begalinį, įvairų ir nenuspėjamą.  https://open.spotify.com/episode/4OUP3Ies07Z29SJDn9Pen4 Kalbino Arūnas Graželiūnas. Tauragės kultūros centro nuotr.

Dovydas Pancerovas: didžiausia dovana, kai skaitytojas pagauna mano žaidimo taisykles

Penktadienį, Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje žurnalistas ir knygų autorius Dovydas Pancerovas pristatė savo knygą  „Pragaro vartai“.Prieš susitikimą bibliotekoje Dovydas Pancerovas apsilankė Tauragės radijo studijoje. Kalbėjomės apie romaną „Pragaro vartai“

Tauragėje demaskuoti narkotinių medžiagų platintojai ir pirkėjai

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai sėkmingai demaskavo narkotinių medžiagų platintojus bei pirkėjus. Kratų metu pareigūnai aptiko ir paėmė narkotinių bei psichotropinių medžiagų, taip pat grynųjų pinigų, įtariama, gautų iš nusikalstamos veikos. Balandžio 30 d. apie 17.40 val. Tauragėje, Bernotiškės gatvė