Tauragės žinios logotipas
Ant Žolinės stalo – tinklaraštininkės Amelijos bulvės nuo iešmo ir netikėtas jų pagardas

Straipsnio rengėjų nuotr.

Ant Žolinės stalo – tinklaraštininkės Amelijos bulvės nuo iešmo ir netikėtas jų pagardas

Nors vasara skaičiuoja paskutines savo savaites – grilio sezonas toli gražu dar nesibaigia. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad jeigu tradiciniai kepsniai ar šašlykai jau kiek pabodo – ant grilio galima iškepti ir paprasčiausių bulvių ar kitų daržovių. O juk rugpjūtis – pats geriausias metas eksperimentuoti su daržo gėrybėmis.

Ir garnyras, ir pagrindinis patiekalas

„Rugpjūtis – geriausias metas kulinariniams eksperimentams su daržovėmis. Mat būtent šiuo metu parduotuvėse turime ypatingai didelį vietinių ūkininkų užaugintų daržo gėrybių asortimentą: nuo šviežių bulvių, morkų iki pomidorų ar cukinijų. Daržoves ruošti galima įvairiausiais būdais – iš jų virti sriubas, kepti blynus, gaminti įvairiausias salotas, troškinti, tačiau kai kurios gėrybės ypatingai skanios ir keptos kepsninėje. Tokiu būdu paruoštos daržovės įgauna dūminio skonio“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Anot maisto ekspertės, kepsninėje keptas daržoves galima naudoti ir kaip garnyrą: jas ypatingai skanu derinti su mėsos ar žuvies patiekalais. Tačiau keptos daržovės gali tapti ir puikiu pagrindiniu patiekalu. Jas patiekti galima su įvairiausiais natūralaus jogurto pagrindu pagamintais padažais, varškės kremais ar sūriais.

V. Juodkazienei pritaria ir maisto tinklaraščio „Aš Amelija“ autorė ir prekybos tinklo „Iki“ ambasadorė Amelija Kuzmarskė. Tinklaraštininkė pasakoja, kad nors neturi ypatingai patogios kepsninės, tiek ji, tiek visa jos šeima labai mėgsta ant ugnies keptą maistą. „Dažniausiai maistą ant ugnies kepame vasarą, tačiau ir rudenį bei pavasarį neatsisakome šio smagumo“, – šypsosi ji.

Straipsnio rengėjų nuotr.

Sezoninė mityba – svarbu

Kalbėdama apie mėgstamiausius grilio patiekalus Amelija sako, kad ant kepsninės gamina ne tik „mėsiškus“ patiekalus: ant grilio jai labai patinka kepti ir įvairiausias daržoves: cukinijas, paprikas, svogūnus. Taip pat ir grybus bei sūrius: kamamberą, lietuviškąjį varškės ar halumio sūrį. Jos šeima mėgsta ir ant grilio keptą žuvį. O paskutinius kelis metus, A. Kuzmarskė prisipažino labai pamėgusi grilyje kepti folijoje suvyniotas šviežias bulvytes – būtent jos yra tapusios tinklaraštininkės „firminiu“ grilio patiekalu.

Paklausta, ar patiekalų bei receptų pasirinkimui įtaką daro sezoniniai produktai, ji patikina – sezoninė mityba svarbi ne tik jai, bet ir visai jos šeimai

„Patys auginame įvairias daržoves, todėl pirmosios bulvytės, morkytės ir kitos daržovės visada yra šventė tiek mums, tiek vaikams. Stengiamės visus metus daržoves ir vaisius rinktis kuo labiau pagal sezoną. Dabar laukiu lietuviškų obuolių, kvapniems pyragams ir prasidedančių moliūgų, sriuboms ir blynams gaminti“, – pasakoja ji.

Maisto tinklaraštininkė dalijasi folijoje keptų bulvių receptu. Anot jos, šiuo būdu paruoštos bulvės puikiai tinka ir kaip garnyras, ir kaip pagrindinis patiekalas.

„Tai – tiesiog nuostabus būdas paruošti šviežias bulvytes ant griliaus ar laužo. Minkštutės, kvapnios bulvytės, užlietos išsilydžiusiu tąsiu ir išraiškingu pelėsiniu sūriu yra gal kiek netikėtas, bet fantastiškas griliaus patiekalas“, – intriguoja A. Kuzmarskė.

Grilyje keptos bulvytės su sviestu, žolelėmis ir sūriu

Jums reikės:

16 vnt. nedidelių šviežių bulvyčių

70 g sviesto

Poros saujų mėgstamų žolelių (geriausiai tinka šviežios petražolės, krapai, rozmarinai, raudonėliai, laiškiniai česnakai)

6 česnako skiltelių

Kmynų

Druskos

Sūrio su baltuoju pelėsiu

Pagaminimas:

Pirmiausiai Amelija švariai nuplautas bulvytes sumauna ant iešmų. Iešmus su bulvytėmis ji deda ant folijos, gausiai barsto smulkintomis žolelėmis, kmynais ir česnakais, nepagaili druskos ir šalia išdėlioja sviesto riekeles. Bulvytes su priedais Amelija įvynioja į foliją nepagailėdama jos, kad kepimo metu neišbėgtų sviestas ir prieskoniai. Sūrį maisto tinklaraštininkė suvynioja į dvigubą foliją taip, kad neišbėgtų, nes kepdamas jis taps skystas. Tuomet Amelija iki vidutinės kaitros įkaitina grilį. Grilyje su daug žarijų ji kepa bulvytes vis vartydama ir stengdamasi neperplėšti folijos.

Tinklaraštininkė bulves rekomenduoja kepti apie 30-40 min., tačiau bulvių kepimo laikas priklauso nuo jų dydžio ir žarijų kaitros. Kai bulvės jau beveik iškepusios, į grilį ji deda ir sūrį. Jam prireiks vos 5-10 min, kad šis išsilydytų. Galiausiai Amelija bulvytes išvynioja iš folijos ir šalia patiekia iškeptą skystą sūrį. Skanaus!

Straipsnio rengėjų nuotr.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Kelionės už eurą per mėnesį – iššūkis savivaldybių biudžetams 

2020 metais pirmosios  Lietuvoje į funkcinę zoną „Tauragė+“ susijungusios Tauragės, Jurbarko, Šilalės ir Pagėgių savivaldybėms iš Europos Sąjungos paramos lėšų gavo 18,8 mln. eurų. Nemaža dalis šių pinigų buvo atseikėta mobilaus judumo sistemai sukurti, kuri turėjo sudaryti ekonomiškai silpno regi

Gedimino g. pradėtas eismo reguliavimas šviesoforais

Tauragėje, Gedimino g., prie įvažiavimo į aplinkkelį esantys šviesoforai jau veikia! Siekiant optimaliai sureguliuoti šviesoforų veikimo laikus ir trukmę, šiuo metu stebimas automobilių srautas. Atsiprašome už galimus laikinus nepatogumus ir gyventojų prašome supratingumo bei kantrybės. Taip pat Tauragės rajono

Profilaktinė patikra vasarą – mažiau rūpesčių rudenį

Mažiau virusų, streso ir mažesnės eilės pas gydytojus – štai kodėl vidurvasarį puikus laikas atlikti profilaktinius vaikų sveikatos patikrinimus. Ši kasmetinė procedūra yra būtina ne tik tam, kad vaikas ar paauglys galėtų lankyti ugdymo įstaigą: lopšelį-darželį, darželį, mokyklą. Mokinio sveikatos pažymėjimo reikia ir pla

Kai orai nedžiugina, ūpą pakels skanus maistas: 4 greitos ir pigios idėjos tiems, kas dievina sūrį

Pasakyti „ne“ sūriui – tikrai sunki užduotis. Rytą pradedame su riekele jo ant duonos, priešpiečiams valgome salotas su mocarela, užkandžiaujame kietuoju ir gurmaniškais pelėsiniais, jis palaimingai tįsta ant picos ar su makaronais... Daugeliui vieni skaniausių patiekalų yra būtent su sūriu, todėl jis paprastai yra b

Paaiškėjo 2025 m. valstybinių brandos egzaminų rezultatai: Tauragės mokinių pasiekimai – džiuginantys

2025 m. valstybinių brandos egzaminų rezultatai atskleidžia, kad Tauragės rajono abiturientai pasiekė išties puikių rezultatų. Šiemet jie ne tik gerai pasirodė daugelyje dalykų, bet ir surinko nemažai aukščiausių – 100 balų – įvertinimų.   100 balų įvertinimus pelnė mūsų rajono abiturientai įvairiuose egzaminu

Kodėl vaikui svarbus kokybiškas miegas?

Manoma, kad suaugusiam žmogui reikia 7-9 valandų miego. Tačiau vaiko ar paauglio organizmas reiklesnis ir miego jam gali reikėti gerokai daugiau. Kodėl augančiam ir bręstančiam organizmui svarbus kokybiškas miegas ir kaip jį užtikrinti sukurti kokybiško poilsio rutiną, pasakoja vaiko teisių gynėja Giedrė Salickienė. Vaiko teisių gynė

Įvyko jau penktoji bibliotekos organizuojama vaikų vasaros stovykla „Pozityvumo tiltas“

Vaikų vasaros atostogos gali būti ne tik linksmos, bet ir labai prasmingos – šiemet biblioteka ir vėl kvietė 7–8 metų vaikus dalyvauti stovykloje „Pozityvumo tiltas“. Čia pagrindinis dėmesys skiriamas emociniam intelektui, pasitikėjimui savimi ir kūrybiškumui ugdyti. Stovyklos išskirtinumas – ne ti

Keisis Tauragės Švč. Trejybės parapijos vikarai

Liepos 16 d. Telšių vyskupijos kurijos paskelbti paskyrimai palies ir Tauragės Švč. Trejybės parapiją. Tikintieji atsisveikins su parapijoje tarnavusiais vikarais – kun. Roku Maziliauskiu ir kun. Sigitu Valauskiu.    Telšių vyskupijos kurija išplatino pranešimą, kad kun. R. Maziliauskis atleistas

Inesai Ašmantaitei įteiktas Garbės ambasadoriaus ženklelis

Tauragės rajono savivaldybėje apsilankė Inesa Ašmantaitė, kuriai buvo įteiktas Garbės ambasadoriaus ženklelis.   Inesa Ašmantaitė su šeima gyvena Čekijoje, yra Lietuvos garbės konsulė Čekijos Respublikoje, atstovauja Lietuvai Moravijos ir Pietų Bohemijos regionuose. Ji su dideliu džiaugsmu ir pagarba nori prisidėti prie

„Vasara su knyga“: į skaitymo kelionę jau leidosi daugiau nei 19 tūkst. skaitytojų

Skaitymo skatinimo iššūkis „Vasara su knyga“, vasaros pradžioje pakvietęs visus – nuo knygų mylėtojų iki tik retkarčiais knygą atsiverčiančių skaitytojų – leistis į skaitymo kelionę, jau įpusėjo ir fiksuoja puikius rezultatus: iššūkį jau priėmė per 19 000 dalyvių, iš jų – daugiau nei

Paros įvykių suvestinė: smurtas artimoje aplinkoje, grasinimai ginklu ir vagystė iš parduotuvės

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato prižiūrimoje teritorijoje per pastarąją parą registruoti keli reikšmingi įvykiai, susiję su fizinio skausmo sukėlimu, grasinimais bei svetimo turto pagrobimu. Sveikatos sutrikdymaiLiepos 15 d. apie 20.20 val. Tauragėje, M. K. Čiurlionio gatvėje, namuose, neblaivus (2,60 prom.) vyras, gim

Tauragės rajono savivaldybės delegacija dalyvavo Bytovo miesto šventėje

Liepos 10–13 dienomis Tauragės rajono savivaldybės delegacija lankėsi Bytove (Lenkija), kur vyko 679-ųjų miesto teisių suteikimo metinių šventė.   Tauragės ir Bytovo partnerystė puoselėjama nuo 2017 metų. Per šį laikotarpį įgyvendinti bendri projektai, dalintasi patirtimi kultūros, sporto bei užsieniečių socialinės integr