Tauragės žinios logotipas
„Kviečių mėsa“ – seitanas: kaip pasigaminti ir su kuo valgyti?

„Kviečių mėsa“ – seitanas: kaip pasigaminti ir su kuo valgyti?

„Kviečių mėsa“ – skamba neįprastai? Vegetariškos mitybos atstovai būtent taip įvardija miltų ir vandens gaminį, patiekaluose pakeičiantį mėsą. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad seitanas – skanus, nesunkiai pasigaminamas bei sveikatai naudingas ingredientas, kuriuo lengvai galėsite pakeisti kai kuriuos mėsos patiekalus.

Mėgstamas ir visavalgių

„Žmonių valgymo įpročiai nuolat kinta: įtaką jiems daro daugybė veiksnių: nuo dėmesio tvarumui iki sveikesnio gyvenimo būdo tendencijų, todėl nenuostabu, kad susidomėjimas sveikesniais pasirinkimais: maisto produktais be glitimo, laktozės, su mažiau druskos ar cukraus, taip pat ir mėsos alternatyvomis galinčiai vadintis gaminiais tarp vartotojų jau kurį laiką vis auga“, – teigia V. Juodkazienė.

Vegetariški produktai populiarėja ne tik tarp mėsos atsisakiusių prekybos tinklo lankytojų, bet ir visavalgių pirkėjų. Žmonės ieško naujų skonių, atidžiai stebi, kaip maitinasi patys ir ką valgo jų šeimos nariai, todėl dažnai ieško ir gyvulinės kilmės produktams sveikesnių alternatyvų. Viena tokių – „kviečių mėsa“ seitanas. Kaip sako V. Juodkazienė, nors seitanas dažnai painiojamas su dar vienu veganišku Azijoje labai mėgstamu produktu – tofu, jis yra visai kitoks. Skirtingai nei tofu, kuris gaminamas iš sojų, seitanas yra iš Japonijos kilęs produktas, gaminamas iš glitimo.

Ne tik skanus, bet ir sveikas

Kaip teigia maisto ekspertė, tradiciniu būdu gaminant seitaną kvietinė tešla yra skalaujama vandeniu, kol iš jos yra pašalinamos krakmolo granulės. Išoriškai jis labai primena vištienos ar sojos mėsą, truputį panašus ir skonis, bet daugeliu atvejų seitanas bus toks, kokius prieskonius panaudosite gamindami.

Seitanas yra itin populiarus Azijos ir budistų virtuvėse. Vakarų kultūroje seitanas dažnai pateikiamas kaip veganiškos kilmės mėsos pakaitalas, todėl jis tinka visur, kur yra naudojama mėsa. Seitanu skaninami ir įvairūs sumuštiniai, tortilijos ar kebabai, ryžių dubenėliai, salotos, mėsainiai.

Pasak V. Juodkazienės, seitanas, ne tik skanus, bet ir sveikatai naudingas produktas. Jame yra daug baltymų ir mažai kalorijų. Vis dėlto, norint gauti reikiamą baltymų dienos normą – vien šio produkto valgyti neužteks. Mat jame randama itin mažai aminorūgščių, kurių galima gauti kituose augalinės kilmės produktuose, tokiuose kaip grūdai, pupelės ar riešutai arba mėsoje. Seitanas taip pat garsėja geležies gausa. Viename seitano paplotėlyje yra net 20 procentų rekomenduojamos geležies dienos normos. Be to, jame randama ir šiek tiek kalcio.

V. Juodkazienė siūlo ir kelis paprastus receptus, kuriuose išradingai panaudosite šią „kviečių mėsą“.

Keptas seitanas

Jums reikės:

1 kg kvietinių miltų

600 ml šilto vandens

1 a. š. druskos

1 v. š. sezamų aliejaus

2 v. š. sojų padažo

2–4 v. š. augalinio aliejaus

1 v. š. juodųjų sezamų sėklų

100 g svogūnų

200 g raudonųjų paprikų

200 g geltonųjų paprikų

2 skiltelių česnako

1 svogūno laiško

Pagaminimas:

Pirmiausia paruoškite seitaną: šiltą vandenį supilkite į miltus ir išminkykite tešlą. Suformuokite ją į rutulį ir palikite uždengtą 10 minučių. Įdėkite tešlą į tankų tinklinį kiaurasamtį ir nuplaukite ją po tekančio vandens srove – tai daryti reikia net 20 minučių. Perdėkite tešlą į gilų indą ir palikite pastovėti apie 30 minučių. Tuomet paimkite tešlos rutuliuką į rankas, apvyniokite jį švaria marle ar medvilniniu plonu rankšluostėliu, atsargiai įdėkite į puodą su sūriu vandeniu ir virkite maždaug valandą. Paruoštą seitaną supjaustykite lazdelėmis, jas apšlakstykite sojų padažu, sezamų aliejumi ir leiskite šiek tiek pasimarinuoti. Paprikas supjaustykite juostelėmis, o svogūnus – kubeliais.

Į įkaitintą kinišką WOK keptuvę, įpilkite aliejaus, suberkite smulkintą svogūną bei paprikas ir maišydami kepkite aukštoje temperatūroje. Suberkite smulkintą česnaką, marinuotą seitaną ir viską trumpai pakepinkite. Nukelkite keptuvę nuo kaitros, patiekalą pagardinkite druska, apibarstykite susmulkintu svogūno laišku ir juodųjų sezamo sėklomis.

Tortilijos su seitanu ir chimichurri padažu

Jums reikės:

8 mažų tortilijų

400 g seitano

įdarui:

100 g svogūnų

2 v. š. alyvuogių aliejaus

1⁄2 a. š. maltų rūkytų raudonųjų paprikų

150 g raudonųjų paprikų

150 g geltonųjų paprikų

1 saujos rūgštynių lapų

100 g raudonųjų svogūnų

„Chimichurri“ padažui:

100 g raudonųjų svogūnų

3 skiltelių česnako

3 v. š. smulkintų šviežių petražolių

1⁄2 aitriosios paprikos

1 a. š. džiovintų raudonėlių

1 v. š. citrinų sulčių

2 v. š. žaliųjų citrinų sulčių

100 ml alyvuogių aliejaus

1⁄4 a. š. druskos žiupsnelio pipirų

Pagaminimas:

Apkepkite tortilijas po 15 sekundžių iš kiekvienos pusės sausoje keptuvėje ir atidėkite į šalį. Supjaustykite įdarui skirtus svogūnus kubeliais, pakepinkite juos aliejuje, tuomet į keptuvę sudėkite nedideliais gabalėliais supjaustytą seitaną, įberkite maltų rūkytų paprikų ir kepkite apie 5 minutes.

Visus padažui skirtus ingredientus sudėkite į smulkintuvą ir smulkinkite iki vientisos masės. Paprikas supjaustykite kubeliais. Vieną tortilijų pusę padenkite padažu ir seitano įdaru, ant viršaus užberkite paprikų, rūgštynių lapų, smulkintų raudonųjų svogūnų ir viską dar kartą apliekite padažu. Perlenkite tortilijas pusiau ir mėgaukitės puikaus skonio ir sveiku patiekalu. Skanaus!

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Prieš teismą stos nužudymu kaltinamas tauragiškis

Kauno apygardos prokuratūros prokuroras surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo ir nužudymo pareikšti 36-erių Tauragės gyventojui. Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Kauno apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo perseki

Dėl nepalankių oro sąlygų yra galimybė pratęsti šildymo tiekimą

UAB Tauragės šilumos tinklai informuoja, kad nors šildymo sezonas oficialiai pasibaigė, esant nepalankioms oro sąlygoms (žemai oro temperatūrai, drėgmei ar komforto stokai), yra galimybė laikinai pratęsti šildymo tiekimą. Ką daryti, norint pratęsti šildymą?1. Prašymas administratoriui, surinkus gyventojų sutikimą

Knygą apie Putiną parašęs prancūzas Michel Eltchaninoff: Norėjau kuo greičiau perduoti žinią vakariečiams, kad Putinas nėra pokštas, ne tik įvaizdis

Vilniuje gegužės 21-22 dienomis vyksiančioje tarptautinėje Sacharovo konferencijoje pranešimą skaitysiantis filosofas iš Prancūzijos Michel Eltchaninoff sako: „Putinas įsitikinęs, kad Rusija yra imperija. Jis pats sakė, kad imperijos sienos „kvėpuoja“ – tai reiškia, kad jas galima keisti, galima „ž

Pavasarinė alergija kamuoja trečdalį gyventojų, tačiau gydosi ne visi – kuo tai gresia?

Kiekvieną pavasarį pradėjus žydėti medžiams ir augalams, žiedadulkių koncentracija ore ženkliai išauga, sukeldama alergines reakcijas jautriems asmenims. Ši problema kamuoja nemenką šalies gyventojų dalį – kone trečdalis jų (30 proc.) kasmet patiria įvairaus intensyvumo alerginius simptomus, rodo „Lietuvos draudimo"

Varžybos, kurių metu dalyviai leisis į įspūdingą, beveik 400 kilometrų maršrutą po Tauragės kraštą

Prie mikrofono - Rimgaudas Gruzdys, vienas organizatorių ir VšĮ „APK Motorsport“ direktorius. Kalbamės apie unikalų renginį Tauragėje – „Asfalto ir purvo nuotykis: Tauragės pavasaris 2025“. Kalbino Arūnas Graželiūnas. https://open.spotify.com/episode/0PxOiEnxRJUYIYBxicrjED  Gegužės 10 dieną, še&sca

Pokalbis su dailininke Areta Didžioniene. Apie drąsą pradėti kurti

Kalbamės su Tauragės kultrūos centro dailininke, edukatore Areta Didžioniene. Pokalbis sukosi apie... meną – tokį neaprėpiamą, tokį begalinį, įvairų ir nenuspėjamą.  https://open.spotify.com/episode/4OUP3Ies07Z29SJDn9Pen4 Kalbino Arūnas Graželiūnas. Tauragės kultūros centro nuotr.

Dovydas Pancerovas: didžiausia dovana, kai skaitytojas pagauna mano žaidimo taisykles

Penktadienį, Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje žurnalistas ir knygų autorius Dovydas Pancerovas pristatė savo knygą  „Pragaro vartai“.Prieš susitikimą bibliotekoje Dovydas Pancerovas apsilankė Tauragės radijo studijoje. Kalbėjomės apie romaną „Pragaro vartai“

Tauragėje demaskuoti narkotinių medžiagų platintojai ir pirkėjai

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai sėkmingai demaskavo narkotinių medžiagų platintojus bei pirkėjus. Kratų metu pareigūnai aptiko ir paėmė narkotinių bei psichotropinių medžiagų, taip pat grynųjų pinigų, įtariama, gautų iš nusikalstamos veikos. Balandžio 30 d. apie 17.40 val. Tauragėje, Bernotiškės gatvė

Tauragės rajono savivaldybėi suteiktas Europos Sąjungos Klimato neutralumo misijos (EU Mission Label) ženklas

Tauragės rajono savivaldybė žengia dar vieną svarbų žingsnį siekiant klimato neutralumo – mūsų savivaldybei suteiktas Europos Sąjungos Klimato neutralumo misijos (EU Mission Label) ženklas. Šis įvertinimas patvirtina ambicingus klimato veiksmų planus ir atveria naujas galimybes investicijoms bei tarptautiniam bendradarbiavimui. Taura

Oficialu: Rokas Baciuška tapo gamyklinės „Defender“ komandos lenktynininku

Britų nuotykių simbolis, prekės ženklas, Defender žengė svarbų žingsnį pasirengimo link, siekiant debiutuoti Pasaulio ralio–reidų čempionate (W2RC) – atliktas pirmasis prototipo Defender Dakar D7X-R bandymas Maroke, taip pat paskelbti du elitiniai lenktynininkai. Keturiolika kartų Dakaro ralį laimėjęs Stéphane’as Peterhans

Operetė „Tūkstantis ir viena naktis“ – svajinga kelionė į Rytus, kurioje triumfuoja meilė

Gegužės 23, 24 ir 29 dienomis, minint „valso karaliaus“ Johanno Strausso jaun. 200-ąsias gimimo metines, Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pristatys Lietuvoje pirmą kartą statomą operetę „Tūkstantis ir viena naktis“. Operetės siužetas nukels į rytietiškų pasakų pasaulį, kur meilė, kaip ir dera operetėje, triumfu

Regimanto Midvikio kūrybos paroda „Pastelinis džiazas“

Gegužės 9 dieną, 17.30 val. Klaipėdos profesionalaus meno galerijoje „Lyceum“ (Danės g. 9) atidaroma žymaus Lietuvos skulptoriaus, dailininko Regimanto Midvikio (1947–2015) kūrybos paroda „Pastelinis džiazas“, kurioje bus pristatomos menininko sukurtos pastelės, įkvėptos džiazo ir pajūrio kraštovaizdžio ritmų. M