Vasara ir įsibėgėjantis grilio sezonas skatina leistis į eksperimentus ir ant kepsninės ruošti įvairiausius patiekalus. Daugelis ieško įdomesnių receptų bei skonių, o juos atrasti padeda ir ant žarijų kepta lašiša, ypač panaudojant vieną netikėtą ingredientą. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lašiša – viena labiausiai lietuvių pamėgtų žuvų, kuri dažnai atsiduria pirkinių krepšeliuose.
„Lietuviai lašišą tikrai mėgsta, tai rodo ir per metus augantys pardavimų rodikliai. Remiantis duomenimis, 2020 m. lašišos pardavimai nuosekliai didėjo. Žuvies ant ledo kategorijoje lašišos parduodama daugiausia. Gyventojai lašišą renkasi ne tik įvairiomis progomis, bet ir praturtinti kasdieniam racionui“, – teigia V. Budrienė.
Kaip sako komunikacijos vadovė, dėl nuolat didėjančios paklausos, žuvies ir jūros gėrybių asortimentas plečiamas. Pirkėjai dažnai renkasi ir atlantinę menkę, karpį, ieškodami naujų skonių skanauja ir plekšnę ar šamą.
Kodėl žuvį valgyti verta?
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, teigia, kad per savaitę valgant dvi porcijas riebios, tokios kaip lašiša, žuvies – gaunama užtektinai organizmui reikalingų omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių, kurios gerina atmintį bei padeda kovoti su nuovargiu, gali padėti atsipalaiduoti, netgi pristabdyti su senėjimu susijusius procesus, pagerinti akių sveikatą. Be to, lašiša – kokybiškas baltymų, kurie yra viena iš pagrindinių organizmo „statybinių“ medžiagų, šaltinis.
„Lašiša yra ir kalio šaltinis. Omega-3 ir omega-6 riebalų rūgštys kartu su kaliu labai prisideda prie širdies sveikatos, taip pat sumažina cholesterolio kiekį kraujyje ir palaiko tinkamą kraujospūdį. Riebios žuvys turi ir daugybę gerųjų maistinių medžiagų, kurios gali skatina plaukų augimą, skaistina ir prisideda prie gražios odos būklės palaikymo“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Gaminkite nenuobodžiai
Kepsninių „Kamado bono“ projektų vadovas Vadimas Amosovas teigia, kad nors lietuviai žuvį atranda vis labiau, žmonės dažnai nemoka jos tinkamai paruošti.
Ekspertas dalijasi ir keliais patarimais, kaip iškepti žuvį, kad ji taptų nepamirštamo skonio. Jis sako, kad lašiša bus itin sultinga ir skani, jeigu ją kepsime ant kedro lentelių. Šis medis turi daugybę eterinių aliejų, kurie žuviai suteikia ne tik išskirtinio kvapo, bet ir skonio.
„Lašiša, kaip ir daugelis kitų žuvies rūšių, puikiai tinka kepti ne tik keptuvėje ar orkaitėje, bet ir ant grilio. Svarbiausia taisyklė ruošiant šią žuvį – jos neperkepti, porcijomis supjaustyta žuvis paprastai kepa vos 10–15 minučių, priklausomai nuo jos dydžio. Jos temperatūrą geriausiai yra matuoti specialiu termometru – iškepusios žuvies vidinė temperatūra turėtų siekti 55 laipsnius“, – teigia ekspertas.
V. Amosovas siūlo pasigaminti ir nepamirštamą ir abejingų nepaliksianti kepsninėje keptos lašišos receptą su apelsinais ir ruduoju cukrumi.
Jums reikės:
Lašišos gabaliukų supjaustytų porcijomis
Aliejaus
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio pipirų
Rudojo cukraus
Apelsino
Pagaminimas:
Pirmiausia V. Amosovas nupjausto lašišos kraštus bei aliejumi ištepa kedro lentelę. Vėliau jis žuvies gabalėlius apibarsto druska, pipirais ir ruduoju cukrumi, kuris kepimo metu leis žuviai gražiai apskrusti bei karamelizuotis. Tuomet jis ant lašišos gabaliukų užspaudžia apelsinų sulčių. Galiausiai deda žuvies gabalėlius ant lentelės ir kepa ant vidutinės ugnies įkaitintoje kepsninėje, Kepimo metu ekspertas ant žuvies vis papildomai pabarsto cukraus bei išspaudžia dar apelsinų sulčių. Žuvį V. Amosovas kepa maždaug 15 minučių, kol vidinė žuvies temperatūra pasiekia apie 55 laipsnius. Tuomet ekspertas lašišos gabaliukus gražiai išdėlioja į lėkštę. V. Amosovas taip paruoštą lašišą siūlo patiekti su mėgstamu garnyru – salotomis, įvairiausiomis kruopomis ar šviežiomis bulvėmis. Skanaus!
Daugiau informacijos:
Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė
Mob. tel. +370 686 56010
El. p. vaida.budriene@iki.lt
Lietuvos Respublikos apsaugos ministerija, siekdama pagerbti sveikatos apsaugos darbuotojus už ilgametį ir nepriekaištingą darbą, ypač didelį indėlį plėtojant sveikatos apsaugą, sveikos gyvensenos propagavimą, plėtojant farmacijos pramonę, Lietuvos Respublikos, kaip sveikos valstybės, prestižo kėlimą bei aukštos kvalifikacijos sveikat
Gegužės 8 d., Kauno Nacionaliniame dramos teatre įvyko iškilminga Sveikatos apsaugos ministerijos organizuota Nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimų ceremonija. Renginys subūrė šalies medicinos bendruomenę pagerbti ilgamečius profesionalus, kurių atsidavimas ir darbštumas palieka neišdildomą pėdsaką Lietuvos sveikato
Gegužės 7d. Tauragės rajono savivaldybėje vyko Tauragės ir Marijampolės regionų atvejo vadybininkų renginys „Atvejo vadybos metodo organizavimo metinių rezultatų apžvalga. Pirmųjų metų patirtys“, sutelkęs gausų dalyvių būrį iš įvairių šalies savivaldybių. Renginio metu dalyviai dalijosi patirtimis, iššūkiais
Jau 38-ąjį kartą visoje Lietuvoje rengiama „Maisto banko“ akcija parduotuvėse prasideda šį penktadienį nuo 15 val. ir tęsis šeštadienį nuo 10 iki 19 val. Šiemet ji vyks 438 prekybos vietose, 78 miestuose ir miesteliuose, o paramą rinks ne tik iniciatyvos organizatorius „Maisto bankas“, bet i
Kauno apygardos prokuratūros prokuroras surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo ir nužudymo pareikšti 36-erių Tauragės gyventojui. Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Kauno apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo perseki
UAB Tauragės šilumos tinklai informuoja, kad nors šildymo sezonas oficialiai pasibaigė, esant nepalankioms oro sąlygoms (žemai oro temperatūrai, drėgmei ar komforto stokai), yra galimybė laikinai pratęsti šildymo tiekimą. Ką daryti, norint pratęsti šildymą?1. Prašymas administratoriui, surinkus gyventojų sutikimą
Vilniuje gegužės 21-22 dienomis vyksiančioje tarptautinėje Sacharovo konferencijoje pranešimą skaitysiantis filosofas iš Prancūzijos Michel Eltchaninoff sako: „Putinas įsitikinęs, kad Rusija yra imperija. Jis pats sakė, kad imperijos sienos „kvėpuoja“ – tai reiškia, kad jas galima keisti, galima „ž
Kiekvieną pavasarį pradėjus žydėti medžiams ir augalams, žiedadulkių koncentracija ore ženkliai išauga, sukeldama alergines reakcijas jautriems asmenims. Ši problema kamuoja nemenką šalies gyventojų dalį – kone trečdalis jų (30 proc.) kasmet patiria įvairaus intensyvumo alerginius simptomus, rodo „Lietuvos draudimo"
Prie mikrofono - Rimgaudas Gruzdys, vienas organizatorių ir VšĮ „APK Motorsport“ direktorius. Kalbamės apie unikalų renginį Tauragėje – „Asfalto ir purvo nuotykis: Tauragės pavasaris 2025“. Kalbino Arūnas Graželiūnas. https://open.spotify.com/episode/0PxOiEnxRJUYIYBxicrjED Gegužės 10 dieną, še&sca
Kalbamės su Tauragės kultrūos centro dailininke, edukatore Areta Didžioniene. Pokalbis sukosi apie... meną – tokį neaprėpiamą, tokį begalinį, įvairų ir nenuspėjamą. https://open.spotify.com/episode/4OUP3Ies07Z29SJDn9Pen4 Kalbino Arūnas Graželiūnas. Tauragės kultūros centro nuotr.
Penktadienį, Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje žurnalistas ir knygų autorius Dovydas Pancerovas pristatė savo knygą „Pragaro vartai“.Prieš susitikimą bibliotekoje Dovydas Pancerovas apsilankė Tauragės radijo studijoje. Kalbėjomės apie romaną „Pragaro vartai“
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai sėkmingai demaskavo narkotinių medžiagų platintojus bei pirkėjus. Kratų metu pareigūnai aptiko ir paėmė narkotinių bei psichotropinių medžiagų, taip pat grynųjų pinigų, įtariama, gautų iš nusikalstamos veikos. Balandžio 30 d. apie 17.40 val. Tauragėje, Bernotiškės gatvė