Tauragės žinios logotipas
Kaip iš tikrųjų derinti makaronus su padažais? 3 svarbiausios rūšys ir klasikiniai receptai

https://receptai.patarimupasaulis.lt/

Kaip iš tikrųjų derinti makaronus su padažais? 3 svarbiausios rūšys ir klasikiniai receptai

Makaronų ir padažo derinimo taisyklės – lietuviams vis dar neatrasta paslaptis. Jeigu italai mėsiško Bolonijos padažo nederintų su spagečiais, o lengvo grietinėlės padažo – su fusilli, Lietuvoje pasirinkimo kriterijus vienas – kurie makaronai guli spintelėje, tie ir tinka labiausiai. Tačiau, anot tinklaraštininkės, maisto ir vyno žinovės Urtės Mikelevičiūtės, tai yra labai dažna klaida. Netinkamai parinkti makaronai gali reikšti, kad jūsų patiekalas „išsisluoksniuos“: padažas nubėgs į lėkštės apačią, ir jūs valgysite makaronus be skonio. Kaip išvengti šios klaidos?

„Netinkamas pastos rūšies pasirinkimas lemia tai, kad lėkštėje dominuoja arba makaronai, arba padažas. Bet jūsų tikslas nėra valgyti padažą ir makaronus atskirai, gero patiekalo paslaptis – tai jų dermė. Todėl tinkamos makaronų formos parinkimas yra esminis gardaus patiekalo kriterijus“, – teigia U. Mikelevičiūtė.

Tačiau ir patys makaronai daro svarbią įtaką galutiniam rezultatui – jų paviršius turi būti pašiauštas, kad padažas nenubėgtų. Pirmuosius kietagrūdžius makaronus Lietuvoje gaminančios „Malsenos“ technologė Rima Gerulaitienė teigia, kad svarbiausias kriterijus – makaronų gamyboje naudojamos bronzinės formos.

„Esminis makaronų kokybę nurodantis bruožas – jų galimybė sugerti padažą. O tokią savybę užtikrinti gali tik viena – makaronų formavimas per bronzines formos. Tai speciali technologija, kurią naudojame savo makaronų gamyboje: ji „pašiaušia“ makaronų paviršių, todėl padažas idealiai prilimpa. Tai sudėtingesnis ir brangesnis makaronų gamybos būdas, tačiau tik jis gali užtikrinti aukščiausią kokybę ir, galiausiai, gerą patiekalo skonį“, – tikina specialistė.

Makaronų gaminimo procesas. Leidėjų nuotrauka ©

Trys makaronų rūšys, trys skirtingi padažai

Lietuvoje populiariausias makaronų rūšis galima suskirstyti į tris grupes: ilgi ir ploni, susukti ar sulankstyti bei vamzdelio formos makaronai. Visoms šioms grupėms pritaikomi ir skirtingi padažai.

  • Ilgos ir plonos makaronų formos – lengvi padažai

Auksinė taisyklė – ilgi ir ploni makaronai tinka su lengvos tekstūros padažais. Todėl spaghetti ar linguine serviruokite su jūros gėrybių, česnako ir alyvuogių aliejaus ar grietinėlės pagrindu paruoštais padažais, kurie nesunkiai padengtų kiekvieną makaroną.

„Galbūt iškart kyla klausimas, o kaip gi spaghetti bolognese, juk spagečiai su mėsingu ir visai nelengvu Bolonijos padažu – tai tikra klasika? Iš tiesų, italai niekada Bolonijos padažo, arba kaip jie vadina – ragu, neserviruoja su spagečiais, nes jis per sunkus ir per sodrus tokiems makaronams. Tačiau žymioji carbonara – tai visai kas kita. Sviestinė ir slidi tekstūra, kurią suteikia kiaušinio trynys ir iš šoninės išsiskiriantys riebalai – būtent tai, ko reikia spagečiams“, – tikina U. Mikelevičiūtė.

Ruošiant ilgus ir plonus makaronus, labai svarbu padažo nepagailėti, kad kiekvienas makaronas pakankamai pasidengtų, būtų slidus.

  • Susuktos ar sulankstytos makaronų formos – grubios tekstūros padažai

Susukta pastos forma geriausiai dera su turtingais ir sodriais padažais. Fusilli ar caserecce būdingos kreivės, sriegės ir grioveliai puikiai sulaiko visus šių padažų stambesnius ingredientus.

„Viena įdomiausių susuktų makaronų formų, kilusi iš Sicilijos, bet dar mažai atrasta Lietuvoje – caserecce. Šie makaronai puikiai dera su pesto, grietinėlės arba pomidorų padažu, įvairiais Viduržemio jūros regiono ingredientais kaip baklažanai, pomidorai. Kita, Lietuvoje populiaresnė susuktų makaronų forma – fusilli – puikiai pasitarnaus kreminių padažų su sūriais mėgėjams. Jų grioveliuose padažas puikiai išsilaiko ir nenubėga“, – teigia maisto ir vyno žinovė.

  • Vamzdelių formos makaronai – tiršti ir sodrūs padažai

Vamzdelių formos makaronai – vieni populiariausių pasaulyje. Tokie makaronai kaip penne, rigatoni, macaroni ir paccheri turėtų būti tiekiami su tirštais daržovių ir mėsos padažais.

Penne rigate – vamzdelio formos makaronai, supjaustyti kampu. Būtent kampiniai makaronų galai padeda padažui patekti į vamzdelio vidų, tarsi užfiksuoti jį makarono centre ir neleisti šiam išbėgti. Rigate reiškia išorėje esančias briaunas, kurios padeda padažui prilipti prie kiekvieno makarono. Dėl šių savybių vamzdelių formos makaronai itin pamėgti visame pasaulyje“, – teigia „Malsenos“ technologė.

3 klasikiniai itališki receptai ir 3 jiems būdingi padažai

„Išbandykite tris klasikinius itališkus pastos patiekalus, kurių sudėtis – labai paprasta, tačiau padažai puikiai „draugauja“ su tos rūšies makaronais. Vos keli ingredientai ir kokybiški lietuviški kietagrūdžiai makaronai, gaminti per bronzines formas ir gebantys gerai sugerti padažą – šių patiekalų paslaptis“, – receptais dalinasi Urtė Mikelevičiūtė.

  • Romos klasika – „Cacio e Pepe“ su pipirais ir sūriu

3-4 asmenims reikės: 400 g „Malsenos“ spaghetti kietagrūdžių makaronų, 1 v. š. nesmulkintų juodųjų pipirų, 140 g avių pieno sūrio, druskos ir sviesto pagal skonį.

Į verdantį pasūdytą vandenį sudėkite makaronus ir virkite nurodytą ant pakuotės laiką. Išvirus nukoškite, tačiau šiek tiek vandens pasilikite padažo ruošimui. Kol verda makaronai, sutarkuokite sūrį.

Pipirus sutrinkite rupiai ir suberkite į sausą, šiek tiek įkaitintą keptuvę, kad šie paskrustų. Ant jų pilkite samtį makaronų vandens. Leiskite troškintis apie minutę. Į sutarkuotą sūrį taip pat pilkite šiek tiek makaronų vandens. Į patroškintus pipirus sudėkite išvirtus makaronus ir viską gerai išmaišykite.

Dėkite sviesto, pilkite sūrio kremą, viską dar kelias minutes pakaitinkite ir gerai išmaišykite. Dėkite į mėgstamą dubenį ir papuoškite šviežiai maltais pipirais, pabarstykite sūriu.

  • „Pasta alla norma“ – vegetariški makaronai su baklažanais

3-4 asmenims reikės: 400 g lietuviškų kietagrūdžių makaronų penne rigate, 1 vnt. mažo baklažano, 2 a. š. alyvuogių aliejaus, 1 vnt. nedidelio svogūno, 1 česnako galvutės, žiupsnelio džiovintos aitriosios paprikos, 400 g skardinės pomidorų savo sultyse, 40 g parmidžiano, saujos šviežių baziliko lapų, druskos.

Mažais kubeliais supjaustykite baklažaną, dėkite jį ant popierinio rankšluosčio, apibarstykite druska iš abiejų pusių ir palaikykite kelias minutes, po to nusausinkite. Baklažanus apkepkite gerai įkaitintoje keptuvėje su aliejumi, kol apskrus. Atidėkite į šalį.

Į keptuvę suberkite susmulkintą svogūną ir šlakelį vandens, keletą minučių patroškinkite ir sudėkite česnaką su aitriąja paprika, viską gerai išmaišykite ir pakepkite. Sudėkite pomidorus ir pusę skardinės vandens, patroškinkite. Medine lentele sutraiškykite pomidorus. Apskrudusius baklažanus sudėkite į keptuvę su padažu ir troškinkite, kol jis gerai suminkštės (apie 20-30 min.)

Į verdantį pasūdytą vandenį sudėkite makaronus ir virkite nurodytą ant pakuotės laiką. Atsidėkite puodelį vandens, kuriame virė makaronai. Išvirtus makaronus dėkite į keptuvę su padažu, gerai išmaišykite, papildomai įpilkite vandens, kuriuose virė makaronai, ir vėl gerai viską išmaišykite. Dėkite į mėgstamą dubenį ir papuoškite sūriu bei šviežiais bazilikų lapeliais.

„Pasta alla norma“ – vegetariški makaronai su baklažanais. Leidėjų nuotrauka ©

  • Caserecce makaronai su naminiu bazilikų pestu

3-4 asmenims reikės: 400 g lietuviškų kietagrūdžių makaronų caserecce, šviežių bazilikų lapelių, 40 g parmidžiano sūrio, 10 g kedro riešutų. Naminiam bazilikų pestui: 2 stiklinių baziliko lapelių, 2 skiltelių česnako, 25 g kedro riešutų, 5 v. š. alyvuogių aliejaus, 50 g parmidžiano, pusės a. š. druskos, ¼ a. š. juodųjų pipirų.

Pasiruoškite bazilikų pestą: į smulkintuvą sudėkite bazilikus, česnaką, kedro riešutus, pipirus, druską ir aliejų. Viską sutrinkite iki vientisos masės ir sudėkite sūrį, išmaišykite.

Į verdantį pasūdytą vandenį sudėkite makaronus ir virkite nurodytą ant pakuotės laiką. Atsidėkite puodelį vandens, kuriame virė makaronai. Išvirtus makaronus sumaišykite su naminiu bazilikų pesto padažu. Dėkite į mėgstamą dubenį, papuoškite sūriu ir šviežiais bazilikų lapeliais bei kepintais kedro riešutais.

https://receptai.patarimupasaulis.lt/

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Bijotų dvaro festivalis kviečia į vasaros šventę su muzika, pramogomis ir dvaro dvasia

Jau tapo tradicija, iškart po miuziklo vakaro Bijotuose, organizuoti ir didžiausią festivalio renginį - šventę, kuri džiugina ir mažus, ir didelius. Liepos 19-ąją, šeštadienį, Bijotų dvaro sodyba vėl prisipildys šurmulio, muzikos ir vasariško džiaugsmo – čia vyks vienas iškiliausių Šila

„Ar Amerika pirtyje?!“: kai miuziklas tampa kultūriniu veidrodžiu

Bijotų dvaro festivalis – kaip tas karamelinis saldainis: ilgai „grojantis“ ir suteikiantis saldų malonumą. O su kuo dar galima palyginti daugiau kaip mėnesį trunkantį renginį? Prieš porą savaičių Bijotų dvaro festivalio sumanytojai ir organizatoriai kvietė į Teatrų subuvimą, o jau šią savaitę į dar porą renginių. Vi

„Via Lietuva“ informuoja: liepos 20 d. nebus galima įsigyti elektroninių vinječių – kelių naudotojus kviečia jomis pasirūpinti iš anksto

Akcinė bendrovė „Via Lietuva“ informuoja, kad 2025 m. liepos 20 d. nuo 9:00 iki 24:00 val. dėl planinių sistemos migravimo darbų į valstybinį duomenų centrą, laikinai neveiks kelių naudotojo mokesčio sumokėjimo sistema, todėl elektroninės vinjetės (e-vinjetė) nebus galimybės nusipirkti nei svetainėje keliumokestis.lt, nei iš plat

Kodas MKČ" – išskirtinis simfoninis koncertas, skirtas Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui

Rugpjūčio 14 d. 20 val. Klaipėdos festivalio klausytojai kviečiami į unikalų simfoninės muzikos koncertą „Kodas MKČ", skirtą Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 150-ajam jubiliejui. Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras ir choras, Klaipėdos koncertų salės choras „Aukuras", diriguojami vyriausiojo teatro dirigento Tom

Menininkus subūrė devintasis Bilionių pleneras

Prie Bilionių piliakalnio, etnografinėje sodyboje „Gīvenėms“, vėl susirinko tautodailininkai iš visos Lietuvos – kurti, bendrauti, dalintis idėjomis, tampančiomis medžio dirbiniais, skulptūromis, paveikslais, puošiančiais jau ne vien Bilionių seniūniją, bet visą Šilalės kraštą. Tradicinio tautodailės pl

Į geležinkelio stotį susirinkę tauragiškiai leidosi į muzikinę kelionę

Neįtikėtina, kaip aiškiai gitara ir akordeonas, grojant jais drauge, gali pasakoti istorijas. Vakar Tauragės geležinkelio  stotyje įvykusiame koncerte tauragiškiai pabuvojo ir Pietų Amerikoje, ir Italijoje, ir Japonijoje. Tikėtina, jog dažnas, užmerkęs akis, mintimis paklajojo ir po savo gyvenimą – netradicinio instrumentų

Komandos formavimo žaidimai: efektyvus būdas pagerinti komandos dinamiką

Komandos formavimo žaidimai yra puikus būdas stiprinti bendradarbiavimą ir pasitikėjimą tarp darbuotojų. Įmonė siūlo platų įvairių veiklų spektrą, kuris apima komandinę dinamiką, kūrybines užduotis ir fizinio aktyvumo rungtis. Šie žaidimai leidžia darbuotojams atsiskleisti, gerinti bendravimo įgūdžius ir siekti bendro tikslo. Pasirinkti tin

Tauragės apskrities policija pradėjo tyrimus dėl narkotinių medžiagų ir fizinio smurto atvejų

Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas informuoja apie pradėtus ikiteisminius tyrimus dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų disponavimo bei fizinio smurto atvejų. Narkotinės ir psichotropinės medžiagos 2025 m. liepos 9 d. apie 19.10 val. Tauragėje, Dariaus ir Girėno gatvėje, patikrinimui buvo sustabdytas automobilis „Su

Pagalba vaikui – ne tik psichologas

Paauglystė – išskirtinai jautrus ir iššūkių kupinas laikotarpis ne tik vaikams, bet ir jų tėvams bei mokytojams. Šiuolaikinius paauglius veikia nuolatinis informacijos srautas, socialinių tinklų įtaka ir išaugęs elektroninių patyčių mastas. Visa tai prisideda prie prastėjančios emocinės sveikatos, didėjančio

Amatų ir skonių mugė Tauragėje: tradicijos, kūryba ir gardūs atradimai vienoje vietoje

Liepos 12 dieną Tauragėje Pilies aikštėje užlies amatininkų, tautodailininkų ir kūrėjų šurmulys. Čia vyks „Amatų ir skonių mugė“ – renginys, kuriame ne tik galima įsigyti išskirtinių rankų darbo dirbinių, bet ir susipažinti su jų kūrėjais. „Mugėje susirinks kūrėjai, tautodailininkai ir amatininkai i&sca

Dubajuje dingo žinomas Lietuvos sportinių šokių šokėjas, tauragiškis Vykintas Širmas

Dubajuje dingo žinomas Lietuvos sportinių šokių šokėjas, tauragiškis Vykintas Širmas. Suteikti bet kokios informacijos apie dingusį brolį socialiniuose tinkluose prašo sesuo Dovilė Širmaitė. Portalas Lrt.lt praneša, kad paskutinė žinoma V. Širmo žinoma buvimo vieta – butų kompleksas &bd