Ką ir kaip valgysime 2023-aisiais: 5 ryškiausios tendencijos – nuo fleksitarų iki nostalgiško maisto
Įkelta:
2023-01-07
Nuotrauka
Maisto produktai
Aprašymas

Maisto produktai

Nauji metai – naujos tendencijos. Dinamiškas gyvenimo būdas, klimato kaita, užgriuvę nauji iššūkiai ir didėjantis vartotojų sąmoningumas neabejotinai daro didžiulę įtaką žmonių mitybos racionui. 2023-iaisiais pirkėjų įpročius formuos tiek noras maitintis sveikiau, tiek nostalgiški prisiminimai apie tėvų ar senelių ruoštą maistą, sako Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė ir įvardija 5 ryškiausias kulinarinį pasaulį formuosiančias tendencijas.

Fleksitarai stiprina augalinio maisto paklausą

Augalinės kilmės maisto populiarėjimas – ryškiausia pastarųjų metų tendencija maisto pramonėje. Susirūpinimas aplinkosauga, sveikata ir gyvūnų gerove skatina žmones atsisakyti mėsos visiškai ar bent iš dalies. Gausėja „lanksčiųjų vegetarų“ – fleksitarų, kurių mitybos pagrindas yra augalinis maistas, tačiau savo racioną jie kartais praturtina ir gyvūninės kilmės produktais.

„Per metus būtent veganams skirto maisto kategorija augo ryškiausiai – net 49 proc. Taip pat 13 proc. ūgtelėjo ir šaldytos veganiškos prekės, – pastebi „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė. – Visgi toks maistas jau seniai nėra perkamas tik veganų, kadangi kai kurie produktai yra tapę ir prisiekusių mėsos gerbėjų mėgstamais pirkiniais. Tarp tokių galima paminėti augalinį pieną, kurio bumas neslūgsta jau kelerius metus. Šios alternatyvos įprastam pienui paklausa per pastaruosius dvejus metus išaugo net ketvirtadaliu, o asortimentas vis plečiasi“.

Veganiškų produktų populiarumą augina ir išaugusi augalinės kilmės patiekalų įvairovė. Jeigu prieš dešimtmetį mėsainis be mėsos dar sukeldavo juoką, dabar šios mitybos šalininkams parduotuvėse apstu pasirinkimo – siūlomi ne tik visame pasaulyje populiarūs azijietiški vegetariški produktai, bet ir veganiškos alternatyvos lietuviškai klasikai, tokiai kaip baltoji mišrainė ar „Medaus tortas“. 

Pirmenybė – natūralumui ir sveikatos stiprinimui

Pandemija ir didesnis susirūpinimas sveikata įtvirtino besikeičiančius pirkėjų įpročius: žmonės yra pradėję labiau rūpintis subalansuota mityba, vis dažniau kreipia dėmesį ne tik į skonines savybes, bet ir sudedamąsias produktų dalis.

„Sveikesnė mityba yra nuolatinė tendencija, kuri 2023 m. dar labiau stiprės. Galima drąsiai teigti, kad žmonės vis atidžiau vertins maisto produktų ingredientus ir pirmenybę teiks tiems, kurie turi mažiau cukraus, riebalų, glitimo, kurie yra mažiau apdoroti ir turi trumpesnį sąrašą priedų. Panašu, kad pirkėjų krepšeliuose vis didesnę dalį sudarys ekologiški, naudą organizmui turintys produktų. Šį pasirinkimą lengvins ir visus metus užtikrinamas platus šviežių vaisių, daržovių, uogų pasirinkimas parduotuvių lentynose, supermaistu vadinamų produktų asortimentas ir gausi ekologiška Lietuvos ūkininkų produkcija“, – pasakoja maisto gamybos žinovė.

Ji prognozuoja, kad ieškant sveikesnių alternatyvų cukrui ir dirbtiniams saldikliams, stiprės pirkėjų susidomėjimas natūraliai saldžiais produktais, tokiais kaip medus, agavų sirupas ar datulės. Pastarosioms vis daugiau dėmesio skiria ir garsiausi pasaulio virtuvės šefai bei mitybos ekspertai, kadangi datulės yra ne tik malonaus skonio, bet turi ir daug vertingų medžiagų, naudingų skaidulų bei antioksidantų.

Laiką ir pinigus taupantys pasirinkimai

Per pastaruosius dvejus metus jau paruoštų patiekalų segmentas sparčiai augo: pandemijos metu juos pirko norintys pailsėti nuo nuolatinio maisto gaminimo namuose, o karantinams pasibaigus pirkėjai suprato, kad šie patiekalai gali sutaupyti ir laiko, ir pinigų.

„Gyvenimo ritmui grįžus į nusistovėjusias vėžes pastebime, kad žmonėms vėl ypač aktualu tapo galimybė apsipirkti ir pavalgyti greitai – jie ieško patiekalų, kurie jau paruošti valgymui arba kuriuos tereikia pašildyti. Kuris laikas stebime ir lūkesčius viršijantį pirkėjų susidomėjimą jau sufasuotais kulinarijos gaminiais, kurie padeda dar labiau sutrumpinti laiką parduotuvėje. Kitais metais ši tendencija dar labiau stiprės, nes jau paruoštos patogios vienam ar dviem asmenims skirtos porcijos reiškia, kad nereikės nei gaišti laiko virtuvėje, nei pirkti įvairių skirtingų ingredientų vienam pavalgymui“, – pastebi B. Baratinskaitė.

Paruošto maisto paklausa auga ir pirkėjams patiems įsitikinant, kad tokie patiekalai – sveiki ir kokybiški. Nors „greitas“ maistas anksčiau nebūdavo siejamas su pilnaverte mityba, dabar jis mažai kuo nusileidžia namuose gamintiems patiekalams – parduotuvių lentynose gausu salotų, lietinių, kotletų, kepsnių, apkepų ar sriubų.

Nostalgiško maisto sugrįžimas

Naujos tendencijos ne visada reiškia, kad reikia išradinėti kažką naujo. Nors lietuviai noriai eksperimentuoja ir leidžiasi kulinarinių naujovių keliu, 2023-aisiais prognozuojamas nostalgiškų patiekalų sugrįžimas – tokių, kuriuos gamino mūsų tėvai, seneliai ir proseneliai, tačiau su šiuolaikiniu potėpiu.

„Tai siejasi tiek su visuomenėje įsigalėjusiu tvarumu, tiek minėtu siekiu valgyti natūraliau. Be to, šių metų negandos priminė, kokios svarbios yra tradicijos ir mūsų kultūriniai pagrindai. Ateinantys metai sujungs tai, kas geriausia iš abiejų pasaulių: senąsias šiltus prisiminus keliančias tradicijas ir šiuolaikinį požiūrį į maistą. Šakotis, tačiau iš grikinių miltų, tradicinė grybų užkepėlė, tačiau su Lietuvoje augintais eringi grybais“, – pavyzdžiais dalijasi B. Baratinskaitė.

Svarbu ne tik ingredientai bei skonis, bet ir įpakavimas

Pirkėjams ateinančiais metais bus svarbu, kad maistas būtų ne tik gaminamas, bet ir pakuojamas tvariai. Prie to prisideda ir vis daugiau sekėjų sulaukiantis „gyvenimo be atliekų“ (angl. „zero waste“) judėjimas.

„Vienas iš „Maximos“ strateginių tikslų – mažinti atliekų, popieriaus ir plastiko vartojimą. To siekiame įvairiais būdais: nuolat peržiūrime asortimentą ir pirkėjams siūlome labiausiai jų pageidaujamas prekes, esame drastiškai sumažinę popieriaus vartojamą administracijoje ir santykiuose su tiekėjais, pirkėjus skatiname atsisakyti popierinių kvitų, siūlome alternatyvas plastikiniams maišeliams, o šviežius mūsų meistrų pagamintus tortus pakuojame į kartotines dėžes. Pastarasis žingsnis sulaukia ypač daug teigiamų pirkėjų atsiliepimų, tad ir toliau ieškosime tiek aplinkai, tiek mūsų pirkėjams tinkamiausių sprendimų“, - sako „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė.

Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
prieš 18 valandų
Baltasis gandras, dar vadinamas busilu, starkumi, gužu, gužučiu, bacionu – Lietuvos nacionalinis paukštis. Jis nuo seno laikomas šventu paukščiu, mitiniu pirmtaku, globėju, kilusiu iš žmogaus, kuris neša laimę, gerovę, teisingumą (dangaus antspaudo saugotojas). Jis galįs žmonių ligas paimti, nulakinti į neįžengiamas pelkes ir ten palikti. Todėl gandras yra mieliausias sodybos kaimynas, atnešantis laimę tiems namams, šalia kurių apsigyveno, o dievdirbių kūryboje tarp šventųjų garbingą vietą užimdavo ir gandro statulėlės. Lietuvos ornitologų draugija (LOD), tęsdama ilgametes tradicijas, LOD metinio susirinkimo dalyvių sprendimu 2023 metų paukščiu pasirinko baltąjį gandrą (Ciconia ciconia).
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
prieš 21 valanda
Ryškiaspalvis maistas greičiau prikausto dėmesį ir tarsi savaime sužadina apetitą. Skirtingų spalvų produktai reikalingi ne tik vizualiniam pasitenkinimui, bet ir organizmui. Kaip pastebi dietistė Vaida Kurpienė, kiekviena spalva, kuria pasižymi maistas, yra ne tik gamtos dovana, bet ir nauda sveikatai. Tinkamai pasirinkus spalvotus produktus, galime nesunkiai malšinti alkį, apsaugoti ląsteles, rūpintis sveika oda bei kitais teigiamais organizmo pokyčiais.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2023-02-15
​​​​​​​Trečiadienio vakarą Skaudvilės kultūros namai šurmuliavo – skaudviliškiai gausiai susirinko į koncertą, skirtą Lietuvos valstybės atkūrimo dienai paminėti.
Nuotrauka
tulpes
Asociatyvi nuotrauka
Įkelta:
2023-02-14
Vasario 14-oji – diena, kuomet mylimieji vienas kitą stebina įvairiosiomis dovanomis ir mielomis staigmenomis. Viena populiariausių – gėlės. Anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, jų pardavimai šios šventės metu išauga net 25 kartus. Tiesa, tam, kad dovanų gautos gėlės džiugintų kuo ilgesnį laiką, svarbu žinoti kelias jų priežiūros taisykles.
Nuotrauka
PIRSLYBOS
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2023-02-10
Radus ypatingą žmogų reikia ypatingos vietos jam tai prisipažinti. O juk, sakoma, santykius geriausia išbandyti kelionėse. Tad lemtingam pasimatymui – TOP vietos visoje Lietuvoje įsimintinoms romantiškoms akimirkoms dviese ar net sužadėtuvėms. Atraskite mūsų šalyje stulbinančio grožio oazes, labiausiai tinkančias pradėti sekti pasaką „ir tada jie ilgai ir laimingai gyveno“.
Nuotrauka
medziokles sezonas
Raimondos Alysienės nuotrauka
Įkelta:
2023-02-07
Galbūt šiandien miesto gatvėse matėte oranžiniais kombinezonais vilkinčius bėglius? Nenustebkite – Tauragėje šiandien filmuojamas gaudynių šou „Medžioklės sezonas“, apimantis visą šalį. Bėgliais šįkart tapo tauragiškis lenktynininkas Rokas Baciuška, neseniai Dakare pelnęs antrąją vietą,  ir „TikTok“ žvaigždė bei renginių organizatorė Goda Kujavskytė, daugeliui žinoma Godos Problemos vardu.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-02-04
​​​​​​​Pirmąjį vasario sekmadienį, vasario 5-ąją, nepamirškite pasimėgauti cepelinais, mat būtent šią dieną tradiciškai bus švenčiama Pasaulio cepelinų diena. Nors naminių cepelinų pasigaminti nėra taip paprasta, žinant kelias gudrybes – juos paruošite be vargo. Be to, išleisite ir kur kas mažiau pinigų nei valgydami juos kavinėje. Porcija cepelinų mieste kainuoja apie 8 ir daugiau eurų, tuo tarpu namuose ją pasigaminsite vos už 1,4 euro. Tai, jog lietuviai namuose patys ruošia bulvinius patiekalus, patvirtina ir Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Anot jos, bulvės jau daug metų nesitraukia iš perkamiausių daržovių sąrašo viršūnės.
Nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka
Įkelta:
2023-02-03
​​​​​​​Aitrieji pipirai dažniausiai asocijuojasi su sočiais patiekalais, kurie maloniai šildo gomurį. Tačiau kulinarijos pasaulyje šie pikantiški priedai vis dažniau tampa neatsiejamu ingredientu desertų gamyboje. Nuo ledų ir padažų iki karšto šokolado, vaisių bei pyragų – vos žiupsnelis aitriųjų arba juodųjų pipirų mėgstamiausią skanėstą gali pakelti į kitą lygį.
Nuotrauka
pelkes
vstt.lrv.lt nuotrauka
Įkelta:
2023-01-27
Artėjant vasario 2-ajai, kai minima Pasaulinė pelkių diena, Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba nori atkreipti visuomenės dėmesį į vertingų pelkių bei šlapmžemių apsaugą. Pelkių dienai saugomų teritorijų direkcijos organizuoja ir dedikuoja įvairius renginius, žygius, žaliąsias pamokas. Žygį organizuoja ir Viešvilės valstybinio gamtinio rezervato lankytojų centras.
Nuotrauka
ZIEMA TAURAGE
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2023-01-20
Dėl naktį prasidėjusio ir vietomis vis dar besitęsiančio snygio, sudėtingos eismo sąlygos didžiojoje šalies dalyje. Pagrindinių kelių dangos Lietuvoje padengtos pažliugusio sniego sluoksniu, provėžotos ir slidžios.
Nuotrauka
mezgėja
Įkelta:
2023-01-08
​​​​​​​Šiltas jaukus pledas ar lovatiesė iš natūralios vilnos praverstų, ko gero, bet kuriuose namuose, tačiau numegzti jį, patikėkite – tikras iššūkis. Kas bent kiek išmano apie mezgimą, supras, kaip tai nelengva, kiek laiko, jėgų ir kantrybės tam reikia. Juk vien siūlų lovatiesei reikia kelių kilogramų, o vienoje mezginio eilėje būna apie 1000 akių. Sunkaus mezginio net virbalai dažnai neatlaiko, o ir rankos nuo jo paskausta. Numegzti tokią lovatiesę užtrunka mėnesį. Vis dėlto didžiules lovatieses ir pledus mezganti tauragiškė Adelė Jasienė įsitikinusi, kad megzti sunku tam, kas šio užsiėmimo nemėgsta, o jai tai tiesiog pomėgis, poilsis, malonumas.
Nuotrauka
gloria
Įkelta:
2023-01-08
Kaip manote, ar daug tauragiškių muzikos atlikėjų galėtų pasigirti koncertavę didžiausiose šalies arenose, kuriose telpa keli tūkstančiai žiūrovų? Manau, tokių kol kas neatsirastų. Kol kas… Tačiau jau šį šeštadienį tokių dainininkų turėsime iškart bent porą dešimčių.
Nuotrauka
pagegiu baseinas
Pagėgių savivaldybės kultūros centro feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2023-01-04
Baseinas Pagėgių centre atidarytas dar pernai rugpjūtį, per jubiliejinį 715-ąjį miesto. Tiesa, tada atidarymo būta tik oficialaus. Šiandien jis pagaliau atvėrė duris lankytojams.
Nuotrauka
Naujas apžvalgos bokštas Pagramančio regioniniame parke
Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos vizualizacija
Įkelta:
2023-01-03
Prie Pagramančio regioninio parko lankytojų centro, kur matosi dviejų upių – Akmenos ir Jūros – vingiai ir slėniai, kyla naujas objektas. Tai apžvalgos bokštas-regykla, nuo kurios atsivers nuostabaus kraštovaizdžio panorama, praneša Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba.
Nuotrauka
Kakava
Įkelta:
2023-01-01
​​​​​​​Bene populiariausias saldumynas pasaulyje – šokoladas – pavergė žmonių širdis pirmiausiai kaip kakavos gėrimas. Prieš keturis tūkstantmečius gyvavusi Majų civilizacija „kartųjį vandenį“ brangino kaip dievų gėrimą, o europiečiams jį pasaldinus ir sušvelninus pienu, iki šių dienų kakavą geriame, kad sušiltumėm ir praskaidrintumėm nuotaiką niūriomis dienomis. Maisto gamybos ekspertė dalinasi patarimais, kaip iš kakavos gauti daugiausiai malonumo ir naudos sveikatai.
Nuotrauka
kavines
Muzikos klubo „Rūsys“ nuotrauka
Įkelta:
2022-12-30
Įprasta, kad Kalėdos yra šeimos šventė, šiltai ir jaukiai ji pasitinkama namuose, artimųjų apsuptyje. O Naujieji metai – puiki proga pasipuošti, išeiti į viešumą, pašėlti draugų kompanijoje. Vis dėlto daugelis, matyt, pasitiks Naujuosius privačiuose vakarėliuose – panašu, kad šventinį Naujųjų metų vakarą rengia vos viena kita miesto viešojo maitinimo įstaiga.
Nuotrauka
zuikiai
Įkelta:
2022-12-25
Šaunu, kai jaunuoliai, net ir nepalikę mokyklos suolo, jau sugeba iš savo pomėgių šiek tiek užsidirbti. Viena tokių – 18-metė Rugilė Jurgilevičiūtė. Nors ji dar mokosi „Versmės“ gimnazijoje, paskutinėje gimnazijos klasėje, po truputį bando „įdarbinti“ savo pomėgį nerti žaisliukus.
Nuotrauka
suoliukas
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2022-12-22
Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešosios bibliotekos iniciatyva Pilies aikštėje šiandien įrengtas išmanusis suoliukas.