Be silkės – nė iš vietos: netikėti deriniai, kuriuos verta paragauti per šventes
Įkelta:
2022-12-04
Nuotrauka
nuotrauka

Įvairiausi silkių patiekalai per Kūčias ir Kalėdas tampa tikra stalo pažiba. Silkę per šventes įprasta ruošti su įvairiomis sezoninėmis daržovėmis, grybais, svogūnais. Tačiau jei tradicinės silkės receptai jau spėjo pabosti – naujų spalvų ji įgaus, jeigu pagardinsite šviežiais ar džiovintais vaisiais, riešutais, kiaušiniais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad gruodžio mėnesį lietuvių susidomėjimas žuvimi, o tarp jų ir silke bei jūros gėrybėmis, ženkliai šokteli į viršų.

„Prieš didžiąsias metų šventes, visą gruodį, žuvies, silkės ir jūros gėrybių suvalgoma kur kas daugiau nei kitais metų mėnesiais. Fasuotos silkės pardavimai vidutiniškai padidėja 35 proc., o sveriamos – vidutiniškai daugiau nei 45 proc. Taip pat išauga ir tradicinės neišdorotos silkės paklausa. Visgi matome, kad pirkėjai ieško ne tik tradicinės žuvies, bet ir jūros gėrybių – krevečių, midijų, skraidkalmarių čiuptuvų – jų pardavimai šiuo laikotarpiu išauga net trečdaliu“, – teigia V. Budrienė.

Vienas seniausių patiekalų – blyneliai su silke

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad silkę Kūčioms įprasta gardinti svogūnais, morkomis, grybais, bulvėmis, burokėliais ir kitomis sezoninėmis, dažniausiai šakninėmis daržovėmis. Silkė – dažnas mišrainių priedas, be to, vis populiarėja ir vieno kąsnio užkandžiai su šia žuvimi. Norint silkei suteikti įdomesnių spalvų, ją derinti galima ir su džiovintais ar šviežiais vaisiais bei uogomis, pavyzdžiui, razinomis, slyvomis, netgi braškėmis ar šilauogėmis. Šie ingredientai silkei suteiks saldumo, be to, gražiai atrodys lėkštėje.

„Yra daug variantų, su kuo derinti silkę, apstu ir jos paruošimo būdų. Pavyzdžiui, vienas seniausių patiekalų su silke, kuriuo anksčiau Lietuvoje buvo populiaru mėgautis ir Kūčių vakarą, – ypatingi blyneliai. Jiems prireiks vos kelių ingredientų: miltų, vandens, silkės, druskos, pipirų, svogūno ir aliejaus kepimui. Iš miltų, vandens reikėtų suformuoti tešlą, ją pagardinti prieskoniais. Svogūną šiek tiek pakepinti ir įmaišyti į tešlą. Galiausiai keptuvėje įkaitinti aliejų, dėti šaukštą tešlos, o ant jos – kelis nedidelius gabalėlius silkės ir kepti, kol gražiai apskrus“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Netikėti deriniai – nauji silkės skoniai

Norint paruošti egzotiškesnių patiekalų, pasak V. Juodkazienės, silkę galima derinti su įvairiais vaisiais.

„Silkė dera su obuoliais, kiviais, mangais, apelsinais, ananasais ir net bananais. Norėdami paįvairinti įprastą silkės patiekalą ir jos pateikimą, mangus, šviežius agurkus ir silkę sumaišykite su šlakeliu alyvuogių aliejaus, įberkite druskos, pipirų, kapotų petražolių. Viską išmaišykite, sudėkite į žemas taures. Taip patiekta silkė itin estetiškai atrodys ir ant šventinio stalo“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Jeigu vaisiais silkės visgi gardinti nesiryžtate, suporuokite ją su keptu baklažanu. O norint, kad ši daržovė įgautų dar stipresnio skonio, galite ją pagardinti austrių, žuvies, sojos ar kitais mėgstamais azijietiškais padažais. Galiausiai baklažaną sumaišykite su kapota silke ir patiekite su juoda duona.

V. Juodkazienė dalijasi ir dar trimis lengvai paruošiamais receptais, kuriuos galėsite pagaminti artėjančių švenčių stalui.

Silkė su granatais ir avokadu

Jums reikės:

4 gabaliukų silkių filė

1 granato

2 prinokusių avokadų

1 mėlynojo svogūno

2 v. š. majonezo

1 šaukšto citrinų sulčių

Druskos

Pipirų

Gaminimas:

Smulkiais gabaliukais supjaustykite silkių filė. Sukapokite svogūną ir plonai supjaustykite avokadą. Granatą perpjaukite ir išskobkite sėklytes. Viską sudėkite į indą. Įdėkite majonezo ir įpilkite citrinos sulčių. Pagardinkite druska, pipirais ir viską gerai išmaišykite. Valgykite su juoda duona.

Silkė su apelsinais ir mangais

Jums reikės:

3 gabaliukų silkių filė

2 apelsinų

1 prinokusio mango

Žiupsnelio krapų

Žiupsnelio cukraus

2 v. š. krienų

150 g grietinės

Druskos

Pipirų

Gaminimas

Silkių filė supjaustykite nedideliais gabaliukais. Iš vieno apelsino išspauskite sultis į puodelį. Nulupkite likusio apelsino ir avokado žievę, supjaustykite vaisius kubeliais. Viską sudėkite į indą su silke. Apelsinų sultis sumaišykite su krienais, grietine, kapotais krapais, druska, cukrumi ir pipirais. Padažą užpilkite ant silkės su vaisiais. Mėgaukitės!

Silkė su kaparėliais ir kiaušiniais

Jums reikės:

4 gabaliukų silkių filė

4 virtų bulvių

3 virtų kiaušinių

1 mėlynojo svogūno

4 marinuotų agurkų

Šaukšto kaparėlių

1 v. š. citrinos sulčių

Majonezo

Druskos

Pipirų

Gaminimas:

Nedideliais gabalėliais supjaustykite silkių filė. Kubeliais supjaustykite virtas bulves, kiaušinius ir marinuotus agurkus. Sukapokite svogūną. Viską sudėkite į indą. Užberkite kaparėlių. Įpilkite citrinos sulčių. Įdėkite majonezo ir viską gerai išmaišykite. Pagardinkite druska ir pipirais. Skanaus!

Nuotrauka
pelkes
vstt.lrv.lt nuotrauka
Įkelta:
2023-01-27
Artėjant vasario 2-ajai, kai minima Pasaulinė pelkių diena, Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba nori atkreipti visuomenės dėmesį į vertingų pelkių bei šlapmžemių apsaugą. Pelkių dienai saugomų teritorijų direkcijos organizuoja ir dedikuoja įvairius renginius, žygius, žaliąsias pamokas. Žygį organizuoja ir Viešvilės valstybinio gamtinio rezervato lankytojų centras.
Nuotrauka
ZIEMA TAURAGE
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2023-01-20
Dėl naktį prasidėjusio ir vietomis vis dar besitęsiančio snygio, sudėtingos eismo sąlygos didžiojoje šalies dalyje. Pagrindinių kelių dangos Lietuvoje padengtos pažliugusio sniego sluoksniu, provėžotos ir slidžios.
Nuotrauka
mezgėja
Įkelta:
2023-01-08
​​​​​​​Šiltas jaukus pledas ar lovatiesė iš natūralios vilnos praverstų, ko gero, bet kuriuose namuose, tačiau numegzti jį, patikėkite – tikras iššūkis. Kas bent kiek išmano apie mezgimą, supras, kaip tai nelengva, kiek laiko, jėgų ir kantrybės tam reikia. Juk vien siūlų lovatiesei reikia kelių kilogramų, o vienoje mezginio eilėje būna apie 1000 akių. Sunkaus mezginio net virbalai dažnai neatlaiko, o ir rankos nuo jo paskausta. Numegzti tokią lovatiesę užtrunka mėnesį. Vis dėlto didžiules lovatieses ir pledus mezganti tauragiškė Adelė Jasienė įsitikinusi, kad megzti sunku tam, kas šio užsiėmimo nemėgsta, o jai tai tiesiog pomėgis, poilsis, malonumas.
Nuotrauka
gloria
Įkelta:
2023-01-08
Kaip manote, ar daug tauragiškių muzikos atlikėjų galėtų pasigirti koncertavę didžiausiose šalies arenose, kuriose telpa keli tūkstančiai žiūrovų? Manau, tokių kol kas neatsirastų. Kol kas… Tačiau jau šį šeštadienį tokių dainininkų turėsime iškart bent porą dešimčių.
Nuotrauka
Maisto produktai
Įkelta:
2023-01-07
Nauji metai – naujos tendencijos. Dinamiškas gyvenimo būdas, klimato kaita, užgriuvę nauji iššūkiai ir didėjantis vartotojų sąmoningumas neabejotinai daro didžiulę įtaką žmonių mitybos racionui. 2023-iaisiais pirkėjų įpročius formuos tiek noras maitintis sveikiau, tiek nostalgiški prisiminimai apie tėvų ar senelių ruoštą maistą, sako Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė ir įvardija 5 ryškiausias kulinarinį pasaulį formuosiančias tendencijas.
Nuotrauka
pagegiu baseinas
Pagėgių savivaldybės kultūros centro feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2023-01-04
Baseinas Pagėgių centre atidarytas dar pernai rugpjūtį, per jubiliejinį 715-ąjį miesto. Tiesa, tada atidarymo būta tik oficialaus. Šiandien jis pagaliau atvėrė duris lankytojams.
Nuotrauka
Naujas apžvalgos bokštas Pagramančio regioniniame parke
Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos vizualizacija
Įkelta:
2023-01-03
Prie Pagramančio regioninio parko lankytojų centro, kur matosi dviejų upių – Akmenos ir Jūros – vingiai ir slėniai, kyla naujas objektas. Tai apžvalgos bokštas-regykla, nuo kurios atsivers nuostabaus kraštovaizdžio panorama, praneša Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba.
Nuotrauka
Kakava
Įkelta:
2023-01-01
​​​​​​​Bene populiariausias saldumynas pasaulyje – šokoladas – pavergė žmonių širdis pirmiausiai kaip kakavos gėrimas. Prieš keturis tūkstantmečius gyvavusi Majų civilizacija „kartųjį vandenį“ brangino kaip dievų gėrimą, o europiečiams jį pasaldinus ir sušvelninus pienu, iki šių dienų kakavą geriame, kad sušiltumėm ir praskaidrintumėm nuotaiką niūriomis dienomis. Maisto gamybos ekspertė dalinasi patarimais, kaip iš kakavos gauti daugiausiai malonumo ir naudos sveikatai.
Nuotrauka
kavines
Muzikos klubo „Rūsys“ nuotrauka
Įkelta:
2022-12-30
Įprasta, kad Kalėdos yra šeimos šventė, šiltai ir jaukiai ji pasitinkama namuose, artimųjų apsuptyje. O Naujieji metai – puiki proga pasipuošti, išeiti į viešumą, pašėlti draugų kompanijoje. Vis dėlto daugelis, matyt, pasitiks Naujuosius privačiuose vakarėliuose – panašu, kad šventinį Naujųjų metų vakarą rengia vos viena kita miesto viešojo maitinimo įstaiga.
Nuotrauka
zuikiai
Įkelta:
2022-12-25
Šaunu, kai jaunuoliai, net ir nepalikę mokyklos suolo, jau sugeba iš savo pomėgių šiek tiek užsidirbti. Viena tokių – 18-metė Rugilė Jurgilevičiūtė. Nors ji dar mokosi „Versmės“ gimnazijoje, paskutinėje gimnazijos klasėje, po truputį bando „įdarbinti“ savo pomėgį nerti žaisliukus.
Nuotrauka
suoliukas
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2022-12-22
Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešosios bibliotekos iniciatyva Pilies aikštėje šiandien įrengtas išmanusis suoliukas.
Nuotrauka
barsukas
Momentinė vaizdo įrašo nuotrauka 
Įkelta:
2022-11-21
Apie žiemos pradžią bei pabaigą kasmet praneša barsukai. Žiemą esant minusinei temperatūrai užmiega, pavasarį esant teigiamai keliasi. Tai tarsi žiemos ir pavasario pranašas. Žiemos metu esant temperatūros svyravimams arti nulio laipsnių barsukai užmiega negiliu miegu ir retkarčiais išlenda iš savo urvų.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-11-06
Šikšnių kaime gimusi ir augusi augalininkyste besiverčianti Kristina Galminienė visą šiltąjį sezoną darbo turėjo apsčiai – jei ne darže, tai virtuvėje. Dviejų dukrų mama džiaugiasi galėdama jas palepinti įvairiais desertais. Anksčiau auginusi galvijus Kristina apsisprendė pakeisti darbo pobūdį ir laiką skirti daržininkystei. Bet tai ne tik darbas – sukiodamasi tarp augalų moteris mėgaujasi tuo, ką daro. 
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-10-28
Nuo šiol ilsėtis Balskuose bus dar smagiau – poilsiavietėje prie Balskų užtvankos įrengtos dvi naujos pavėsinės bei apšvietimas. Apie tai skelbia rajono savivaldybė.
Nuotrauka
grybai
Reginos Vaičaitienės nuotrauka
Įkelta:
2022-10-25
Pradėjus dygti grybams, miškuose pasipila pulkai grybautojų, tačiau šiemet grįžti pilnomis pintinėmis pavyksta ne visiems. Kalbinti grybavimo mėgėjai vieningi: šiemet – ne grybų metai. Ankstesniais metais rudeniui atėjus grybų nuotraukos užtvindydavo feisbuko paskyras, skelbimais, kad parduodami grybai, feisbuko grupės mirgėte mirgėdavo. Šiemet to nėra.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-10-23
Keliolika minučių, truputis fantazijos ir keli papildomi ingredientai įprastus pusryčių, pietų ar vakarienės sumuštinius gali paversti gardžiu, sušildančiu ir nebrangiu patiekalu. Sumuštinių kokybė priklauso nuo pasirinktų priedų, juos drąsiai galima gardinti daržovėmis, vaisiais, kiaušiniais, žuvimi ir rinktis pilno grūdo duoną. Karšti sumuštiniai lengvai gali virsti sočiu ir subalansuotu patiekalu. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad sumuštiniams puikiai tinkančių duonų pasirinkimas parduotuvėse yra nuolat plečiamas, o pirkėjai gali rinktis nuo tradicinio prancūziško batono iki sveikuoliškos baltyminės duonos.
Nuotrauka
aikstele kartu parkas
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2022-10-18
Tauragės rajono savivaldybė pasirašė sutartį dėl lauko treniruoklių pirkimo ir montavimo. Kartų parko treniruoklių aikštelėje (laisvoje jos dalyje) iki metų pabaigos konkursą laimėjusi UAB „Patikimas turtas“ įsipareigojo nupirkti ir sumontuoti 7 treniruoklius. Sutarties kaina – beveik 10 tūkst. eurų. 
Nuotrauka
vaikai
Tauragės bendruomenių namų nuotrauka
Įkelta:
2022-10-18
Nuo spalio 10-osios Tauragės bendruomenių namai kviečia dalintis informacija apie naują paslaugą – atidaromą žaidimų kambarį vaikams. Atvėsus orams mamos su mažais vaikais gali atvykti į Bendruomenių namus – tai proga išeiti iš namų, bendrauti, ieškoti naujų pažinčių tiek mamoms, tiek vaikučiams.
Nuotrauka
kopūstas
Įkelta:
2022-10-09
Baltagūžis kopūstas – regis, neįmantri daržovė, tačiau joje glūdi gausios vitaminų bei kitokių organizmui naudingų medžiagų atsargos. Rudenį nuimtas kopūstų derlius ilgai išsaugo vertingas maistines savybes, todėl ši daržovė nuo seno tarnavo kaip vitaminų bankas šaltuoju sezonu. Be to, tai universali daržovė kulinarijoje, kurią galima valgyti ne tik šviežią ar raugintą, bet ir kepti, troškinti ar virti. Maisto specialistė dalinasi idėjomis, kaip įtraukti kopūstus į kasdienę mitybą.
Nuotrauka
arkliai
Įkelta:
2022-10-04
Pasaulis kasmet spalio mėnesio 4-ąją pažymi Gyvūnų dieną. Ši diena skirta pagerbti visus gyvūnus, padėkoti jiems už jų didžiulę svarbą žmonių gyvenime. Juk jie suteikia gyvenimui daugiau spalvų, džiaugsmo ir prasmės.
Nuotrauka
Įkelta:
2022-09-09
Aukščiausia temperatūra šią savaitę laikysis apie 17 laipsnių šilumos, trumpas lietus prognozuojamas šeštadienį.