Burnoje tirpstantis patiekalas už kelis eurus: karšti sumuštiniai sužibo naujai
Įkelta:
2022-10-23
Nuotrauka
nuotrauka

Keliolika minučių, truputis fantazijos ir keli papildomi ingredientai įprastus pusryčių, pietų ar vakarienės sumuštinius gali paversti gardžiu, sušildančiu ir nebrangiu patiekalu. Sumuštinių kokybė priklauso nuo pasirinktų priedų, juos drąsiai galima gardinti daržovėmis, vaisiais, kiaušiniais, žuvimi ir rinktis pilno grūdo duoną. Karšti sumuštiniai lengvai gali virsti sočiu ir subalansuotu patiekalu. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad sumuštiniams puikiai tinkančių duonų pasirinkimas parduotuvėse yra nuolat plečiamas, o pirkėjai gali rinktis nuo tradicinio prancūziško batono iki sveikuoliškos baltyminės duonos.

„Be duonos praktiškai neįsivaizduojamas kasdienis lietuvių pirkinių krepšelis. Norėdami pirkėjams pasiūlyti didesnę kepinių įvairovę, nuolat atnaujiname savo asortimentą. Daug dėmesio skiriame kepinių sudėčiai. Pavyzdžiui, ieškantiems sveikesnių duonos variantų siūlome pagamintos iš džiovintų daržovių, baltyminės keto duonos – atitinkančios keto mitybos principus, netgi alternatyvą tradiciniam prancūziškam batonui, plikytos, pailgos formos duonos su sėklomis. Pastebime, kad sveikesnės duonos alternatyvos pirkėjus domina, o didžiausio dėmesio jau daug metų susilaukia tradicinė juodoji duona“, –  teigia V. Budrienė.

Paprasta, nebrangu ir greita

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė sako, kad nors sumuštinis atrodo pakankamai primityvus užkandis, jį pagardinus įvairiausiais priedais galima sukurti tikrą šedevrą. Be to, tai puikus patiekalas, norint sunaudoti įvairiausius šaldytuve esančius likučius.

„Lietuviai sumuštinius dažniausiai gamina su juoda duona, batonu, sviestu, dešra ar sūriu, tačiau šį patiekalą pasigaminti galima kur kas išradingiau. Tereikia pasitelkti fantaziją. Sumuštiniai turi daugybę pliusų – juos pasigaminti paprasta, nebrangu ir greita, paįvairinus skirtingais priedais jie tiks kiekvieno skoniui, o praturtinus baltymais ir daržovėmis – įgaus ir puikios maistinės vertės“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Įvairiausios užtepėlės, daržovės, padažai, skirtingi sūriai, kumpiai, kepta vištiena ar jautiena – viską galima panaudoti ruošiant sumuštinius. O juos dar iškepus orkaitėje ar specialioje keptuvėje – išvis bus sunku jiems atsispirti.

Atraskite karštus sumuštinius iš naujo

„Iki“ atstovė teigia, kad kaip ir gaminant bet kurį patiekalą, taip ir kepant sumuštinius – svarbiausia yra skonių balansas. Jeigu norite sveikesnio sumuštinio – jį turėtų sudaryti kuo įvairesni ingredientai.

„Įvairiausi nuo pietų ar vakarienės likę mėsos, žuvies ar daržovių likučiai – puikus priedas gaminant sumuštinius, todėl nepamirškite jų panaudoti. Gaminant sumuštinius stenkitės, kad ingredientai būtų kokybiški, švieži bei derėtų tarpusavyje. Įvairiausios rūšies mėsa puikiai dera su su čederio sūriu ar mocarela, karamelizuotais svogūnais, keptomis daržovėmis. O, pavyzdžiui, paukštieną sumuštiniuose galima derinti su vaisiais: kriaušėmis, obuoliais, netgi kaulavaisiais. Tuo tarpu žuvis savo skonį puikiai atskleidžia derinama su pesto padažu, avokadu, šviežiomis salotomis, virtais arba keptais kiaušiniais“, –  sako ji.

Vienas svarbiausių sumuštinio elementų – duona, todėl ją taip pat reikėtų rinktis atidžiai. Viso grūdo duonoje gausu skaidulų, mineralų ir vitaminų, todėl norint, kad sumuštinis būtų kuo maistingesnis verta pasirinkti būtent šią duonos rūšį. Na, o jeigu norite paimprovizuoti – sumuštiniams naudoti galite ir beigelius ar vaflius, tortilijas, mėsainių bandeles.

V. Juodkazienė maistingų sumuštinių siūlo pasigaminti namuose ir dalijasi net keturiais skirtingais receptais.

Beigeliai su pesto ir mocarela

Jums reikės:

4 beigelių

8 v. š. pesto padažo

200 g tarkuotos mocarelos

150 g vynuoginių pomidorų

50 g vytinto kumpio

Gaminimas:

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Perpjaukite beigelius išilgai, kiekvieną gabalėlį padenkite pesto padažu ir išdėliokite kepimo skardoje, išklotoje kepimo popieriumi. Keturias beigelių puseles negailėdami apibarstykite tarkuota mocarela, uždėkite pusiau perpjautus vynuoginius pomidorus. Kepimo skardą dėkite į orkaitę ir kepkite 10–15 minučių. Kai sūris išsilydys, uždėkite rankomis plėšyto vytinto kumpio ir uždenkite tik padažu pateptomis beigelių puselėmis. Kepkite dar 5–7 minutes. Sumuštiniai bus labai karšti, todėl šiek tiek palaukite, kol beigeliai atvės. Skanaus!

Ne(smaližiams): kepti sumuštiniai su riešutų sviestu ir kumpiu

Jums reikės:

8 riekelių duonos su šalavijų sėklomis

4 puselių konservuotų persikų

1 didelio obuolio

8 juostelių rūkytos šoninės

150 g riešutų sviesto

2 v. š. sviesto

2 v. š. šlakelio alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

Konservuotus persikus sudėkite į dubenį ir sutrinkite šakute. Ant 4 duonos riekių užtepkite persikų tyrės. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir paskrudinkite šoninės juosteles. Riebalų perteklių pašalinkite popieriniu rankšluosčiu. Šoninę dėkite ant persikų tyre padengtų duonos riekių, ant viršaus išdėliokite griežinėliais pjaustytą obuolį. Likusias 4 duonos riekes padenkite riešutų sviestu ir dėkite jas ant paruoštų sumuštinių. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir apkepkite sumuštinius – vienai pusei skirkite mažiausiai 4 minutes. Skanaus!

Kepti sumuštiniai su kalakutiena ir kriaušėmis

Jums reikės:

8 riekelių juodos duonos su sėklomis

230 g kepto kalakuto krūtinėlės

8 griežinėlių ementalio sūrio

1 svogūno

1 kriaušės

4 v. š. kriaušių džemo

2 v. š. sviesto

2 v. š. šlakelio alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir sudėkite griežinėliais pjaustytą svogūną. Kepkite 4–5 minutes, kol suminkštės. Perkelkite į dubenį ir sumaišykite su kriaušių džemu. Imkite 4 griežinėlius duonos ir padenkite juos paruošta užtepėle. Ant viršaus dėkite pjaustyto kalakuto krūtinėlės, kelis kriaušės griežinėlius ir griežinėlį ementalio sūrio. Ant sumuštinių uždėkite likusias 4 riekes duonos. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite sumuštinius, prispauskite juos sunkiau, dideliu puodu ir kepkite 4–5 minutes. Sumuštinius apverskite, vėl prispauskite puodu ir kepkite dar tiek pat. Keptus sumuštinius perpjaukite pusiau ir skanaukite!

Soti dienos pradžia: sumuštinis su avokadu ir kiaušiniu

Jums reikės:

1 duonelės su šalavijų ir moliūgų sėklomis

3 kaimiškų kiaušinių

1 didelio gerai sunokusio avokado

10 g špinatų lapų

30 g pelėsinio sūrio

1 v. š. sviesto

1 v. š. žiupsnelio druskos

1 v. š. žiupsnelio pipirų

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, duonelę perpjaukite išilgai ir apkepkite. Avokadą pjaukite pusiau, išimkite kauliuką ir minkštimą sudėkite į dubenį. Pagardinkite druska bei pipirais ir sutrinkite iki vientisos masės. Kitame dubenyje labai gerai išplakite kiaušinius. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir supilkite kiaušinių plakinį. Kiaušinius kepkite ant vidutinės kaitros nuolat maišydami, kol masė taps kreminė ir sušoks į nedidelius gabalėlius. Vieną duonelės puselę padenkite trint avokadu, ant viršaus dėkite špinatų lapus, paskirstykite keptus kiaušinius, užberkite druskos, pipirų bei rankomis trupinto pelėsinio sūrio. Uždenkite sumuštinį likusia duonos rieke ir perpjaukite pusiau.

Nuotrauka
pelkes
vstt.lrv.lt nuotrauka
Įkelta:
2023-01-27
Artėjant vasario 2-ajai, kai minima Pasaulinė pelkių diena, Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba nori atkreipti visuomenės dėmesį į vertingų pelkių bei šlapmžemių apsaugą. Pelkių dienai saugomų teritorijų direkcijos organizuoja ir dedikuoja įvairius renginius, žygius, žaliąsias pamokas. Žygį organizuoja ir Viešvilės valstybinio gamtinio rezervato lankytojų centras.
Nuotrauka
ZIEMA TAURAGE
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2023-01-20
Dėl naktį prasidėjusio ir vietomis vis dar besitęsiančio snygio, sudėtingos eismo sąlygos didžiojoje šalies dalyje. Pagrindinių kelių dangos Lietuvoje padengtos pažliugusio sniego sluoksniu, provėžotos ir slidžios.
Nuotrauka
mezgėja
Įkelta:
2023-01-08
​​​​​​​Šiltas jaukus pledas ar lovatiesė iš natūralios vilnos praverstų, ko gero, bet kuriuose namuose, tačiau numegzti jį, patikėkite – tikras iššūkis. Kas bent kiek išmano apie mezgimą, supras, kaip tai nelengva, kiek laiko, jėgų ir kantrybės tam reikia. Juk vien siūlų lovatiesei reikia kelių kilogramų, o vienoje mezginio eilėje būna apie 1000 akių. Sunkaus mezginio net virbalai dažnai neatlaiko, o ir rankos nuo jo paskausta. Numegzti tokią lovatiesę užtrunka mėnesį. Vis dėlto didžiules lovatieses ir pledus mezganti tauragiškė Adelė Jasienė įsitikinusi, kad megzti sunku tam, kas šio užsiėmimo nemėgsta, o jai tai tiesiog pomėgis, poilsis, malonumas.
Nuotrauka
gloria
Įkelta:
2023-01-08
Kaip manote, ar daug tauragiškių muzikos atlikėjų galėtų pasigirti koncertavę didžiausiose šalies arenose, kuriose telpa keli tūkstančiai žiūrovų? Manau, tokių kol kas neatsirastų. Kol kas… Tačiau jau šį šeštadienį tokių dainininkų turėsime iškart bent porą dešimčių.
Nuotrauka
Maisto produktai
Įkelta:
2023-01-07
Nauji metai – naujos tendencijos. Dinamiškas gyvenimo būdas, klimato kaita, užgriuvę nauji iššūkiai ir didėjantis vartotojų sąmoningumas neabejotinai daro didžiulę įtaką žmonių mitybos racionui. 2023-iaisiais pirkėjų įpročius formuos tiek noras maitintis sveikiau, tiek nostalgiški prisiminimai apie tėvų ar senelių ruoštą maistą, sako Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė ir įvardija 5 ryškiausias kulinarinį pasaulį formuosiančias tendencijas.
Nuotrauka
pagegiu baseinas
Pagėgių savivaldybės kultūros centro feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2023-01-04
Baseinas Pagėgių centre atidarytas dar pernai rugpjūtį, per jubiliejinį 715-ąjį miesto. Tiesa, tada atidarymo būta tik oficialaus. Šiandien jis pagaliau atvėrė duris lankytojams.
Nuotrauka
Naujas apžvalgos bokštas Pagramančio regioniniame parke
Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos vizualizacija
Įkelta:
2023-01-03
Prie Pagramančio regioninio parko lankytojų centro, kur matosi dviejų upių – Akmenos ir Jūros – vingiai ir slėniai, kyla naujas objektas. Tai apžvalgos bokštas-regykla, nuo kurios atsivers nuostabaus kraštovaizdžio panorama, praneša Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba.
Nuotrauka
Kakava
Įkelta:
2023-01-01
​​​​​​​Bene populiariausias saldumynas pasaulyje – šokoladas – pavergė žmonių širdis pirmiausiai kaip kakavos gėrimas. Prieš keturis tūkstantmečius gyvavusi Majų civilizacija „kartųjį vandenį“ brangino kaip dievų gėrimą, o europiečiams jį pasaldinus ir sušvelninus pienu, iki šių dienų kakavą geriame, kad sušiltumėm ir praskaidrintumėm nuotaiką niūriomis dienomis. Maisto gamybos ekspertė dalinasi patarimais, kaip iš kakavos gauti daugiausiai malonumo ir naudos sveikatai.
Nuotrauka
kavines
Muzikos klubo „Rūsys“ nuotrauka
Įkelta:
2022-12-30
Įprasta, kad Kalėdos yra šeimos šventė, šiltai ir jaukiai ji pasitinkama namuose, artimųjų apsuptyje. O Naujieji metai – puiki proga pasipuošti, išeiti į viešumą, pašėlti draugų kompanijoje. Vis dėlto daugelis, matyt, pasitiks Naujuosius privačiuose vakarėliuose – panašu, kad šventinį Naujųjų metų vakarą rengia vos viena kita miesto viešojo maitinimo įstaiga.
Nuotrauka
zuikiai
Įkelta:
2022-12-25
Šaunu, kai jaunuoliai, net ir nepalikę mokyklos suolo, jau sugeba iš savo pomėgių šiek tiek užsidirbti. Viena tokių – 18-metė Rugilė Jurgilevičiūtė. Nors ji dar mokosi „Versmės“ gimnazijoje, paskutinėje gimnazijos klasėje, po truputį bando „įdarbinti“ savo pomėgį nerti žaisliukus.
Nuotrauka
suoliukas
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2022-12-22
Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešosios bibliotekos iniciatyva Pilies aikštėje šiandien įrengtas išmanusis suoliukas.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-12-04
Įvairiausi silkių patiekalai per Kūčias ir Kalėdas tampa tikra stalo pažiba. Silkę per šventes įprasta ruošti su įvairiomis sezoninėmis daržovėmis, grybais, svogūnais. Tačiau jei tradicinės silkės receptai jau spėjo pabosti – naujų spalvų ji įgaus, jeigu pagardinsite šviežiais ar džiovintais vaisiais, riešutais, kiaušiniais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad gruodžio mėnesį lietuvių susidomėjimas žuvimi, o tarp jų ir silke bei jūros gėrybėmis, ženkliai šokteli į viršų.
Nuotrauka
barsukas
Momentinė vaizdo įrašo nuotrauka 
Įkelta:
2022-11-21
Apie žiemos pradžią bei pabaigą kasmet praneša barsukai. Žiemą esant minusinei temperatūrai užmiega, pavasarį esant teigiamai keliasi. Tai tarsi žiemos ir pavasario pranašas. Žiemos metu esant temperatūros svyravimams arti nulio laipsnių barsukai užmiega negiliu miegu ir retkarčiais išlenda iš savo urvų.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-11-06
Šikšnių kaime gimusi ir augusi augalininkyste besiverčianti Kristina Galminienė visą šiltąjį sezoną darbo turėjo apsčiai – jei ne darže, tai virtuvėje. Dviejų dukrų mama džiaugiasi galėdama jas palepinti įvairiais desertais. Anksčiau auginusi galvijus Kristina apsisprendė pakeisti darbo pobūdį ir laiką skirti daržininkystei. Bet tai ne tik darbas – sukiodamasi tarp augalų moteris mėgaujasi tuo, ką daro. 
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-10-28
Nuo šiol ilsėtis Balskuose bus dar smagiau – poilsiavietėje prie Balskų užtvankos įrengtos dvi naujos pavėsinės bei apšvietimas. Apie tai skelbia rajono savivaldybė.
Nuotrauka
grybai
Reginos Vaičaitienės nuotrauka
Įkelta:
2022-10-25
Pradėjus dygti grybams, miškuose pasipila pulkai grybautojų, tačiau šiemet grįžti pilnomis pintinėmis pavyksta ne visiems. Kalbinti grybavimo mėgėjai vieningi: šiemet – ne grybų metai. Ankstesniais metais rudeniui atėjus grybų nuotraukos užtvindydavo feisbuko paskyras, skelbimais, kad parduodami grybai, feisbuko grupės mirgėte mirgėdavo. Šiemet to nėra.
Nuotrauka
aikstele kartu parkas
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2022-10-18
Tauragės rajono savivaldybė pasirašė sutartį dėl lauko treniruoklių pirkimo ir montavimo. Kartų parko treniruoklių aikštelėje (laisvoje jos dalyje) iki metų pabaigos konkursą laimėjusi UAB „Patikimas turtas“ įsipareigojo nupirkti ir sumontuoti 7 treniruoklius. Sutarties kaina – beveik 10 tūkst. eurų. 
Nuotrauka
vaikai
Tauragės bendruomenių namų nuotrauka
Įkelta:
2022-10-18
Nuo spalio 10-osios Tauragės bendruomenių namai kviečia dalintis informacija apie naują paslaugą – atidaromą žaidimų kambarį vaikams. Atvėsus orams mamos su mažais vaikais gali atvykti į Bendruomenių namus – tai proga išeiti iš namų, bendrauti, ieškoti naujų pažinčių tiek mamoms, tiek vaikučiams.
Nuotrauka
kopūstas
Įkelta:
2022-10-09
Baltagūžis kopūstas – regis, neįmantri daržovė, tačiau joje glūdi gausios vitaminų bei kitokių organizmui naudingų medžiagų atsargos. Rudenį nuimtas kopūstų derlius ilgai išsaugo vertingas maistines savybes, todėl ši daržovė nuo seno tarnavo kaip vitaminų bankas šaltuoju sezonu. Be to, tai universali daržovė kulinarijoje, kurią galima valgyti ne tik šviežią ar raugintą, bet ir kepti, troškinti ar virti. Maisto specialistė dalinasi idėjomis, kaip įtraukti kopūstus į kasdienę mitybą.
Nuotrauka
arkliai
Įkelta:
2022-10-04
Pasaulis kasmet spalio mėnesio 4-ąją pažymi Gyvūnų dieną. Ši diena skirta pagerbti visus gyvūnus, padėkoti jiems už jų didžiulę svarbą žmonių gyvenime. Juk jie suteikia gyvenimui daugiau spalvų, džiaugsmo ir prasmės.
Nuotrauka
Įkelta:
2022-09-09
Aukščiausia temperatūra šią savaitę laikysis apie 17 laipsnių šilumos, trumpas lietus prognozuojamas šeštadienį.