Aktyviai besirūpinantys buitimi ir mėgstantys suktis prie puodų žino, jog actas yra itin universali priemonė, todėl visuomet turi jo savo virtuvėje. Labiau patyrę ekspertai priduria, jog actas vertas net daugiau nei nepamainomo pagardo titulo – tai ir puiki valymo bei dezinfekavimo priemonių alternatyva. Tačiau kaip išsirinkti iš daugybės rūšių ir ar visos jos pasižymi vienodu universalumu?
Jei manote, kad kulinarijoje verta apsiriboti vien tradiciniu obuolių actu, eksperimentams virtuvėje neabejingi žinovai tikrai patartų praplėsti acto atsargas jo įvairove.
Pavyzdžiui, raudonasis ar baltasis vyno actas patiekalams suteikia išskirtinį vyno skonį ir aromatą, o paskanintas atitinkamomis žolelėmis ar uogomis puikiai dera net desertuose. Baltojo vyno actu gardinamos salotos, jūros gėrybių, paukštienos patiekalai, be to, jo pilama gaminant daržovių čatnius ar sviesto padažus. Ispaniškasis chereso actas, sumaišytas su alyvuogių aliejumi ir žolelėmis, tampa nepakartojamu salotų užpilu, tinka grilio patiekalams gardinti. Na, o tirštesnės tekstūros iš vynuogių misos gaminamas balzaminis actas pasižymi puikiai suderintu saldumo ir rūgštumo balansu, todėl vienas kitas jo lašelis dažnai sutinkamas ožkos sūrio, keptų daržovių, špinatų ar gražgarsčių salotų patiekaluose, taip pat juo gardinami išskirtiniai desertai, braškių skanėstai. Azijos virtuvės patiekalams dažniausiai naudojamas ryžių actas – jo aromatas bei skonis atsiskleidžia derinant prie sušių ar sriubų, gardinant makaronų patiekalus, praturtinant padažų ar troškinių skonį.
Prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pasakoja, kad obuolių, vyno ir balzaminį actus žmonės intensyviausiai naudoja šiltuoju sezonu, kai pradedamas konservuoti užderėjęs šviežių daržovių derlius.
„Įvairių rūšių acto pardavimai vasarą šokteli į viršų, tačiau šis produktas populiarus ištisus metus, o šiemet fiksuojame apie 11 proc. išaugusią paklausą. Asortimente turime įvairiausių acto rūšių – nuo didesnės koncentracijos spirito acto, populiaraus obuolių bei vynuogių acto, taip pat vyno, ryžių ir net pomidorų, figų ar kriaušių acto. Per metus „Maximos“ parduotuvėse nuperkama virš pusantro milijono litrų acto – toks kiekis pripildytų daugiau nei pusę olimpinio baseino“, – pasakoja E. Dapkienė.
Actui – buities pagalbininko titulas
Actas pelnytai gali būti vadinamas ekologiška, efektyvia ir nebrangia priemone, kai kalba pasisuka apie valymą. Pavyzdžiui, viskas, kas pasidengia kalkėmis – nuosėdos ant čiaupo, dušo galvutės, dušo kabinos, virduliai ir pan. – gali būti lengvai išvaloma actu. Tereikia 9 proc. koncentracijos actu suvilgyti storesnį popierinį rankšluostį ir juo apsukti arba iškloti apkalkėjusias vietas, palaikyti bent keletą valandų ir nuvalyti kalkes kempinėle bei vandeniu. Tokiu pat actu galima nesunkiai išvalyti užterštas šiukšlinių sieneles, unitazo nešvarumus, šaldytuvą.
Lygiomis dalimis su vandeniu skiestas obuolių actas puikiai dezinfekuoja pjaustymo lenteles ir virtuvinius paviršius, gali tarnauti kaip dezinfekavimo priemonė valant grindis. Actą galima naudoti vietoje skalbinių skalavimo skysčio – jis minkština vandenį ir panaikina įsisenėjusius kvapus.
„Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė atkreipia dėmesį, jog pagrindinė medžiaga, esanti visų rūšių acte, yra acto rūgštis, kurios koncentracija maistui tinkamame naudoti acte siekia nuo 4 iki 9 procentų.
„Actas nuo seno naudojamas maisto gamyboje kaip rūgštingumą reguliuojanti priemonė, o dėl antibakterinio ir priešgrybelinio poveikio – tai vienas pagrindinių ingredientų konservuojant daržoves bei vaisius. Priklausomai nuo to, iš ko actas pagamintas – grūdų, vaisių, uogų, skiriasi jo skoninės bei maistinės savybės, spalva bei konsistencija. Pavyzdžiui, spirito actas nepasižymi jokiais ypatingais poskoniais, tačiau jis puikiai atlieka konservanto ir valiklio funkcijas. Toks pats universalus, tik dažnai ne toks koncentruotas yra obuolių bei vynuogių actas. Brangesni vaisių ir uogų actai dėl savitų skoninių savybių vertingesni kulinarijoje kaip padažų ingredientai, pagardai salotoms, užkandžiams ar net desertams“, – teigia B. Baratinskaitė ir dalijasi trimis naudingais receptais.
Naminis obuolių actas
Reikės: 1 kg obuolių, 1l vandens, 100 g cukraus.
Gaminame: obuolius nuplaukite, supjaustykite stambesnėmis skiltelėmis, nenulupdami žievelės ir neišimdami sėklų. Palikite skilteles kambario temperatūroje, kol šios paruduos. Vėliau perdėkite obuolius į stiklinį indą ir užpilkite litru saldinto vandens (100 g cukraus ištirpinkite 1 l vandens). Uždenkite viską marle arba plonu audeklu ir palikite stovėti tamsioje, šiltoje vietoje. Maždaug po savaitės skystį nupilkite ir iš obuolių išspauskite sultis. Viską supilkite į indą, jį pridenkite marle ir laikykite kambario temperatūroje dar apie 2 savaites. Per šį laiką skystyje atsiras drumzlių – jas atsargiai nugriebkite ir pašalinkite. Dabar sultis galite supilstyti į atskiras talpas, geriausiai švarius butelius, ir brandinkite dar apie 3-4 mėn. Actą naudokite įprastiems kulinariniams ir buitiniams poreikiams.
Salotos su arbūzu, kumpiu ir balzaminio acto padažu
Reikės: 300 g arbūzo, 6 riekelių vytinto kumpio, 1 saujos gražgarsčių, žiupsnelio šviežiai grūstų juodųjų pipirų,
1 žiupsnelio migdolų drožlių, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto balzaminio acto, 1 šaukštelio garstyčių, 1 šaukštelio medaus.
Gaminame: salotas nuplaukite, nusausinkite, dėkite į lėkštę. Ten pat dailiai sudėkite kubeliais pjaustytą arbūzo minkštimą ir voleliais susuktą kumpį. Padažui sumaišykite alyvuogių aliejų, actą, garstyčias ir medų. Apšlakstykite padažu paruoštas salotas, ant viršaus berkite grūstus pipirus ir migdolų drožles. Skanaus!
Acto marinatas grilio vištienai
Reikės: 1 litro vandens, 120 g druskos, 36 g cukraus, stiklinės 9 proc. koncentracijos acto, 6 skiltelių česnako, 4 lauro lapelių, juodųjų, kvapiųjų pipirų (žirneliais).
Gaminame: užvirkite vandenį ir jame ištirpinkite druską, cukrų, suberkite pipirus ir lauro lapus. Po to atvėsinkite, sudėkite stambiai supjaustytus česnakus ir supilkite actą. Vištienos marinatas paruoštas. Vištienos ketvirčius, kulšeles, šlauneles arba visą vištą laikykite marinate maždaug 12-24 valandas. Kuo ilgiau išlaikysite, tuo bus aštresnis acto skonis. Po to vištieną nusausinkite ir rūkykite grilyje maždaug 1,5-2 val. 120-135 laipsnių temperatūroje iki vidinės 74 laipsnių mėsos temperatūros. Skanaus!
2020 metais pirmosios Lietuvoje į funkcinę zoną „Tauragė+“ susijungusios Tauragės, Jurbarko, Šilalės ir Pagėgių savivaldybėms iš Europos Sąjungos paramos lėšų gavo 18,8 mln. eurų. Nemaža dalis šių pinigų buvo atseikėta mobilaus judumo sistemai sukurti, kuri turėjo sudaryti ekonomiškai silpno regi
Tauragėje, Gedimino g., prie įvažiavimo į aplinkkelį esantys šviesoforai jau veikia! Siekiant optimaliai sureguliuoti šviesoforų veikimo laikus ir trukmę, šiuo metu stebimas automobilių srautas. Atsiprašome už galimus laikinus nepatogumus ir gyventojų prašome supratingumo bei kantrybės. Taip pat Tauragės rajono
Mažiau virusų, streso ir mažesnės eilės pas gydytojus – štai kodėl vidurvasarį puikus laikas atlikti profilaktinius vaikų sveikatos patikrinimus. Ši kasmetinė procedūra yra būtina ne tik tam, kad vaikas ar paauglys galėtų lankyti ugdymo įstaigą: lopšelį-darželį, darželį, mokyklą. Mokinio sveikatos pažymėjimo reikia ir pla
Pasakyti „ne“ sūriui – tikrai sunki užduotis. Rytą pradedame su riekele jo ant duonos, priešpiečiams valgome salotas su mocarela, užkandžiaujame kietuoju ir gurmaniškais pelėsiniais, jis palaimingai tįsta ant picos ar su makaronais... Daugeliui vieni skaniausių patiekalų yra būtent su sūriu, todėl jis paprastai yra b
2025 m. valstybinių brandos egzaminų rezultatai atskleidžia, kad Tauragės rajono abiturientai pasiekė išties puikių rezultatų. Šiemet jie ne tik gerai pasirodė daugelyje dalykų, bet ir surinko nemažai aukščiausių – 100 balų – įvertinimų. 100 balų įvertinimus pelnė mūsų rajono abiturientai įvairiuose egzaminu
Manoma, kad suaugusiam žmogui reikia 7-9 valandų miego. Tačiau vaiko ar paauglio organizmas reiklesnis ir miego jam gali reikėti gerokai daugiau. Kodėl augančiam ir bręstančiam organizmui svarbus kokybiškas miegas ir kaip jį užtikrinti sukurti kokybiško poilsio rutiną, pasakoja vaiko teisių gynėja Giedrė Salickienė. Vaiko teisių gynė
Vaikų vasaros atostogos gali būti ne tik linksmos, bet ir labai prasmingos – šiemet biblioteka ir vėl kvietė 7–8 metų vaikus dalyvauti stovykloje „Pozityvumo tiltas“. Čia pagrindinis dėmesys skiriamas emociniam intelektui, pasitikėjimui savimi ir kūrybiškumui ugdyti. Stovyklos išskirtinumas – ne ti
Liepos 16 d. Telšių vyskupijos kurijos paskelbti paskyrimai palies ir Tauragės Švč. Trejybės parapiją. Tikintieji atsisveikins su parapijoje tarnavusiais vikarais – kun. Roku Maziliauskiu ir kun. Sigitu Valauskiu. Telšių vyskupijos kurija išplatino pranešimą, kad kun. R. Maziliauskis atleistas
Tauragės rajono savivaldybėje apsilankė Inesa Ašmantaitė, kuriai buvo įteiktas Garbės ambasadoriaus ženklelis. Inesa Ašmantaitė su šeima gyvena Čekijoje, yra Lietuvos garbės konsulė Čekijos Respublikoje, atstovauja Lietuvai Moravijos ir Pietų Bohemijos regionuose. Ji su dideliu džiaugsmu ir pagarba nori prisidėti prie
Skaitymo skatinimo iššūkis „Vasara su knyga“, vasaros pradžioje pakvietęs visus – nuo knygų mylėtojų iki tik retkarčiais knygą atsiverčiančių skaitytojų – leistis į skaitymo kelionę, jau įpusėjo ir fiksuoja puikius rezultatus: iššūkį jau priėmė per 19 000 dalyvių, iš jų – daugiau nei
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato prižiūrimoje teritorijoje per pastarąją parą registruoti keli reikšmingi įvykiai, susiję su fizinio skausmo sukėlimu, grasinimais bei svetimo turto pagrobimu. Sveikatos sutrikdymaiLiepos 15 d. apie 20.20 val. Tauragėje, M. K. Čiurlionio gatvėje, namuose, neblaivus (2,60 prom.) vyras, gim
Liepos 10–13 dienomis Tauragės rajono savivaldybės delegacija lankėsi Bytove (Lenkija), kur vyko 679-ųjų miesto teisių suteikimo metinių šventė. Tauragės ir Bytovo partnerystė puoselėjama nuo 2017 metų. Per šį laikotarpį įgyvendinti bendri projektai, dalintasi patirtimi kultūros, sporto bei užsieniečių socialinės integr