Tauragės žinios logotipas
Actas: universalus produktas kulinarijoje ir buityje

Actas: universalus produktas kulinarijoje ir buityje

Aktyviai besirūpinantys buitimi ir mėgstantys suktis prie puodų žino, jog actas yra itin universali priemonė, todėl visuomet turi jo savo virtuvėje. Labiau patyrę ekspertai priduria, jog actas vertas net daugiau nei nepamainomo pagardo titulo – tai ir puiki valymo bei dezinfekavimo priemonių alternatyva. Tačiau kaip išsirinkti iš daugybės rūšių ir ar visos jos pasižymi vienodu universalumu?

Jei manote, kad kulinarijoje verta apsiriboti vien tradiciniu obuolių actu, eksperimentams virtuvėje neabejingi žinovai tikrai patartų praplėsti acto atsargas jo įvairove.

Pavyzdžiui, raudonasis ar baltasis vyno actas patiekalams suteikia išskirtinį vyno skonį ir aromatą, o paskanintas atitinkamomis žolelėmis ar uogomis puikiai dera net desertuose. Baltojo vyno actu gardinamos salotos, jūros gėrybių, paukštienos patiekalai, be to, jo pilama gaminant daržovių čatnius ar sviesto padažus. Ispaniškasis chereso actas, sumaišytas su alyvuogių aliejumi ir žolelėmis, tampa nepakartojamu salotų užpilu, tinka grilio patiekalams gardinti. Na, o tirštesnės tekstūros iš vynuogių misos gaminamas balzaminis actas pasižymi puikiai suderintu saldumo ir rūgštumo balansu, todėl vienas kitas jo lašelis dažnai sutinkamas ožkos sūrio, keptų daržovių, špinatų ar gražgarsčių salotų patiekaluose, taip pat juo gardinami išskirtiniai desertai, braškių skanėstai. Azijos virtuvės patiekalams dažniausiai naudojamas ryžių actas – jo aromatas bei skonis atsiskleidžia derinant prie sušių ar sriubų, gardinant makaronų patiekalus, praturtinant padažų ar troškinių skonį.

Prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pasakoja, kad obuolių, vyno ir balzaminį actus žmonės intensyviausiai naudoja šiltuoju sezonu, kai pradedamas konservuoti užderėjęs šviežių daržovių derlius.

„Įvairių rūšių acto pardavimai vasarą šokteli į viršų, tačiau šis produktas populiarus ištisus metus, o šiemet fiksuojame apie 11 proc. išaugusią paklausą. Asortimente turime įvairiausių acto rūšių – nuo didesnės koncentracijos spirito acto, populiaraus obuolių bei vynuogių acto, taip pat vyno, ryžių ir net pomidorų, figų ar kriaušių acto. Per metus „Maximos“ parduotuvėse nuperkama virš pusantro milijono litrų acto – toks kiekis pripildytų daugiau nei pusę olimpinio baseino“, – pasakoja E. Dapkienė.

Actui – buities pagalbininko titulas

Actas pelnytai gali būti vadinamas ekologiška, efektyvia ir nebrangia priemone, kai kalba pasisuka apie valymą. Pavyzdžiui, viskas, kas pasidengia kalkėmis – nuosėdos ant čiaupo, dušo galvutės, dušo kabinos, virduliai ir pan. – gali būti lengvai išvaloma actu. Tereikia 9 proc. koncentracijos actu suvilgyti storesnį popierinį rankšluostį ir juo apsukti arba iškloti apkalkėjusias vietas, palaikyti bent keletą valandų ir nuvalyti kalkes kempinėle bei vandeniu. Tokiu pat actu galima nesunkiai išvalyti užterštas šiukšlinių sieneles, unitazo nešvarumus, šaldytuvą.

Lygiomis dalimis su vandeniu skiestas obuolių actas puikiai dezinfekuoja pjaustymo lenteles ir virtuvinius paviršius, gali tarnauti kaip dezinfekavimo priemonė valant grindis. Actą galima naudoti vietoje skalbinių skalavimo skysčio – jis minkština vandenį ir panaikina įsisenėjusius kvapus.

„Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė atkreipia dėmesį, jog pagrindinė medžiaga, esanti visų rūšių acte, yra acto rūgštis, kurios koncentracija maistui tinkamame naudoti acte siekia nuo 4 iki 9 procentų.

„Actas nuo seno naudojamas maisto gamyboje kaip rūgštingumą reguliuojanti priemonė, o dėl antibakterinio ir priešgrybelinio poveikio – tai vienas pagrindinių ingredientų konservuojant daržoves bei vaisius. Priklausomai nuo to, iš ko actas pagamintas – grūdų, vaisių, uogų, skiriasi jo skoninės bei maistinės savybės, spalva bei konsistencija. Pavyzdžiui, spirito actas nepasižymi jokiais ypatingais poskoniais, tačiau jis puikiai atlieka konservanto ir valiklio funkcijas. Toks pats universalus, tik dažnai ne toks koncentruotas yra obuolių bei vynuogių actas. Brangesni vaisių ir uogų actai dėl savitų skoninių savybių vertingesni kulinarijoje kaip padažų ingredientai, pagardai salotoms, užkandžiams ar net desertams“, – teigia B. Baratinskaitė ir dalijasi trimis naudingais receptais.

Naminis obuolių actas

Reikės: 1 kg obuolių, 1l vandens, 100 g cukraus.

Gaminame: obuolius nuplaukite, supjaustykite stambesnėmis skiltelėmis, nenulupdami žievelės ir neišimdami sėklų. Palikite skilteles kambario temperatūroje, kol šios paruduos. Vėliau perdėkite obuolius į stiklinį indą ir užpilkite litru saldinto vandens (100 g cukraus ištirpinkite 1 l vandens). Uždenkite viską marle arba plonu audeklu ir palikite stovėti tamsioje, šiltoje vietoje. Maždaug po savaitės skystį nupilkite ir iš obuolių išspauskite sultis. Viską supilkite į indą, jį pridenkite marle ir laikykite kambario temperatūroje dar apie 2 savaites. Per šį laiką skystyje atsiras drumzlių – jas atsargiai nugriebkite ir pašalinkite. Dabar sultis galite supilstyti į atskiras talpas, geriausiai švarius butelius, ir brandinkite dar apie 3-4 mėn. Actą naudokite įprastiems kulinariniams ir buitiniams poreikiams.

Salotos su arbūzu, kumpiu ir balzaminio acto padažu

Reikės: 300 g arbūzo, 6 riekelių vytinto kumpio, 1 saujos gražgarsčių, žiupsnelio šviežiai grūstų juodųjų pipirų,

1 žiupsnelio migdolų drožlių, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto balzaminio acto, 1 šaukštelio garstyčių, 1 šaukštelio medaus.

Gaminame: salotas nuplaukite, nusausinkite, dėkite į lėkštę. Ten pat dailiai sudėkite kubeliais pjaustytą arbūzo minkštimą ir voleliais susuktą kumpį. Padažui sumaišykite alyvuogių aliejų, actą, garstyčias ir medų. Apšlakstykite padažu paruoštas salotas, ant viršaus berkite grūstus pipirus ir migdolų drožles. Skanaus!

Acto marinatas grilio vištienai

Reikės: 1 litro vandens, 120 g druskos, 36 g cukraus, stiklinės 9 proc. koncentracijos acto, 6 skiltelių česnako, 4 lauro lapelių, juodųjų, kvapiųjų pipirų (žirneliais).

Gaminame: užvirkite vandenį ir jame ištirpinkite druską, cukrų, suberkite pipirus ir lauro lapus. Po to atvėsinkite, sudėkite stambiai supjaustytus česnakus ir supilkite actą. Vištienos marinatas paruoštas. Vištienos ketvirčius, kulšeles, šlauneles arba visą vištą laikykite marinate maždaug 12-24 valandas. Kuo ilgiau išlaikysite, tuo bus aštresnis acto skonis. Po to vištieną nusausinkite ir rūkykite grilyje maždaug 1,5-2 val. 120-135 laipsnių temperatūroje iki vidinės 74 laipsnių mėsos temperatūros. Skanaus!

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Šilutiškis įkliuvo su kontrabandinėmis cigaretėmis

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai intensyviai tęsia kovą dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis. Liepos 11 d. buvo gauta informacija, kad šilutiškis, gim. 1987 m., automobiliu ,,Opel Astra“ gabena kontrabandines cigaretes, nepaženklintas Lietuvos Respublikos Vyriausybės nusta

Nauja specialistė Socialinės paramos skyriuje – rūpinsis gyventojų konsultavimu ir socialinės paramos teikimu

Tauragės rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus Socialinės piniginės paramos poskyryje darbą pradėjo specialistė Gabrielė Pakalniškytė.   Ji bus atsakinga už gyventojų konsultavimą socialinės paramos skyrimo klausimais, prašymų priėmimą ir apdorojimą, sprendimų ir kitų su socialinės paramos skyrimu susijusių dokumentų p

Kelias į pirmą klasę: emocinis bagažas svarbesnis nei kuprinė

Pirmieji mokslo metai – jaudinanti patirtis ne tik vaikams, bet ir jų tėvams. Būsimi pirmokai žengia į naują gyvenimo etapą, kuriame jų laukia ne tik raidės ir skaičiai, bet ir nauji draugai, taisyklės, mokytoja ir didžiulė emocijų paletė. Tėvai dažnai rūpinasi, ar vaikas moka skaityti, ar turės tinkamą kuprinę, tačiau ne mažiau svarbus pas

Bijotų dvaro festivalis kviečia į vasaros šventę su muzika, pramogomis ir dvaro dvasia

Jau tapo tradicija, iškart po miuziklo vakaro Bijotuose, organizuoti ir didžiausią festivalio renginį - šventę, kuri džiugina ir mažus, ir didelius. Liepos 19-ąją, šeštadienį, Bijotų dvaro sodyba vėl prisipildys šurmulio, muzikos ir vasariško džiaugsmo – čia vyks vienas iškiliausių Šila

„Ar Amerika pirtyje?!“: kai miuziklas tampa kultūriniu veidrodžiu

Bijotų dvaro festivalis – kaip tas karamelinis saldainis: ilgai „grojantis“ ir suteikiantis saldų malonumą. O su kuo dar galima palyginti daugiau kaip mėnesį trunkantį renginį? Prieš porą savaičių Bijotų dvaro festivalio sumanytojai ir organizatoriai kvietė į Teatrų subuvimą, o jau šią savaitę į dar porą renginių. Vi

„Via Lietuva“ informuoja: liepos 20 d. nebus galima įsigyti elektroninių vinječių – kelių naudotojus kviečia jomis pasirūpinti iš anksto

Akcinė bendrovė „Via Lietuva“ informuoja, kad 2025 m. liepos 20 d. nuo 9:00 iki 24:00 val. dėl planinių sistemos migravimo darbų į valstybinį duomenų centrą, laikinai neveiks kelių naudotojo mokesčio sumokėjimo sistema, todėl elektroninės vinjetės (e-vinjetė) nebus galimybės nusipirkti nei svetainėje keliumokestis.lt, nei iš plat

Kodas MKČ" – išskirtinis simfoninis koncertas, skirtas Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui

Rugpjūčio 14 d. 20 val. Klaipėdos festivalio klausytojai kviečiami į unikalų simfoninės muzikos koncertą „Kodas MKČ", skirtą Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 150-ajam jubiliejui. Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras ir choras, Klaipėdos koncertų salės choras „Aukuras", diriguojami vyriausiojo teatro dirigento Tom

Menininkus subūrė devintasis Bilionių pleneras

Prie Bilionių piliakalnio, etnografinėje sodyboje „Gīvenėms“, vėl susirinko tautodailininkai iš visos Lietuvos – kurti, bendrauti, dalintis idėjomis, tampančiomis medžio dirbiniais, skulptūromis, paveikslais, puošiančiais jau ne vien Bilionių seniūniją, bet visą Šilalės kraštą. Tradicinio tautodailės pl

Į geležinkelio stotį susirinkę tauragiškiai leidosi į muzikinę kelionę

Neįtikėtina, kaip aiškiai gitara ir akordeonas, grojant jais drauge, gali pasakoti istorijas. Vakar Tauragės geležinkelio  stotyje įvykusiame koncerte tauragiškiai pabuvojo ir Pietų Amerikoje, ir Italijoje, ir Japonijoje. Tikėtina, jog dažnas, užmerkęs akis, mintimis paklajojo ir po savo gyvenimą – netradicinio instrumentų

Komandos formavimo žaidimai: efektyvus būdas pagerinti komandos dinamiką

Komandos formavimo žaidimai yra puikus būdas stiprinti bendradarbiavimą ir pasitikėjimą tarp darbuotojų. Įmonė siūlo platų įvairių veiklų spektrą, kuris apima komandinę dinamiką, kūrybines užduotis ir fizinio aktyvumo rungtis. Šie žaidimai leidžia darbuotojams atsiskleisti, gerinti bendravimo įgūdžius ir siekti bendro tikslo. Pasirinkti tin

Tauragės apskrities policija pradėjo tyrimus dėl narkotinių medžiagų ir fizinio smurto atvejų

Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas informuoja apie pradėtus ikiteisminius tyrimus dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų disponavimo bei fizinio smurto atvejų. Narkotinės ir psichotropinės medžiagos 2025 m. liepos 9 d. apie 19.10 val. Tauragėje, Dariaus ir Girėno gatvėje, patikrinimui buvo sustabdytas automobilis „Su

Pagalba vaikui – ne tik psichologas

Paauglystė – išskirtinai jautrus ir iššūkių kupinas laikotarpis ne tik vaikams, bet ir jų tėvams bei mokytojams. Šiuolaikinius paauglius veikia nuolatinis informacijos srautas, socialinių tinklų įtaka ir išaugęs elektroninių patyčių mastas. Visa tai prisideda prie prastėjančios emocinės sveikatos, didėjančio